Edvin, Victor, Maja, Alfred, Viktor, Nelly, Tage och Aylyne är årets Drömjobbare. Foto: Camilla Lagerman

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare

För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt drömjobb under sommarlovet. I sann jubileumsanda har man utsett extra många drömjobbare, åtta stycken för att vara exakt, som kommer få chansen att utveckla sitt entreprenörskap och prova livet som egna företagare.

Drömjobbet startade som en vidareutveckling av projektet Sommarlovsentreprenörer, som då riktade sig till elever i årskurs 7-9. Resultatet blev ett entreprenörsprojekt för ungdomar i åldern 17-22 år, där deltagarna får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva något eget.

– Entreprenörskap är inte bara att driva ett eget företag, det är ett förhållningssätt. Ungdomarna är vår framtid och vi är både glada och stolta över att det är tionde året med Drömjobbarna. Det var jättemånga som sökte i år och det var ett svårt arbete att välja, men dessa är de vi tycker är de allra bästa, berättar Bergslagens Sparbanks VD Cecilia Jeffner.

Bland årets drömjobbare hittar vi 17-åriga Tage Eknor från Nora, som har ett brinnande intresse för bilar, något som även speglas i hans företagsidé.

– Jag vill hålla på med produktutveckling inom bildelar och bildetaljer och eventuellt lite rekond också. Jag vet att det finns ett stort bilintresse i Bergslagen och många motorburna ungdomar, där bland annat a-traktorer kan behöva specialdesignade lösningar, berättar Tage, vars storebror Ture var drömjobbare 2019.

Nelly Gryth, även hon 17 år från Nora, har en idé om att erbjuda broderade tryck och mönster på kläder.

– Jag vill kunna köpa en brodyrmaskin och där är jag väldigt glad att jag får hjälp av drömjobbet, då den kostar en del. Tanken är att man ska kunna brodera i princip vad som helst, det är bara fantasin som sätter stopp. Jag ser det här som en möjlighet att lära mig massor!

18-åriga Viktor Rönnbacka Nybäck från Nora vill hjälpa företag att förbättra sina hemsidor.

– Tanken är att leta upp hemsidor med förbättringspotential, och sedan erbjuda min hjälp. Man kan som företagare söka mikrostöd för sådana här typer av tjänster, något som jag även kommer att informera om. Förutom att förbättra kommer jag även att erbjuda coachingtimmar, så att de sedan kan driva sidan på egen hand utan min hjälp.

Ett drivet och taggat gäng. Foto: Camilla Lagerman

Maja Svensson är 17 år och kommer från Lindesberg. Hon går andra året på frisörlinjen i Örebro, något som hon har stor nytta av i sitt företagande.

– Jag upptäckte ett behov av hemklippning under pandemin, då många inte inte kan ta sig iväg till frisören. Vi behöver alla lite ljus i vardagen och det kan vara skönt att bara få känna sig lite fin. Jag är fortfarande under utbildning, men har bra meriter från tidigare kunder. Jag är nyfiken på vuxenlivet, ler Maja.

Majas tvillingbror Alfred är även han en av årets drömjobbare, med ett stort intresse för skapande och design.

– Jag håller på med teknik- och produktutveckling, där jag hjälper företag att designa logotyper och folders. Jag har erfarenhet av CAD och har egna 3d-skrivare för att kunna utveckla egna prototyper att testa.

Aylyne Guiterrez Cruz från Fellingsbro har en dröm om en egen glasskiosk på sin gård, något hon hoppas kan bli verklighet med hjälp av Drömjobbet. Trots att gården ligger centralt i Fellingsbro hoppas Aylyne kunna skapa en karibisk oas med glass i olika smaker.

– Jag vill öppna en egen glasskiosk på min gård, där vi ska bygga om en vedbod. Jag har hittat en leverantör av glass, både vegansk och laktosfri.

17-åriga Victor Funck från Lindesberg ligger i startgroparna till att öppna sin egen padelbutik.

– Jag köper in både ny och begagnad utrustning, och eftersom jag köper större partier kan jag få ner priset. Än så länge har jag min försäljning via instagram, men längre fram kanske jag öppnar en butik hemma i garaget. Det är roligt med padel och jag känner många som är duktiga på det som jag kan rådfråga. Jag hakar på trenden helt enkelt.

Den sista drömjobbaren är 17-åriga Edvin Öhrström från Lindesberg.

– Jag vill starta en datorservice, där jag både lagar datorer och hjälper kunder att bygga ihop nya. Det är något jag har gjort åt vänner en längre tid och man behöver vara kunnig på det man gör. Jag är självlärd, både genom internet, men också genom egna fel.

De sammanlagt åtta drivna entreprenörerna kan nu se fram emot en fullspäckad sommar där de får testa hur det är att driva eget företag och att vara sin egen chef.

– Startskottet för hela projektet blir under Emax, som även i år blir digitalt med tanke på pandemin. Där kommer ungdomarna stifta bekantskap med ett hundratal andra ungdomar som är utvalda genom samma process. Utmaningen under Emax är att bygga olika affärskoncept, och det brukar bli ganska otroliga koncept när man sätter ihop så många driftiga människor. Sedan får de coaching under sommaren av mig, och även företagsrådgivning genom banken. Sedan driver de sina företag under sommaren och därefter träffas vi igen och ser hur det går, berättar grundaren till Emax, Janis Lancereau.

– Vi vet att många driver vidare sina företag efter det här, och det är flera som har fått fina utmärkelser för sitt entreprenörskap. Så visst kommer det många bra saker ur projektet, avslutar Ylva Edbohm, marknadsansvarig på Bergslagens Sparbank.

Publicerad 5 maj 2021 klockan 08:29

Camilla Lagerman , 0581-61 71 71 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Det blev en fulländad succékväll när Martin Almgren och hans vänner intog Råsvalen under lördagen. Foto: Jennie Larsson

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen

Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst i solskenet. Det blev precis en sådan magisk kväll som många hade hoppats på och längtat efter, och för en stund kändes det som att pandemin var långt borta.

18 juli 2021 klockan 11:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Platschef Pernilla Johansson tillsammans med en del av det gäng som tar emot kunderna under premiärhelgen. Foto: Camilla Lagerman

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg

Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt nybyggda butik i Lindesberg. En timme efter öppning var det fortfarande full fart i den helt nybyggda anläggningen.
– Vi har haft rusch ända sedan vi öppnade, berättar platschef Pernilla Johansson glatt.

16 juli 2021 klockan 13:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller

Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner ...

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget ...

Nya hemligheter ska avslöjas i Löa Hytta

Imorgon fredag är det efterlängtad premiär av årets teaterföreställning signerad Hyttans Hemligheter. Årets ...

Kvällens gladaste spelare, Tina Gustavsson, hade längtat efter premiären. Foto: Jennie Larsson

Succé när tutbingon hade efterlängtad premiär: ”Sketkul!”

Det blev en riktig succékväll när Guldsmedshytte SK höll sin första tutbingo sedan pandemin startade. Bilar anlände från både norr och söder för att fylla Råsshallens parkering närmast till bristningsgränsen, och det var tydligt att bingon har varit saknad under uppehållet.
– Sketkul är det, som vi säger i Vänersborg, säger Tina Gustavsson som är en av de mest inbitna spelarna.

8 juli 2021 klockan 11:03 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Gunilla Pöchhacker, ordförande i Företagarna, var med och överraskade Victoria. Foto: Lindesbergs kommun

Victoria hyllades för sitt nytagna gesällbrev

Innan coronapandemin hölls det varje år en stor fest på Örebro slott för att prisa de hantverkare i länet som avlagt sitt gesällprov och klarat det. På grund av restriktionerna blev ingen sådan festlighet aktuell under våren, men frisören Victoria Sander blev dock firad ändå när Lindesbergs kommun och organisationen Företagarna överraskade henne under förra veckan.

7 juli 2021 klockan 15:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Modiga ungdomar når nya höjder på Klotenlägret
48 ungdomar i åldern 13-15 år upplever under veckan ett riktigt sommaräventyr, då de deltar i Klotenlägret som är en del i Lindesbergs kommuns ...
7 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

I Carolinas kohage får både kropp och själ komma till ro
I Resta, strax utanför Ramsberg, bjuder Carolina Berg Rustas in till kossornas eget vardagsrum, där besökarna kan avnjuta en stunds yoga, en ...
6 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Populär tutbingo tillbaka efter pandemistopp
Den omåttligt populära bilbingon som arrangeras av Guldsmedshytte SK lockar flera hundra besökare varje onsdagskväll under somrarna. Efter ett...
2 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Hasse Persson

Efter lättnaderna i restriktionerna: ”Nu ser vi ljuset i tunneln”

Den 1 juli genomfördes steg två i lättnaderna av coronarestriktionerna, något som var mycket efterlängtat bland både krögare och idrottsföreningar. Nu öppnas möjligheter för restauranger och serveringsställen att hålla öppet längre, och dessutom kan idrottsföreningar släppa in sin efterlängtade publik på matcherna igen.

2 juli 2021 klockan 09:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Urban Lindqvist kan nu även titulera sig som ägare till sin egen herrklädesbutik. Foto: Camilla Lagerman

Premiär för Urbans Herrkläder: ”Jag hoppas på det här”

De flesta i Lindesberg känner igen honom som glasmästare, men nu utökar Urban Lindqvist med ytterligare en sträng på sin lyra när han öppnar sin egen klädbutik.
– Det här är en helt ny bransch för mig, men går det så går det, säger Urban och ler.

1 juli 2021 klockan 11:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Mejkbutiken i Lindesberg byter ägare efter 24 år

Efter 24 framgångsrika år väljer nuvarande ägare Magnus Krantz och Johan Eriksson att sälja verksamheten...

Lokal saluhall kan bli verklighet i Nya Snickerifabriken

När Lindesbergs Fastigheter köpte Nya Snickerifabriken i slutet av förra året var det en fastighet ...

Lokala matentreprenörer i nytt samarbete

För fjärde sommaren i rad säljer BergslagsBurger sina omåttligt populära hamburgare vid den mellersta infarten ...

Annons

Butiksägarna Johan Eriksson, Eva Pettersson och Mattias Johansson klär i blått inför måndagens nyöppning. Foto: Timmy Lundegård

bildspel Hemköp öppnar för nyöppning

Det stora ombyggnadsprojektet närmar sig sitt slut och på måndag öppnar Hemköp dörrarna, för en nyöppning. På grund av coronatiderna så kommer det inte bjudas på någon invigningsshow, men istället bjuds man som kund på den första delen av butikens fyradelarsprojekt.
– Ombyggnaden har varit över förväntan, säger butikschef Johan Eriksson.

18 juni 2021 klockan 16:54 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Lindesberg får egen ölhall – öppnar inom kort

Inom kort blir det åter liv och rörelse i lokalerna som under åren huserat bland annat Lasse Maja och ...

Bergslagens Sparbank och kommunen går in med 200 000 kronor i Mikrofonden

Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse går in med 100 000 kronor i Mikrofonden Mä...

Ulf Lundell till Lindesberg nästa sommar

29 augusti 2020 skulle legendaren Ulf Lundell ha avslutat sin sommarturné i Lindesberg Arena, något som både arrang...

Källgården fick efterlängtad grill av Lions

Under måndagseftermiddagen fick äldreboendet Källgården i Lindesberg besök av Lions president Bengt-Göran ...

Efter succén – flytande konsert med Martin Almgren även i år

Det blir en efterlängtad repris av förra årets stora folkfest, den flytande konserten ...

Lindqvist & Son Glasmästeri blir Glaskedjan

Precis innan årsskiftet blev det klart att Lindqvist & Son Glasmästeri kommer att bli en, av de över 80 ...

Hos Kerstin Birath är förberedelserna inför helgens loppis i full gång. Foto: Privat

Upplagt för solig loppisfest i Gusselby på nationaldagen

Med start klockan 11.00 på nationaldagen bjuder Gusselby Hembygdsförening in till byaloppis i Gusselby. Ett 15-tal olika säljare kommer finnas på plats, utspridda på ett flertal ställen runt om i byn, dessutom finns chans att kamma hem fina priser i lotteriet som hålls till förmån för Barncancerfonden.
– Vi hoppas att det ska bli en riktigt trevlig dag, med strålande sol och mycket folk, säger hembygdsföreningens ordförande Kerstin Birath.

3 juni 2021 klockan 13:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Premiär för Stadshotellets Bubbelbar
Efter ett tufft coronaår öppnar nu Lindesbergs Stadshotell sitt nya koncept, Bubbelbaren, där både hotellgäster och flanerande Lindesbergare kan ...
28 maj 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hur låter Linde energi: ”ett soundtrack för Bergslagen”
Den som trodde att Linde energi endast arbetar med att leverera el och värme får nog tänka om, för numera kan de även titulera sig som ...
28 maj 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Produktionen når sitt max – nu anställer Meritor personal
2020 var ett år som präglades av korttidspermitteringar och storvarsel i spåren av coronapandemin. Nu - ett år senare - är situationen raka ...
24 maj 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-05-15

2021-05-06

2021-05-05

2021-05-03

2021-04-30

2021-04-27

2021-04-23

2021-04-22

2021-04-14

2021-04-13

2021-04-13

2021-04-09

2021-03-31

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-08-05 16:15