Kalle Söderlund (Lpo). Foto: Privat/Fredrik Norman

Är ekonomin så bra som S och C påstår?

INSÄNDARE/DEBATT: Vet inte riktigt var jag skall börja då jag knappt kan hålla mig för skratt. Antar att detta är det som kallas för politik och politiskt spel. Vi börjar med överskottet som oppositionen säger sig vara 222,8 miljoner de senaste fyra åren. Säger som jag alltid säger, det är inte svårt att göra ett överskott om man bortser från resultatet i verksamheterna. Har skolan blivit märkbart bättre under tiden med överskotten?

Det nyckeltal i skolan som verkligen sticker ut är driftkostnaden som har skenat de senaste åren och den gynnar inte lärarna eller eleverna. Har de äldre eller de som arbetar med de äldre fått det märkbart bättre? Det är som sagt inga problem att göra ett plusresultat/överskott om man låter det gå ut över verksamheterna.

Nu är jag ny inom politiken men jag kan tycka att ett överskott över tid på 222,8 miljoner borde ha stärkt vårt grunduppdrag. Om man hade valt att lägga undan mer pengar i resultatutjämningsreserven (RUR) hade det idag funnits mer tid för att åtgärda problemen vi idag ser och tid för att få ekonomierna i balans. Att slå sig på bröstet för att man har lagt undan pengar ett år av tio (och då det år då de flesta kommuner i Sverige fick för höga statsbidrag), är det ett bra betyg eller är det inte rent utav dåligt att man inte har lagt undan lite pengar varje år när man har haft överskott?

Om vi översätter summan som kommunen har sparat till en arbetares som tjänar 26000 kr i månaden så motsvarar det att denne har lagt undan hela 78 kr i månaden de senaste tio åren. Att trots detta komma med denna sorts föreläsning i ekonomi och säga att vi i LPO inte verkar kunna ekonomi när man själv inte kan grunden i en ekonomi är skrattretande. Alla vet nog att man sparar pengar i goda tider för att klara av de tuffa tiderna som garanterat kommer.

Ändå så verkar det ärligt talat som om oppositionen vid sin tid vid makten inte förstod (eller hade missat) att det fanns något som hette resultatutjämningsreserv (RUR). RUR togs alltså fram 2013 för att ge kommuner en möjlighet att jobba för en sund ekonomi och spara i goda tider för att klara av tuffare tider. Att oppositionen inte sparade mer när kommunen genererade överskott efter överskott, det mina vänner gör att jag starkt ifrågasätter oppositionens rätt att ”lära” oss andra om ekonomi.

Flera i LPO driver egna företag och förstår hur ekonomi fungerar. Att skriva att vi inte förstår skillnaden är helt fel och frågan som dyker upp, vet ni hur man driver ett företag? Känns i mångt och mycket som att man inte hushållar med pengarna då det inte är ens egna. Så sluta med dessa löjliga påstående om inkompetens och håll er till fakta och jobba konstruktivt. Visst är det skillnad på att driva ett företag och en kommun men grunden är densamma, se till att varje krona används där den får maximal verkan. Tror att man enklare förstår hur en kommun fungerar om man har kunskapen om hur ett företag fungerar. Alltså, likheterna är större än skillnaderna.

Skulle även vilja ha svar på frågan om varför oppositionen inte har lagt fram förslaget om att gå ur lokaler på Lindekolan tidigare? Man borde ha sett över detta redan för fyra år sedan, efter den berömda KPMG rapporten som påvisade att lokalerna var för stora. Varför har man inte redan gjort det? Om er lösning är möjlig nu vilken den troligen är, då har ni med andra ord kastat pengar i sjön de senaste fyra åren. Våra pengar!

Bra att ni konstaterar sådana saker som är självklara för de flesta av oss. Det bästa en kommun kan göra är att investera överskottet innan det blir ett överskott (görs genom att man har bra koll på siffrorna) i saker som sänker nästa års driftkostnader eller tydligt stärker funktioner i grunduppdraget. Till era helt självklara konstaterande vill vi även lägga till följande konstateranden:

•Att så länge man genererar ett överskott så skall man lägga undan pengar i resultatutjämningsreserven enligt de regler som finns.
•Att det är lätt att spara pengar och göra plus, om det är det man vill.

•Att vi måste få ned en rad driftkostnader.
•Att det är personalen i våra verksamheter som gör skillnad och inget annat. Övertron till byggnationer so problemlösare måste bort.

•Att ett överskott helst skall användas till att sänka nästkommande års driftkostnaderna eller förstärka verksamheter på ett effektivt sätt.

Till sist några svar på er fråga om hur vi skall få upp intäkterna:
•Utveckla landsbygden för att på så sätt få fler kommuninvånare. Man har de senaste 20 åren satsat på centralorterna och med facit i handen har inte invånarantalet stigit.
•Bygg Sveriges bästa skola, det kommer att dra hit barnfamiljer, speciellt tillsammans med en mer levande landsbygd.
•Fler äldreboenden runt om i vår kommun där de äldre få chansen att bo där de vill.
•För att få en budget i balans kan man göra TVÅ saker, höja intäkterna eller minska kostnaderna. Där måste vi se över eventuella slöserier i alla led. Ni skriver att ni vill sänka kostnaderna där det går att göra det utan att sänka kvaliteten. Ni skriver ju där helt enkelt att ni har lagt pengar på saker och ting som egentligen inte behövs, eller hur skall vi annars kunna sänka kostnaderna utan att sänka kvaliteten?

Vi säger så här! Driv Lindesbergs kommun med ett företags disciplin , slösa inget utan se var varje krona kan ge mest för kommunens invånare. Se varje krona som din egen och hantera den därefter. Ställ krav på alla, både tjänstemän, politiker och invånare!

Till sist. Vi vill inte hålla på att smutskasta någon för det leder ingenstans! Vi måste arbeta tillsammans och fokuserat för att lösa de problem vi står inför. Ordet vi som vi som vanligt trycker på är: TILLSAMMANS! Tillsammans för en levande kommun!

Kalle Söderlund

Landsbygdspartiet Oberoende Lindesberg

Publicerad 28 februari 2024 klockan 15:36

LindeNytt Redaktion , 0581-61 71 71 , info@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Ann-Louise Hytter på Lindesbergs Fastigheter önskar förslag från allmänheten. Foto: Camilla Lagerman

Fastighetsägaren ber om förslag från allmänheten: ”Vad vill Lindesberg ha?”

Vid årsskiftet stängde Elon Ljud & Bild för gott i centrala Lindesberg, och sedan dess har lokalen på Kristinavägen stått tom. Nu vill fastighetsägaren, Lindesbergs Fastigheter, veta vad allmänheten helst vill se i lokalen.
– Vi är jätteöppna för roliga idéer, och är inte omöjliga på något sätt, säger Ann-Louise Hytter.

24 april 2024 klockan 13:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

En stunds fika och avkoppling för medlemmarna i HjärtLung Bergslagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax

Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikällans relaxavdelning i Lindesberg, för några timmars avkoppling och omvårdnad. Medlemsträffarna fyller många funktioner, bland annat försöker man motverka ensamheten.
– Människor som är hjärtsjuka och lite äldre är ofta ensamma, då ville vi göra något gemensamt som alla kunde vara med på, berättar ordförande Gun Ehnvik.

22 april 2024 klockan 11:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”

Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar...

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag

Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på ...

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan

Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på ...

Fyra gästartister som fick arenan att fullkomligen koka. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman

bildspel Magisk stämning när Jersey Boys återförenades under Capricen

Med två slutsålda föreställningar kan man inte annat än konstatera att årets Caprice blev en dundersuccé. Dessutom bjöd man publiken på en stor överraskning, när det visade sig att man inte hade en, utan två hemliga gästartister. Det blev en kväll med mycket glädje, vänskap och musik i världsklass.

6 april 2024 klockan 21:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Roland Hellsing tar ton under capricen 2018. Arkivbild: Fredrik Stenfelt

Harmoni informerar inför helgens Caprice

Helgens stora evenemang, Harmonis Caprice, närmar sig med stormsteg. För att underlätta för den stora mängden besökare går man nu ut med viktig information kring evenemanget. Bland annat råder det totalt väskförbud, samt obligatorisk garderob, på grund av det rådande säkerhetsläget.

4 april 2024 klockan 12:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Dubbelt så många anslöt sig till fjärrvärmenätet
Stora skiftningarna i elpriset och ett ökat intresse för en trygg och hållbar uppvärmning, har gjort att allt fler kunder nu väljer att ansluta ...
2 april 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Svahns utspel – antydde att media sprider ”fake news”
Onsdagens stora politikerdebatt i Lindesberg fokuserade till största del på frågorna gällande besparingar inom vården i den norra länsdelen. ...
28 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Enormt intresse för politisk utfrågning om vården i Lindesberg – hundratal kom inte in
Onsdagskvällens debatt gällande besparingsförslagen inom vården i den norra länsdelen blev en välbesökt sådan. Över hundra åhörare kom inte...
27 mars 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Sanna Jansson (L), Markus Lundin, (KD), Anders Persson (LPO), Tomas Klockars (M) och Tom Persson (SD) redovisade 2023 års bokslut. Foto: Camilla Lagerman

11,9 miljoner back i bokslutet: ”Vi måste göra besparingar”

Under tisdagen redovisades 2023 års bokslut för Lindesbergs kommun, där summan blev 11,9 miljoner kronor i minusresultat. Detta trots att man gjort en tomtaffär som inbringade 10 miljoner kronor samt en reavinst på försäljning av bilar på 1,3 miljoner kronor.
– Vi kommer vända på varenda krona, konstaterar Anders Persson (LPO).

26 mars 2024 klockan 14:21 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Lättnad och framtidstro hos estetiska efter glädjebeskedet

Efter månader av oro och ovisshet kan nu både lärare och elever på Lindeskolans estetiska program andas ut. Trots en tumultartad tid fullkomligt osar det av framtidshopp bland eleverna, men också en nyfunnen tilltro på demokratin.
– Folk tror mindre och mindre på demokrati, och det kan ju vara att man känner att man inte kan påverka, men nu känns det ändå om att man kan det till viss del, säger eleven Ida Andersson.

22 mars 2024 klockan 13:32 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Unga företagare i fokus under Lindeskolans pitchtävling

Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken...

Varsel på Cummins Meritor – 95 personer kan tvingas lämna sina arbeten

På måndagen lades ett varsel på Cummins Meritor i Lindesberg, där 95 personer ...

Klart: Estetiska programmet får vara kvar

Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden stod bland annat punkten om estetiska programmets ...

Maria Källberg och dottern Ida Erlansson går samman för att skapa välmående. Foto: Jennie Einarsson

Familjens psykiska ohälsa lade grunden för Hälsostugan

När flera närstående drabbades av depression tvekade inte Maria Källberg en sekund över att kliva in som medmänniska. Genom att sätta sig in i problematiken blev hon det stöd som sambon och dottern behövde under rehabiliteringen och idag har båda återhämtat sig från den psykiska ohälsan. Nu vill hon hjälpa fler att finna lugnet i sin lilla Hälsostuga i Fryggesboda.
– Jag är ingen kurator eller psykolog, men jag är en medmänniska med lugn och empati som vill göra något gott för andra, säger Maria Källberg.

15 mars 2024 klockan 11:47 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Väntjänsten söker fler hjälpande händer

Sedan många år tillbaka har Väntjänsten fungerat som ett komplement till hemtjänsten, men också som en hjä...

Gymnasiechefens varning: Kostnadsökning att lägga ner estetiska programmet

UPPDATERAD KL 18:50 Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden ...

Så mycket högre blir hyran i år

Under onsdagen meddelade det kommunala fastighetsbolaget LIBO i ett pressmeddelande, att hyresförhandlingarna nu är ...

Faktaresistens i majoriteten

INSÄNDARE/DEBATT: Ordföranden i Barn- och utbildningsnämnden framför sina debattinlägg i media, medan det är tystare på den ...

Bygg ut Transportprogrammet i Lindesberg tillsammans med branschen!

INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun kan bli ett nav i vår del av Bergslagen för att stö...

Insändare angående paus av vård- och omsorgsprogrammet på Lindeskolan

INSÄNDARE/DEBATT: Lindeskolans besparingskrav har medfört att man pausar intaget på ...

Foto: Privat

Lindeskolans estetelever ger sin åsikt om eventuell nedläggning

INSÄNDARE/DEBATT: Frågan om att lägga ner t.ex. estetiska programmet på Lindeskolan har varit på bordet ett tag nu. På kommunfullmäktige den 26:e februari pratade Lillemor Bodman om att man måste ha ett helhetsperspektiv när man fattar politiska beslut. Vi som skrivit denna insändare är nio elever som går andra och tredje året på estetiska programmet i Lindesberg. Vi vill diskutera ifall det gynnar hela kommunen att lägga ner estetiska programmet.

28 februari 2024 klockan 10:59 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Skrivelsen som inte fick läsas upp i kommunfullmäktige
Inför punkten allmänhetens frågestund under måndagens kommunfullmäktige hade läraren Per-Anton Olsson aviserat att han ville läsa ett stycke ur...
27 februari 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Dubbla nomineringar till Lindeföretag för deras satsningar på solceller
Sedan 2004 har Svensk Solenergi årligen delat ut Solenergipriset till branschens mest innovativa idéer. I år står det klart att Lindesberg genom ...
21 februari 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Landsbygdspartiet Oberoende syn på besparingar på Lindeskolan
INSÄNDARE/DEBATT: En sak som samtliga partier är överens om är att vi måste spara pengar där det går att spara pengar, alla verksamheter kommer...
20 februari 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-02-15

2024-02-15

2024-02-14

2024-02-13

2024-02-10

2024-02-09

2024-02-06

2024-02-01

2024-02-01

2024-01-30

2024-01-29

2024-01-24

2024-01-17

2024-04-25 06:47