Succéstart för Vingeltorpets gårdsbutik

Vingeltorpets gårdsbutik i Björkhyttan har fått en strålande start sedan premiäröppningen i höstas och lockar redan till sig kunder inte bara från Lindesberg utan även runtom från Mellansverige. Här finner man varor med det lilla extra som man inte kan hitta i vilken butik som helst, bland storsäljarna finns exempelvis fårskinn och eldfat.
– Det går riktigt bra, över all förväntan, säger Anna-Lena Rydelius som tillsammans med sin man Stefan driver gårdsbutiken.

Gårdsbutiken drivs på hobbynivå av Anna-Lena vid sidan av sitt ordinarie jobb i en helt annan bransch, som ansvarig på Svensk Skadereglering i Örebro. Ett jobb som hon trivs med och kommer fortsätta arbeta med även i framtiden. Men efter att barnen flyttat hemifrån kände Anna-Lena att hon ville fylla tiden med något energigivande i vardagen.

– Jag började pyssla och binda vetebuketter från egna åkrar, som mina vänner köpte och gav bort till nära och kära, och det blev väldigt uppskattade presenter.
Vi har en ladugård här på gården som jag bestämde mig för att städa ur och göra lite mysig så att jag skulle kunna förvara vetebuketterna där inne och samtidigt ha en fin plats att träffa upp mina väninnor på. Väldigt snabbt upptäckte jag att det fanns ett intresse för detta och jag fick mycket positiva reaktioner på den mysiga ladugårdsmiljön. Jag kände att på det här sättet får jag det bästa av två världar.

Anna-Lena pysslar gärna med fina små påsar till kunderna. Foto: Jennie Larsson

Med tiden växte idén fram om att starta en egen gårdsbutik och ett par månader senare kunde Anna-Lena slå upp ladugårdsdörrarna för de första kunderna. Det var ett stort steg för makarna att ta emot besökare på sin privata släktgård som de fått ta över efter Stefans mormor och morfar.

– Vi gör det tillsammans, och det har gått jättebra. Stefan sköter den praktiska biten som att se till att det finns ved till eldkorgarna utanför bland annat mellan sina andra gårdssysslor, och stöttar mig med saker som behövs till butiken, berättar Anna-Lena och fortsätter:

– Det fanns ingen strategisk plan för butiken utan jag har gått mer på känsla, och låtit det växa fram med tiden.
När jag startade upp butiken gjorde jag vad jag själv tyckte var ett stort inköp av doftljus, korgar och blommor. Jag har ju inte gjort något sådan här tidigare så jag tyckte egentligen att jag köpt lite för mycket, men efter två och en halv vecka hade det mesta sålt slut! Det kom så mycket folk, och hyllorna var nästan tomma så reaktionen som jag fick från kunderna blev: ”Oj, här fanns inte mycket”, berättar Anna-Lena med ett skratt.

På kvällarna ser Stefan Rydelius till att eldkorgarna brinner för att skapa en välkomnande stämning. Foto: Jennie Larsson

Anna-Lena berättar entusiastiskt om visionen hon haft för gårdsbutiken.

– Man ska få en upplevelse av lantlivet och gården Vingeltorpet som är över 100 år gammal. När man kommer in i den genuina ladugårdsmiljön så möts man av stämningsfull musik, fina saker och levande ljus för att skapa stämning, sedan brukar vi bjuda på något extra som en kopp kaffe. Som kund ska man känna att man går härifrån nöjd med sin påse med något fint som man köpt med sig hem.

Trots att Coronaviruset haft sin framfart, så har butiken ändå haft en riktigt lyckad start.

– Jag tror situationen med Coronaviruset har gjort att folk har sökt sig ut till landet i större utsträckning än vanligt. Man känner sig nog lite mer säker här. Jag tog det på största allvar från början och gick också ut tidigt i sociala medier med information om vilka åtgärder som vi har tagit för att undvika spridning av viruset, som att begränsa antalet besökare till max 6 peroner i butiken samtidigt. Det gjorde nog att folk kände sig trygga med att besöka oss, säger Anna-Lena.

 

Nu är hyllorna fyllda med krukor, ljus och annat smått och gott. Foto: Jennie Larsson

En stor utmaning har varit att hitta rätt produkter till bra priser, då många varor tagit slut hos leverantörerna.

– Jag gör en del efterforskningar på marknaden och har lyckats hitta vissa saker som har sålt väldigt bra, exempelvis har jag sålt 30 fårskinn på några månader! Folk åker tiotals mil för att köpa produkter som man inte hittar överallt. Jag har haft folk här från exempelvis Västerås, Motala och Karlstad, men självklart är det många Lindesbergare här också! En vanlig dag har jag i runda slängar mellan 30-40 kunder i butiken, berättar Anna-Lena och fortsätter:
– En annan storsäljare är eldfaten. När Coronaviruset har härjat så vill man umgås utomhus och ha det mysigt. Dessa är slutsålda just nu men jag väntar in en leverans i slutet av februari, och har redan 25 förbokningar!

 

Fårskinn är en storsäljare i butiken. Foto: Jennie Larsson

På vägen har makarna haft hjälp av släkt och vänner som de vill tacka.

– Vi hade inte kunnat göra detta utan hjälp från Anita och Ulrica som är goda vänner, och så självklart den närmsta familjen som stöttat och hjälpt oss.

Anna-Lena har en hel del framtidsplaner för Vingeltorpet, några som hon delar med sig av redan nu.

– Vi har ju också en loge som vi vill öppna upp. Först kommer den rustas upp lite och eventuellt öppna upp till våren. Där kommer vi kunna få plats med lite rottingmöbler, kransar, blommor och urnor.
– Vi har även ytterligare planer för Vingeltorpet men det återkommer vi om när det närmar sig.

Butiken är öppen helger och ett par kvällar i veckan som annonseras i förväg på Vingeltorpets Facebook och Instagram.

Publicerad 7 januari 2021 klockan 08:10

Jennie Larsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Foto: Fredrik Norman

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor.
– Vi är övertygade att Bergslagen kan utvecklas till en Sveriges främsta turistdestinationer, säger Håkan Ceder, verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen och ansvarig för projektet som nu skall göra norra länsdelen mer attraktiv för turister.

13 april 2021 klockan 09:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg visar upp Årets Pelargon, Astrid. Foto: Camilla Lagerman

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.

26 mars 2021 klockan 13:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kent Blom, platschef och VD på Meritor. Foto: Camilla Lagerman

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad

Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för lastbilstillverkning 2-4 veckor under kvartal två ser Meritor i Lindesberg en markant orderminskning i närtid. Företaget och de fackliga klubbarna har därför enats om ett avtal om korttidspermittering under april månad, informerar Meritors VD, Kent Blom, i ett pressmeddelande på torsdagen.

25 mars 2021 klockan 09:29 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus
Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes ...
22 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga
Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid ...
19 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning
Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i Lindesberg har restaurangförsäljningen minskat, visar färsk ...
18 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

- Vi som livsmedelsbutik har ett samhällsansvar att kunna förse invånarna med mat, och det måste vi kunna göra på ett så säkert sätt som möjligt! säger Carolina Eriksson på ICA Supermarket Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Matbutikens förslag om smittsäkra leveranser fick nobben av kommunen – ”Oansvarigt!”

För två år sedan öppnade ICA Supermarket i Lindesberg sin onlinehandel, en funktion som har visat sig spela en viktig roll under coronapandemin. Under vintern funderade man vidare på hur man ytterligare kunde utveckla tjänsten för att underlätta under under pandemin, och motverka smittspridning. I december lämnade de in ett förslag till Lindesbergs kommun som innefattade att öppna upp Kungsgatan över Norrtullstorget så att kunder skulle kunna hämta sina beställda varor i skåp, men svaret från kommunen blev nej.
– Det är så oansvarigt! Man får inte agera så i dessa tider! säger en upprörd Carolina Eriksson.

16 mars 2021 klockan 14:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kia Katarina Löwenbrink, Enver Ahmeti och Lena Ernstsson. Foto: Röda Korset

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten

Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna varit många om vad som ska ta plats i lokalerna. Nu är det klart, Röda Korset i Lindesberg är de nya hyresgästerna som planerar att utöka sin verksamhet rejält.
-Vi är otroligt glada över vårt nyfunna samarbete, det här innebär att vi syns på ett helt nytt sätt då lokalen enligt vår mening har ett perfekt centralt läge såväl nära stationen som vid genomfarten av staden. Sedan är den handikappanpassad och det finns gott om parkeringar i anslutning vilket är ytterligare en stor bonus, meddelar Kia Löwenbrink, ordförande för Lindesbergs Kommunkrets i ett pressmeddelande.

9 mars 2021 klockan 14:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter...

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut

PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara ...

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan ö...

Annons


Osman och Dalal Agrali välkomnar sina första matgäster under fredagen. Foto: Camilla Lagerman

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang

Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har han drivit klassiska Pub 2000, Gencos och Restaurang Jalla Jalla. Efter att den sistnämnda stängde för gott i september 2017 arbetade han en period i Nora på Maria Langs Krog, men längtan efter Lindesberg och sina kunder blev för stor, och under fredagen öppnar hans nya restaurang Steak & Burgers i Bellas gamla lokal på Bytesgatan.

5 mars 2021 klockan 09:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den ...

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi...

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man ...

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet

PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och ...

Kicki Seton är tillbaka i Lindesberg, där hon nu driver sitt egna Bed & Breakfast. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast

I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den spanska östkusten är hon nu tillbaka i Lindesberg, och har startat ett nytt företag, ett eget Bed & Breakfast.
– Jag trodde inte att det skulle bli företag igen, men det är väl något fel på en, skrattar Kicki.

16 februari 2021 klockan 14:51 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nytt kapitel för bokhandeln – väninnor tar över verksamheten
Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Rekord för Fritidsbanken efter soligt vinterväder
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren
Byggvaruhusjätten Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren, med ett helt nytt varuhus som kommer att byggas på Stafettgatan. Enligt ett ...
9 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-09

2021-02-04

2021-02-02

2021-02-01

2021-01-29

2021-01-29

2021-01-27

2021-01-26

2021-01-25

2021-01-22

2021-01-19

2021-01-18

2021-01-11

2021-01-08

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-04-13 18:37