Foto: Hans Andersson

Stort intresse också i år – 3000 besökte mässan

– Det här besöket blev dyrare än jag tänkt mig. Jag köpte en kamin! Det berättade en besökare efter Bomässans första dag. Men hon såg ganska nöjd ut. Nu hade hon gjort slag i saken. Nöjd var också Maria Spring från mässarrangören PR & Media, som kunde räkna in runt 3 000 besökare efter de två dagarna.


Lars-Yngve Johansson försökte få dockan att blunda. Han gjorde en värdering av den. Foto: Hans Andersson

Kanske inte alla som mötte antikexperten Lars-Yngve Johansson var riktigt lika nöjda utan hade hoppats på en bättre värdering av det de kom med. Publiken kunde njuta av all den kunskap denne kändis från TVs Antikrundan sitter inne med och som han bjöd på innan värderingen satte igång.Han är utbildad guld- och silversmed och har en antikhandel i Stockholm. Han är särskilt förtjust i antikslipade diamanter.
– Nästa omgång av Antikrundan börjar spelas in i höst och vi börjar i Uppsala och Västerås. Det vore en höjdare att också få komma till Vedevåg där det gjorts så fantastiska järnföremål, sade han.


Bordet är alldeles för tungt att släpa till Bomässan. Marita Ohls hade det i mobiltelefonen.Foto: Hans Andersson

– Det här bordet är 250 år gammalt och gjort i rödfuru från norra Finland, berättade Marita och Reino Ohls. Vi har fått det värderat tidigare, men vill passa på nu när experten från Antikrundan är här.
De har bordet på en bild i mobiltelefonen. Det är för tungt att frakta hit. Tyvärr kunde Lars-Yngve Johansson inte göra någon värdering utifrån den lilla bilden. Mimmi Wolwan hade med sig en liten tennljusstake som hennes farmor hittat på botten av Råsvalen på 20-talet. Här bars det också fram dockor, mortlar, silvervaser mm.

Storå Rör – som firar 50 år i år – visade upp sig med en stor monter där de fått många kundkontakter och VD Stefan Olsson Arrestad berättade att det oftast handlar om värmelösningar, men att företaget också är VVS-installatör och till mässan hade en smålänning kommit upp för att berätta om rent vatten och vattenfilter.
Litet äldre är Magnusson och Petersson Brunnsborrning som startade redan 1943 i Fanthyttan, men nu huserar i Lindesberg. De har en lång erfarenhet av att borra och vet det mesta om mark och bergrund i området, men Rickard Pamenius och Lars Magnusson visade på en karta över hela Mälardalen och mer därtill att de har borrat på många andra ställen. ”Nuförtiden handlar det mycket om att borra för bergvärme”.


Maria Spring var nöjd med 3000 besökare på Bomässan. Foto: Hans Andersson

Maria Spring är mässarrangör och kom till Lindesberg Arena efter en mässa i Smedjebacken och drar sedan vidare till nästa stad. I Smedjebacken var det mycket utställare av och intresse för kanotting och friluftsliv. I Lindesberg är det ett särskilt intresse för hälsa och kost, sade hon. Gamla och antika saker lockade också i år. Det har de haft på programmet tidigare. Tre tusen besökare är ungefär lika många som förra gången och i år var lördagen den bästa besöksdagen.


Johanna Hodell och Marika Jonsson i Skyddsgrossisten sålde handskar och scannade fötter. Foto: Hans Andersson

Johanna Hodell och Marika Jonsson i Skyddsgrossistens monter erbjöd undertecknad att scanna mina fötter. De säljer arbets- och skyddskläder och säger att de sålt handskar som kan vara bra nu när det är trädgårdsdags. 


Amelia Gabrielsson och Wilmer Almeen i närkamp med Karl Hedins spikbräda. Foto: Hans Andersson

Längre bort hördes det hamrande när Wilmer Almeen och Amelia Gabrielsson hamrade på en spik. Det gällde att få så få slag som möjligt. Ett annat sätt att hålla värmen är att installera en kamin och Micke Hjortsberg på Bergslagens Energi & Kamin hade en lista med runt 20 intresserade som de ska besöka för att se vad de kan erbjuda. Några affärer görs inte på arenan utan först måste man kolla vilken lösning som är bäst.


Annelie Bergqvist fick fler på intresselistan för Ålkilsplan. Foto: Hans Andersson

Annelie Bergqvist från Libo sade att listan på intresserade som vill hyra någon av de 70 lägenheter som byggs vid Ålkilsplan blivit längre under Bomässans två dagar och runt 150 intresseanmälningar finns för att bo i de två husen som har ettor på 5650 kr/mån eller treor på 8760 kr/mån. Tvåor och fyror byggs också och efter sommarsemestrarna kommer erbjudandena att gå ut.

På andra sidan gången lyfte Linn Sander (huvudbilden) från Swedbank Fastighetsbyrån en av Hyrmaskiners alla prylar och gissar vikten 5,3 kilo. ”Jag hoppas jag vinner andra priset som är ett måttband. Det som är första pris har jag redan” sade hon.

Publicerad 3 maj 2015 klockan 19:58

Hans Andersson , 0581-61 71 71

Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

En 2500 kvadratmeter stor padelhall är det senaste tillskottet på Charlottenlunds Handelsplats. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.

31 mars 2021 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg visar upp Årets Pelargon, Astrid. Foto: Camilla Lagerman

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.

26 mars 2021 klockan 13:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad
Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för lastbilstillverkning 2-4 veckor under kvartal två ...
25 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus
Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes ...
22 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga
Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid ...
19 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Källa: SCB

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning

Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i Lindesberg har restaurangförsäljningen minskat, visar färsk statistik från SCB, som presenterades i ett pressmeddelande under onsdagen.

18 mars 2021 klockan 10:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

- Vi som livsmedelsbutik har ett samhällsansvar att kunna förse invånarna med mat, och det måste vi kunna göra på ett så säkert sätt som möjligt! säger Carolina Eriksson på ICA Supermarket Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Matbutikens förslag om smittsäkra leveranser fick nobben av kommunen – ”Oansvarigt!”

För två år sedan öppnade ICA Supermarket i Lindesberg sin onlinehandel, en funktion som har visat sig spela en viktig roll under coronapandemin. Under vintern funderade man vidare på hur man ytterligare kunde utveckla tjänsten för att underlätta under under pandemin, och motverka smittspridning. I december lämnade de in ett förslag till Lindesbergs kommun som innefattade att öppna upp Kungsgatan över Norrtullstorget så att kunder skulle kunna hämta sina beställda varor i skåp, men svaret från kommunen blev nej.
– Det är så oansvarigt! Man får inte agera så i dessa tider! säger en upprörd Carolina Eriksson.

16 mars 2021 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten

Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna...

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter...

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut

PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara ...

Annons

Från höger Roger Sixtensson tillsammans med Per Sander, Tjodolf Sommestad och Jonas Bernström (Styrelseordförande FALAB). Foto: FALAB/LIBO

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning av Kristinaskolan och fastigheten Kvarngatan 9 i samma område. I ett pressmeddelande uppges att ägarskiftet dock kommer att ske först när skolverksamheten flyttar ut. Ägarskiftet kan därför ske tidigast hösten 2021.
– Vi är väldigt glada över det engagemang som finns hos de privata fastighetsägarna att vara med och utveckla Lindesberg, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB.

5 mars 2021 klockan 08:33 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang

Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har ...

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den ...

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi...

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man ...

Nötväcka. Foto: Fredrik Norman. Grävarbete. Foto: Linde energi

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet

PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. Denna gång ersätts fyra kilometer luftledning med jordkabel mellan Österhammar och Sköldberga. Ett projekt som gynnas av tjälen, då arbetet bland annat utförs i Natura 2000-området Österhammarssjön med sitt rika fågelliv.

17 februari 2021 klockan 10:41 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast
I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den ...
16 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nytt kapitel för bokhandeln – väninnor tar över verksamheten
Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Rekord för Fritidsbanken efter soligt vinterväder
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-09

2021-02-09

2021-02-04

2021-02-02

2021-02-01

2021-01-29

2021-01-29

2021-01-27

2021-01-26

2021-01-25

2021-01-22

2021-01-19

2021-01-18

2021-01-11

2021-04-18 02:50