Björn Dahlfors från Storå släpper sin andra fotobok med namnet 202053. Foto: Kim Corein
Björn fångade pandemin i sin nya fotobok
När Storåbon Björn Dahlfors bestämde sig för att utmana sig själv som konstnär tog projektet en oanad vändning och det hela resulterade i något helt annat än han själv hade räknat med. Från att vara en kreativ prövning så resulterade arbetet i en dagboksliknande loggbok som följer pandemins utveckling året 2020.
– När jag läser texterna i efterhand märks det hur allvaret griper tag i mig och hur språket blir lite mindre skämtsamt ju större konsekvenserna av pandemin blir, säger Björn Dahlfors i ett pressmeddelande.
Under året 2020 beslutade sig Björn Dahlfors att fotografera en bild och skriva en text varje vecka. Samtidigt drabbades världen hårt av pandemin och Sverige stängde ner stora delar av samhället under mars 2020. Detta gjorde att Björns geografiska värld krympte drastiskt, av de 53 bilderna som togs så är de allra flesta fotograferade i Storå där han själv bor. Han själv beskriver det som att just detta gjorde boken mer intressant både bildmässigt och textmässigt.
Foto: Kim Corein
– När jag läser texterna i efterhand märks det hur allvaret griper tag i mig och hur språket blir lite mindre skämtsamt ju större konsekvenserna av pandemin blir. Att jag skrev i presens tycker jag gör att det är lätt att förflytta sig tillbaka till 2020. Texterna liknar stilen i dagböcker fast mycket mer korthugget; och ja det är personliga texter men många som läst dem har känt igen sig i orden, säger fotografen och skojar om att den som vill återuppleva pandemin har här den bästa boken.
Boken som har namnet 202053 är Björn Dahlfors andra fotobok, hans första släpptes under 2020, samtidigt som denna boken blev till. Att få utlopp för sitt skapande genom fotoböcker är något som Björn brinner för och han har redan nya bokprojekt igång.
– Min första bok är på många sätt en klassisk förstabok; blankt papper, många sidor, stort påkostat format, storslaget projekt och allmänt påkostad bok. Med min nya bok så tar jag steget från naturfotografi och det nationalromantiska till det mer realistiska och dokumentära. I den nya boken är pappret enklare, formatet mindre och innehållet mer personligt. Debutboken om Oviksfjällen är på många sätt jag fast 2016 och 202053 är mer som Björn 2022, säger Björn och utvecklar sin passion för formatet:
– Fotoboken är den ultimata formen för en fotografisk berättelse. Att sen ge ut böckerna själv ger ett härligt självbestämmande och en kontroll över hela processen från bildskapande till formgivning, försäljning och tryck, jag tycker det fullbordar skapandet, säger Björn som redan är igång och planerar nya böcker och projekt.
Fakta om boken 202053 | Fotografi och poesi från pandemins första år är utgiven på eget förlag och trycks i 150 exemplar. Bok kan köpas via bjorndahlfors.se. Boken är 88 sidor och i formatet 17×24 cm.
Fakta om Björn Dahlfors Björn Dahlfors, född 1983, är fotograf, formgivare och skriftställare verksam i Bergslagen. Han är uppvuxen i Nils Dackes Småland men har spenderat halva livet i frivillig exil.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Bergslagens Sparbank, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 2500 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete. Vinnaren av årets Pitch fick dessutom gratis marknadsföring hos LindeNytt, för att kunna sprida sitt varumärke ytterligare.
Söndagen den 7 maj arrangeras Barnkalasfestivalen i Lindesberg arena. En festival för de allra minsta, där de kan få uppleva idoler som Mamma Mu och Kråkan, Pettsson och Findus samt trollkarlen Daniel Kane. Efter föreställningarna ges även möjlighet att fotograferas med karaktärerna. Nu kan LindeNytt, i samarbete med Besök Linde, ge två av er chansen att vinna varsin biljett till den efterlängtade festivalen.
– Det här blir superkul för barnen! säger eventstrateg Jeanette Andersson.
Våren närmar sig med stormsteg och det börjar så smått bli dags att ruska liv i växtligheten igen. Trädgårdsmästare Marco Åkesson bjuder på värdefulla tips inför den stundande trädgårdssäsong – redan nu finns det mycket att förbereda.
– Framför allt är det läge att få ner tomat, gurka och chili i jorden nu så det hinner att driva på tills man kan plantera ut dem, förklarar Marco.
I ett ymnigt snöfall besökte Miljöpartiets språkrör, Per Bolund, Linde energis nya solpark, Solvallen, i Vässlingby. Besöket var en del i den förre detta energi- och klimatministerns energiturné, där han ska träffa aktörer som alla utgör viktiga pusselbitar i framtidens hållbara energisystem.
– Det är jättekul att politiker från olika partier besöker oss och uppmärksammar de saker vi gör, säger Linde energis vd, Jens Isemo.
Med plåtslageri i generna tog Pontus SM-guld
Under sex timmar kämpade sex finalister om att ro hem titeln ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023”. Efter att juryn bedömt de tävlandes ...
Vinterspår fick konkurrens av andra ”spår”
Det var rekordmånga utställare på plats längs Vinterspåret när Lindesbergs kommuns största kulturevenemang gick av stapeln under helgen - hela ...
Från och med idag, den 1 mars, öppnar Lindesbergs kommun ansökningarna för årets feriearbeten, där ungdomar födda 2006 i år är prioriterade.
– Vi hoppas på att ungdomarna genom sitt feriejobb får nya goda erfarenheter som kanske kan hjälpa dem med sitt framtida yrkesval, säger Zila Conejeros, enhetschef på Arbetsmarknadsenheten i ett pressmeddelande.
Energibolaget Neoen planerar för att uppföra en ny jättelik solcellsanläggning i Frövi. Solcellsparken, som förväntas att bli en av Sveriges största, beräknas kunna ge en elproduktion på 60 GWh, vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för 3000 villor.
– Skulle den här parken byggas idag så skulle den ha blivit den största i Sverige, den är mer än tre gånger så stor som den idag största parken, förklarar projektledare Kristian Lilliesköld.
Efter närmare 30 år på brandstationen i Lindesberg, varav 7 år som räddningsledare, tog Anders Carlsson klivet upp som ny kårchef efter Mikael Juneholm i fjol. En position som innebär en stor utmaning när det kommer till rekrytering av ny personal, delvis på grund av att lönebilden är relativt låg.
– Det är inget man gör för lönens skull, det handlar om att göra någonting för samhället. Det är förbannat roligt att jobba som brandman och en fantastisk känsla att känna att man gör skillnad, menar Anders Carlsson, kårchef i Lindesberg.
Inför en fullsatt arena intog det svenska metalbandet Sabaton scenen, och bjöd in publiken till en färgsprakande show. De hängivna fansen jublade och sjöng med i låtarna, något som skapade en närmast euforisk stämning i Lindesberg arena.
Gymnasieelever prisades för innovativa idéer
Innovation Day är ett helt nytt koncept framtaget av årskurs 2 på Natur- samt Teknikprogrammet på Lindeskolan i samarbete med Linde Energi. Under ...
Hyrorna höjs med 4,4%: ”En kompromiss”
LIBO:s hyresgäster får en betydligt lägre hyreshöjning än vad det kommunala fastighetsbolaget hade som ingångsbud på förhandlingsbordet. Budet...