Under hösten 2019 blev fastighetsägare i Lindesberg med omnejd kontaktade av en VVS-firma, normalt verksam annorstädes, som nu befann sig i vårt område och uppgav sig samarbeta med lokala företag samt Samhällsbyggnad Bergslagen. Detta var rena lögner. Nu har VVS-bluffen tagit ny fart igen, varnar Samhällsbyggnad Bergslagen.
– Vi har fått flera samtal under dagen (läs torsdag) från personer som har blivit kontaktade av en firma som säger sig ha ett samarbete med oss. Det är ren bluff, vi har inget med detta företag att göra, markerar Markus Orre, avdelningschef på Samhällsbyggnad Bergslagen.
Under torsdagen hörde flera fastighetsägare av sig till Samhällsbyggnad Bergslagen sedan man blivit kontaktade av en okänd VVS-firma, som erbjöd sina tjänster till låga priser med motiveringen att ”vi är ändå i ert område just nu”. Man har även gjort sken av att man befinner sig i området genom ett samarbete med Samhällsbyggnad Bergslagen.
Markus Orre är avdelningschef på Samhällsbyggnads VA-avdelning och understryker att det rör sig om bluffsamtal i stil med hur det härjades friskt under hösten 2019, då inte bara Samhällsbyggnad Bergslagens namn användes i bluffmakeriet, utan också andra lokala VVS-firmor.
– Det är samma visa som förra året. Jag vill vara tydlig med att vi inte har något alls med det här företaget att göra. De använder vårt namn för att lura människor, kommenterar Orre.
På Samhällsbyggnad Bergslagens hemsida har man nu publicerat följande information angående bluffsamtalen:
Varning för falska telefonsamtal!
Om någon ringer och erbjuder diverse tjänster inom tex Vatten och Avlopp är det viktigt att säkerställa vem som ringer eller kommer på besök. Samhällsbyggnad Bergslagen bär alltid arbetskläder med vår logga på samt ID kort.
Just nu ringer oseriösa aktörer upp medborgare i våra kommuner erbjuder tjänster inom avlopp, rensning av rör och utbyte av rörnät etc. Man ”erbjuder” sig att komma och utföra ett arbete till låga priser eftersom ”man ändå är i närheten”: Dessa figurer har ingenting att göra med SBB. Om du är drabbad, lämna gärna de uppgifter ni har till polisens kännedom.
Coronapandemin fick människor att stanna hemma i större utsträckning än förr och många tog tillfället i akt att rensa i sina hem, något man verkligen har märkt av hos Erikshjälpen i Lindesberg, som slog rekord på gåvomottagningen under 2020.
Granngården i Lindesberg har under den senaste månaden fått en inneboende på sitt lager, där en lurvig och vilsen katt numera huserar. Den är dock väldigt skygg, och man har nu tagit hjälp av föreningen Hemlösa Tassar i hopp om att kunna återförena missen med sina ägare.
– Den är väldigt, väldigt rädd och har många ställen att gömma sig på, säger Maria Sundh.
Igår, den 10 januari, trädde den nya pandemilagen i kraft, och med den en rad nya förhållningsregler. De nya föreskrifterna gäller bland annat inomhuslokaler för gym, idrottsanläggningar, badhus samt handelsplatser, där man nu inför ett maxantal för besökare.
Det inrutade kontorsjobbet inom kommunen passade bra medan barnen var små, men Elins rastlösa sida fick henne att ta steget att förvandla sin hobby och sitt bilintresse till sitt arbete. För bara några dagar sedan slog hon upp de nyinsatta garageportarna till sin helt egna bilvårdsfirma.
– Andra tjejer kanske gillar diamanter, men jag föredrar en ren bil, skrattar Elin.
När de hårdare restriktionerna trädde i kraft under senhösten gick regeringen ut och avrådde från att vistas i butiker, och uppmanade istället till näthandel, något som blev ytterligare ett hårt slag mot en bransch som redan innan hade det tufft.
Lindesbergs handlare har dock tänkt ett steg längre, och har kommit på ett flertal kreativa idéer som faktiskt gör det möjligt att handla lokalt, utan att behöva trängas eller stå i kö.
– Det föds nya idéer under sådana här tider, och mycket av det kommer vi nog att fortsätta med även efter pandemin, säger butiksägaren Eva Andersson, Titt-in i Lindesberg.
Över en mil luftburna elledningar ersätts nu med jordkabel i ett område utanför Fellingsbro, som historiskt sett har varit hårt drabbat av strömavbrott genom åren. Arbetet beräknas vara färdigt under sommaren 2021 och kostnaden landar på strax över fem miljoner kronor. Detta uppger Linde energi i ett pressmeddelande.
Det har gått 30 år sedan 37:an slog upp portarna för allra första gången, men något firande är det inte tal om, åtminstone inte än. Istället är man i full färd med att bygga ut sina lokaler för att kunna utöka sitt utbud.
LindeGastro, som startade mitt under pandemin, har jobbat hårt för att finna nya lösningar i en tid som inte liknar någon annan. Under onsdagen hade de premiär för sin drive-in utanför Lindesberg arena, och under torsdagens något blåsigare lunchväder visade man att inte ens det kan stoppa dem.