Edvin, Victor, Maja, Alfred, Viktor, Nelly, Tage och Aylyne är årets Drömjobbare. Foto: Camilla Lagerman

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare

För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt drömjobb under sommarlovet. I sann jubileumsanda har man utsett extra många drömjobbare, åtta stycken för att vara exakt, som kommer få chansen att utveckla sitt entreprenörskap och prova livet som egna företagare.

Drömjobbet startade som en vidareutveckling av projektet Sommarlovsentreprenörer, som då riktade sig till elever i årskurs 7-9. Resultatet blev ett entreprenörsprojekt för ungdomar i åldern 17-22 år, där deltagarna får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva något eget.

– Entreprenörskap är inte bara att driva ett eget företag, det är ett förhållningssätt. Ungdomarna är vår framtid och vi är både glada och stolta över att det är tionde året med Drömjobbarna. Det var jättemånga som sökte i år och det var ett svårt arbete att välja, men dessa är de vi tycker är de allra bästa, berättar Bergslagens Sparbanks VD Cecilia Jeffner.

Bland årets drömjobbare hittar vi 17-åriga Tage Eknor från Nora, som har ett brinnande intresse för bilar, något som även speglas i hans företagsidé.

– Jag vill hålla på med produktutveckling inom bildelar och bildetaljer och eventuellt lite rekond också. Jag vet att det finns ett stort bilintresse i Bergslagen och många motorburna ungdomar, där bland annat a-traktorer kan behöva specialdesignade lösningar, berättar Tage, vars storebror Ture var drömjobbare 2019.

Nelly Gryth, även hon 17 år från Nora, har en idé om att erbjuda broderade tryck och mönster på kläder.

– Jag vill kunna köpa en brodyrmaskin och där är jag väldigt glad att jag får hjälp av drömjobbet, då den kostar en del. Tanken är att man ska kunna brodera i princip vad som helst, det är bara fantasin som sätter stopp. Jag ser det här som en möjlighet att lära mig massor!

18-åriga Viktor Rönnbacka Nybäck från Nora vill hjälpa företag att förbättra sina hemsidor.

– Tanken är att leta upp hemsidor med förbättringspotential, och sedan erbjuda min hjälp. Man kan som företagare söka mikrostöd för sådana här typer av tjänster, något som jag även kommer att informera om. Förutom att förbättra kommer jag även att erbjuda coachingtimmar, så att de sedan kan driva sidan på egen hand utan min hjälp.

Ett drivet och taggat gäng. Foto: Camilla Lagerman

Maja Svensson är 17 år och kommer från Lindesberg. Hon går andra året på frisörlinjen i Örebro, något som hon har stor nytta av i sitt företagande.

– Jag upptäckte ett behov av hemklippning under pandemin, då många inte inte kan ta sig iväg till frisören. Vi behöver alla lite ljus i vardagen och det kan vara skönt att bara få känna sig lite fin. Jag är fortfarande under utbildning, men har bra meriter från tidigare kunder. Jag är nyfiken på vuxenlivet, ler Maja.

Majas tvillingbror Alfred är även han en av årets drömjobbare, med ett stort intresse för skapande och design.

– Jag håller på med teknik- och produktutveckling, där jag hjälper företag att designa logotyper och folders. Jag har erfarenhet av CAD och har egna 3d-skrivare för att kunna utveckla egna prototyper att testa.

Aylyne Guiterrez Cruz från Fellingsbro har en dröm om en egen glasskiosk på sin gård, något hon hoppas kan bli verklighet med hjälp av Drömjobbet. Trots att gården ligger centralt i Fellingsbro hoppas Aylyne kunna skapa en karibisk oas med glass i olika smaker.

– Jag vill öppna en egen glasskiosk på min gård, där vi ska bygga om en vedbod. Jag har hittat en leverantör av glass, både vegansk och laktosfri.

17-åriga Victor Funck från Lindesberg ligger i startgroparna till att öppna sin egen padelbutik.

– Jag köper in både ny och begagnad utrustning, och eftersom jag köper större partier kan jag få ner priset. Än så länge har jag min försäljning via instagram, men längre fram kanske jag öppnar en butik hemma i garaget. Det är roligt med padel och jag känner många som är duktiga på det som jag kan rådfråga. Jag hakar på trenden helt enkelt.

Den sista drömjobbaren är 17-åriga Edvin Öhrström från Lindesberg.

– Jag vill starta en datorservice, där jag både lagar datorer och hjälper kunder att bygga ihop nya. Det är något jag har gjort åt vänner en längre tid och man behöver vara kunnig på det man gör. Jag är självlärd, både genom internet, men också genom egna fel.

De sammanlagt åtta drivna entreprenörerna kan nu se fram emot en fullspäckad sommar där de får testa hur det är att driva eget företag och att vara sin egen chef.

– Startskottet för hela projektet blir under Emax, som även i år blir digitalt med tanke på pandemin. Där kommer ungdomarna stifta bekantskap med ett hundratal andra ungdomar som är utvalda genom samma process. Utmaningen under Emax är att bygga olika affärskoncept, och det brukar bli ganska otroliga koncept när man sätter ihop så många driftiga människor. Sedan får de coaching under sommaren av mig, och även företagsrådgivning genom banken. Sedan driver de sina företag under sommaren och därefter träffas vi igen och ser hur det går, berättar grundaren till Emax, Janis Lancereau.

– Vi vet att många driver vidare sina företag efter det här, och det är flera som har fått fina utmärkelser för sitt entreprenörskap. Så visst kommer det många bra saker ur projektet, avslutar Ylva Edbohm, marknadsansvarig på Bergslagens Sparbank.

Publicerad 5 maj 2021 klockan 08:29

Camilla Lagerman , 0581-155 50 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Bild: DSV

Nytt jätteprojekt till lokal byggfirma

Så sent som i oktober 2020 skrev det lokala byggföretaget Tommy Allström Byggproduktion AB ett kontrakt med Coop som då var företagets största någonsin, med en kontraktssumma på 1.5 miljarder kronor. Nu har man lyckats ro i hamn ännu ett jättekontrakt då man fått uppdraget att bygga det globala logistikföretagets DSV:s nya lagerterminal i Landskrona.

26 september 2022 klockan 13:58 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Ester Klockars spanade in en häftig mössa. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Nypremiär för Lindemarken – i mindre format

Efter två års pandemiuppehåll var det under fredagen dags för Lindemarken att återigen se dagens ljus, den här gången på en helt ny plats, nämligen på Charlottenlunds Handelsområde. Årets upplaga blev en komprimerad version med ett 50-tal knallar, som sålde allt man kan tänkas behöva, och inte behöva, precis som det ska vara på en marknad.

23 september 2022 klockan 18:10 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Här fylls marknadsbussen med marknadsbesökare

Redan strax före klockan 10.00 körde Vasselhyttans Taxi & Buss det första busslasset med marknadsbesökare upp...

Lions lyfter på hatten för Vasselhyttans initiativ

Tidigare i veckan kunde LindeNytt rapportera att det lokala företaget Vasselhyttans Taxi & Buss - i ...

Elins engagemang för barn och ensamstående föräldrar är ingen lek

Som i så många andra hem började leksaksberget att växa hemma hos Elin Olofsson i ...

Triss i glada herrar på Vasselhyttans Taxi & Buss. Håkan Einarsson, Kenth Persson och Anders Södergren gör sig redo att köra invånare till marknadsområdet. Foto: Jennie Einarsson

De bjuder på bussresan upp till Lindemarken

När det stod klart att Lindemarken skulle flyttas från centrala Lindesberg upp till Charlottenlunds Handelsområde så insåg det lokala företaget Vasselhyttans Taxi & Buss snabbt att det skulle kunna innebära problem för många att ta sig dit. Man beslutade sig därför att kroka arm med LindeNytt och ge tillbaka till samhället genom att erbjuda besökare en möjlighet att åka med deras buss kostnadsfritt under hela dagen upp till marknadsområdet.
– Vi kände att vi ville bjuda på det här, då har vi gjort en liten insats, förklarar Anders Södergren.

20 september 2022 klockan 10:22 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Adrian Andersson är inte bara arrangör, utan tävlar också i Sveriges Starkaste Man. Foto: Privat

Sveriges Starkaste Man utses i Lindesberg

På lördag väntas en rejäl kraftmätning äga rum vid Lindesbergs Träningscenter, då finalen av Sveriges Starkaste Man avgörs. Hemmahoppet Adrian Andersson hoppas på vinst efter en tredjeplats 2020 och en andraplats året därpå.
– Nu vinner jag på hemmaplan! skrattar han.

15 september 2022 klockan 16:01 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Här byggs Nordens största solcellspark
På en åker i Vässlingby utanför Fellingsbro vid länsväg 249 är arbetet just nu i full gång med att uppföra Solvallen vilken blir den största...
14 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Metalbandet Sabaton till Lindesberg i februari
Lördagen den 4 februari gästas Lindesberg Arena av det svenska metalbandet Sabaton. Falubandet, som bildades 1999, har genom åren turnerat flitigt ...
14 september 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Felix lade tjänsterna på hyllan och satsade på märkessmycken istället
Den lilla tjänstebutiken Ararat i centrala Lindesberg, som tidigare erbjöd skrädderi- och skomakartjänster, har genomgått en stor förvandling d...
13 september 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Pelle Holm och Lasse Nilsson från styrelsen i föreningen Industrilandskap i Bergslagen. Foto: Jennie Einarsson

En stenkul dag utlovas i Stripa Gruva

På lördag erbjuds möjligheten att få kika närmare på mängder av mineraler och stenar i alla färger och former vid Stripa Gruvområde, när Geologins Dag anordnas av föreningen Industrilandskap Bergslagen.
– Vi gör det här för att vi själva har ett intresse och tycker det är kul, förklarar Pelle Holm som hoppas att dagen kan väcka ett intresse även hos besökarna.

9 september 2022 klockan 11:55 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Victor Jacobsson är ny VD för byggbolagen HEBAB, EBAB och GÄRE. Foto: Pressbild

Han blir ny VD för byggbolagen

Den 31 augusti tog Victor Jacobsson, blott 27 år gammal, ett rejält kliv upp på karriärstegen när han då tillträdde som ny VD för de tre byggbolagen EBAB, HEBAB och GÄRE som ingår i koncernen Byggbetjänten AB.
Bolagen, med sammanlagt 130 anställda, är verksamma i Örebro län, Västmanlands län, Skaraborg samt Östra Värmland och omsätter 210 miljoner kronor årligen.
– Det känns jättebra! Det är spännande att få lämna över en stafettpinne för en skuta som går bra och det är något Victor varit med och åstadkommit, förklarar koncern-VD Mats Eriksson.

5 september 2022 klockan 12:07 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Deckardrottningen gästar Lindesberg i helgen

Anna Jansson är en av Sveriges mest omtycka författare med flera hyllade bokserier i ryggen. Just nu är hon hö...

Helgens Matresa går genom Lindesbergs kommun

Under den kommande helgen stundar en gastronomisk upplevelse när Matresan i Örebro län arrangeras för fjärde...

Annons


Arkivfoto: Camilla Lagerman

Årets flytande konsert ställs in

Under lördagen var det tänkt att årets flytande konsert med Martin Almgren skulle äga rum på Råsvalens vatten, men så blir det inte. En alltför illavarslande väderprognos gör att arrangörerna dessvärre tvingas ställa in konserten.
– Det är skittråkigt, men vad ska man göra? Vi får sikta på nästa år istället, säger Martin.

27 augusti 2022 klockan 10:28 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Energiministern besökte Solhagen i Torphyttan

Under torsdagseftermiddagen fick tackorna i fårhagen celebert besök, då Sveriges energiminister Khashayar ...

bildspel Nu står det klart – Guldsmedshyttans nya torg och resecentrum

Under onsdagsförmiddagen invigdes det nya torget och resecentrumet i Guldsmedshyttan under ...

Nu skall Guldsmedshyttans nya mötesplats invigas

På onsdag klockan 11.00 sker den officiella invigningen av Guldsmedshyttans nya torg och resecentrum. Målsä...

Stekhet debatt på Norrtullstorget

Under en timmeslång stekhet debatt i tryckande värme lyftes flera av de mest aktuella frågorna inom sjukvården i Regionen ...

Bokhandlarna Christina och Ann lanserar webbshop

För att möta sina kunders behov gör Blombergska Bokhandeln i Lindesberg en stor satsning på e-handeln och ...

Preimärupplagan av Gammelstock. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Läskiga figurer och mycket skratt när Gammelstock hade premiär

Med inspiration hämtad från det franska maratonloppet Médoc Maraton gick den allra första upplagan av Gammelstock av stapeln i Gammelbo under lördagen. Ett tjugotal deltagare hade anammat årets tema ”domedagen” och kom utklädda till allt från liemannen till byns egen präst.
– Det här är ett testår för att prova arrangemanget, så vi hade tänkt oss runt tio deltagare med det blev det dubbla. Så till nästa år slår vi på stort och siktar på 200 personer, säger Johanna Ställberg som är en arrangörerna i Gammelbo byalag.

23 juli 2022 klockan 16:49 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Martin på sjön ställs in – nytt datum satt
Lördagens efterlängtade sommarkonsert på Råsvalens vatten ställs in på grund av en illavarslande väderprognos. Ett nytt datum är dock satt, s...
15 juli 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Välkommen hem till Amelie på Eftermiddagskaffe i trädgården
Imorgon torsdag slår Amelie Boson och bonusbarnbarnet Emma Nyberg upp dörren till den lummiga innergården på Kungsgatan 16 i Lindesberg där det ...
13 juli 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Barntävling: Vinn ett signerat exemplar av Sagan om Fornrike
Sagan om Fornrike är Marika Söderströms debutoman som bjuder på spännande läsning om troll och magi i en fantasivärld. Nu har alla barn chansen...
12 juli 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-07-08

2022-07-05

2022-06-30

2022-06-29

2022-06-28

2022-06-25

2022-06-23

2022-06-22

2022-06-18

2022-06-17

2022-06-16

2022-06-15

2022-06-14

2022-06-14

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2022-09-27 12:57