På måndagen beslutade Länsstyrelsen att det gamla tingshuset i centrala Lindesberg, skall byggnadsminnesförklaras. Detta då man bedömer att huset har ett stort kulturhistoriskt värde.
Pressmeddelande:
Länsstyrelsen har i dag beslutat att det gamla tingshuset i Lindesberg ska byggnadsminnesförklaras då man gör bedömningen att huset har ett stort kulturhistoriskt värde.
Byggnaden blev klar 1895 och byggdes efter att Lindesberg centrala delar ödelagt i en stor brand 1869. Det var arkitekten Theodor Dahl (1858-1897) som svarade för ritningarna till tingshuset. Han var främst verksam i Västmanland och ritade där ett 30-tal byggnader i länet, däribland flera tingshus.
F.d. Tingshuset i Lindesberg kom att användas som tingshus i drygt hundra år och dokumenterar på så vis det svenska domstolsväsendets utveckling i Sverige och Örebro län från 1800-talets slut till 2000-talets början.
Byggnaden har under årens lopp varit föremål för olika typer av renoveringar. Bland annat har den tekniska utrustningen invändigt anpassats efter den aktuella tidens standard, men exteriört har byggnaden lämnats förvånansvärt orörd med tanke på hur 1800-talsbyggnader kunde behandlas på 1950-talet. I stället för en hårdhänt förändring fick f.d. tingshuset behålla den rika och dekorativa utsmyckning som är koncentrerad till byggnadens mittparti där tingssalen ligger bakom fem höga fönster.
Den ombyggnad som gjorts är konsekvent och genomtänkt gestaltad utifrån den tidens estetiska ideal och speglar tydligt 1900-talets syn på 1800-talsarkiteturen i vårt land. Den är därför en tydlig årsring i byggnadens historia och en viktig del av dess kulturhistoriska värde.
I Örebro län finns få exempel på det sena 1800-talets historicerande putsarkitektur. Genom sin välbevarade ursprungliga exteriör är därför f.d. Tingshuset i Lindesberg ett sällsynt och värdefullt dokument över den tidens arkitektur i Örebro län
En byggnadsminneförklaring innebär att byggnaden skyddas på olika sätt:
Byggnaden får inte rivas.
Byggnaden får inte till sin exteriör byggas om eller på annat sätt förändras.
Vård- och underhållsarbeten ska utföras på ett sådant sätt att det kulturhistoriska värdet inte minskar. Underhållet ska ske med material och metoder som är anpassade till byggnadens kulturhistoriska värde.
För elfte sommaren i ordningen genomför Bergslagens Sparbank sitt projekt Drömjobbet, där ett antal ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. Under torsdagen hade gänget sin sista dag tillsammans med Startcentrums Janis Lancereau, innan det är dags att stå på egna ben.
– Det finns inget krav på att man ska driva företaget vidare efter sommaren, men många har valt att göra det och det är ju jätteroligt, säger Janis.
Med fantasyboken ”Sagan om Fornrike” gör Marika Söderström från Vasselhyttan debut som barnboksförfattare. I boken, som skildrar en värld fylld av fantasi och magi, finns även en viktig underliggande mening.
– Budskapet handlar om att vi alla är lika mycket värda, förklarar Marika.
Det har gått närmare två år sedan Charlotte Lundell tog över husdjursbutiken Kotten & Co efter Sara Lindlöf, och mycket har hänt under den tiden. Bland annat har man renodlat butikens sortiment och vidareutvecklat trimmet, som fått en ökning med närmare 40 procent. Nu ser man fram emot en härlig sommar och passar på att komma med lite tips inför de riktigt varma dagarna.
– Det här är det roligaste jag har gjort, helt annorlunda mot det jag har gjort förut och ingen dag är den andra lik, säger Charlotte med ett stort leende.
Just nu pågår de sista repetitionerna för fullt inför Bergslagens Spektakelteaters hittills största uppsättning Korpspelen. Vid den unika spelplatsen inuti Aerodromen i Gammelbo har skådespelarna samlats för att genomföra den första kostymrepetitionen.
– Det är en oerhört rolig, fantastisk och unik ensemble som jag fått möjlighet att jobba med, utbrister regissören Stefan Jansson glatt när LindeNytt kommer på besök.
Närmare tre månader har passerat sedan Lindegårdens Värdshus försattes i konkurs, men tiden efter har knappast varit lugn för makarna Persson, snarare tvärtom. Genom sitt nya företag, Lilla Logen, har Malin fullt upp med att servera nylagade luncher till sina kunder utanför Nya Snickerifabriken i Lindesberg.
– Det är jätteroligt, verkligen över förväntan, säger Malin Persson glatt.
Under en pressträff på måndagen presenterade Barn- och utbildningsnämnden några utvalda delar av sin budget för 2023. Det man främst flaggade för var de satsningar som man kommer att genomföra på förebyggande åtgärder. Man talade även om den dialog som inletts kring att eventuellt införa slumpvisa drogtester och att använda sig av narkotikahund på Lindeskolan i Lindesberg.
– Vi har haft samtal med gymnasiechefen om möjligheten att kunna införa drogtest. Vi måste ha nolltolerans mot droger, förklarar Kristine Andersson som är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.
På grund av en vattenläcka i centrala Lindesberg, har många hushåll drabbats av missfärgat dricksvatten under tisdagseftermiddagen. Vid 18-tiden uppgav SOS Alarm, som svarar för Samhällsbyggnad Bergslagen, att det trots allt inte är någon fara att dricka vattnet.
– Det ser kanske inte så trevligt ut, men det handlar bara om avlagringar som har släppt och grumlat vattnet då trycket förändrats på grund av läckan. Det är ingen fara att förtära vattnet som det är, uppger operatör vid SOS Alarm.
Det fullkomligt sprudlade av skaparglädje när Lindesnickarn bjöd in en grupp kursdeltagare till en hel helg fullspäckad med snickeri av alla dess slag. Björn Samuelsson från Linköping provade på att sammanfoga trä för att göra en tv-bänk av träslaget alm.
– Det är lite pilligt och svårt att såga rakt så att det passar ihop perfekt, men det är sånt man får lära sig, berättade han och visade upp ett benpar till bänken.