Kriminalvårdsinspektörerna Sara Bokelund och Hanna Landmark ansvarar för boendedelen vid det nya restriktionshäktet. Foto: Jennie Einarsson

Anstalten Hinseberg nu även ett häkte – för både kvinnor och män

Om en dryg vecka är det dags för det nya restriktionshäktetet vid anstalten Hinseberg att ta emot sina allra första klienter. Häktet som för första gången kommer att ta emot både män och kvinnor förväntas att fylla en viktig funktion då kriminalvården i dagsläget är utsatt för högt tryck beläggningsmässigt.
– De här platserna är direkt avgörande för att vi ska klara av vårt uppdrag de kommande veckorna och månaderna, menar kriminalvårdschef Daniel Hultman.

Det moderna restriktionshäktet kommer att ha plats för 52 klienter, både män och kvinnor vilket är första gången Hinseberg tar emot frihetsberövade män, något som för bara tre år sedan var helt otänkbart.

– Många förknippar oss säkert med kvinnoanstalten Hinseberg. För oss är det en helt ny verksamhetsgren, att vi ska ha manliga klienter hos oss hade vi inte trott tidigare. När man tänker på det stora pusslet inom Kriminalvården just nu så känner vi att vi bidrar på ett bra sätt med att avhjälpa det hårda trycket som är, konstaterar kriminalvårdsinspektör Sara Bokelund som varit delprojektledare för byggnationsprojektet.

På det nybyggda häktet finns bland annat boendedel, samtalsrum, kök, gym, dusch och rum för videorättegångar. Foto: Jennie Einarsson

Däremot kommer män och kvinnor inte att träffas då det handlar om ett restriktionshäkte. Det innebär också som namnet avslöjar att åklagare styr vad klienterna får ta del av och inte. Huvudsakligen handlar det om att man inte får vistas med andra människor, eller om man får ta del av nyheter och media under pågående rättsprocess.

Boendedelen är fördelad på två våningsplan med vardera två avdelningar. Varje avdelning har utrustats med två stycken dubbelbeläggningsrum vilket innebär att två klienter vistas i dessa rum samtidigt, detta har resulterat i att de planerade 44 platserna utökats till 52.

– Det är en av åtgärderna som Kriminalvården har vidtagit, att man helt enkelt bor tillsammans, så ser det även ut på fler häkten i landet, förklarar Sara.

Sara Bokelund visar upp ett av dubbelbeläggningsrummen. Här tillbringar klienterna omkring 23 av dygnets timmar.  Foto: Jennie Einarsson

Under projektet har man hållit fokus på att bygga välanpassade lokaler som är både trygga och säkra att arbeta i samt även anpassade för att möta den här typen av verksamhet. Rummen i boendedelen är ljusa och fräscha med inredning gjord av anstalten i Kumla och madrasserna är egentillverkade på Hinseberg.

– Det är första gången som vi har utrustat med våra egna madrasser. Förhoppningsvis kommer vi sedan att kunna försörja hela Kriminalvården med madrasser, och det är ganska många platser vi talar om fram till 2032, drygt 3000 häktesplatser och nästan 8000 anstaltsplatser som vi ska försörja med madrasser, summerar kriminalvårdschef Daniel Hultman.

Anstaltschef Daniel Hultman. Foto: Jennie Einarsson

Kriminalinspektörerna Sara Bokelund och Hanna Landmark har ansvar för varsitt våningsplan i boendedelen. Den 24 april är det dags för dem att öppna upp det nya häktet för de första klienterna. Detta kommer ske succesivt genom att fylla fyra till fem platser om dagen under den första veckan.

– Det kommer vi att mäkta med, då rullar det på ganska lugnt. Jag tror inte det kommer dröja långt förrän alla platser är fulla, kanske inte första veckan men som det ser ut i Kriminalvården idag så jag tror att det kommer bli fullt ganska så snart, menar Hanna Landmark.

Totalt finns 10 väl tilltagna rastgårdar, skyddade mot snö, regn och sol men samtidigt öppna för dagsljus.
Foto: Jennie Einarsson

Totalt sett kommer knappt 30 personer att driva de 52 platserna, just nu introduceras personal för att komma in i rollen som kriminalvårdare på häkte. En stor del kommer från den befintliga anstalten och några är nya inom verksamheten.

– De har övat under ett par veckor för att komma in i den här rollen, det är jätteskillnad på att arbeta på anstalt mot att arbeta inom häktesverksamheten med restriktionsklienter. De som har mer erfarenhet får stötta våra nya medarbetare, förklarar Hanna.

Fortfarande kvarstår en del arbete med att färdigställa häktet, men det är inget som oroar Hanna.

– Det ska asfalteras utanför och sedan ska det möbleras upp ordentligt. Idag installerar de datorer på administrationsavdelningen och vi väntar fortfarande på skrivbord men annars är det i stort sett klart skulle jag säga, det är småsaker kvar, avslutar hon.

Publicerad 13 april 2023 klockan 19:00

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Kalle Söderlund (Lpo). Foto: Privat/Fredrik Norman

Är ekonomin så bra som S och C påstår?

INSÄNDARE/DEBATT: Vet inte riktigt var jag skall börja då jag knappt kan hålla mig för skratt. Antar att detta är det som kallas för politik och politiskt spel. Vi börjar med överskottet som oppositionen säger sig vara 222,8 miljoner de senaste fyra åren. Säger som jag alltid säger, det är inte svårt att göra ett överskott om man bortser från resultatet i verksamheterna. Har skolan blivit märkbart bättre under tiden med överskotten?

28 februari 2024 klockan 15:36 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Annons

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Insändare angående paus av vård- och omsorgsprogrammet på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: Lindeskolans besparingskrav har medfört att man pausar intaget på vård- och omsorgsprogrammet, det bli ingen ny årskurs 1. Bilden av ett dåligt program med för höga krav och för få godkända elever målas upp, vilket får en paus att låta som att bra idé. Som ämneslärare på vård- och omsorgsprogrammet delar jag inte den bilden. Man pausar (och därmed hotar dess existens) ett utmärkt program med högt söktryck, engagerad personal, god kvalitet och som utbildar bristyrket undersköterskor.

28 februari 2024 klockan 14:06 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Lindeskolans estetelever ger sin åsikt om eventuell nedläggning

INSÄNDARE/DEBATT: Frågan om att lägga ner t.ex. estetiska programmet på Lindeskolan har ...

Skrivelsen som inte fick läsas upp i kommunfullmäktige

Inför punkten allmänhetens frågestund under måndagens kommunfullmäktige hade läraren Per-Anton ...

Dubbla nomineringar till Lindeföretag för deras satsningar på solceller

Sedan 2004 har Svensk Solenergi årligen delat ut Solenergipriset till branschens mest...

Kalle Söderlund (Lpo). Foto: Privat/Fredrik Norman

Landsbygdspartiet Oberoende syn på besparingar på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: En sak som samtliga partier är överens om är att vi måste spara pengar där det går att spara pengar, alla verksamheter kommer att genomlysas i jakten på besparingar. Många pratar om ”Politiskt mod”, vi LPO pratar om sunt förnuft!

20 februari 2024 klockan 17:44 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Lillemor Bodman (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Foto: Moderaterna Lindesberg/Fredrik Norman

Konsekvensanalys saknades när beslut om Lindeskolan togs – nämndordföranden kan inte svara på varför

FN:s Barnkonvention blev svensk lag år 2020, för att säkerställa barns rättigheter samt att de ska tas i beaktande av alla samhällets verksamheter. Detta innebär att alla barns bästa ska beaktas och att barn ska få uttrycka sin åsikt i frågor som berör dem och deras närmiljö. Därför ska en barnkonsekvensanalys göras vid beslut som får långsiktiga effekter för barn och vid beslut av övergripande eller strategisk karaktär. När LindeNytt granskade beslutsunderlaget till besparingsförslagen gällande Lindeskolans programutbud, fanns ingen sådan utan endast en ekonomisk konsekvensanalys. Nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M), kan inte ge svar på varför detta underlag saknades vid sammanträdet tidigare i veckan.
– Ärligt talat så kan jag inte svara, kommenterar hon.

15 februari 2024 klockan 14:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Sluteldat för kråkorna – innovativa elever vill effektivisera 170 000 vedpannor
Under tisdagen hölls finalen för "Innovation day 2024" på Lindeskolan. Det rådde knappast någon brist på uppfinningsrikedomen hos ungdomarna: ...
15 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Skänkta mjukisdjur skall trösta barn i ambulansen
Under onsdagen fick ambulansen i Lindesberg tillskott av en mängd nya medarbetare - i form av mjukisdjur. Bakom initiativet står Lions Club ...
14 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Bodman om konsekvenserna för berörda elever – och påstått jäv i skolfrågan
Efter måndagens möte i barn- och utbildningsnämnden står det klart att vård- och omsorgsprogrammet pausas från och med hösten 2024, samtidigt ...
13 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Per-Anton Olsson är lärare på Fordonsprogrammet på Lindeskolan. Foto: Privat/Fredrik Norman

Läraren om sparförslaget: ”Underlaget är felaktigt”

På måndag ska barn- och utbildningsnämnden fatta beslut gällande besparingar på Lindeskolan. Bland förslagen finns bland annat att lägga ned Lastbil och mobila maskiner på Fordons- och transportprogrammet, även kallat tunga fordon. Per-Anton Olsson som är lärare på programmet menar att beslutet kommer fattas på felaktiga grunder, då underlaget inte stämmer.
– De får det att framstå som att vi skulle behöva nya lokaler, men vi har lokaler som är väldigt välanpassade, däremot har det varit problem med lätta fordon, säger han.

10 februari 2024 klockan 14:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Rebecca Persson och Matilda Persson lämnar över ratten till Bergslagens IF, Ali Jamal Yassin. Foto: Jennie Einarsson

Förening tar över och styr Trollrallyt in i framtiden

Efter att ha arrangerat Trollrallyt i Lindesberg i två år lämnar Matilda Persson och Rebecca Persson nu över stafettpinnen till nya eldjälar i föreningen Bergslagens IF.
Ordförande Ali Jamal Yassin förklarar att han ser det som en möjlighet för föreningen att utvecklas och samtidigt göra någonting som gynnar hela kommunen.
– Det här ska bli väldigt spännande, vi ser så mycket utvecklingsmöjligheter för det här evenemanget, säger Ali Jamal Yassin, ordförande i Bergslagens IF.

9 februari 2024 klockan 14:01 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel LindePac firar sex år och spår en ljus framtid utan plast

Det har hunnit gå sex år sedan LindePac återupptog produktionen av formgjuten cellplast efter att ...

Dags att nominera eller söka kommunens stipendier

Nu finns det möjlighet att söka eller nominera kandidater till Lindesbergs kommuns Byggnadspris, ...

Biografens överlevnad hänger på oss!

INSÄNDARE/DEBATT: Det är allmänt känt att Vill man ha lokala butiker kvar? Då behöver man handla lokalt. Detsamma g...

Daniel Ekström (t.v.) och Oliver Lindberg är tillbaka med ny energi efter några veckors ledighet. Arkivfoto: Camilla Lagerman

bildspel Krögarduo öppnade med ny energi efter ledigheten

UPPDATERAD 1/2: Efter närmare en månads stängning öppnade Brasserie All In dörrarna igen under fredagen. Med ny meny, nya lunchalternativ och ny energi är Oliver Lindberg och Daniel Ekström redo att ta sig an den nalkande våren.
– Nu får det räcka med ledighet, nu vill vi komma igång, skrattar Oliver.

30 januari 2024 klockan 10:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Festligt när Apotek Hjärtat öppnade i nya lokaler

På måndagsförmiddagen bjöds det på festlig invigning när Apotek Hjärtat för första gången kunde v...

Svalt intresse när invånarna fick tycka till om kommunen

Under hösten 2023 genomfördes en medborgarundersökning där 1200 slumpmässigt utvalda invånare ...

Så påverkas resenärer av rådande störningar i tågtrafiken

På grund av omfattande störningar i tågtrafiken, vilket har drabbat många resenärer den ...

Nye presidenten – ett ungt lejon i ett åldrande sällskap

För cirka fyra månader sedan tillträdde William Flormo, blott 26 år gammal, som ny president...

Arrangörerna efterlyser nya krafter till Trollrallyt

Efter att ha arrangerat lådbilstävlingen Trollrallyt i två år söker nu arrangörerna Matilda Persson ...

Öppet för anmälan till LindeDagen 2024

Nu välkomnar Lindesbergs Rotaryklubb utställare att anmäla sig till den åttonde upplagan av LindeDagen. Det mycket ...

PensionärsBowlingklubbens ordförande Ulf Östlund ser fram emot att träffa nya medlemmar. Foto: Jennie Einarsson

Gemenskapen viktigast när pensionärsklubben fäller käglor

I samband med att en ny säsong drar igång anordnar nu PensionärsBowlingklubben Linde i samarbete med Kajsa & Pinnens Restaurang och Bowling en prova-på-dag i bowlinghallen i Lindesberg Arena med förhoppning att locka fler medlemmar till föreningen.
– Vi vill unna fler att vara med i den här gemenskapen, det är en jättefin social verksamhet och det är grunden till varför vi håller på med det här, förklarar klubbordförande Ulf Östlund.

9 januari 2024 klockan 08:38 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Vad får man gjort i Lindesbergs kommun på 365 dagar?
INSÄNDARE/DEBATT: Vi politiska partier i den styrande majoriteten påbörjade resan mot en tryggare och attraktivare kommun vid årsskiftet 2023. ...
5 januari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Länsstyrelsens beslut: Sju lodjur får fällas under licensjakten
Länsstyrelsen har beslutat om licensjakt på lodjur i Örebro län. Då resultatet från årets inventering visar att populationen ökat något jämf...
27 december 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Regionens upphandling kan vara olaglig – riskerar miljonböter
I början av 2016 beslutade Regionerna Örebro, Blekinge, Sörmland, Västerbotten, Västernorrland, Dalarna, Halland, Gävleborg och Norrbotten att ...
21 december 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-12-20

2023-12-20

2023-12-19

2023-12-19

2023-12-18

2023-12-18

2023-12-15

2023-12-14

2023-12-14

2023-12-12

2023-12-09

2023-12-08

2023-12-06

2023-12-05

2024-03-04 05:30