Huset på andra sidan kan också vara lämpligt för solel, säger Arne Larsson, projektledare på Libo. Foto: Hans Andersson

Solklart! Nu är solelsanläggningen på Lingonvägen igång

På gaveln till Libo-huset Lingonvägen 17 syns numera en panel med digitala siffror. 18450 – 82,3 – 1253. De som bor på gården undrar vad det är? Det är produktionssiffrorna för solcellsanläggningen på taket. I fredags besiktigades den och nu levereras kilowatt.

18450 watt är vad den producerar just nu (aktuell effekt). Det kan förstås variera och den här dagen är det molnigt, men ändå litet soligare än bara för någon minut sedan då displayen visade 17510 watt. Det må ha varit kallt, men de soldagar som trots allt varit, har visat att anläggningen nästan nått topp-produktion vissa dagar – 33 000 watt, säger Arne Larsson. Optimal produktion för de 174 solcellspanelerna är 40 000 watt.

Arne Larsson är Libo:s projektledare för solcellsanläggningen – och en del andra energiprojekt. För honom och kommunägda bostadsbolaget Libo är detta en säker investering – avskriven på drygt tio år men med en livslängd på åtminstone det dubbla.

Installationen på Lingonvägen tog litet längre tid än den lika stora på Lindeskolan och det berodde på att man måste borra och fästa panelerna i takstolarna, medan taket på skolan hade en annan konstruktion.
– Styrelsen har beslutat att vi ska ha minst ett utvecklingsprojekt på agendan löpande, och när föreningen Solel i Lindesberg planerade sin anläggning hakade vi på med en lika stor. Men vi är inte bundna av samarbete med dem, utan kan om vi vill bygga flera solelsanläggningar, säger Arne Larsson. Huset på andra sidan gården här på Lingonvägen har ett passande tak t ex.

Han berättar om diskussioner som förts med bl a Solkompaniet – som byggt de två nu aktuella anläggningarna – om att testa att använda solpaneler som takets ytskikt utan underliggande tätskikt på t ex. garage. Libo har också andra projekt för att effektivisera elanvändning och Arne Larsson pekar på de energisnåla utelamporna med led-teknik som finns på gården på Lingonvägen. Ett annat projekt är att sätta in energisnål invändig led-belysning i Libo-husens källare och trapphus. Denna åtgärd kan minska energibehovet med femtio procent samt underhållet med flera hundra procent. Det finns 90 källare och 150 trapphus och det kommer att göras under fyra år.

Hyresgästerna i de fyra husen på Lingonvägen har undrat litet över vad männen som i början av maj klättrade på nummer 17:s tak höll på med. När den digitala tavlan på husgaveln är helt klar, så kan de se hur mycket solen skiner och hur mycket el som produceras. 18450 – 82,3 – 1253 stod det när LindeNytt fotograferade. Det visade 18450 W i aktuell effekt – 82,3 kWh energi idag – 1253 kWh total energi sedan anläggningen startades.
– Hyresgästerna här betalar som vanligt för sin egen hushållsel till Linde Energi och elen från taket går direkt till vår drifts-el, som t ex belysning i tvättstugor, källare, trapphus och våra undercentraler o dyl, säger Arne Larsson.
Besiktningen i fredags gick bra, säger Arne Larsson, som tycker att det är ett snyggt och väl utfört arbete och den anmärkning som fördes till besiktningsprotokollet hinner åtgärdas till invigningen på tisdag och Libos VD invigningstalar också på solels-föreningens invigning av sin anläggning på Lindeskolan.


LindeNytt var på plats under monteringen på Lindeskolans tak. Här ställer undertecknad solklara frågor till Sarunas Gudavicius från Solkompaniet, som var en av montörerna på skoltaket. Foto: Lotta Persdotter Andersson

Den anläggningen installerades  av Solkompaniet för en månad sedan. Sarunas Gudavicius och hans bror Tomas Gudavicius har tillsammans med Rapolas Jackus monterat de 174 panelerna de säger att det finns plats för att bygga ut med lika många paneler till.  En panel väger runt 20 kilo och pallarna med panelerna väger runt 500 kg vardera. Enligt Sarunas är det inget problem med tyngden även om det kommer gott om snö.

Publicerad 15 maj 2015 klockan 09:09

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

En 2500 kvadratmeter stor padelhall är det senaste tillskottet på Charlottenlunds Handelsplats. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.

31 mars 2021 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg visar upp Årets Pelargon, Astrid. Foto: Camilla Lagerman

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.

26 mars 2021 klockan 13:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad
Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för lastbilstillverkning 2-4 veckor under kvartal två ...
25 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus
Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes ...
22 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga
Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid ...
19 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Källa: SCB

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning

Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i Lindesberg har restaurangförsäljningen minskat, visar färsk statistik från SCB, som presenterades i ett pressmeddelande under onsdagen.

18 mars 2021 klockan 10:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

- Vi som livsmedelsbutik har ett samhällsansvar att kunna förse invånarna med mat, och det måste vi kunna göra på ett så säkert sätt som möjligt! säger Carolina Eriksson på ICA Supermarket Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Matbutikens förslag om smittsäkra leveranser fick nobben av kommunen – ”Oansvarigt!”

För två år sedan öppnade ICA Supermarket i Lindesberg sin onlinehandel, en funktion som har visat sig spela en viktig roll under coronapandemin. Under vintern funderade man vidare på hur man ytterligare kunde utveckla tjänsten för att underlätta under under pandemin, och motverka smittspridning. I december lämnade de in ett förslag till Lindesbergs kommun som innefattade att öppna upp Kungsgatan över Norrtullstorget så att kunder skulle kunna hämta sina beställda varor i skåp, men svaret från kommunen blev nej.
– Det är så oansvarigt! Man får inte agera så i dessa tider! säger en upprörd Carolina Eriksson.

16 mars 2021 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten

Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna...

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter...

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut

PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara ...

Annons

Från höger Roger Sixtensson tillsammans med Per Sander, Tjodolf Sommestad och Jonas Bernström (Styrelseordförande FALAB). Foto: FALAB/LIBO

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning av Kristinaskolan och fastigheten Kvarngatan 9 i samma område. I ett pressmeddelande uppges att ägarskiftet dock kommer att ske först när skolverksamheten flyttar ut. Ägarskiftet kan därför ske tidigast hösten 2021.
– Vi är väldigt glada över det engagemang som finns hos de privata fastighetsägarna att vara med och utveckla Lindesberg, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB.

5 mars 2021 klockan 08:33 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang

Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har ...

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den ...

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi...

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man ...

Nötväcka. Foto: Fredrik Norman. Grävarbete. Foto: Linde energi

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet

PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. Denna gång ersätts fyra kilometer luftledning med jordkabel mellan Österhammar och Sköldberga. Ett projekt som gynnas av tjälen, då arbetet bland annat utförs i Natura 2000-området Österhammarssjön med sitt rika fågelliv.

17 februari 2021 klockan 10:41 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast
I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den ...
16 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nytt kapitel för bokhandeln – väninnor tar över verksamheten
Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Rekord för Fritidsbanken efter soligt vinterväder
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-09

2021-02-09

2021-02-04

2021-02-02

2021-02-01

2021-01-29

2021-01-29

2021-01-27

2021-01-26

2021-01-25

2021-01-22

2021-01-19

2021-01-18

2021-01-11

2021-04-18 01:50