För sjätte året i rad presenterar Bergslagens Sparbank årets Drömjobbare, och i år är det tre unga killar med olika intressen inom den digitala världen som fått möjligheten att utveckla sina affärsidéer.
Entreprenörs- och ungdomsprojektet Drömjobbet är inne på sitt sjätte år, och syftar till att ge ungdomar i åldern 18-20 år chansen att prova sina entreprenörsideér och se om det kan bära.
Under sommaren får de lön från banken samtidigt som de gör verklighet av sina drömmar, att starta upp sitt eget företag.
Dessutom får de utvalda ungdomarna träning i entreprenörskap och företagande, och allt startar med en resa till Göteborg och det stora eventet Emax där ett hundratal av Sveriges driftigaste ungdomar samlas.
Grundaren till Emax, Janis Lancereau, finns med som mentor under hela projektet och kommer även att hålla en tredagars kickoff för att hjälpa de unga företagarna att komma igång.
Vännerna Adam Sykes och Ludwig Carlsson är båda 18 år och bosatta i Nora. Deras gemensamma företagsidé är att bygga hemsidor till lokala företag framförallt i Nora.
– Eftersom Nora är en sådan stor turiststad är det bra för företagen att ha en bra hemsida för att vara mer konkurrenskraftiga, berättar Adam.
– Vi har redan en kund klar, säger Ludwig.
Mostafa Kheirollahi är 20 och från Lindesberg, hans idé är att skapa ett stort e-sportevent på hemmaplan i början av augusti.
– Jag har anordnat ett event tidigare på Lindeskolan, och då kom det ungefär 70 deltagare, men nu vill jag göra det större. Tanken är att ha det i Arenan, just för att det finns så mycket ytor. Ungefär samma koncept som Dreamhack, fast i Lindesberg. Efterfrågan är stor inom e-sporten, och jag vill också skapa en samlingsplats för ungdomarna, berättar Mostafa.
– Efter sommaren kommer vi ha en uppföljning med Janis och ungdomarna för att se hur det går för Drömjobbarna, men oavsett så är det ju lärandet som är det viktiga, avslutar Cecilia Jeffner, VD på Bergslagens Sparbank.
Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor.
– Vi är övertygade att Bergslagen kan utvecklas till en Sveriges främsta turistdestinationer, säger Håkan Ceder, verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen och ansvarig för projektet som nu skall göra norra länsdelen mer attraktiv för turister.
Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.
Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för lastbilstillverkning 2-4 veckor under kvartal två ser Meritor i Lindesberg en markant orderminskning i närtid. Företaget och de fackliga klubbarna har därför enats om ett avtal om korttidspermittering under april månad, informerar Meritors VD, Kent Blom, i ett pressmeddelande på torsdagen.
Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes fysiska åkommor, det blev även startskottet för hennes eget företag som hon idag driver på egen hand.
– Jag känner att jag har fått med många bitar i min verksamhet, men det är viktigt att se på hälsa som en helhet, berättar Pia.
Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna varit många om vad som ska ta plats i lokalerna. Nu är det klart, Röda Korset i Lindesberg är de nya hyresgästerna som planerar att utöka sin verksamhet rejält.
-Vi är otroligt glada över vårt nyfunna samarbete, det här innebär att vi syns på ett helt nytt sätt då lokalen enligt vår mening har ett perfekt centralt läge såväl nära stationen som vid genomfarten av staden. Sedan är den handikappanpassad och det finns gott om parkeringar i anslutning vilket är ytterligare en stor bonus, meddelar Kia Löwenbrink, ordförande för Lindesbergs Kommunkrets i ett pressmeddelande.
Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter den svenska naturen kombinerat med en växande miljömedvetenhet och klimatångest fick Hanna Johansson att återvända hem till Lindesberg igen. Hennes strävan efter att göra en insats för miljön resulterade i den nyöppnade butiken Gröna Garderoben, där gamla plagg får nya ägare och ett längre liv.
– Jag ville göra något mer för miljön, och jag tänkte om man samlar allt på ett ställe så kanske det bli lättare för folk att välja begagnat, säger Hanna.
Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den kommande våren och sommaren. Bland annat ska flera nya växthus uppföras, och ett helt nytt café ska ta form, något som enligt Elvis Karaosmanovic kommer att bli något extra.
– Om det blir som jag har tänkt mig kommer det bli något helt unikt, säger han med ett brett leende.
Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna Christina Orrbo och Ann Björklund som nu axlar rollen som lokala bokhandlare.
– Vi ville att det skulle få leva kvar, och det kommer det att göra, även namnet Blombergska kommer bestå, säger Christina.