Under påskhelgen har det varit bråda tider för Fanthyttans fritidsmöbler. Med regionens största sortiment på dynor och två stora utställningshallar fulla av trädgårdsmöbler har kunderna strömmat till. Lars Gårlid, som tog över ruljangsen för två år sedan, är nöjd. – Det ska löna sig att åka till Fanthyttan, säger Lars Gårlid. Vi kan erbjuda mycket bra kvalitet till väldigt låga priser och det har kunderna upptäckt. Vi får kunder ända från Örebro och Karlstad.
Fanthyttans fritidsmöbler är en inarbetad butik som funnits sedan 1983. Det var dåvarande ICA-handlaren Bengt Eriksson som omvandlade mataffären till möbelbutik, med inriktning på trädgård och fritid. Men för två år sedan var det dags att trappa ned och då såg Lars Gårlid ett fint tillfälle.
– Jag arbetar på Meritor men såg detta som en chans att prova något annat i livet, förklarar Lars Gårlid. Man får jobba hårt under sommarsäsongen men det är verkligen roligt.
Butiken har ett stort och brett sortiment och det mesta går att beställa. Även inom fritidsmöbler går trenderna fram och tillbaka. För närvarande är det möbler som är tillverkade av konstrotting och teak som säljs allra mest.
– Varje höst åker jag till Småland och gör inköp till våren, berättar Lars Gårlid. Då gäller det att vara före modetidningarna när det gäller att välja färg och form på textilier och material. Årets färg är orange och nu finns det här många brandgula kuddar och dynor att välja mellan.
Fanthyttans fritidsmöbler har öppet från mars till oktober. Men det är tiden fram till midsommar som den mesta försäljningen äger rum.
– Efter midsommar är det lugnare och då är det hemmafixaren som byggt om altanen eller uteplatsen som besöker oss.
Lars Gårlid har en prisfilosofi som går ut på att ständigt låga priser eller tillfälligt nedsatta specialvaror. På Fanthyttans fritidsmöbler reas aldrig möblerna ut.
– Nej, några realisationer har jag aldrig. Alla kunder ska alltid lämna affären och känna att man gjort en bra affär. Då är det bättre att priset från början är anpassat och att man som kund får bra service.
För Lars Gårlid är mötet med kunderna och viljan att ge god service en viktig drivkraft. Många som kommer till butiken stannar och pratar bort en stund över en kopp kaffe. Den förre ägaren, Bengt Eriksson, är kvar i verksamheten och hjälper bland annat till med transporter.
– Jag trivs verkligen, säger Lars Gårlid. Men jag skulle aldrig ha klarat övertagandet utan Bengt Erikssons fina stöd. Han och många andras hjälp betyder mycket.
Under lördagen samlades utställare och besökare vid Rejmes i Lindesberg för att delta i festligheterna vid den allra första upplagan av det nya konceptet Rejmesdagen. Eventets grundare, Josefina Eriksson och Ann-Catrin Hammarström, kunde konstatera att det gick över förväntningarna.
– Det blev mycket bättre uppslutning än vad vi hade trott, så vi är supernöjda! Det känns jätteroligt, säger duon glatt.
40 år efter att den allra första upplagan av Trollrallyt genomfördes i Lindesberg välkomnades den tillbaka med öppna armar av både publik och tävlingsekipage under lördagen. Regnet som på förhand utlovats höll sig tursamt nog undan, och evenemanget blev en lyckad pånyttfödelse av 80-talets stora snackis.
Den sjätte upplagan av Lindedagen blev återigen succé, då kommuninvånarna gick man ur huse och fyllde strandpromenaden till bredden under onsdagseftermiddagen. Samtidigt invigde landshövding Maria Larsson Lindesbergs kommun som landets första Showroom för Hållbar Utveckling.
– Jag tycker att ni ska vara kaxiga allihop och gå ut och berätta att den här kommunen kommer vara ett showroom för framtiden, sade hon.
Under en pressträff på tisdagen meddelade kommunstyrelsen att man har lagt fram ett budgetförslag som totalt omfattar 50 miljoner kronor för att bygga ut välfärden.
– Den största enskilda satsningen som görs är att vi slopar effektiviseringskraven för äldreomsorg och hemtjänst, säger kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka.
Nu på torsdag släpper Karin Björnsbacka sin efterlängtade debutroman Sällan viskar jag ditt namn, en kuslig historia som är skriven med inspiration från Karins hemstad Lindesberg. Nu ges LindeNytts läsare chansen att vinna ett signerat exemplar av boken.
Efter två års väntan kunde SHRA äntligen genomföra den hett efterlängtade Vårmönstringen på lördagen, och det blev precis den folkfest man hade hoppats på. Ett myller av fantastiska bilar trängdes på Lindeskolans gräsområde där nyfikna åskådare flanerade bland fordonen. Några timmar senare fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.
Inte en träningsoverall fanns i sikte när Lindeskolans Idrottscollege prisade sina framstående elever under en efterlängtad idrottsgala på onsdagskvällen. Trots en aula full med tävlingsmänniskor fanns dock ingen rivalitet, utan enbart glädje och lycka för varandras framgångar. Kvällens två tyngsta priser, bästa manliga och kvinnliga idrottare, dominerades av judon då både Ingrid Nilsson och Isac Ripsäter prisades för sina insatser.
I augusti öppnar Solberga sina nya förskola i Lindesberg som kommer att ersätta ”Rörmokeriet” då man behöver flytta ur fastigheten. Den nya adressen blir Lindesbygatan, bara ett stenkast från Idrottsvägen där man huserar idag.
– Vi är jätteglada samtidigt som vi är ledsna, för vi gillar Rörmokeriet jättemycket. Det kanske inte är en optimal utegård, men det är en fantastisk förskola inuti, säger Maria-Pia Karlsson.