Raili Strömberg från Arbetsförmedlingen informerade om arbetsläget. Foto: Ida Lindkvist
Arbetsförmedlingen förutspår god framtid inom vård och omsorg
Rotarys lunchmöte gästades idag av Raili Strömberg, sektionschef vid Arbetsförmedlingen. Raili berättade om arbetsläget i Lindesberg och informerade om hur arbetstillfällena kommer att se ut framöver i de olika yrkesgrupperna.
Raili Strömberg är sektionschef i vår norra länsdel, vilket inkluderar Lindesberg, Nora, Hällefors och Ljusnarsberg. På den positionen har hon suttit de senaste fyra åren, och kommer dessförinnan från Arbetsförmedlingen i Örebro. Idag talade Raili vid Rotarys lunchmöte och fick både berätta om hur de jobbar, hur arbetslivet ser ut i framtiden och svara på flertalet frågor från lunchgästerna.
– Arbetsförmedlingen har haft samma affärsidé i över 100 år. Vi vill föra samman de som söker arbete med de som söker arbetskraft. Vi är 12,000 anställda, vi jobbar på politiskt uppdrag, så ingen annan dag är den andra lik, berättar Raili.
Man håller just nu på med en förnyelseresa där man bland annat försöker jobba bort det konstaterade låga förtroendet som många känner jämtemot arbetsförmedlingen. Man har tagit fram nya värdeord och har därtill fyra stycken prioriteringsområden, såsom stärkt arbetsgivarperspektiv och sänka ungdomsarbetslösheten.
Idag har Arbetsförmedlingen 59,264 lediga jobb, 61 av dem finns här i Lindesberg. Sammanlagd andel arbetslösa är 9,5%, i riket landar siffran på 7,8%. I gruppen ungdomar 18-24 år i Lindesberg är arbetslösheten 18%, jämfört med riksnivån på 13%. Enligt Arbetsförmedlingens förda statistik ser nyanställningar inom industrin låga ut, medan jobb inom bygg, privata tjänster och offentliga tjänster går uppåt.
– Om man ska tipsa ungdomarna om vad de ska på gymnasiet så är Vård och Omsorg hett, säger Raili.
Barnskötare, försäljare, städare och truckförare är några av de yrken man ska undvika om man lätt vill få ett jobb. Däremot ska man satsa på jobb såsom lastbilsmekaniker, civilingenjör, lastbilsförare, läkare, sjuksköterska eller lackerare.
Foto: Ida Lindkvist
Hur jobbar man med ungdomsarbetslösheten uppkommer som fråga.
– Vi börjar mycket tidigare än till det att de kommer till oss, och vi börjar redan ute i skolan. En del säger att de det inte spelar så stor roll, de kan ju bli städare. Men man blir inte bara städare, det är inte så lätt idag. Det är en hel vetenskap med rengöringsmedel och grejer. Så vi är på skolor och på arbetsmarknadsmässor och gymnasiemässor. En del hoppar av för att de inte har någon studiemotivation, och då informerar vi om att man inte bara får jobb. Även att få jobb på McDonald’s är svårt, det är tusentals andra som också söker jobb där, förklarar Raili.
För att få ut arbetslösa ungdomar i arbetslivet gör Arbetsförmedlingen vad de kan, genom att låta företag prova ha praktikanter, hjälp att handplocka CV, träffa nya förmågor snabbt och enkelt.
– Ju längre tiden går som arbetslös, desto sämre är det. För de är ungdomarna handlar det ofta om att få en första rad i sitt CV.
– De är dessutom försäkrade hos oss. Det värsta jag har hört var en som körde sönder en lastbil för två miljoner kronor, men det ersatte vi, avslutar Raili och skrattar.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Jerry Ragnarsson är 82 år, och har varit verksam som guldsmed sedan han var 14 år gammal. Foto: Camilla Lagerman
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Anwar Ghoubari och Elin Olofsson välkomnar till Sommarboden. Om några få dagar kommer man resa ett 27 kvadratmeter stort tält på platsen. Foto: Jennie Einarsson
Efter att gratisbutiken Gåvoboden i Lindesberg stått utan lokal i en månad, har man nu hittat en tillfällig lösning över sommaren för att kunna fortsätta verksamheten. Ett lokalt företag har erbjudit sig att sponsra med ett större inhägnat tält, och därmed flyttar nu Sommarboden in i Elin Olofssons villaträdgård på Östermalmsvägen 1 i Lindesberg.
– Det här är ett socialt hus, och jag tänker att nu ska det verkligen användas, säger Elin entusiastiskt.
I juni 2005 tog han över Pizzeria Milano i Lindesberg, efter förra ägaren Michel Shahrestan. Nu, två decennier senare, är det dags för Mahmut Cakir att fira 20-årsjubilem, något han framförallt vill göra för att ge tillbaka till sina trogna kunder.
– Jag vill att folk ska veta att jag har varit här i 20 år, och jag är tacksam för mina kunder, jag är så glad att jag är här i Lindesberg, säger han till LindeNytt.
I morgon, lördag den 24 maj, håller Gåvoboden i Lindesberg öppet för sista gången i sin lokal på Kristinavägen 24. Anledningen är att en ny hyresgäst ska flytta in, och därför söker verksamheten nu med ljus och lykta efter en ny plats att fortsätta sin verksamhet på.
-Jag väljer att se detta som en möjlighet, det här kan bli en nystart. Vi har stora planer på hur vi kan utveckla verksamheten på olika sätt, säger Elin Olofsson, initiativtagare till Gåvoboden i Lindesberg.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.