Edvin, Victor, Maja, Alfred, Viktor, Nelly, Tage och Aylyne är årets Drömjobbare. Foto: Camilla Lagerman

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare

För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt drömjobb under sommarlovet. I sann jubileumsanda har man utsett extra många drömjobbare, åtta stycken för att vara exakt, som kommer få chansen att utveckla sitt entreprenörskap och prova livet som egna företagare.

Drömjobbet startade som en vidareutveckling av projektet Sommarlovsentreprenörer, som då riktade sig till elever i årskurs 7-9. Resultatet blev ett entreprenörsprojekt för ungdomar i åldern 17-22 år, där deltagarna får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva något eget.

– Entreprenörskap är inte bara att driva ett eget företag, det är ett förhållningssätt. Ungdomarna är vår framtid och vi är både glada och stolta över att det är tionde året med Drömjobbarna. Det var jättemånga som sökte i år och det var ett svårt arbete att välja, men dessa är de vi tycker är de allra bästa, berättar Bergslagens Sparbanks VD Cecilia Jeffner.

Bland årets drömjobbare hittar vi 17-åriga Tage Eknor från Nora, som har ett brinnande intresse för bilar, något som även speglas i hans företagsidé.

– Jag vill hålla på med produktutveckling inom bildelar och bildetaljer och eventuellt lite rekond också. Jag vet att det finns ett stort bilintresse i Bergslagen och många motorburna ungdomar, där bland annat a-traktorer kan behöva specialdesignade lösningar, berättar Tage, vars storebror Ture var drömjobbare 2019.

Nelly Gryth, även hon 17 år från Nora, har en idé om att erbjuda broderade tryck och mönster på kläder.

– Jag vill kunna köpa en brodyrmaskin och där är jag väldigt glad att jag får hjälp av drömjobbet, då den kostar en del. Tanken är att man ska kunna brodera i princip vad som helst, det är bara fantasin som sätter stopp. Jag ser det här som en möjlighet att lära mig massor!

18-åriga Viktor Rönnbacka Nybäck från Nora vill hjälpa företag att förbättra sina hemsidor.

– Tanken är att leta upp hemsidor med förbättringspotential, och sedan erbjuda min hjälp. Man kan som företagare söka mikrostöd för sådana här typer av tjänster, något som jag även kommer att informera om. Förutom att förbättra kommer jag även att erbjuda coachingtimmar, så att de sedan kan driva sidan på egen hand utan min hjälp.

Ett drivet och taggat gäng. Foto: Camilla Lagerman

Maja Svensson är 17 år och kommer från Lindesberg. Hon går andra året på frisörlinjen i Örebro, något som hon har stor nytta av i sitt företagande.

– Jag upptäckte ett behov av hemklippning under pandemin, då många inte inte kan ta sig iväg till frisören. Vi behöver alla lite ljus i vardagen och det kan vara skönt att bara få känna sig lite fin. Jag är fortfarande under utbildning, men har bra meriter från tidigare kunder. Jag är nyfiken på vuxenlivet, ler Maja.

Majas tvillingbror Alfred är även han en av årets drömjobbare, med ett stort intresse för skapande och design.

– Jag håller på med teknik- och produktutveckling, där jag hjälper företag att designa logotyper och folders. Jag har erfarenhet av CAD och har egna 3d-skrivare för att kunna utveckla egna prototyper att testa.

Aylyne Guiterrez Cruz från Fellingsbro har en dröm om en egen glasskiosk på sin gård, något hon hoppas kan bli verklighet med hjälp av Drömjobbet. Trots att gården ligger centralt i Fellingsbro hoppas Aylyne kunna skapa en karibisk oas med glass i olika smaker.

– Jag vill öppna en egen glasskiosk på min gård, där vi ska bygga om en vedbod. Jag har hittat en leverantör av glass, både vegansk och laktosfri.

17-åriga Victor Funck från Lindesberg ligger i startgroparna till att öppna sin egen padelbutik.

– Jag köper in både ny och begagnad utrustning, och eftersom jag köper större partier kan jag få ner priset. Än så länge har jag min försäljning via instagram, men längre fram kanske jag öppnar en butik hemma i garaget. Det är roligt med padel och jag känner många som är duktiga på det som jag kan rådfråga. Jag hakar på trenden helt enkelt.

Den sista drömjobbaren är 17-åriga Edvin Öhrström från Lindesberg.

– Jag vill starta en datorservice, där jag både lagar datorer och hjälper kunder att bygga ihop nya. Det är något jag har gjort åt vänner en längre tid och man behöver vara kunnig på det man gör. Jag är självlärd, både genom internet, men också genom egna fel.

De sammanlagt åtta drivna entreprenörerna kan nu se fram emot en fullspäckad sommar där de får testa hur det är att driva eget företag och att vara sin egen chef.

– Startskottet för hela projektet blir under Emax, som även i år blir digitalt med tanke på pandemin. Där kommer ungdomarna stifta bekantskap med ett hundratal andra ungdomar som är utvalda genom samma process. Utmaningen under Emax är att bygga olika affärskoncept, och det brukar bli ganska otroliga koncept när man sätter ihop så många driftiga människor. Sedan får de coaching under sommaren av mig, och även företagsrådgivning genom banken. Sedan driver de sina företag under sommaren och därefter träffas vi igen och ser hur det går, berättar grundaren till Emax, Janis Lancereau.

– Vi vet att många driver vidare sina företag efter det här, och det är flera som har fått fina utmärkelser för sitt entreprenörskap. Så visst kommer det många bra saker ur projektet, avslutar Ylva Edbohm, marknadsansvarig på Bergslagens Sparbank.

Publicerad 5 maj 2021 klockan 08:29

Camilla Lagerman , 0581-61 71 71 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Stefan Nordqvist med Dalkarlshytteån i bakgrunden. Privat foto.

Lokalt samarbete ger fritt ädelfiske i ån

Nu på lördag är det premiär för ädelfiske i Dalkarlshyttan. Detta har gjorts möjligt genom ett lokalt samarbete mellan en rad olika företag och Lindessjöns fiskevårdsområdesförening. Minst 500 kilo regnbåge kommer årligen att planteras ut i vattendraget. Och det är fritt fiske för alla som gäller. Med fritt fiske menas kostnadsfritt – inte att man får dra upp obegränsat med fisk eller använda fångstmetoder.
– Det här är en idé som jag har haft i några år och som nu äntligen har blivit verklighet, bland annat tack vare att vi har lokala företag som ställer upp och sponsrar med fisk, säger Stefan Nordqvist, Harrkungens Fiske, som är initiativtagare till fiskeprojektet.

6 maj 2021 klockan 10:53 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

På onsdagen öppnade Café Oscar igen, nu med ett enormt tillskott. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Nyöppning för Café Oscar med ny jätteservering

Efter åtta månaders stängning öppnar nu Café Oscar igen, nu med en betydligt större kostym och framförallt längre öppettider, året runt nämligen.
– Många har varit nyfikna när de har gått förbi, och vi har fått väldigt positiv respons. Jag tror att det här kan bli ett lyft för allas del, för hela Lindesberg, säger Shavan Zakholi.

5 maj 2021 klockan 11:54 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Över en miljon kronor i Sparbanksbonus ska stötta den lokala handeln

Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas även i år ut redan nu på vå...

bildspel Kika in i Handelsträdgårdens nya café

Med knappt ett dygn kvar till invigningen av Lindesbergs Handelsträdgårds café råder det febril aktivitet för att f...

BergslagsBurger säsongsöppnar med jättenyhet

För fjärde sommaren i rad slår BergslagsBurger upp luckorna till sin serveringsvagn, som även i år står ...

Så här skall restaurangen Bytesgatan 17 hålla gästerna väderskyddade. Bild: Bytesgatan 17

Restaurang storsatsar: ”Ren chansning – men jag tror på det här”

Nu skall en stor och väderskyddad uteservering byggas upp vid restaurang Bytesgatan 17 – det som tidigare var Salute. Trots det just nu mycket osäkra läget, på grund av coronarestriktionerna, genomförs planen med vissa orosmoln på himlen. Det får bära eller brista, menar restaurangägaren.
– Det är tufft nu och det här är en ren chansning – men jag tror på det här och hoppas att det skall bli uppskattat, säger Hasan Agrali.

23 april 2021 klockan 11:45 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Monica Jomfjäll från Fonus i Lindesberg tillsammans med Hanna Johansson från Vilsna Tassar. I mitten katten Nina, som söker nytt hem. Foto: Camilla Lagerman

Ensamma djur och människor ges chans till ett rikare liv genom nytt samarbete

När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att kunna erbjuda djuret ett fortsatt liv i en ny kärleksfull familj har Fonus tillsammans med Djurskyddet Sverige startat initiativet Djuränklingar, där även ensamma människor kan finna en ny vän för livet.
– Det finns så många ensamma människor och ensamma katter. Kan vi hjälpa till att föra samman dem är det underbart, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.

22 april 2021 klockan 10:28 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären ä...
14 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass
Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas ...
13 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen
Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor. - Vi är övertygade att...
13 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Mikael Tiderman och Pernilla Hjelt tog emot utmärkelsen via plattformen Teams.

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.

9 april 2021 klockan 12:49 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Per Sander från Lindesbergs Fastigheter tillsammans med Magnus Gutavsson som blir hallchef på Lindesbergs Padelcenter. Foto: Camilla Lagerman

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.

31 mars 2021 klockan 16:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till ...

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad

Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för ...

Annons

Hos Pia kan man låta kropp och själ slappna av, antingen i en floatingtank eller i en IR-bastu. Foto: Camilla Lagerman

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus

Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes fysiska åkommor, det blev även startskottet för hennes eget företag som hon idag driver på egen hand.
– Jag känner att jag har fått med många bitar i min verksamhet, men det är viktigt att se på hälsa som en helhet, berättar Pia.

22 mars 2021 klockan 16:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga

Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor ...

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning

Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i ...

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten

Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna...

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter...

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut

PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara ...

Från höger Roger Sixtensson tillsammans med Per Sander, Tjodolf Sommestad och Jonas Bernström (Styrelseordförande FALAB). Foto: FALAB/LIBO

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning av Kristinaskolan och fastigheten Kvarngatan 9 i samma område. I ett pressmeddelande uppges att ägarskiftet dock kommer att ske först när skolverksamheten flyttar ut. Ägarskiftet kan därför ske tidigast hösten 2021.
– Vi är väldigt glada över det engagemang som finns hos de privata fastighetsägarna att vara med och utveckla Lindesberg, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB.

5 mars 2021 klockan 08:33 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang
Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har han drivit klassiska Pub 2000, Gencos och Restaurang ...
5 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård
Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den kommande våren och sommaren. Bland annat ska flera nya v...
4 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hans Sigge fick hedersutmärkelse – överraskades på jobbet av kommunstyrelsens ordförande
Hans Sigge, VD på Baettr AB i Guldsmedshyttan, har tilldelats årets hedersutmärkelse av Lindesbergs kommun för sina insatser och utveckling av ...
4 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-01

2021-02-23

2021-02-17

2021-02-17

2021-02-16

2021-02-11

2021-02-11

2021-02-09

2021-02-09

2021-02-04

2021-02-02

2021-02-01

2021-01-29

2021-05-09 21:38