Biograferna i Frövi och Lindesberg har under den senaste tiden varit heta samtalsämnen. Tidigare i oktober klargjorde Tillväxtutskottets ordförande, Irja Gustavsson, att man har för avsikt att låta en privat aktör ta över biografverksamheten i Lindesberg. Nu vill Björn Persson, biografens föreståndare, lyfta fram personerna bakom bion, som han menar glömts bort i debatten, och bjöd därför in till ett möte under onsdagskvällen.
I samband med att bion i Lindesberg digitaliserades 2012, behövde man inte längre samma hantverk och utrustning som krävdes för att visa 35-millimetersfilm. Man passade då på att börja internutbilda ungdomar till maskinister, och har så fortsatt sedan dess.
– Vi har idag 15 utbildade aktiva maskinister, och ytterligare 7 går utbildning. Inom kort kan vi alltså ha 22 maskinister, varav 19 av dessa är tjejer. Merparten är dessutom under 20 år och har fått ett första prov på arbetslivet här hos oss, berättar Björn och fortsätter:
– I debatten om biografverksamheten tas väldigt liten hänsyn till vad ungdomarna gör, och vad det ger dem och samhället tillbaka. Dessutom är detta något som sker utan att det egentligen kostar pengar.
Förutom maskinisterna har bion idag en biogrupp om 14 ungdomar, som turas om att sälja godis, riva biljetter och städa bion. De har ingen lön för detta, men förtjänsten går till fritidsgården som sedan gör en resa för det överskott som kiosken på bion gett. Dessutom har de många engagerade volontärer som hjälper till med t ex biljettförsäljning, och som tack får de se filmen gratis.
– Vi har hittills haft 232 visningar/filmer under 2018, och vi kommer säkert att landa runt 280-290 visningar. Det går åt en del personal att sköta dessa visningar, säger Björn.
Ett av de största samtalsämnena runt bion är ekonomin, att biografverksamheten inte går ihop och att man dras med envisa minusresultat.
– Jag vill påstå att man egentligen inte försökt att få verksamheten att gå ihop, i alla fall inte gett det en rejäl chans. Lokalen står tom till stora delar på dagtid. Då hyrs den ut till konferenser, föreläsningar, skolbio etc. Den interna hyressättningen (inom kommunens förvaltningar) drivs med förlust. Detta har påtalats i över ett år. Men inget händer, istället ska man vänta på utredningar, berättar Björn och fortsätter:
– Den interna hyressättningen täcker inte ens personallön. Största vinsten gör man alltså genom att inte hyra ut internt. Vi har från 2018 minskat kostnaden för bion med mellan 50-60 000 kr/år genom att sätta filmerna själv. Det vill säga kontakta filmbolagen direkt istället för att använda Folkets Hus Parkers förmedling. Målet är ett nollresultat för bion, och jag är övertygad om att vi kan nå dit.
Konkurrensen med bion i Frövi har diskuterats flitigt i olika medier och instanser, och även ett samarbete biograferna emellan har föreslagits.
– Samarbete låter väldigt fint, men vi är egentligen inte konkurrenter. Vår gemensamma konkurrent finns i Örebro och heter Filmstaden. Vi i Lindesberg, måste se till att vår publik får det de vill ha. De intressantaste filmerna på premiärdagen. Att växla premiärer mellan Frövi och Lindesberg tror jag inte på. Sedan vore det såklart underbart om det fanns en bio både i Lindesberg och Frövi, avslutar Björn.