Lindesbergs i särklass äldsta och kvarvarande butik är nu till salu. Detta meddelar ägarduon Olle och Per Nelzén på Blombergska Bokhandeln i Lindesberg vars ambition är att avsluta det kapitel man har skrivit på i över 30 års tid.
– Det har varit många år av väldigt hårt arbete, så nu skall det bli skönt att få kunna känna sig ledig och få tid att uppleva mer av livet, menar Olle Nelzén.
År 1856 öppnade Blombergska Bokhandeln i Lindesberg, grundad av August Theofil Blomberg vars dotter, Eva, senare kom att utveckla butiken och gjorde namnet Blombergska vida känt i landet.
Drygt 100 år senare drevs butiken av en herre vid namn Gunnar Dahm. Denne råkade vara bröderna Nelzéns fars kusin och blev ingången till att bröderna senare kom att ta över butiken efter honom. Olle – då studerande – tog en paus från studierna och började arbeta i butiken.
– Jag skulle vara tvungen att tenta för att uppflyttas till 3:an på gymnasiet, men eftersom jag gick ”fel” linje, var skoltrött och lockades mer av tjejer, polarna och bilar m.m. och kände att ett sabbatsår skulle vara skönt, vilket blev att jobba på Blombergska Bokhandeln, innan studierna återupptogs, säger han.
Vid årsskiftet 74-75 flyttade Olle hem till Söderköping igen och fortsatte i branschen i en stor butik i Norrköping, så småningom som butikschef.
– Brorsan Per gjorde också ett år i Lindesberg efter studenten 1979, sedan headhuntade jag honom till Bokmanbutiken i Norrköping, säger Olle.
1987 fick Nelzén erbjudandet att överta verksamheten – vilket också gjordes samma år. Nu, 33 år senare, skriver bröderna på det sista kapitlet för deras del i den Blombergska historieboken och siktar på att finna rätt person eller personer att ta vid där de nu sätter punkt. För målet är väldigt tydligt – att detta inte är slutet för den anrika butiken.
– Därför har vi valt att göra det här lite lättare för den som finner intresse att ta över efter oss. Det är viktigt att butiken finns kvar och att vi kan ge förutsättningar för köparen att ta över utan att riskera så mycket egentligen, och där har vi några idéer hur det ska gå till, säger Olle.
Olle beskriver åren som bokhandlare som extremt intensiva med arbetsveckor som ibland kunde uppnå 80-90 timmars arbete. Att upprätthålla denna intensitet och engagemang i rörelsen är idag en omöjlighet.
– Man har inte alls samma ork och energi längre. Man blir liksom äldre med åren, påpekar Olle på finurligt manér och fortsätter:
– Därför är det viktigt att lämna över till nästa, att någon med just den här energin kan ta över och driva och utveckla butiken. Den drivkraften är vad som behövs.
Att sälja butiken har inte varit ett särskilt svårt beslut. Olle påpekar att det finns ett liv utanför företaget och där ligger hans fokus idag.
– Jag tycker det skall bli skönt. Nu vill jag bland annat se mer av världen och få känna mig ledig och fri att göra lite vad man känner för. Det är faktiskt något jag har försökt göra mer på senare år, bland annat att resa. Det har blivit ett par turer till Nya Zeeland bland annat. Jag hoppas kunna uppleva mer av sådant nu – ja, efter pandemin eftersom det just nu sätter stopp för sådana planer, avslutar Olle Nelzén.
Sedan drygt 20 år tillbaka har det kommunägda bolaget samarbetat med BillerudKorsnäs i Frövi och tagit tillvara den spillvärme som industrin genererar. Under alla dessa år har man vid endast tre tillfällen nått över 90 procent i produktion av fjärrvärme på årsbasis. Nu konstateras ett fjärde år – som också noteras som ett rekordår.
– 2020 går till historien. Vi har aldrig haft så här stor andel spillvärme i vår produktionsmix och heller aldrig eldat så lite fossil olja, säger Fredrik Jansson, Affärsområdeschef Värme på Linde energi, i ett pressmeddelande på tisdagen.
Sedan slutet av december har Lindesbergs lasarett stått utan ett café, sedan den tidigare entreprenören bestämde sig för att sluta vid årsskiftet. Under måndagsmorgonen slogs dock dörrarna upp igen, med några välkända ansikten bakom disken, då Frosths Konditori nu tagit över verksamheten.
– Det är jätteroligt, alla har varit väldigt positiva, berättar Lisa Östlund.
Flytten till Elons nya lokal på Bandygatan (industriområdet) har gått i något av rekordfart. Under de få dagarna den gångna julhelgen har man lyckats flytta och ställa i ordning för att kunna ta emot kunder i den helt nyrenoverade lokalen på onsdagen.
– Det är lite jobb kvar med att få lagret i ordning, därefter kan vi börja med att bygga upp köksutställningen, men på det stora hela är det ganska klart, berättar butiksägaren Daniel Larsson.
PRESSMEDDELANDE: Linde energi bad tidigare i vinter allmänheten att nominera sina lokala hjältar till Energiklappen. Hela 61 nomineringar kom in till det kommunägda energibolaget – och nu har pristagarna utsetts. Totalt får fem lokala eldsjälar, initiativ och projekt dela på 25 000 kronor.
– När vi instiftade Energiklappen kunde vi inte drömma om ett sådant gensvar. Det har varit ett angenämt huvudbry att utse pristagare, säger Jens Isemo, vd på Linde energi.
– Det känns otroligt fint att det finns så mycket värme ute i stugorna, att så många vill lyfta fram och uppskatta sina medmänniskor, framhåller Isemo.
Under sommaren startade läkarstudenten Ismael Hamoudi upp sin affärsidé om att skapa en app för att kartlägga elevers psykiska hälsa i grundskolan. Detta var en del i Bergslagens Sparbanks projekt Drömjobbet, där unga entreprenörer får chans att testa sina affärsidéer. Efter sommaren har Ismael fortsatt utvecklingen av appen och en prototyp är framtagen.
I våras, under början av pandemin, delade Wajih Daoud på Salong Diem ut skyddsutrustning till en del av Lindesbergs äldre befolkning när både munskydd och handsprit hade tagit slut i butikerna. Nu vill han satsa på att låta pensionärer klippa sig, under smittsäkra former, och viger större delen av den kommande tisdagen åt det ändamålet.
I fredags avslöjades årets pristagare i Must-SM, som gick av stapeln i skånska Kivik. Vår lokala mustproducent Lindesbergs Musteri fanns anmälda i två kategorier, och lyckades kamma hem en bronsmedalj i båda klasserna.
Med nya, hårdare restriktioner och ett stadigt ökande antal fall av covid-smittade i länet, ser årets julfirande ut att bli ett mycket annorlunda sådant, och har tvingat många att tänka om. Redan förra året fick makarna Persson förfrågningar om att köra ut julmat till kunder, något man nu tagit fasta på och gör verklighet av.
– Vi kommer köra ända fram tills att Kalle Anka börjar på julafton, berättar Björn Persson.