Succéstart för Vingeltorpets gårdsbutik

Vingeltorpets gårdsbutik i Björkhyttan har fått en strålande start sedan premiäröppningen i höstas och lockar redan till sig kunder inte bara från Lindesberg utan även runtom från Mellansverige. Här finner man varor med det lilla extra som man inte kan hitta i vilken butik som helst, bland storsäljarna finns exempelvis fårskinn och eldfat.
– Det går riktigt bra, över all förväntan, säger Anna-Lena Rydelius som tillsammans med sin man Stefan driver gårdsbutiken.

Gårdsbutiken drivs på hobbynivå av Anna-Lena vid sidan av sitt ordinarie jobb i en helt annan bransch, som ansvarig på Svensk Skadereglering i Örebro. Ett jobb som hon trivs med och kommer fortsätta arbeta med även i framtiden. Men efter att barnen flyttat hemifrån kände Anna-Lena att hon ville fylla tiden med något energigivande i vardagen.

– Jag började pyssla och binda vetebuketter från egna åkrar, som mina vänner köpte och gav bort till nära och kära, och det blev väldigt uppskattade presenter.
Vi har en ladugård här på gården som jag bestämde mig för att städa ur och göra lite mysig så att jag skulle kunna förvara vetebuketterna där inne och samtidigt ha en fin plats att träffa upp mina väninnor på. Väldigt snabbt upptäckte jag att det fanns ett intresse för detta och jag fick mycket positiva reaktioner på den mysiga ladugårdsmiljön. Jag kände att på det här sättet får jag det bästa av två världar.

Anna-Lena pysslar gärna med fina små påsar till kunderna. Foto: Jennie Larsson

Med tiden växte idén fram om att starta en egen gårdsbutik och ett par månader senare kunde Anna-Lena slå upp ladugårdsdörrarna för de första kunderna. Det var ett stort steg för makarna att ta emot besökare på sin privata släktgård som de fått ta över efter Stefans mormor och morfar.

– Vi gör det tillsammans, och det har gått jättebra. Stefan sköter den praktiska biten som att se till att det finns ved till eldkorgarna utanför bland annat mellan sina andra gårdssysslor, och stöttar mig med saker som behövs till butiken, berättar Anna-Lena och fortsätter:

– Det fanns ingen strategisk plan för butiken utan jag har gått mer på känsla, och låtit det växa fram med tiden.
När jag startade upp butiken gjorde jag vad jag själv tyckte var ett stort inköp av doftljus, korgar och blommor. Jag har ju inte gjort något sådan här tidigare så jag tyckte egentligen att jag köpt lite för mycket, men efter två och en halv vecka hade det mesta sålt slut! Det kom så mycket folk, och hyllorna var nästan tomma så reaktionen som jag fick från kunderna blev: ”Oj, här fanns inte mycket”, berättar Anna-Lena med ett skratt.

På kvällarna ser Stefan Rydelius till att eldkorgarna brinner för att skapa en välkomnande stämning. Foto: Jennie Larsson

Anna-Lena berättar entusiastiskt om visionen hon haft för gårdsbutiken.

– Man ska få en upplevelse av lantlivet och gården Vingeltorpet som är över 100 år gammal. När man kommer in i den genuina ladugårdsmiljön så möts man av stämningsfull musik, fina saker och levande ljus för att skapa stämning, sedan brukar vi bjuda på något extra som en kopp kaffe. Som kund ska man känna att man går härifrån nöjd med sin påse med något fint som man köpt med sig hem.

Trots att Coronaviruset haft sin framfart, så har butiken ändå haft en riktigt lyckad start.

– Jag tror situationen med Coronaviruset har gjort att folk har sökt sig ut till landet i större utsträckning än vanligt. Man känner sig nog lite mer säker här. Jag tog det på största allvar från början och gick också ut tidigt i sociala medier med information om vilka åtgärder som vi har tagit för att undvika spridning av viruset, som att begränsa antalet besökare till max 6 peroner i butiken samtidigt. Det gjorde nog att folk kände sig trygga med att besöka oss, säger Anna-Lena.

 

Nu är hyllorna fyllda med krukor, ljus och annat smått och gott. Foto: Jennie Larsson

En stor utmaning har varit att hitta rätt produkter till bra priser, då många varor tagit slut hos leverantörerna.

– Jag gör en del efterforskningar på marknaden och har lyckats hitta vissa saker som har sålt väldigt bra, exempelvis har jag sålt 30 fårskinn på några månader! Folk åker tiotals mil för att köpa produkter som man inte hittar överallt. Jag har haft folk här från exempelvis Västerås, Motala och Karlstad, men självklart är det många Lindesbergare här också! En vanlig dag har jag i runda slängar mellan 30-40 kunder i butiken, berättar Anna-Lena och fortsätter:
– En annan storsäljare är eldfaten. När Coronaviruset har härjat så vill man umgås utomhus och ha det mysigt. Dessa är slutsålda just nu men jag väntar in en leverans i slutet av februari, och har redan 25 förbokningar!

 

Fårskinn är en storsäljare i butiken. Foto: Jennie Larsson

På vägen har makarna haft hjälp av släkt och vänner som de vill tacka.

– Vi hade inte kunnat göra detta utan hjälp från Anita och Ulrica som är goda vänner, och så självklart den närmsta familjen som stöttat och hjälpt oss.

Anna-Lena har en hel del framtidsplaner för Vingeltorpet, några som hon delar med sig av redan nu.

– Vi har ju också en loge som vi vill öppna upp. Först kommer den rustas upp lite och eventuellt öppna upp till våren. Där kommer vi kunna få plats med lite rottingmöbler, kransar, blommor och urnor.
– Vi har även ytterligare planer för Vingeltorpet men det återkommer vi om när det närmar sig.

Butiken är öppen helger och ett par kvällar i veckan som annonseras i förväg på Vingeltorpets Facebook och Instagram.

Publicerad 7 januari 2021 klockan 08:10

Jennie Larsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Linde energis huvudkontor med den upplysta ackumulatortanken. Foto: Linde energi

Linde energi slog fjärrvärmerekord: ”Aldrig eldat så lite olja”

Sedan drygt 20 år tillbaka har det kommunägda bolaget samarbetat med BillerudKorsnäs i Frövi och tagit tillvara den spillvärme som industrin genererar. Under alla dessa år har man vid endast tre tillfällen nått över 90 procent i produktion av fjärrvärme på årsbasis. Nu konstateras ett fjärde år – som också noteras som ett rekordår.
– 2020 går till historien. Vi har aldrig haft så här stor andel spillvärme i vår produktionsmix och heller aldrig eldat så lite fossil olja, säger Fredrik Jansson, Affärsområdeschef Värme på Linde energi, i ett pressmeddelande på tisdagen.

19 januari 2021 klockan 08:45 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Lisa Östlund (tv) driver Frosths Konditori sedan slutet av 2018, men det är Monica Syrén som kommer möta gästerna på lasarettet. Foto: Camilla Lagerman

Frosths Konditori öppnar ytterligare ett café – på lasarettet

Sedan slutet av december har Lindesbergs lasarett stått utan ett café, sedan den tidigare entreprenören bestämde sig för att sluta vid årsskiftet. Under måndagsmorgonen slogs dock dörrarna upp igen, med några välkända ansikten bakom disken, då Frosths Konditori nu tagit över verksamheten.
– Det är jätteroligt, alla har varit väldigt positiva, berättar Lisa Östlund.

18 januari 2021 klockan 13:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nya pandemilagen – så påverkas du

Igår, den 10 januari, trädde den nya pandemilagen i kraft, och med den en rad nya förhållningsregler. De nya fö...

bildspel Elin satsar på bilvård med personlig touch

Det inrutade kontorsjobbet inom kommunen passade bra medan barnen var små, men Elins rastlösa sida fick henne att ...

bildspel Elon slog upp portarna till den nya butiken

Flytten till Elons nya lokal på Bandygatan (industriområdet) har gått i något av rekordfart. Under de få dagarna...

Foto: Linde energi

Fem får dela på Energiklappen

PRESSMEDDELANDE: Linde energi bad tidigare i vinter allmänheten att nominera sina lokala hjältar till Energiklappen. Hela 61 nomineringar kom in till det kommunägda energibolaget – och nu har pristagarna utsetts. Totalt får fem lokala eldsjälar, initiativ och projekt dela på 25 000 kronor.
– När vi instiftade Energiklappen kunde vi inte drömma om ett sådant gensvar. Det har varit ett angenämt huvudbry att utse pristagare, säger Jens Isemo, vd på Linde energi.
– Det känns otroligt fint att det finns så mycket värme ute i stugorna, att så många vill lyfta fram och uppskatta sina medmänniskor, framhåller Isemo.

21 december 2020 klockan 09:13 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Lindesberg har gott om uppfinningsrika handlare. Foto: Camilla Lagerman

Handlarnas kreativa lösningar för en säker julhandel

När de hårdare restriktionerna trädde i kraft under senhösten gick regeringen ut och avrådde från att vistas i butiker, och uppmanade istället till näthandel, något som blev ytterligare ett hårt slag mot en bransch som redan innan hade det tufft.
Lindesbergs handlare har dock tänkt ett steg längre, och har kommit på ett flertal kreativa idéer som faktiskt gör det möjligt att handla lokalt, utan att behöva trängas eller stå i kö.
– Det föds nya idéer under sådana här tider, och mycket av det kommer vi nog att fortsätta med även efter pandemin, säger butiksägaren Eva Andersson, Titt-in i Lindesberg.

18 december 2020 klockan 12:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ersätter luftburna ledningar med jordkabel i drabbat område
Över en mil luftburna elledningar ersätts nu med jordkabel i ett område utanför Fellingsbro, som historiskt sett har varit hårt drabbat av strö...
17 december 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

74 lokala föreningar fick dela på en miljon
Pandemin har slagit hårt mot både föreningar och organisationer på flera olika sätt. I år bestämde sig därför Bergslagens Sparbank att dela ...
15 december 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Drömjobbaren Ismael får pitcha hos Creative Dragons
Under sommaren startade läkarstudenten Ismael Hamoudi upp sin affärsidé om att skapa en app för att kartlägga elevers psykiska hälsa i ...
9 december 2020 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

På tisdag avsätter Salong Diem tid för pensionärer som vill klippa sig under säkra former. Foto: Privat

Wajih öronmärker tid för äldre att klippa sig smittsäkert

I våras, under början av pandemin, delade Wajih Daoud på Salong Diem ut skyddsutrustning till en del av Lindesbergs äldre befolkning när både munskydd och handsprit hade tagit slut i butikerna. Nu vill han satsa på att låta pensionärer klippa sig, under smittsäkra former, och viger större delen av den kommande tisdagen åt det ändamålet.

4 december 2020 klockan 12:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

I början av nästa år står det nya och större 37:an färdigt. Foto: Camilla Lagerman

37:an firar 30 år med att bygga ut och bredda verksamheten

Det har gått 30 år sedan 37:an slog upp portarna för allra första gången, men något firande är det inte tal om, åtminstone inte än. Istället är man i full färd med att bygga ut sina lokaler för att kunna utöka sitt utbud.

3 december 2020 klockan 08:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bröderna Nelzén säljer 164 år av handelshistoria

Lindesbergs i särklass äldsta och kvarvarande butik är nu till salu. Detta meddelar ägarduon Olle och ...

Julgåva till personalen ger klirr i lokalhandelns kassor

PRESSMEDDELANDE: Nu kompletterar Lindesbergs kommun den tidigare sommargåvan med en julgåva till ...

Linde energi levererar länets lägsta elnäts- och fjärrvärmepris

Prisbilden för elnät och fjärrvärme varierar kraftigt i landet. Inom vårt län ...

Annons


Makarna Jonasson knep dubbla brons för sina mustdrycker. Foto: Privat

Dubbla brons till Lindesbergs Musteri i Must-SM

I fredags avslöjades årets pristagare i Must-SM, som gick av stapeln i skånska Kivik. Vår lokala mustproducent Lindesbergs Musteri fanns anmälda i två kategorier, och lyckades kamma hem en bronsmedalj i båda klasserna.

23 november 2020 klockan 15:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Nu har handelsplatsen fått ett officiellt namn

Den nya handelsplatsen på industriområdet, där Lågprisvaruhuset Mejk och Team Sportia med flera huserar, har ...

Varslade får behålla sina jobb

Meritor i Lindesberg erbjuder nu tidigare varslade om uppsägning fortsatt anställning. Detta informerade fabriksledningen på ...

Varken pandemi eller oväder stoppar gastrons drive-in

LindeGastro, som startade mitt under pandemin, har jobbat hårt för att finna nya lösningar i en tid som...

Vem tycker du skall få en ”energiklapp” i jul?

Linde energi instiftar nu Energiklappen som är tänkt att lyfta fram lokala eldsjälar, initiativ ...

Linde energi inför sponsringsfönster

PRESSMEDDELANDE: Linde energi brinner för ett levande Bergslagen och vill med sin lokala sponsring bidra till att alla ...

Elonbutiken såld: Larsson lämnar över till Larsson

Efter över 100 år i familjen Larssons ägo är det nu dags för en helt annan Larsson att ta över ...

Tomten kommer med ätbara klappar i år. Foto: Privat

Jul(mat)tomten levererar ända fram till dörren

Med nya, hårdare restriktioner och ett stadigt ökande antal fall av covid-smittade i länet, ser årets julfirande ut att bli ett mycket annorlunda sådant, och har tvingat många att tänka om. Redan förra året fick makarna Persson förfrågningar om att köra ut julmat till kunder, något man nu tagit fasta på och gör verklighet av.
– Vi kommer köra ända fram tills att Kalle Anka börjar på julafton, berättar Björn Persson.

5 november 2020 klockan 10:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Stänger ner efter de nya råden kring coronasmittan
Nu stänger det kommunala bolaget, Besök Linde, flera anläggningar för allmänheten. Stängningen rör Lindesberg Arena, biografen, badhuset ...
4 november 2020 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Hundratals miljoner bidrar till ett mer stabilt och hållbart Bergslagen
PRESSMEDDELANDE: Linde energi har mellan år 2010 och, hittills, 2020 investerat nästan 400 miljoner kronor i bland annat förnybar elproduktion, ett...
3 november 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Lindesberg näst bäst i landet på att hjälpa konsumenter
PRESSMEDDELANDE: I Lindesbergs kommun får du som konsument bäst hjälp i form av vägledning och budget- och skuldrådgivning. Det visar den unders...
2 november 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-10-30

2020-10-29

2020-10-23

2020-10-20

2020-10-16

2020-10-15

2020-10-13

2020-10-13

2020-10-07

2020-09-25

2020-09-25

2020-09-23

2020-09-16

Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-01-21 15:28