Behöver du hjälp med att fälla ett träd som skymmer utsikten? Finns inte längre orken för att skotta uppfarten? Eller kanske behöver du som företagare hjälp med fastighetsskötseln? Det här är bara ett axplock av allt som det nyetablerade företaget JOTAB erbjuder.
JOTAB startades för ungefär ett halvår sedan av smålänningen Jesper Alsén och Karlskogabon Tomas Koskela. Jesper Alsén, 25 år gammal, har bott i den här delen av
landet i snart två år. Efter att ha träffat sambon Malin som bor i Vedevåg, fanns det inte många andra alternativ än att packa den småländska väskan och flytta hit. Jesper har tidigare jobbat både som anställd och egen företagare. Kompanjonen Tomas Koskela träffade Jesper sommaren 2014, genom deras gemensamma arbetsplats i Örebro. Det var där som planerna om ett gemensamt företag började smidas, och man satte igång med skisserna på det framtida JOTAB som idag har sitt huvudkvarter i Vedevåg, men erbjuder hela Örebro län sina tjänster.
– Vi erbjuder ett komplett serviceprogram både till privata aktörer och offentlig förvaltning som kommun och landsting. Vi erbjuder alltifrån trädgårdsarbeten, trädfällning och enklare hantverkstjänster. Vi har trädgårdspaket i small, medium och large beroende på hur ofta man vill ha hjälp, small är en gång i månaden, medium varannan vecka och large varje vecka. Vi skräddarsyr färdiga program och man kan lägga till plustjänster. Vill du ha skottat från dörren till brevlådan, handsandning eller grusning, det fixar vi, berättar Jesper.
Jesper började utbilda sig till bilmekaniker, men ångrade sig, hoppade av och startade istället eget. Men vem som helst får ju inte dra igång motorsågen och fälla träd efter bästa förmåga, eller klättra omkring hur som helst och var som helst i jobbet; så därför har Jesper gått de kurser man behöver för att få utbildning och behörighet, däribland motorsågscertifikat. Och om kompanjonen Tomas berättar Jesper:
– Han är drivande och det är ganska stor åldersskillnad på oss. Han har mycket erfarenhet. Vi är en bra kombo, det är till vår fördel, vi jobbar väldigt bra ihop.

Jesper tror på JOTAB men som oftast när man startar något nytt är det en liten inkörningsperiod innan man lyckats skapa sig ett namn.
– Vi håller på att etablera oss, vi är på god väg nu. Det är flera företag i Linde som mejlat och är intresserade av att samarbeta med oss, det är jättekul! Vi är så pass nystartade, det är alldeles färskt, det kan gå jättefort beroende på olika avtal och upphandlingar, men det tar nog ungefär tre år innan man kan tala om ifall det var en bra idé eller inte, säger Jesper.
JOTAB är också noga att värna om miljön och arbetar ständigt för den målsättningen. Jesper fortsätter:
– Vi jobbar hela tiden mot en grönare framtid. Vi använder miljöbränsle till alla våra maskiner, planerar våra inköp och har alltid ett miljötänk.
Framöver hoppas Jesper att JOTAB ska växa och kunna skapa fler arbetsmöjligheter. Det spelar ingen roll om du är äldre och inte orkar skotta undan blötsnön, eller om du helt enkelt inte hinner med trädgården själv, JOTAB erbjuder sin hjälp oavsett anledning.
– Vi har prisvärd service och högsta kvalité. Vi anpassar allt efter kundens önskemål!
Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning av Kristinaskolan och fastigheten Kvarngatan 9 i samma område. I ett pressmeddelande uppges att ägarskiftet dock kommer att ske först när skolverksamheten flyttar ut. Ägarskiftet kan därför ske tidigast hösten 2021.
– Vi är väldigt glada över det engagemang som finns hos de privata fastighetsägarna att vara med och utveckla Lindesberg, säger Roger Sixtensson, VD på FALAB.
Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har han drivit klassiska Pub 2000, Gencos och Restaurang Jalla Jalla. Efter att den sistnämnda stängde för gott i september 2017 arbetade han en period i Nora på Maria Langs Krog, men längtan efter Lindesberg och sina kunder blev för stor, och under fredagen öppnar hans nya restaurang Steak & Burgers i Bellas gamla lokal på Bytesgatan.
För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.
Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man som bäst på att ta fram helt nya röror till sina omåttligt populära baguetter, och till sin hjälp har man en av de ursprungliga upphovsmakarna till just rörorna, tillika Årets Ekokock, Anders Johnsson.
– Nu ska vi ta 37:an in i framtiden med lite nya smaker, och jag tror att det kommer bli riktigt bra, säger Anders med ett brett leende.
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos Fritidsbanken. Förra torsdagen slog man rekord i antal utlåningar, då hela 154 fritidsprodukter lämnades ut, något som nu gjort att man utökat öppettiderna med ytterligare en dag.
Byggvaruhusjätten Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren, med ett helt nytt varuhus som kommer att byggas på Stafettgatan. Enligt ett pressmeddelande kommer butiken att skapa fyra till sex nya arbetstillfällen.
– Vi ser fram emot att erbjuda ortens alla hemmafixare bra byggvaror till riktigt bra priser. Nu blir det ännu lättare att genomföra sina byggprojekt och förverkliga byggdrömmarna, säger Fredrik Salovaara, regionchef på Byggmax.
Efter en lång tids dvala är det nu dags för restaurangen i Folkets Hus att leva upp igen, när Tittis Bistro & Restaurang öppnar under måndagen. Till en början satsar man mest på lunchservering, men hoppas på att kunna utöka i takt med att pandemin förhoppningsvis ebbar ut.
– Vi kommer börja med att bara ha luncher och sedan längre framåt sommaren, beroende på hur det ser ut med coronan, kommer vi försöka ha öppet även på kvällar, säger Mathias Söderström.
Sedan drygt 20 år tillbaka har det kommunägda bolaget samarbetat med BillerudKorsnäs i Frövi och tagit tillvara den spillvärme som industrin genererar. Under alla dessa år har man vid endast tre tillfällen nått över 90 procent i produktion av fjärrvärme på årsbasis. Nu konstateras ett fjärde år – som också noteras som ett rekordår.
– 2020 går till historien. Vi har aldrig haft så här stor andel spillvärme i vår produktionsmix och heller aldrig eldat så lite fossil olja, säger Fredrik Jansson, Affärsområdeschef Värme på Linde energi, i ett pressmeddelande på tisdagen.