Edvin, Victor, Maja, Alfred, Viktor, Nelly, Tage och Aylyne är årets Drömjobbare. Foto: Camilla Lagerman

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare

För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt drömjobb under sommarlovet. I sann jubileumsanda har man utsett extra många drömjobbare, åtta stycken för att vara exakt, som kommer få chansen att utveckla sitt entreprenörskap och prova livet som egna företagare.

Drömjobbet startade som en vidareutveckling av projektet Sommarlovsentreprenörer, som då riktade sig till elever i årskurs 7-9. Resultatet blev ett entreprenörsprojekt för ungdomar i åldern 17-22 år, där deltagarna får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva något eget.

– Entreprenörskap är inte bara att driva ett eget företag, det är ett förhållningssätt. Ungdomarna är vår framtid och vi är både glada och stolta över att det är tionde året med Drömjobbarna. Det var jättemånga som sökte i år och det var ett svårt arbete att välja, men dessa är de vi tycker är de allra bästa, berättar Bergslagens Sparbanks VD Cecilia Jeffner.

Bland årets drömjobbare hittar vi 17-åriga Tage Eknor från Nora, som har ett brinnande intresse för bilar, något som även speglas i hans företagsidé.

– Jag vill hålla på med produktutveckling inom bildelar och bildetaljer och eventuellt lite rekond också. Jag vet att det finns ett stort bilintresse i Bergslagen och många motorburna ungdomar, där bland annat a-traktorer kan behöva specialdesignade lösningar, berättar Tage, vars storebror Ture var drömjobbare 2019.

Nelly Gryth, även hon 17 år från Nora, har en idé om att erbjuda broderade tryck och mönster på kläder.

– Jag vill kunna köpa en brodyrmaskin och där är jag väldigt glad att jag får hjälp av drömjobbet, då den kostar en del. Tanken är att man ska kunna brodera i princip vad som helst, det är bara fantasin som sätter stopp. Jag ser det här som en möjlighet att lära mig massor!

18-åriga Viktor Rönnbacka Nybäck från Nora vill hjälpa företag att förbättra sina hemsidor.

– Tanken är att leta upp hemsidor med förbättringspotential, och sedan erbjuda min hjälp. Man kan som företagare söka mikrostöd för sådana här typer av tjänster, något som jag även kommer att informera om. Förutom att förbättra kommer jag även att erbjuda coachingtimmar, så att de sedan kan driva sidan på egen hand utan min hjälp.

Ett drivet och taggat gäng. Foto: Camilla Lagerman

Maja Svensson är 17 år och kommer från Lindesberg. Hon går andra året på frisörlinjen i Örebro, något som hon har stor nytta av i sitt företagande.

– Jag upptäckte ett behov av hemklippning under pandemin, då många inte inte kan ta sig iväg till frisören. Vi behöver alla lite ljus i vardagen och det kan vara skönt att bara få känna sig lite fin. Jag är fortfarande under utbildning, men har bra meriter från tidigare kunder. Jag är nyfiken på vuxenlivet, ler Maja.

Majas tvillingbror Alfred är även han en av årets drömjobbare, med ett stort intresse för skapande och design.

– Jag håller på med teknik- och produktutveckling, där jag hjälper företag att designa logotyper och folders. Jag har erfarenhet av CAD och har egna 3d-skrivare för att kunna utveckla egna prototyper att testa.

Aylyne Guiterrez Cruz från Fellingsbro har en dröm om en egen glasskiosk på sin gård, något hon hoppas kan bli verklighet med hjälp av Drömjobbet. Trots att gården ligger centralt i Fellingsbro hoppas Aylyne kunna skapa en karibisk oas med glass i olika smaker.

– Jag vill öppna en egen glasskiosk på min gård, där vi ska bygga om en vedbod. Jag har hittat en leverantör av glass, både vegansk och laktosfri.

17-åriga Victor Funck från Lindesberg ligger i startgroparna till att öppna sin egen padelbutik.

– Jag köper in både ny och begagnad utrustning, och eftersom jag köper större partier kan jag få ner priset. Än så länge har jag min försäljning via instagram, men längre fram kanske jag öppnar en butik hemma i garaget. Det är roligt med padel och jag känner många som är duktiga på det som jag kan rådfråga. Jag hakar på trenden helt enkelt.

Den sista drömjobbaren är 17-åriga Edvin Öhrström från Lindesberg.

– Jag vill starta en datorservice, där jag både lagar datorer och hjälper kunder att bygga ihop nya. Det är något jag har gjort åt vänner en längre tid och man behöver vara kunnig på det man gör. Jag är självlärd, både genom internet, men också genom egna fel.

De sammanlagt åtta drivna entreprenörerna kan nu se fram emot en fullspäckad sommar där de får testa hur det är att driva eget företag och att vara sin egen chef.

– Startskottet för hela projektet blir under Emax, som även i år blir digitalt med tanke på pandemin. Där kommer ungdomarna stifta bekantskap med ett hundratal andra ungdomar som är utvalda genom samma process. Utmaningen under Emax är att bygga olika affärskoncept, och det brukar bli ganska otroliga koncept när man sätter ihop så många driftiga människor. Sedan får de coaching under sommaren av mig, och även företagsrådgivning genom banken. Sedan driver de sina företag under sommaren och därefter träffas vi igen och ser hur det går, berättar grundaren till Emax, Janis Lancereau.

– Vi vet att många driver vidare sina företag efter det här, och det är flera som har fått fina utmärkelser för sitt entreprenörskap. Så visst kommer det många bra saker ur projektet, avslutar Ylva Edbohm, marknadsansvarig på Bergslagens Sparbank.

Publicerad 5 maj 2021 klockan 08:29

Camilla Lagerman , 0581-61 71 71 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Robin Hanberger Pérez, Noah Deutschmann och Isak Gunnarsson utgör Tribe Friday som tävlar i Mello nästa år. Foto: Miranda Fredricksson

Indierockbandet från Storå tävlar i Melodifestivalen

Under fredagsmorgonen presenterade SVT första halvan av de totalt 28 bidragen som ska tävla i nästa års upplaga av Melodifestivalen. Bland namn som Linda Bengtzing, Liamoo och Anders Bagge står även Tribe Friday, som har Storå som sin hemadress.
– Det är helt sjukt faktiskt, vi är lika förvånade som alla andra, skrattar Noah Deutschmann som är sångare i bandet.

26 november 2021 klockan 11:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsEva Karlsson, Carin Green, Birgitta Wiberg, Berit Nygren, Marja-Lena Lindkvist och Ingalill Senneryd dekorerar blomsterarrangemang till några av kommunens äldre. Foto: Camilla Lagerman

Lions Kristina sätter guldkant på julen för äldre

Under torsdagsförmiddagen var det full pysselverkstad i Lions lokal i Lindesberg, då sex kreativa kvinnor från Lions Kristina samlades för att arrangera vackra julblommor som sedan ska delas ut bland de äldre som behöver en extra guldkant på tillvaron inför jul.
– Vi har plockat mossa och granris för att göra blommorna extra fina, säger Carin Green medan hon omsorgsfullt dekorerar en blomma.

25 november 2021 klockan 13:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ny mobilapp ska göra bion tillgänglig för flera

Lindesbergs Bio har nyligen köpt in och installerat en ny tillgänglighetslösning som ska underlätta biobes...

bildspel Lindeskolans unga företagare visade upp sina verksamheter

Under tisdagen hölls en inspirationsdag för Lindeskolans elever som har, eller ska, starta upp sina ...

Sondra "Glitterblicken" Karlsson föreläser om psykisk ohälsa. Foto: Kicki Nilsson

Sondra: ”Psykisk sjukdom är inte ett hinder”

Måndag 15 november kl 16:00 gästar Sondra Karlsson, Hjärnkollsambassadör och entreprenör, Lindeskolans aula för att hålla en föreläsning som en del av Psykiatriveckan i Örebro län. I den här föreläsningen får du ta del av Sondras berättelse om hennes resa i med- och motgångar. Hennes liv är kantat av trauman, dödsfall, sjukdom och en stentuff rehabilitering. Allt detta har har format henne till den person hon är idag. 

12 november 2021 klockan 14:32 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Stenfelt

Datumet är satt – LindeDagen kommer åter 2022

Det har gått två år sedan den senaste upplagan av LindeDagen kunde genomföras, men nu har arrangören satt ett datum för när 2022 års arrangemang ska gå av stapeln. Onsdagen den 18 maj klockan 16.00 kan man redan nu skriva in i kalendern, och LindeDagen 2022 invigs av ingen mindre än Landshövding Maria Larsson.
– Nu jobbar vi stenhårt för att det ska genomföras, säger Leif Ohlsson, före detta president i Lindesbergs rotaryklubb.

8 november 2021 klockan 14:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Mattias och Mattias står redo i köket när LindeGastro öppnar upp för lunchservering igen
LindeGasto var en av många restauranger som drabbades mycket hårt på grund av pandemin och dess efterföljande restriktioner. Från årsskiftet ...
6 november 2021 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Ny kostym för Elon Ljud & Bild – flyttar in i bankens gamla lokaler
I närmare 120 år har den anrika lokalen på Kristinavägen 43 i Lindesberg huserat elektronikbutiker av olika slag. Men från och med april nästa...
4 november 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Omåttligt populära Trollrallyt återuppstår efter 33 år i dvala
Nu är det dags att plocka fram lådbilskunskaperna, gnugga geniknölarna och börja konstruera en vinnande farkost, då tävlingen Trollrallyt ...
3 november 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Harry Fjellstedt, 3 år var en av de lyckliga vinnarna. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Tre glada vinnare av höstlovstävlingen

Deltagandet i LindeNytts höstlovstävling Hallovinn var skyhögt, och trots att årets rebus var lite klurig, så lyckades de allra flesta att lista ut det rätta svaret. Redaktionen sökte upp de tre glada vinnarna på fredagseftermiddagen för att överlämna priserna.

29 oktober 2021 klockan 18:25 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Tävlingen, som sponsras av Lågprisvaruhuset Mejk och Lindesbergs Biograf, vill ni inte missa! Foto: Jennie Einarsson

LindeNytts Hallovinn – lös den kluriga rebusen

Höstlovet är i antågande för kommunens barn och ungdomar, och snart väntar en veckas ledighet från skolbänken. Vad passar då bättre än att delta i LindeNytts höstlovstävling, där hela tre lyckliga vinnare har chansen att lägga vantarna på en minst sagt åtråvärd vinst! I samarbete med Lågprisvaruhuset Mejk och Lindesbergs Biograf presenterar LindeNytt en klurig rebus som behöver lösas för att kunna vara med och tävla.

27 oktober 2021 klockan 11:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Restaurangkedjan Brödernas öppnar i Lindesberg

Restaurangkejdan Brödernas, med sitt ursprung i Stockholm, öppnar inom kort i Lindesberg. Den nya etableringen...

Barnen serverades mat i fyra dagar – förskolan får straffavgift på 75 000 kronor

Den mobila förskoleavdelningen Utforskaren var ett efterlängtat ...

bildspel Festlig invigning av bankens nya och fräscha lokaler

Det anrika Sparbankshuset på Kungsgatan i Lindesberg är nu återigen ett riktigt bankhus. Klockan 10.00 p...

AnnonsDet grönfärgade vattnet i fjärrvärmeledningarna gör att läckor upptäcks och kan åtgärdas snabbare. Foto: Linde energi.

Driftstopp i Frövi ger Linde energi möjlighet att framtidssäkra fjärrvärmenätet

I samband med att BillerudKorsnäs i Frövi nu har sitt årliga produktionsstopp, passar kommunägda Linde energi på att framtidssäkra fjärrvärmenätet.
– I och med att BillerudKorsnäs står stilla får vi inga spillvärmeleveranser därifrån under veckan. Vi hanterar istället fjärrvärmeproduktionen genom våra andra anläggningar, där vi i första hand använder förnybar bioolja, pellets och elpanna, säger Fredrik Jansson, chef Värme på Linde energi i ett pressmeddelande.

6 oktober 2021 klockan 08:59 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

En norrkommun sticker ut när företagsklimatet rankas

Bland de fyra kommunerna i norra länsdelen, Lindesberg, Ljusnarsberg, Hällefors och Nora, är det ...

Almgren och Hugosson bjuder in till julfest

Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare ...

Lokala företag kör in pengar till Barncancerfonden

Den 1 september nollställdes trippmätarna hos Wassbergs Åkeri och Fastighetsbyrån i Lindesberg och Nora...

Sista månaden för viktig hästregistrering

Har du ett stall med hästar? Då ska de vara registrerade hos Jordbruksverket senast den första oktober. Detta ...

Axel Schylström till Lindesberg med sin show ”Bränd”

Han slog igenom i Idol 2015 med sin unika röst och en livshistoria som berörde svenska ...

Makarna Persson firar ett år med Lindegården

Det har gått ett år sedan makarna Björn och Malin Persson tog över det anrika Lindegårdens Värdshus i ...

Entreprenören Samuel Karlsson framför den nya lokalen på Tennisgatan 5. Foto: Jennie Einarsson

Samuel Karlsson växlar upp med husbilsförsäljning

Som enda etablerade husbilsförsäljare i Lindesberg slog Samuel Karlsson i måndags upp portarna till den helt nyrenoverade och ombyggda lokalen på Tennisgatan 5 i Lindesberg. I den stora lokalen på 1700 kvadratmeter huserar bolaget Samuel Karlsson Motor och Fritid tillsammans med samtliga företagsverksamheter som tidigare har varit utspridda på olika platser i Lindesberg. 
– Det känns väldigt bra att alla 18 medarbetare som arbetar i både fastighetsbolagen och med husbilsförsäljningen är samlade på ett och samma ställe, berättar Samuel Karlsson.

27 augusti 2021 klockan 16:06 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Wajih stänger salongen för att närvara vid sonens födelse
För tre månader sedan blev han svensk medborgare och om bara knappt två månader blir han pappa för första gången. Trots det är livet allt ...
25 augusti 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Snart dags för premiäröppning av Lindesberg Ölhall
Det råder minst sagt febril aktivitet inne på Lindesberg Ölhall, om bara några dagar är det premiäröppning och mycket ska hinna färdigställas...
24 augusti 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Linde energi satsar i Örebro: ”Vår största enskilda investering på 20 år”
Det kommunägda energibolaget, Linde energi, gör nu företagets största enskilda investering sedan fjärrvärmenätet byggdes mellan Frövi och ...
24 augusti 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-08-18

2021-07-18

2021-07-16

2021-07-15

2021-07-14

2021-07-08

2021-07-08

2021-07-07

2021-07-07

2021-07-06

2021-07-02

2021-07-02

2021-07-01

2021-06-28

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2021-11-27 03:32