Foto: Assar Wikström

Centret för dig och din bästa vän

– Vi går från 80 till 240 kvadratmeter, jag kan knappt fatta att det är vårt men det är så skönt, säger Sara Lindlöf på Lindesbergs Hundcenter.Snart är allt från den gamla butiken överflyttat till Smedjegatan 9 (bakom Expertbutiken) och tillsammans med Ida Trodell Karlsson och Eva Wikström står Sara Lindlöf redo med en breddad verksamhet.

– Visst får vi plats med lite mer nu, säger Sara Lindlöf och blickar ut över det som kommer vara butiksyta.
Här finns numera faktiskt även ett kattsortiment. Men den största förändringen i och med flytten är förmodligen att man nu har en bra träningslokal. Och det var egentligen med hundträningen som verksamheten började. Det andra har växt fram efteråt.
– Vi startade i maj förra året så vi har vuxit oss starka snabbt får man väl säga, säger Sara Lindlöf. För två veckor sedan blev hon klar hundpsykolog och sedan tidigare är hon utbildad hundinstruktör.

– Jag lämnade Lindesberg när jag var 19 år gammal för jag tyckte Linde var skittråkigt. Jag var borta i 11 år. Säga vad man vill om Stockholm, men det är alltför stressigt. Här är det lugnt och skönt, säger Sara Lindlöf, som utbildade sig vid Hundens Hus i Stockholm.

Det är Saras dalmatin Kotten som pryder företagslogotypen. Under den står hundcentrets slogan: ”För hund och människa”.
– Verksamheten består av butik, trim och träning men allt genomsyras av den tanken, att vi jobbar både med hund och människa. Om en hund exempelvis uppvisar ett beteende som ägaren vill jobba bort så ser vi till helheten och den bakomliggande orsaken. Symptombehandling löser inte alltid det verkliga problemet, säger Sara Lindlöf.
– Människan är viktig för hunden och hunden för människan.

Ett intresse som skapar gemenskap
Ida Karlsson, ursprungligen från Östergötland, lärde känna Sara Lindlöf genom ”hundbekanta” och jobbar i dag främst med trimning på hundcentret.
– När man har hund får man lätt ett ganska stort nätverk. Hundintresset binder liksom samman, säger Ida Karlsson.
Den starka gemenskapen märks också på Lindesbergs Hundcenter och många erbjuder sig att hjälpa till här på frivillig basis. Man har också haft flera som arbetstränat på centret.

Gemenskapen kommer att främjas ännu mer i de nya lokalerna genom att man öppnar ett litet fik.
– Eller ja, fik och fik. Man ska kunna komma in här under en promenad med hunden och få sig en kopp kaffe och en chokladboll i alla fall, säger Sara Lindlöf.

Övriga nyheter i den nya butiken, ja det får man så klart se om man tar sig förbi hundcentret på lördag.
– Vi kommer ha ansiktsmålning, tipspromenad runt i huset så att man får chans att se lokalerna, några särskilt inbjudna gäster som ska få svara på frågor, bland annat, säger Sara Lindlöf.

Kunder från hela länet
Från att ha haft öppet mellan 12 och 17 på vardagar utökar Lindesbergs Hundcenter nu till 10 och 18.
– Vi har mycket kunder, även från utanför Lindesberg. I Örebro till exempel är köerna för trimning ofta väldigt långa så då söker de sig hit, berättar Ida Karlsson. Hon kallar sig själv för hundfrisör och på en dag tar hon emot tre till fyra hundar.
– Det varierar lite. Raser är olika och enskilda hundar är olika. Men det är i alla fall alltid lika kul när man trimmat en hund och ser att den mår bra. Om den till exempel fått hjälp av med vinterkappan eller så, säger Ida Karlsson.
Hon lyfter fram pälsvården som en viktig del av hundens totala hälsa.
– Man kanske inte alltid tänker på det, men pälsen behöver skötas så att det naturliga skyddet mot väder och vind förblir intakt.

Eva Wikström är en tredje huvudfigur på hundcentret.
– Eva har stor kunskap och erfarenhet inom alla våra tre verksamhetsområden och det är jag så glad för. Vi behöver bred kompetens för att inte vara sårbara om någon exempelvis blir sjuk, säger Sara Lindlöf.

Kantarellsökskurs i utbudet
Eva Wikström är ofta med Sara Lindlöf i de olika kurserna som Lindesbergs Hundcenter erbjuder.
Kursutbudet är mångfacetterat. Det finns alltifrån köpa hundkurser och valpkurser till spårning och sök.
– Det går att lära en hund väldigt, väldigt mycket. Har man en jakthund kanske man vill att den bara ska söka på rådjursdoft och inte älg, det kan man lära den. Att lära den en sak som kantarellsökning är också möjligt, berättar Sara Lindlöf.
– Genom historien har hunden haft väldigt många funktioner. Den kan hämta, bära, hitta, jaga, och så vidare. I dag tror jag att den kanske framför allt fyller ett socialt behov, och då är det också viktigt att vi fyller hundens behov av att få vara hund.

Publicerad 27 september 2012 klockan 11:47

Lina Hagström , 0735-95 30 30

Så här skall restaurangen Bytesgatan 17 hålla gästerna väderskyddade. Bild: Bytesgatan 17

Restaurang storsatsar: ”Ren chansning – men jag tror på det här”

Nu skall en stor och väderskyddad uteservering byggas upp vid restaurang Bytesgatan 17 – det som tidigare var Salute. Trots det just nu mycket osäkra läget, på grund av coronarestriktionerna, genomförs planen med vissa orosmoln på himlen. Det får bära eller brista, menar restaurangägaren.
– Det är tufft nu och det här är en ren chansning – men jag tror på det här och hoppas att det skall bli uppskattat, säger Hasan Agrali.

23 april 2021 klockan 11:45 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Monica Jomfjäll från Fonus i Lindesberg tillsammans med Hanna Johansson från Vilsna Tassar. I mitten katten Nina, som söker nytt hem. Foto: Camilla Lagerman

Ensamma djur och människor ges chans till ett rikare liv genom nytt samarbete

När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att kunna erbjuda djuret ett fortsatt liv i en ny kärleksfull familj har Fonus tillsammans med Djurskyddet Sverige startat initiativet Djuränklingar, där även ensamma människor kan finna en ny vän för livet.
– Det finns så många ensamma människor och ensamma katter. Kan vi hjälpa till att föra samman dem är det underbart, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.

22 april 2021 klockan 10:28 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet

Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ...

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har ...

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax ...

Mikael Tiderman och Pernilla Hjelt tog emot utmärkelsen via plattformen Teams.

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.

9 april 2021 klockan 12:49 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Per Sander från Lindesbergs Fastigheter tillsammans med Magnus Gutavsson som blir hallchef på Lindesbergs Padelcenter. Foto: Camilla Lagerman

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.

31 mars 2021 klockan 16:04 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter
Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället för stora tryckpressar fylls nu ...
31 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon
Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson p...
26 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad
Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för lastbilstillverkning 2-4 veckor under kvartal två ...
25 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Hos Pia kan man låta kropp och själ slappna av, antingen i en floatingtank eller i en IR-bastu. Foto: Camilla Lagerman

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus

Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes fysiska åkommor, det blev även startskottet för hennes eget företag som hon idag driver på egen hand.
– Jag känner att jag har fått med många bitar i min verksamhet, men det är viktigt att se på hälsa som en helhet, berättar Pia.

22 mars 2021 klockan 16:26 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Solbergas vd, och numera även busschaufför Maria-Pia Karlsson tillsammans med rektor Emma Karlsson. Foto: Camilla Lagerman

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga

Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid gamla Ågården i Lindesberg, där en av dem blir en mobil förskola. Dessutom har man ansökt om att starta en grundskola, något som har varit efterfrågat bland Solbergas föräldrar.
– Lindesberg är ju en fantastisk stad, och tanken har funnits från första början egentligen, berättar vd Maria-Pia Karlsson.

19 mars 2021 klockan 13:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning

Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i ...

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten

Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna...

Annons

Hannas intresse och arbete för miljön resulterade i butiken Gröna Garderoben. Foto: Camilla Lagerman

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter den svenska naturen kombinerat med en växande miljömedvetenhet och klimatångest fick Hanna Johansson att återvända hem till Lindesberg igen. Hennes strävan efter att göra en insats för miljön resulterade i den nyöppnade butiken Gröna Garderoben, där gamla plagg får nya ägare och ett längre liv.
– Jag ville göra något mer för miljön, och jag tänkte om man samlar allt på ett ställe så kanske det bli lättare för folk att välja begagnat, säger Hanna.

9 mars 2021 klockan 11:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut

PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara ...

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder

Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan ö...

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang

Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har ...

Ny säsong och nya planer för Lindesbergs Handelsträdgård

Lindesbergs Handelsträdgård har öppnat för säsongen, och planerna är många inför den ...

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma ...

Per Nelzén instruerar Christina Orrbo och Ann Björklund bakom kassan. Foto: Camilla Lagerman

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.

23 februari 2021 klockan 13:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock
Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man som bäst på att ta fram helt nya rö...
17 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet
PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och framtidssäkra elnätet kring Österhammar, strax öster om Blixterboda. ...
17 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast
I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den ...
16 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-02-11

2021-02-11

2021-02-09

2021-02-09

2021-02-04

2021-02-02

2021-02-01

2021-01-29

2021-01-29

2021-01-27

2021-01-26

2021-01-25

2021-01-22

2021-01-19

2021-04-23 12:40