Femtiotalet personer hade hörsammat Socialdemokraternas inbjudan att under måndagskvällen komma till Arenan för att diskutera utvecklingen av Lindesbergs centrum. ”Ett mycket positivt möte med många goda idéer från engagerade människor, både i panelen och bland åhörarna, sammanfattade Bengt Storbacka.
När Socialdemokraterna bjöd in till dialog och diskussion kring centrum i Lindesberg kom det runt femtio personer. Och förslagen och diskussionerna blev både givande och livliga.
– Efter pausen fick jag upprätta en talarlista för att hålla ordning på debatten, berättar en nöjd Bengt Storbacka.
Med mötet ville man fånga upp idéer och synpunkter bland medborgarna i Lindesberg om hur centrum måste utvecklas för att uppnå en aktiv och livlig handel. Bengt Storbacka önskade också en debatt kring frågan att våga lyfta fram Lindesberg som centrum och centralort i kommunen, även om kommunen är utspridd med flera småorter.
En fråga som diskuterade livligt under kvällen var behovet av centralt belägna bostäder, där också möjligheten att kunna bygga på höjden ansågs vara en bra lösning. Att Lindesjöns attraktionskraft också måste tas till vara på ett bättre sätt, både för boende och för evenemang och arrangemang, var en tydlig åsikt bland de närvarande. Många lyfte också fram Loppholmarna som en plats där olika typer av evenemang kunde arrangeras, till glädje för både för ortsbor och för besökare.
Parkeringssituationen i de centrala delarna var också ett hett ämne. Många handlare, främst utefter Kristinavägen, anser den vara bedrövlig. Flera menar att man haft en vikande försäljning på grund den dåliga parkeringssituationen i centrum. Det är främst den spontana handeln som uteblir då kunderna inte hittar en lämplig parkeringsplats.
Därför anser man från handelns sida att det är nödvändigt med ett beslut om var stadens handelscentrum ska ligga någonstans. Enligt de förslag som nu råder ska det etableras ett centrum utefter Smedjegatan och Kristinavägen söderut. Ingen av de handlare LindeNytt pratat med, har något emot den platsen – bara det finns bra och ändamålsenliga lokaler tillgängliga.
Andra exempel som kom fram under kvällen var behovet av bra kollektivtrafik till och från Lindesberg även under helgerna, fasta scener både på Loppholmarna och i Flugparken och platser för ungdomar att vara på – hänga som man säger idag.
Bengt Storbacka var mycket nöjd efter mötet och gladdes åt den entusiasm och engagemang som deltagarna visade under kvällen.
– Ett väldigt positivt möte med många goda idéer. Idéer som vi nu kan ta med oss vidare in i diskussionerna kring den fördjupade översiktsplan som kommunen arbetar med, säger han.
Den fördjupade översiktsplanen för Lindesberg kommer att presenteras under våren 2014. Då återkommer möjligheten för medborgarna att än en gång få komma med synpunkter, tankar och idéer om Lindesbergs centrum.
Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.
Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes fysiska åkommor, det blev även startskottet för hennes eget företag som hon idag driver på egen hand.
– Jag känner att jag har fått med många bitar i min verksamhet, men det är viktigt att se på hälsa som en helhet, berättar Pia.
Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid gamla Ågården i Lindesberg, där en av dem blir en mobil förskola. Dessutom har man ansökt om att starta en grundskola, något som har varit efterfrågat bland Solbergas föräldrar.
– Lindesberg är ju en fantastisk stad, och tanken har funnits från första början egentligen, berättar vd Maria-Pia Karlsson.
Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter den svenska naturen kombinerat med en växande miljömedvetenhet och klimatångest fick Hanna Johansson att återvända hem till Lindesberg igen. Hennes strävan efter att göra en insats för miljön resulterade i den nyöppnade butiken Gröna Garderoben, där gamla plagg får nya ägare och ett längre liv.
– Jag ville göra något mer för miljön, och jag tänkte om man samlar allt på ett ställe så kanske det bli lättare för folk att välja begagnat, säger Hanna.
PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara installerade i hela Sverige senast den 1 januari 2025. För kommunägda Linde energi innebär det att cirka 12 000 elmätare ska bytas. Projektet har fått en flygande start trots coronapandemin och i dagsläget har nästan en tredjedel av framtidens elmätare installerats.
Hans Sigge, VD på Baettr AB i Guldsmedshyttan, har tilldelats årets hedersutmärkelse av Lindesbergs kommun för sina insatser och utveckling av kommunen. Detta uppger Lindesbergs kommun i ett pressmeddelande på torsdagen. I klippet ovan kan du se när Sigge fick ett överraskande besök på sitt arbete av kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka.
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos Fritidsbanken. Förra torsdagen slog man rekord i antal utlåningar, då hela 154 fritidsprodukter lämnades ut, något som nu gjort att man utökat öppettiderna med ytterligare en dag.