Andreas Weise och The Mamas satte magisk stämning på Capricen
Foto: Sami Rahkonen
Foto: Sami Rahkonen
Foto: Sami Rahkonen
Foto: Sami Rahkonen
Foto: Sami Rahkonen
Foto: Sami Rahkonen
Foto: Sami Rahkonen
Foto: Sami Rahkonen
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Sami Rahkonen
Foto: Sami Rahkonen
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Sami Rahkonen
Foto: Sami Rahkonen
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Sami Rahkonen
Foto: Sami Rahkonen
Foto: Sami Rahkonen
Foto: Sami Rahkonen
Foto: Sami Rahkonen
Foto: Sami Rahkonen
Foto: Sami Rahkonen
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Andreas Weise och The Mamas satte magisk stämning på Capricen
Den 38:e upplagan av Manskören Harmonis Caprice blev en riktig publikfest, där det bjöds på musik och underhållning av världsklass. Vinnarna av Melodifestivalen 2020, The Mamas, bjöd på en rungande hitkavalkad från flera olika årtionden, och kvällens hemlige gäst, Andreas Weise, visade att han är en underhållare av rang.
Det var en sjukdomsdrabbad manskör, med flera bortfall, som bjöd in till den 38:e upplagan av den omåttligt populära Capricen. Trots att några av körens medlemmar låg nerbäddade rev man av en hejdundrande show, från början till slut. I år firar man även 10-årsjubileum med den talangfulle Rickard Larsson som körledare, något som kvällens konferencier Staffan Blixt, menar har tagit Capricen till nya höjder.
Årets utannonserade gästartister, The Mamas, bjöd på ett röstregister som få kan mäta sig med. Trion radade upp dunderhits från artister som bland annat Tina Turner och Leonard Cohen, och fick publiken att jubla efter mer. Under Cohens episka Hallelujah var det garanterat fler än LindeNytts reporter som fick gåshud.
Foto: Camilla Lagerman
När kvällens hemliga gäst intog scenen steg jublet i arenan, när man insåg att det var Andreas Weise som gästade Capricen. Weise, som under morgonen fick det tragiska beskedet att hans mormor gått bort, valde att tillägna en låt i hennes minne, ett ögonblick som blev oerhört känslosamt och vackert.
Den tonsäkra underhållaren bjöd även på två låtar från sitt kommande album, som släpps om bara några veckor. Han passade även på att tacka vännen och kollegan Martin Almgren, som enligt Weise spelat en stor roll i att han blev aktuell för Harmonis Caprice.
Den 38:e upplagan av Caprice blev återigen en succé, en magisk sådan.
Under tisdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. Samtidigt visade skolans UF-företag upp sig, vilket är en viktig del av utbildningen om man så småningom vill bli entreprenör.
Den 1 juni slog Brasserie All In upp portarna i den gamla Göransonska gården i Lindesberg. På bara knappt fyra månader har krögarparet Oliver Lindberg och Daniel Ekström hunnit med hel del, allt från räkfrossor och skumparty till att ha blivit husägare för första gången. Nu börjar man så sakteliga landa efter flytten från Stockholm, där både Oliver och Daniel tidigare arbetade på flertalet stora restauranger.
– Jag är otroligt glad att jag flyttade hem, det känns som det var en bra idé, vi har otroligt roligt, säger Oliver.
På måndag påbörjas arbetet med att byta ut den gamla brotrumman som leder vattnet från Torphyttebäcken under Fotbollsgatan vid den mellersta infarten till Lindesberg. All trafik till industriområdet kommer därför ledas om till norra infarten under de fyra veckor som man beräknar att arbetet kommer pågå.
-Vi har sett rostangrepp på trumman vid besiktning, så är det dags att byta ut den innan den går sönder, förklarar Kenneth Persson, Byggprojektledare på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Idag släppte Svenskt Näringsliv den årliga rapporten där de rankar företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Efter fjolårets placering på plats 284 gör Lindesbergs kommun en blygsam förbättring med sex placeringar, men är fortsatt kvar i botten – nu på plats 278.
Efter sparförslaget: ”Besviken och förbannad”
Efter fredagens besked att sjukvårdsdirektör Jonas Claesson lagt fram ett sparförslag som innebär att akutkirurgin samt specialistmottagningarna p...
Vanligtvis är gjuteriet Baettr i Guldsmedshyttan en stängd anläggning omgärdat av höga stängsel, men i lördags öppnade man upp grindarna för allmänheten som fick en spännande dag på industriområdet. Till härliga toner av Guldsmedshyttans Musikkår bjöds det på fika, tipspromenad, fiskdamm och kanske det mest uppskattade av besökarna – en spektakulär uppvisning av gjutning.
– Det är många som bor här i området och passerar på vägen där man ser bara grindarna, man ser inte verksamheten som finns här bakom så idag vill vi visa upp vad vi gör, förklarar Torbjörn Lanz, VD för Baettr.
Roine Viklund från Svenska Industriminnesföreningen överräckte priset för Årets industriminne till museichef Mikael Tiderman och museipedagogen Pernilla Hjelt. Foto: Jennie Einarsson
I fredags höll Svenska industriminnesföreningen prisutdelning för utmärkelsen Årets industriminne, som i år tilldelades Frövifors pappersbruksmuseum. Under en stämningsfull ceremoni på museet mottog museichef Mikael Tiderman och museipedagogen Pernilla Hjelt gjutjärnsplaketten.
– Det är så roligt att vi har kunnat utveckla den här platsen på så kort tid till vad museet har blivit och jag är väldigt stolt och glad över arbetet som vi utför, sade Mikael Tiderman.
Tiden för överklagan gällande bevarandet av Michelsonska huset i centrala Lindesberg gick ut i början av augusti, och enligt Victoria Holmgren press- och kriskommunikatör på Länsstyrelsen Örebro har ingen sådan inkommit. Därmed har Länsstyrelsens beslut om att häva rivningslovet från Bygg- och miljönämnden vunnit laga kraft och huset får stå kvar. Nu ställer Lindesbergs Hembygdsförening krav på kommunen att bland annat avkräva fastighetsägaren en renoveringsplan innan årets slut.
– Vi tycker också att politikerna är medskyldiga till det här, därför att man borde ha ingripit betydligt tidigare för att stoppa förfallet av framförallt Michelsonska huset, säger föreningens ordförande Göran Karlsson.
Efter en sommar som dominerats av svalt och ostadigt väder så sammanfattas säsongen ändå som lyckad för turistbåten.
– Det har varit en bra sommar med mycket turister vilket är jättekul. Regnet har inte spelat så stor roll för oss, det är ju tak på båten så folk åker med ändå, förklarar Agnetha Johnsson, ordförande för Lindesbergs Turistbåtförening som äger M/S Råsvalen.
Vattennivån stiger en decimeter per dygn
Den senaste tidens stora regnmängder har orsakat höga vattenflöden på flera platser i Lindesbergs kommun och ännu är inte kulmen nådd.
- Det ...