Med en systematisk och medveten metodik har Västerås utbildat sina ungdomar i arbetsmarknadskunskap under flera år. Det handlar om att vidga kunskaperna om villkoren på arbetsmarknaden och att ge ungdomarna hopp om framtida jobb. Efter nyår tas beslut om ”Jobba i Västerås” modell för att utbilda elever också ska införas i Lindesberg. – Det finns massor av lediga arbeten därute, menar Björn Nordén, verksamhetschef på ”Jobba i Västerås”. Men ungdomarna måste få mer kunskap och börja göra medvetna utbildningsval så att de skaffar sig relevant kompetens.
Vid morgonens frukostmöte, vilken inledde Lindesbergs företagsdag, berättade projektledare Linda Wiltebo och verksamhetschef Björn Nordén om verksamheten i ”Jobba i Västerås”. En ekonomisk förening med medlemmar från näringsliv och offentlig sektor vars mål är att säkerställa en långsiktig kompetensförsörjning i Västeråsregionen.
En del av verksamheten är så kallad arbetsmarknadskunskap för unga. Behovet av denna insats bygger på de val till gymnasieskolor som ungdomar gör och deras brist på kunskap om olika yrkesgrenar i samhället. Stylist, fotbollsproffs, frisör och TV medarbetare ligger högt upp på önskelistan medan få ungdomar väljer exempelvis teknikutbildningar.
– De flesta ungdomar vill egentligen göra skillnad i sitt yrkesliv och förändra världen, säger Björn Nordén. Många vill resa i sitt jobb och ha hög lön. Men det paradoxala är att en stor del av ungdomsgruppen ändå väljer gymnasieutbildningar som inte motsvarar varken drömmarna eller arbetsmarknadens behov.
Genom klassbesök, lärar- och föräldrarutbildning och framtagandet av utbildningsmaterial håller ”Jobba i Västerås” på att vända trenden. Fler unga söker sig till olika utbildningar och fler faktorer än kompisar och fria datorer styr gymnasievalen.
– Många grundskolelever har idag tappat hoppet, menar projektledare Linda Wiltebo. De säger att det inte finns några jobb för dem i samhället-och det är därför så tillfredställande att kunna ge dem en framtid. Det finns jobb och ungdomarna måste bara sätta mål och vi vuxna ska visa vägen.
– Vi vill också förmedla betydelsen av att förstå varför man ska utbilda sig överhuvudtaget, säger Björn Nordén. Då blir det lättare att skaffa sig mål och mening med livet.
Flera regioner i Sverige har intresserat sig för ”Jobba i Västerås” nya arbetssätt med att sprida arbetsmarknadskunskap. I Örebro län har en förstudie pågått under hösten och under början av 2014 väntas beslut om också länet och därmed Lindesbergs kommun ska starta upp en liknande verksamhet.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.