Trots avrådan om rivning från Samhällsbyggnad Bergslagen och ett engagemang från Lindesbergs hembygdsförening att rädda huset, så har majoritetsstyret i Lindesbergs kommun nu fattat beslut om att Michelsonska huset på Kristinavägen skall tillåtas att rivas.
Man motiverar detta bland annat med att fastigheten är i dåligt skick och att en rivning inte strider mot gällande lagstiftning. Fastighetsägaren har önskat riva den aktuella fastigheten och bygga ett höghus på samma plats.
I ett pressmeddelande förklarar majoritetsstyret beslutet enligt följande:
• Beslutet om rivning gällande den aktuella fastigheten strider inte mot gällande lagstiftning.
• Byggnaden är i dåligt skick, att rusta den skulle bli väldigt kostsamt.
• Fastighetsägaren vill riva och bygga nytt, bland annat bostäder som vi behöver i kommunen.
• Vi anser att kommunen behöver utvecklas och vill gärna uppmuntra våra privata entreprenörer.
• Vi vill dessutom ha en förtätning i centralorten
Vi anser att Lindesbergs centrum ska hålla en hög estetisk nivå och kommer föra dialog med fastighetsägare, avslutar majoritetsstyret via kommunstyrelsens ordförande, Tomas Klockars, ett pressmeddelande på fredagen.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Bergslagens Sparbank, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 2500 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete. Vinnaren av årets Pitch fick dessutom gratis marknadsföring hos LindeNytt, för att kunna sprida sitt varumärke ytterligare.
Söndagen den 7 maj arrangeras Barnkalasfestivalen i Lindesberg arena. En festival för de allra minsta, där de kan få uppleva idoler som Mamma Mu och Kråkan, Pettsson och Findus samt trollkarlen Daniel Kane. Efter föreställningarna ges även möjlighet att fotograferas med karaktärerna. Nu kan LindeNytt, i samarbete med Besök Linde, ge två av er chansen att vinna varsin biljett till den efterlängtade festivalen.
– Det här blir superkul för barnen! säger eventstrateg Jeanette Andersson.
Våren närmar sig med stormsteg och det börjar så smått bli dags att ruska liv i växtligheten igen. Trädgårdsmästare Marco Åkesson bjuder på värdefulla tips inför den stundande trädgårdssäsong – redan nu finns det mycket att förbereda.
– Framför allt är det läge att få ner tomat, gurka och chili i jorden nu så det hinner att driva på tills man kan plantera ut dem, förklarar Marco.
I ett ymnigt snöfall besökte Miljöpartiets språkrör, Per Bolund, Linde energis nya solpark, Solvallen, i Vässlingby. Besöket var en del i den förre detta energi- och klimatministerns energiturné, där han ska träffa aktörer som alla utgör viktiga pusselbitar i framtidens hållbara energisystem.
– Det är jättekul att politiker från olika partier besöker oss och uppmärksammar de saker vi gör, säger Linde energis vd, Jens Isemo.
Från och med idag, den 1 mars, öppnar Lindesbergs kommun ansökningarna för årets feriearbeten, där ungdomar födda 2006 i år är prioriterade.
– Vi hoppas på att ungdomarna genom sitt feriejobb får nya goda erfarenheter som kanske kan hjälpa dem med sitt framtida yrkesval, säger Zila Conejeros, enhetschef på Arbetsmarknadsenheten i ett pressmeddelande.
Energibolaget Neoen planerar för att uppföra en ny jättelik solcellsanläggning i Frövi. Solcellsparken, som förväntas att bli en av Sveriges största, beräknas kunna ge en elproduktion på 60 GWh, vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för 3000 villor.
– Skulle den här parken byggas idag så skulle den ha blivit den största i Sverige, den är mer än tre gånger så stor som den idag största parken, förklarar projektledare Kristian Lilliesköld.
Efter närmare 30 år på brandstationen i Lindesberg, varav 7 år som räddningsledare, tog Anders Carlsson klivet upp som ny kårchef efter Mikael Juneholm i fjol. En position som innebär en stor utmaning när det kommer till rekrytering av ny personal, delvis på grund av att lönebilden är relativt låg.
– Det är inget man gör för lönens skull, det handlar om att göra någonting för samhället. Det är förbannat roligt att jobba som brandman och en fantastisk känsla att känna att man gör skillnad, menar Anders Carlsson, kårchef i Lindesberg.
Innovation Day är ett helt nytt koncept framtaget av årskurs 2 på Natur- samt Teknikprogrammet på Lindeskolan i samarbete med Linde Energi. Under ett antal lektionstimmar har elever fått i uppdrag att arbeta med innovationer, för att sedan presentera en idé för en jury, där en vinnande grupp utsågs. Årets vinnande bidrag blev ett förslag på hur man kan minska matsvinnet i skolorna, något som juryn nappade på.
– De hade ett kul upplägg som vi tyckte var genomförbart, inte bara på Lindeskolan, utan på många andra skolor, berättar Leif Lundell tf kommunikationsansvarig på Linde energi.