Allt förändrades över en natt

Vad gör man när allt i livet ställs på ända över en natt? När allt det ”vanliga” i livet måste ses ur ett nytt perspektiv? När en livsomvälvande händelse gör att man är tvungen att omvärdera mycket av det som var viktigt i livet?

Låt oss backa bandet lite först. 1965 slog sig kusinerna Gert ”Laggen” Andersson och Stig Andersson ihop och startade det plåtföretag som idag är Lindesbergs största, i alla fall om man räknar till antalet anställda. Gert och Stig hade mer eller mindre gått ut skolan när de var vågade nog att starta eget. Linde Byggnadsplåt såg dagens ljus och bröderna började leverera plåttak till nöjda Bergslagsbor i trakten. Med tiden så hade Stigs son Kenneth Öster och Gerts son Fredrik Andersson allt mer vuxit in i företaget och Linde Byggnadsplåt utvecklades och var ett företag som hade två ben till. Ventilationsinstallationer och smide finns också på menyn, vilket gör att företaget står ännu stabilare mot konjunktursvängningar.


– I dag så står plåt för i runda tal 35%, ventilation 50% och smide 15%. Vi har legat stadigt på sju anställda under många år, berättar Fredrik.
–Vi skulle nog ha utrymme för någon anställd till, men det är svårt att få tag på utbildad personal med erfarenhet, flikar Kenneth in.
Lagom till millennieskiftet tyckte de äldre Anderssons att det började vara dags att lämna över till sönerna att driva företaget vidare. Övertagandet var ett faktum. Kenneth ledde företaget från fältet ute på jobben och Fredrik från kontoret, allt under passivt betraktande av åldermännen som än i dag finns kvar i företaget, nu dock som pensionärer.

2005 hände olyckan som över en natt förändrade både Fredriks och Kenneths liv. Fredrik var ute på en golfbana, kom för nära en bunker med golfbilen som han och kompisen åkte med, golfbilen välte ner i bunkern och Fredrik fick den över sig. Efter två månader på Uppsala lasarett och sex månader inlagd i Örebro stod det klart att på grund av förlamning från bröstet och ner, var Fredrik hädanefter hänvisad till ett liv där rullstol, hjälpmedel och assistenter skulle bli en del av vardagen.Här händer det fascinerande, hur en människa tar fram vilja, fighterinstinkt och en längtan att komma tillbaka mitt ibland allt det jobbiga som hänt. Fredrik bestämmer sig för att göra det bästa av situationen och kämpar sig genom timme efter timme av rehabträning för att kunna använda sina armar och händer som tappat gripförmågan, allt för att kunna komma tillbaka till jobbet. Och han lyckas. Ett år efter olyckan så är Fredrik tillbaka på Linde Byggnadsplåt och driver företaget vidare tillsammans med Kenneth och kan med hjälpmedel göra det mesta av det jobb han gjorde vid datorn innan olyckan. Det är kul att se Fredrik, skriva, räkna och även rita i sitt CAD-program med en snabbhet som inte är lätt att slå. Han nämner även den specialanpassade bilen som han kan köra och som ger honom en stor frihetskänsla.


– Innan olyckan så var jag ute och jobbade mycket, men efteråt behövdes jag på kontoret, berättar Kenneth samtidigt som han berättar om deras fina samarbete.
Det kan ju vara lite problematiskt att dela på ett företag och leda det tillsammans, speciellt när man är släkt, men det verkar inte vara något problem här.


– För oss så har det fungerat smärtfritt. Jag är ute och fotograferar jobben vi ska lämna offert på, sköter löner och fakturering. Fredrik räknar på jobben och gör i ordning offerter, säger Kenneth.Framtiden för Linde Byggnadsplåt ser ljus ut. Det är ett stabilt företag som både säljer till industri, byggare och privat. De har bra stora lokaler med gott om utrymme, öppet för direktförsäljning av hängrännor och rör, men även uthyrning av byggnadsställningar. 
Innan vi avslutar intervjun frågar jag Fredrik vad han saknar mest från tiden innan olyckan.
– Det är att inte kunna springa runt och busa och leka med sönerna. Att jag har haft sönerna är ändå de som har hållit modet upp på mig när det har varit jobbigt, förklarar Fredrik innan han sätter sig i bilen och drar iväg. Kanske åker han förbi och tittar på koppartaket på Nora kyrka som är ett av deras arbeten han är stolt över. En sak är i alla fall säker, att han ständigt är på väg framåt i livet.

Publicerad 7 mars 2013 klockan 08:48

Björn Sundström , 070-130 33 86

Monica Jomfjäll från Fonus i Lindesberg tillsammans med Hanna Johansson från Vilsna Tassar. I mitten katten Nina, som söker nytt hem. Foto: Camilla Lagerman

Ensamma djur och människor ges chans till ett rikare liv genom nytt samarbete

När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att kunna erbjuda djuret ett fortsatt liv i en ny kärleksfull familj har Fonus tillsammans med Djurskyddet Sverige startat initiativet Djuränklingar, där även ensamma människor kan finna en ny vän för livet.
– Det finns så många ensamma människor och ensamma katter. Kan vi hjälpa till att föra samman dem är det underbart, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.

22 april 2021 klockan 10:28 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Luffaren Fargo återkommer till Löa Hytta i sommar. Foto: Camilla Lagerman

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären är satt till 9 juli och man spelar sedan föreställningar fram till 1 augusti.
– Vi har lärt oss, anpassat oss och ser hoppfullt på framtiden, meddelar ensemblen på sin hemsida.

14 april 2021 klockan 14:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har ...

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Per Sander från Lindesbergs Fastigheter tillsammans med Magnus Gutavsson som blir hallchef på Lindesbergs Padelcenter. Foto: Camilla Lagerman

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.

31 mars 2021 klockan 16:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

En 2500 kvadratmeter stor padelhall är det senaste tillskottet på Charlottenlunds Handelsplats. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu den drygt 2500 kvadratmeter stora hallen av 6 stycken sprillans nya padelbanor.
– Det som är så bra med padel är ju att det är något som går att utöva även i coronatider, förklarar Per Eriksson som står bakom Lindesbergs nya padelhall.

31 mars 2021 klockan 13:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon
Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson p...
26 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad
Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för lastbilstillverkning 2-4 veckor under kvartal två ...
25 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus
Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes ...
22 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Solbergas vd, och numera även busschaufför Maria-Pia Karlsson tillsammans med rektor Emma Karlsson. Foto: Camilla Lagerman

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga

Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid gamla Ågården i Lindesberg, där en av dem blir en mobil förskola. Dessutom har man ansökt om att starta en grundskola, något som har varit efterfrågat bland Solbergas föräldrar.
– Lindesberg är ju en fantastisk stad, och tanken har funnits från första början egentligen, berättar vd Maria-Pia Karlsson.

19 mars 2021 klockan 13:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Källa: SCB

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning

Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i Lindesberg har restaurangförsäljningen minskat, visar färsk statistik från SCB, som presenterades i ett pressmeddelande under onsdagen.

18 mars 2021 klockan 10:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten

Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna...

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter...

Annons

Fredrik Esenius, chef Mätning och projektledare för "Framtidens elmätare", på Linde energi.

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut

PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara installerade i hela Sverige senast den 1 januari 2025. För kommunägda Linde energi innebär det att cirka 12 000 elmätare ska bytas. Projektet har fått en flygande start trots coronapandemin och i dagsläget har nästan en tredjedel av framtidens elmätare installerats.

9 mars 2021 klockan 08:24 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan ö...

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang

Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har ...

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den ...

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi...

Årets Ekokock, Anders Johnsson, har tagit fram två helt nya röror till 37:an nyöppning. Foto: Camilla Lagerman

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man som bäst på att ta fram helt nya röror till sina omåttligt populära baguetter, och till sin hjälp har man en av de ursprungliga upphovsmakarna till just rörorna, tillika Årets Ekokock, Anders Johnsson.
– Nu ska vi ta 37:an in i framtiden med lite nya smaker, och jag tror att det kommer bli riktigt bra, säger Anders med ett brett leende.

17 februari 2021 klockan 12:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet
PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. ...
17 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast
I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den ...
16 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nytt kapitel för bokhandeln – väninnor tar över verksamheten
Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-11

2021-02-09

2021-02-09

2021-02-04

2021-02-02

2021-02-01

2021-01-29

2021-01-29

2021-01-27

2021-01-26

2021-01-25

2021-01-22

2021-01-19

2021-01-18

2021-04-23 08:23