Mångsysslaren Kristoffer Molinder har ett antal olika bollar i luften, framförallt färgbollar. Ute i Bors skogar driver han Teknik och Fritid Lindesberg, där han bland annat har en paintballbana för äventyrslystna själar som kan komma dit för att med paintballgevär och ansiktsmask ge sig ut i terrängen.
Kristoffer Molinder bor i Bor tillsammans med sin fru Sandra och deras två barn, ett par katter och en hund. När han inte jobbar på bruket i Rockhammar ser han än dock till att hålla sig ordentligt sysselsatt, och den energin han besitter är beundransvärd.
– Förra veckan skaffade jag en vedeldad badtunna som jag ska hyra ut, det är lite småfix kvar bara. Jag har en mekanisk tjur också som jag hyr ut, den är lite kul och jag är hyfsat ensam om det häromkring. Den är perfekt till fester, möhippor och svensexor, ja, även till föreningsverksamheter.
– Och jag har en skylift som jag bytte till mig mot en gammal jänkare. Skyliften är i Frövi för tillfället och målar om, berättar Kristoffer.

Därtill arrenderar Kristoffer en hektar mark av grannen för att driva sin
paintballverksamhet. Det finns både uppbyggda och naturliga skydd därute att gömma sig bakom. Det är blandad terräng som inkluderar både berg och flackt område. Det var år 2002 som Kristoffer startade RK Paintball tillsammans med en kompis, detta efter att polarna tittat på programmet ”Jackass”.
– Det såg kul ut så vi skaffade ett par bössor för att skjuta på varandra, det eskalerade så vi tänkte att vi lika gärna kunde ha uthyrning. Men efter ett par år köpte jag ut honom så nu kör jag själv, säger Kristoffer.
En paintballkula kommer ut i en hastighet av 250 km/h, men Kristoffer förklarar att den snabbt tappar fart och är vindkänslig, men når ungefär 30 meter. Kulorna har ett gelatinöverdrag, fylld med potatisstärkelse.
– Visst, det svider till när man blir träffad, men man har så mycket adrenalin i kroppen när man springer runt. De som har haft mest ont är de som har halkat omkull för att de haft för dåliga skor. Under de här 13 åren har skadorna varit fruktansvärt få, intygar Kristoffer.
Kristoffer bränner av några kulor som smäller mot plåtskjulet. Kulorna färgar av sig och man kan inte dölja att man blivit träffad. Det är ett antal hundra kilo som skjuts ut varje år, berättar Kristoffer, men det är helt och hållet miljövänligt. Och de kvistar man brutit av i området, de var redan döda. Paintballsäsongen börjar i maj och pågår sedan tills det blir för kallt, vanligtvis runt oktober.
– Det hänger på vädret, konstaterar Kristoffer och fortsätter:
– Nu är det snart dags för avslutningsskolklasser att komma hit, det brukar alltid komma några vid den här tiden.
Kristoffer tar av sig paintballmasken och säkrar bössan. Han ser sig omkring i skogen bland de uppbyggda skydden.
– Allt det här är en sidoverksamhet. Det är tillräckligt mycket att sysselsätta sig med, samtidigt som jag hela tiden har fast jobb i Rockhammar. Det är skönt!
Kristoffers Teknik och Fritid hittar du HÄR!
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Varje sommar anordnar Lindesbergs kommun ett antal platser för feriearbete till ungdomar i kommunen med ett varierande utbud. Det kan vara inom äldrevården, barnomsorgen eller vaktmästartjänster men även inom ideella organisationer eller föreningar. Nytt för i år är att man även bjuder in lokala företagare att ta emot feriearbetare.
Det kommunägda fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder AB, LIBO, växer i Frövi. Nyligen blev det klart att man nu övertar flera fastigheter från företaget Backbro AB. Det rör sig om totalt 49 lägenheter. Tillträde är från 1 februari 2025.