Bilskadecenter – ett färgstarkt företag

2006 övertog Peter Larsson, Håkan Pettersson och Henrik Carlsson företaget. Sedan dess har det mesta mer än fördubblats. Företaget har växt från sju miljoner kronor i omsättning till dagens sexton miljoner. Antalet anställda har ökat från sju till femton. Och man gör mer än bara lackerar bilar.- Vi är kompletta. Vi lagar plåt- eller plastskador, lagar stenskott, balanserar däck, tvättar och rekonditionerar bilar. Och självklart, lackerar vi bilar och bildetaljer, säger Peter Larsson.

Försäkringsbolagen ställer numer höga krav på företaget för att få lov att utföra försäkringsjobb. Krav som Bilskadecenter väl uppfyller, i och med att man är certifierad av de stora försäkringsbolagen och bilmärken. Stenskott är och andra glasskador är heller inga problem. Man lagar stenskott och om det behövs så byter man hela rutan. Bilskadecenter är också sedan en tid certifierade för att jobba med däcksmontering och balansering.

– Alla kräver idag att man är certifierad. Och att man har rätt utrustning och kompetens i företaget, säger Peter Larsson.

För att upprätthålla kvalitetsnivåerna hos företaget genomför bilfabrikanterna och försäkringsbolagen kontinuerliga revisioner där man tar stickprov på genomförda jobb.
Men det är inte bara skador på bilarna man hanterar. Här hjälper man också till med att vårda bilens yttre och inre. Du kan få din bil tvättat, både in- och utvändigt. En vanlig åtgärd för den som vill lägga ned några kronor extra är att få den rekonditionerad och därefter lackförseglad. Bilen står då emot smuts och vägsalt bättre och blir lättare att hålla ren och snygg.

Vad har du för färg på bilen?
Bilskadecenter består i sig av många delar och olika moment. Billackering är ett moment som mycket liknar ett hantverk. När plåtslagarna lagat skadan, spacklat och slipat täcks alla dela av bilen utom där skadan sitter bilen av en tunn plast. Efter maskeringen är det billackerarens tur. Hos Bilskadecenter heter en av dem Peter Eriksson.

Peter börjar blanda färgen. Den här är vit, så det blir väl enkelt? I hyllorna finns cirka sjuttiofem olika färger som sedan blandas i olika mängd för att få fram rätt nyans.

– Bara för att du har en vit bil så är det inte bara att ta färgen ur burken och spruta på. Den måste också ha rätt nyans. Och det finns upp emot sextiotusen(!) olika nyanser av vit, säger han.

Ingen vill åka omkring med en bil där nyansen på den nylackade skärmen inte överensstämmer med nyansen på den övriga bilen. Det måste bli rätt från början. För att alt ska bli rätt måste billackeraren dessutom ha rätt tryck på färgsprutan samtidigt som han under målningen måste hålla sprutan i rätt vinkel.

– Det är ändå viktigt att vara medveten om att det är brukslackering vi håller på med. Den blir mycket bra men det är inte detsamma som en utställningslackad yta, säger Larsson.

Kvalitet och noggrannhet är också det man vill förbättra hela tiden. Man mäter stadigt det man kallar rundgångar, arbeten som av någon orsak måste göras om innan leverans. Branschsnittet ligger på strax under tio procent. Bilskadecenter har målet att komma ned till sex procent, idag ligger man runt åtta procent.
 
Effektivitet viktigt
Varje jobb planeras i detalj. Med hjälp av ett sinnrikt system planerar Peter Larsson varje moment som ska fixas. När ett moment är färdigt skickas en signal in i systemet som gör att man hela tiden kan följa exakt vart i kedjan arbetet finns. Med det här systemet vet man hela tiden om man ligger före eller efter planeringen. Genom planeringssystemet och motiverad personal kan man hålla effektiviteten högt. Något som försäkringsbolagen uppskattar.

Peter Larsson framför skärmen som styr alla arbetsmoment.
– I genomsnitt tar ett arbete femton timmar och snittleveransen ligger på fyra och en halv dag. Det är riktigt bra, säger Larsson.

Genom effektivitet och god planering så vet man också exakt när det finns ledig kapacitet för att ta in ett nytt jobb. Som kund behöver man inte lämna bilen förrän samma dag som arbetet ska påbörjas.

Peter Larsson är tydligt med att man hela tiden strävar efter att få nöjda kunder. Tyvärr är det ju så att nästan alla som kommer till Bilskadecenter är ledsna, irriterade eller till och med förbannade. Ingen blir ju glad över en skada på bilen, stor som liten. Men det är viktigt, poängterar han, att kunden alltid är nöjd när han eller hon åker härifrån.

– Men det ska du veta, säger Peter Eriksson som står bredvid. Hit till oss kommer bara de som blivit påkörda. De som körde på, åker alltid någon annanstans!

Publicerad 30 augusti 2013 klockan 15:18

Christer Karlsson , 070-598 80 08

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Peter Larsson, Per Sander och Ola Hedblad vid den första demonstrationen. Trion medverkar även nästa helg, men nu för att tacka. Arkivfoto: Camilla Lagerman

Ny manifestation för akuten: ”Vill tacka alla som har ställt upp”

Företagarna i norra Örebro län har tillsammans med PRO fört en outtröttlig kamp om bevarandet av akutmottagningen vid Lindesbergs lasarett. Man har vid ett flertal tillfällen arrangerat demonstrationer för att belysa hälso- och sjukvårdsnämndens beslut att stänga ned jourlinjerna för ortopedi och kirurgi nattetid. Nu är det dags igen, men det här gången är det för att tacka alla som slutit upp i kampen.

3 december 2021 klockan 12:09 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Foto: Camilla Lagerman

Nu införs vaccinationsbevis – detta gäller i Lindesberg

Från och med idag, den 1 december, införs vaccinationsbevis för inomhusevenemang med fler än 100 personer. Detta innefattar bland annat konserter, sportevenemang och även biobesök. Lindesbergs Bio väljer dock att genomföra vissa visningar med covidbevis och andra med begränsat antal besökare istället, för att bion ska kunna vara tillgänglig för alla.

1 december 2021 klockan 15:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Fritidsbanken får årets Bris-pris

Årets Bris-pris går till Fritidsbanken, som ger barn runt om i landet möjlighet att delta i olika fritidsaktiviteter genom...

Indierockbandet från Storå tävlar i Melodifestivalen

Under fredagsmorgonen presenterade SVT första halvan av de totalt 28 bidragen som ska tävla i nästa å...

Lions Kristina sätter guldkant på julen för äldre

Under torsdagsförmiddagen var det full pysselverkstad i Lions lokal i Lindesberg, då sex kreativa kvinnor...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Ny mobilapp ska göra bion tillgänglig för flera

Lindesbergs Bio har nyligen köpt in och installerat en ny tillgänglighetslösning som ska underlätta biobesöken för personer med till exempel syn- eller lässvårigheter. På lördag den 27 november kommer man därför att hålla en öppen visning av Disneys nya film Encanto, med engelskt tal och svensk text, där besökare som testar den nya appen Subreader får gratis popcorn och dryck.

24 november 2021 klockan 11:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Efter nyår förväntas markförberedelserna dra igång för det nya industriprojektet i Frövi, endast ett stenkast från BillerudKorsnäs.

Storbacka om växthusprojektet i Frövi: ”Oerhört positivt för Lindesbergs kommun”

Nu är bygglovet inlämnat för den nya industrietableringen som förväntas bli startskottet för en ny grön era i Frövi. Jättesatsningen som man kallar ”Sveriges grönaste industriprojekt” kommer resultera i den största räkodlingen i Europa och en av de största tomatodlingarna i Sverige. Man räknar med att det ger hela 220 nya arbetstillfällen i Frövi.
– Det här är oerhört positivt för Lindesbergs kommun och inte minst Frövi, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka.

23 november 2021 klockan 10:37 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Lindeskolans unga företagare visade upp sina verksamheter
Under tisdagen hölls en inspirationsdag för Lindeskolans elever som har, eller ska, starta upp sina UF-företag som en del i sin utbildning. ...
16 november 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Sondra: ”Psykisk sjukdom är inte ett hinder”
Måndag 15 november kl 16:00 gästar Sondra Karlsson, Hjärnkollsambassadör och entreprenör, Lindeskolans aula för att hålla en föreläsning som ...
12 november 2021 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Datumet är satt – LindeDagen kommer åter 2022
Det har gått två år sedan den senaste upplagan av LindeDagen kunde genomföras, men nu har arrangören satt ett datum för när 2022 års ...
8 november 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Mattias Johansson och Mattias Kretschmann är redo att ta emot lunchgäster. Foto: Jennie Einarsson

Mattias och Mattias står redo i köket när LindeGastro öppnar upp för lunchservering igen

LindeGasto var en av många restauranger som drabbades mycket hårt på grund av pandemin och dess efterföljande restriktioner. Från årsskiftet valde man därför att tillfälligt stänga lunchserveringen. Nu meddelar LindeGastros ägare Mikael Karlsson att man äntligen kan öppna upp för hungriga lunchgäster igen med start måndag 8 november.
– För att knyta ihop anläggningen så är lunchen jätteviktig, vi ser verkligen fram emot det här, berättar Mikael.

6 november 2021 klockan 10:43 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Dags för flytt om några månader. Från vänster; Andreas Hansson som hjälper till att bygga den nya lokalen, Per Sander, Rosemarie Rudenvall och Mattias Rudenvall. Foto: Camilla Lagerman

Ny kostym för Elon Ljud & Bild – flyttar in i bankens gamla lokaler

I närmare 120 år har den anrika lokalen på Kristinavägen 43 i Lindesberg huserat elektronikbutiker av olika slag. Men från och med april nästa år går en epok i graven då Elon Ljud & Bild flyttar från det gröna stenhuset. Flytten går dock inte speciellt långt, närmare bestämt cirka 50 meter söderut till Sparbankens gamla lokaler.
– Från Sparbank till powerbank, säger Rosemarie glatt.

4 november 2021 klockan 15:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Omåttligt populära Trollrallyt återuppstår efter 33 år i dvala

Nu är det dags att plocka fram lådbilskunskaperna, gnugga geniknölarna och börja ...

bildspel Tre glada vinnare av höstlovstävlingen

Deltagandet i LindeNytts höstlovstävling Hallovinn var skyhögt, och trots att årets rebus var lite klurig, så ...

LindeNytts Hallovinn – lös den kluriga rebusen

Höstlovet är i antågande för kommunens barn och ungdomar, och snart väntar en veckas ledighet från ...

Annons

Här, på Stafettgatan 32 i Lindesberg, öppnar inom kort restaurangkedjan Brödernas. Foto: Camilla Lagerman

Restaurangkedjan Brödernas öppnar i Lindesberg

Restaurangkejdan Brödernas, med sitt ursprung i Stockholm, öppnar inom kort i Lindesberg. Den nya etableringen som kort och gott heter Brödernas Lindesberg, kommer att husera på Stafettgatan 32 där Lindesbergs Bygg håller på att slutföra sitt enorma padelcenter.
– Vi planerar att öppna redan den 2 december, så det är jättekul, säger Tila Ivarsson som är rekryteringsansvarig.

26 oktober 2021 klockan 16:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Barnen serverades mat i fyra dagar – förskolan får straffavgift på 75 000 kronor

Den mobila förskoleavdelningen Utforskaren var ett efterlängtat ...

bildspel Festlig invigning av bankens nya och fräscha lokaler

Det anrika Sparbankshuset på Kungsgatan i Lindesberg är nu återigen ett riktigt bankhus. Klockan 10.00 p...

En norrkommun sticker ut när företagsklimatet rankas

Bland de fyra kommunerna i norra länsdelen, Lindesberg, Ljusnarsberg, Hällefors och Nora, är det ...

Almgren och Hugosson bjuder in till julfest

Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare ...

Lokala företag kör in pengar till Barncancerfonden

Den 1 september nollställdes trippmätarna hos Wassbergs Åkeri och Fastighetsbyrån i Lindesberg och Nora...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Sista månaden för viktig hästregistrering

Har du ett stall med hästar? Då ska de vara registrerade hos Jordbruksverket senast den första oktober. Detta enligt den nya EU-förordningen, Animal Health Law. AHL presenterades i våras, där syftet är att det ska vara lättare att kunna spåra smittor vid sjukdomsutbrott.

7 september 2021 klockan 13:02 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Axel Schylström till Lindesberg med sin show ”Bränd”
Han slog igenom i Idol 2015 med sin unika röst och en livshistoria som berörde svenska folkets hjärtan. Det var även under Idolresan som han lä...
3 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Makarna Persson firar ett år med Lindegården
Det har gått ett år sedan makarna Björn och Malin Persson tog över det anrika Lindegårdens Värdshus i Lindesberg. Som för många andra blev det...
31 augusti 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Samuel Karlsson växlar upp med husbilsförsäljning
Som enda etablerade husbilsförsäljare i Lindesberg slog Samuel Karlsson i måndags upp portarna till den helt nyrenoverade och ombyggda lokalen på ...
27 augusti 2021 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-08-25

2021-08-24

2021-08-24

2021-08-18

2021-07-18

2021-07-16

2021-07-15

2021-07-14

2021-07-08

2021-07-08

2021-07-07

2021-07-07

2021-07-06

2021-07-02

2021-12-03 13:39