Bilskadecenter – ett färgstarkt företag

2006 övertog Peter Larsson, Håkan Pettersson och Henrik Carlsson företaget. Sedan dess har det mesta mer än fördubblats. Företaget har växt från sju miljoner kronor i omsättning till dagens sexton miljoner. Antalet anställda har ökat från sju till femton. Och man gör mer än bara lackerar bilar.- Vi är kompletta. Vi lagar plåt- eller plastskador, lagar stenskott, balanserar däck, tvättar och rekonditionerar bilar. Och självklart, lackerar vi bilar och bildetaljer, säger Peter Larsson.

Försäkringsbolagen ställer numer höga krav på företaget för att få lov att utföra försäkringsjobb. Krav som Bilskadecenter väl uppfyller, i och med att man är certifierad av de stora försäkringsbolagen och bilmärken. Stenskott är och andra glasskador är heller inga problem. Man lagar stenskott och om det behövs så byter man hela rutan. Bilskadecenter är också sedan en tid certifierade för att jobba med däcksmontering och balansering.

– Alla kräver idag att man är certifierad. Och att man har rätt utrustning och kompetens i företaget, säger Peter Larsson.

För att upprätthålla kvalitetsnivåerna hos företaget genomför bilfabrikanterna och försäkringsbolagen kontinuerliga revisioner där man tar stickprov på genomförda jobb.
Men det är inte bara skador på bilarna man hanterar. Här hjälper man också till med att vårda bilens yttre och inre. Du kan få din bil tvättat, både in- och utvändigt. En vanlig åtgärd för den som vill lägga ned några kronor extra är att få den rekonditionerad och därefter lackförseglad. Bilen står då emot smuts och vägsalt bättre och blir lättare att hålla ren och snygg.

Vad har du för färg på bilen?
Bilskadecenter består i sig av många delar och olika moment. Billackering är ett moment som mycket liknar ett hantverk. När plåtslagarna lagat skadan, spacklat och slipat täcks alla dela av bilen utom där skadan sitter bilen av en tunn plast. Efter maskeringen är det billackerarens tur. Hos Bilskadecenter heter en av dem Peter Eriksson.

Peter börjar blanda färgen. Den här är vit, så det blir väl enkelt? I hyllorna finns cirka sjuttiofem olika färger som sedan blandas i olika mängd för att få fram rätt nyans.

– Bara för att du har en vit bil så är det inte bara att ta färgen ur burken och spruta på. Den måste också ha rätt nyans. Och det finns upp emot sextiotusen(!) olika nyanser av vit, säger han.

Ingen vill åka omkring med en bil där nyansen på den nylackade skärmen inte överensstämmer med nyansen på den övriga bilen. Det måste bli rätt från början. För att alt ska bli rätt måste billackeraren dessutom ha rätt tryck på färgsprutan samtidigt som han under målningen måste hålla sprutan i rätt vinkel.

– Det är ändå viktigt att vara medveten om att det är brukslackering vi håller på med. Den blir mycket bra men det är inte detsamma som en utställningslackad yta, säger Larsson.

Kvalitet och noggrannhet är också det man vill förbättra hela tiden. Man mäter stadigt det man kallar rundgångar, arbeten som av någon orsak måste göras om innan leverans. Branschsnittet ligger på strax under tio procent. Bilskadecenter har målet att komma ned till sex procent, idag ligger man runt åtta procent.
 
Effektivitet viktigt
Varje jobb planeras i detalj. Med hjälp av ett sinnrikt system planerar Peter Larsson varje moment som ska fixas. När ett moment är färdigt skickas en signal in i systemet som gör att man hela tiden kan följa exakt vart i kedjan arbetet finns. Med det här systemet vet man hela tiden om man ligger före eller efter planeringen. Genom planeringssystemet och motiverad personal kan man hålla effektiviteten högt. Något som försäkringsbolagen uppskattar.

Peter Larsson framför skärmen som styr alla arbetsmoment.
– I genomsnitt tar ett arbete femton timmar och snittleveransen ligger på fyra och en halv dag. Det är riktigt bra, säger Larsson.

Genom effektivitet och god planering så vet man också exakt när det finns ledig kapacitet för att ta in ett nytt jobb. Som kund behöver man inte lämna bilen förrän samma dag som arbetet ska påbörjas.

Peter Larsson är tydligt med att man hela tiden strävar efter att få nöjda kunder. Tyvärr är det ju så att nästan alla som kommer till Bilskadecenter är ledsna, irriterade eller till och med förbannade. Ingen blir ju glad över en skada på bilen, stor som liten. Men det är viktigt, poängterar han, att kunden alltid är nöjd när han eller hon åker härifrån.

– Men det ska du veta, säger Peter Eriksson som står bredvid. Hit till oss kommer bara de som blivit påkörda. De som körde på, åker alltid någon annanstans!

Publicerad 30 augusti 2013 klockan 15:18

Christer Karlsson , 070-598 80 08

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Mikael Tiderman och Pernilla Hjelt tog emot utmärkelsen via plattformen Teams.

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.

9 april 2021 klockan 12:49 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Per Sander från Lindesbergs Fastigheter tillsammans med Magnus Gutavsson som blir hallchef på Lindesbergs Padelcenter. Foto: Camilla Lagerman

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.

31 mars 2021 klockan 16:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till ...

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad

Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för ...

Hos Pia kan man låta kropp och själ slappna av, antingen i en floatingtank eller i en IR-bastu. Foto: Camilla Lagerman

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus

Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes fysiska åkommor, det blev även startskottet för hennes eget företag som hon idag driver på egen hand.
– Jag känner att jag har fått med många bitar i min verksamhet, men det är viktigt att se på hälsa som en helhet, berättar Pia.

22 mars 2021 klockan 16:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Solbergas vd, och numera även busschaufför Maria-Pia Karlsson tillsammans med rektor Emma Karlsson. Foto: Camilla Lagerman

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga

Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid gamla Ågården i Lindesberg, där en av dem blir en mobil förskola. Dessutom har man ansökt om att starta en grundskola, något som har varit efterfrågat bland Solbergas föräldrar.
– Lindesberg är ju en fantastisk stad, och tanken har funnits från första början egentligen, berättar vd Maria-Pia Karlsson.

19 mars 2021 klockan 13:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning
Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i Lindesberg har restaurangförsäljningen minskat, visar färsk ...
18 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Matbutikens förslag om smittsäkra leveranser fick nobben av kommunen – ”Oansvarigt!”
För två år sedan öppnade ICA Supermarket i Lindesberg sin onlinehandel, en funktion som har visat sig spela en viktig roll under coronapandemin. ...
16 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten
Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna varit många om vad som ska ta plats i...
9 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Hannas intresse och arbete för miljön resulterade i butiken Gröna Garderoben. Foto: Camilla Lagerman

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter den svenska naturen kombinerat med en växande miljömedvetenhet och klimatångest fick Hanna Johansson att återvända hem till Lindesberg igen. Hennes strävan efter att göra en insats för miljön resulterade i den nyöppnade butiken Gröna Garderoben, där gamla plagg får nya ägare och ett längre liv.
– Jag ville göra något mer för miljön, och jag tänkte om man samlar allt på ett ställe så kanske det bli lättare för folk att välja begagnat, säger Hanna.

9 mars 2021 klockan 11:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Fredrik Esenius, chef Mätning och projektledare för "Framtidens elmätare", på Linde energi.

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut

PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara installerade i hela Sverige senast den 1 januari 2025. För kommunägda Linde energi innebär det att cirka 12 000 elmätare ska bytas. Projektet har fått en flygande start trots coronapandemin och i dagsläget har nästan en tredjedel av framtidens elmätare installerats.

9 mars 2021 klockan 08:24 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan ö...

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang

Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har ...

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den ...

Annons

Hans Sigge fick hedersutmärkelse – överraskades på jobbet av kommunstyrelsens ordförande

Hans Sigge, VD på Baettr AB i Guldsmedshyttan, har tilldelats årets hedersutmärkelse av Lindesbergs kommun för sina insatser och utveckling av kommunen. Detta uppger Lindesbergs kommun i ett pressmeddelande på torsdagen. I klippet ovan kan du se när Sigge fick ett överraskande besök på sitt arbete av kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka.

4 mars 2021 klockan 10:01 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi...

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man ...

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet

PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och ...

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast

I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till...

Nytt kapitel för bokhandeln – väninnor tar över verksamheten

Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får...

Det vackra vintervädret har fått allt fler att söka sig ut på isar och i skidspår. Foto: Camilla Lagerman

Rekord för Fritidsbanken efter soligt vinterväder

Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos Fritidsbanken. Förra torsdagen slog man rekord i antal utlåningar, då hela 154 fritidsprodukter lämnades ut, något som nu gjort att man utökat öppettiderna med ytterligare en dag.

11 februari 2021 klockan 11:15 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren
Byggvaruhusjätten Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren, med ett helt nytt varuhus som kommer att byggas på Stafettgatan. Enligt ett ...
9 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nu spetsas spillvärmen fossilfritt även i Lindesberg
PRESSMEDDELANDE: Linde energi har investerat drygt fyra miljoner kronor i omställningen av en av de oljepannor som används för spets- och ...
9 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Nu gäller 1 timmes parkering även på lördagar
Under veckan har Lindesbergs kommun monterat upp nya parkeringsskyltar längs Kristinavägen i Lindesberg. Numera gäller P-skiva med 1 timmes ...
4 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-02

2021-02-01

2021-01-29

2021-01-29

2021-01-27

2021-01-26

2021-01-25

2021-01-22

2021-01-19

2021-01-18

2021-01-11

2021-01-08

2021-01-07

2020-12-30

2021-04-12 15:24