Foto: Assar Wikström

Centret för dig och din bästa vän

– Vi går från 80 till 240 kvadratmeter, jag kan knappt fatta att det är vårt men det är så skönt, säger Sara Lindlöf på Lindesbergs Hundcenter.Snart är allt från den gamla butiken överflyttat till Smedjegatan 9 (bakom Expertbutiken) och tillsammans med Ida Trodell Karlsson och Eva Wikström står Sara Lindlöf redo med en breddad verksamhet.

– Visst får vi plats med lite mer nu, säger Sara Lindlöf och blickar ut över det som kommer vara butiksyta.
Här finns numera faktiskt även ett kattsortiment. Men den största förändringen i och med flytten är förmodligen att man nu har en bra träningslokal. Och det var egentligen med hundträningen som verksamheten började. Det andra har växt fram efteråt.
– Vi startade i maj förra året så vi har vuxit oss starka snabbt får man väl säga, säger Sara Lindlöf. För två veckor sedan blev hon klar hundpsykolog och sedan tidigare är hon utbildad hundinstruktör.

– Jag lämnade Lindesberg när jag var 19 år gammal för jag tyckte Linde var skittråkigt. Jag var borta i 11 år. Säga vad man vill om Stockholm, men det är alltför stressigt. Här är det lugnt och skönt, säger Sara Lindlöf, som utbildade sig vid Hundens Hus i Stockholm.

Det är Saras dalmatin Kotten som pryder företagslogotypen. Under den står hundcentrets slogan: ”För hund och människa”.
– Verksamheten består av butik, trim och träning men allt genomsyras av den tanken, att vi jobbar både med hund och människa. Om en hund exempelvis uppvisar ett beteende som ägaren vill jobba bort så ser vi till helheten och den bakomliggande orsaken. Symptombehandling löser inte alltid det verkliga problemet, säger Sara Lindlöf.
– Människan är viktig för hunden och hunden för människan.

Ett intresse som skapar gemenskap
Ida Karlsson, ursprungligen från Östergötland, lärde känna Sara Lindlöf genom ”hundbekanta” och jobbar i dag främst med trimning på hundcentret.
– När man har hund får man lätt ett ganska stort nätverk. Hundintresset binder liksom samman, säger Ida Karlsson.
Den starka gemenskapen märks också på Lindesbergs Hundcenter och många erbjuder sig att hjälpa till här på frivillig basis. Man har också haft flera som arbetstränat på centret.

Gemenskapen kommer att främjas ännu mer i de nya lokalerna genom att man öppnar ett litet fik.
– Eller ja, fik och fik. Man ska kunna komma in här under en promenad med hunden och få sig en kopp kaffe och en chokladboll i alla fall, säger Sara Lindlöf.

Övriga nyheter i den nya butiken, ja det får man så klart se om man tar sig förbi hundcentret på lördag.
– Vi kommer ha ansiktsmålning, tipspromenad runt i huset så att man får chans att se lokalerna, några särskilt inbjudna gäster som ska få svara på frågor, bland annat, säger Sara Lindlöf.

Kunder från hela länet
Från att ha haft öppet mellan 12 och 17 på vardagar utökar Lindesbergs Hundcenter nu till 10 och 18.
– Vi har mycket kunder, även från utanför Lindesberg. I Örebro till exempel är köerna för trimning ofta väldigt långa så då söker de sig hit, berättar Ida Karlsson. Hon kallar sig själv för hundfrisör och på en dag tar hon emot tre till fyra hundar.
– Det varierar lite. Raser är olika och enskilda hundar är olika. Men det är i alla fall alltid lika kul när man trimmat en hund och ser att den mår bra. Om den till exempel fått hjälp av med vinterkappan eller så, säger Ida Karlsson.
Hon lyfter fram pälsvården som en viktig del av hundens totala hälsa.
– Man kanske inte alltid tänker på det, men pälsen behöver skötas så att det naturliga skyddet mot väder och vind förblir intakt.

Eva Wikström är en tredje huvudfigur på hundcentret.
– Eva har stor kunskap och erfarenhet inom alla våra tre verksamhetsområden och det är jag så glad för. Vi behöver bred kompetens för att inte vara sårbara om någon exempelvis blir sjuk, säger Sara Lindlöf.

Kantarellsökskurs i utbudet
Eva Wikström är ofta med Sara Lindlöf i de olika kurserna som Lindesbergs Hundcenter erbjuder.
Kursutbudet är mångfacetterat. Det finns alltifrån köpa hundkurser och valpkurser till spårning och sök.
– Det går att lära en hund väldigt, väldigt mycket. Har man en jakthund kanske man vill att den bara ska söka på rådjursdoft och inte älg, det kan man lära den. Att lära den en sak som kantarellsökning är också möjligt, berättar Sara Lindlöf.
– Genom historien har hunden haft väldigt många funktioner. Den kan hämta, bära, hitta, jaga, och så vidare. I dag tror jag att den kanske framför allt fyller ett socialt behov, och då är det också viktigt att vi fyller hundens behov av att få vara hund.

Publicerad 27 september 2012 klockan 11:47

Lina Hagström , 0735-95 30 30

Stefan Jansson, Björn Eremo, Linnea Wilhelmson, Martin Almgren och Jesper Hugosson utgör ensemblen i årets julfest. Foto: Privat

Tävling: Vinn biljetter till Almgren och Hugossons julfest

För några veckor sedan kunde LindeNytt avslöja att den stora julfesten, signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson, skulle göra comeback efter ett ofrivilligt pandemiuppehåll. Den efterlängtade showen får två föreställningar, fredagen den 17 december samt lördagen den 18 december, i Lindeskolans aula. Biljetterna till julfesten släpptes för bara ett par dagar sedan, men LindeNytt kan nu i samarbete med festfixarna Almgren och Hugosson ge två lyckliga vinnare chansen att ta med sig en varsin vän på föreställningen, det man behöver göra är att svara rätt på vår tävlingsfråga.

20 oktober 2021 klockan 15:43 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Solberga Förskolors vd Maria-Pia Karlsson är kritisk till kommunens sätt att agera. Foto: Privat

Barnen serverades mat i fyra dagar – förskolan får straffavgift på 75 000 kronor

Den mobila förskoleavdelningen Utforskaren var ett efterlängtat tillskott för Solberga förskolors verksamhet. Med den cirka 12 meter långa bussen skulle barnen få turas om att ha sin undervisning ute i naturen, med den omväxlande omgivningen som redskap. Men redan i början av terminen kom ett mail från kommunen med beskedet att de var tvungna att betala 75 000 kronor i straffavgift, för att förskolan olovligen serverat barnen mat i bussen – i fyra dagar.

15 oktober 2021 klockan 14:10 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Festlig invigning av bankens nya och fräscha lokaler

Det anrika Sparbankshuset på Kungsgatan i Lindesberg är nu återigen ett riktigt bankhus. Klockan 10.00 p...

En norrkommun sticker ut när företagsklimatet rankas

Bland de fyra kommunerna i norra länsdelen, Lindesberg, Ljusnarsberg, Hällefors och Nora, är det ...

Vännerna Jesper Hugosson och Martin Almgren planerar julfest. Foto: Camilla Lagerman

Almgren och Hugosson bjuder in till julfest

Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Det som skulle blivit showens femårsjubileum blev istället ett långt uppehåll då pandemin drog in med tillhörande restriktioner. I vinter är det dock dags att ta fram finkavajen ur garderoben igen, då julfesten kommer tillbaka till Lindeskolans aula.
– Det ska bli så roligt att få göra någonting på riktigt igen, och extra roligt att det är på hemmaplan, säger Martin.

15 september 2021 klockan 15:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Fastighetsbyrån Lindesberg och Nora såg uppmaningen från Wassbergs Åkeri, nu samlar de båda företagen in pengar till Barncancerfonden. Foto: Privat

Lokala företag kör in pengar till Barncancerfonden

Den 1 september nollställdes trippmätarna hos Wassbergs Åkeri och Fastighetsbyrån i Lindesberg och Nora, under månaden är nämligen varje mil extra värdefull, då man donerar 1 krona per körd sådan till Barncancerfonden.
– Inget barn ska behöva lida, säger Erik Wassberg.

9 september 2021 klockan 13:08 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Sista månaden för viktig hästregistrering
Har du ett stall med hästar? Då ska de vara registrerade hos Jordbruksverket senast den första oktober. Detta enligt den nya EU-förordningen, ...
7 september 2021 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Axel Schylström till Lindesberg med sin show ”Bränd”
Han slog igenom i Idol 2015 med sin unika röst och en livshistoria som berörde svenska folkets hjärtan. Det var även under Idolresan som han lä...
3 september 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Makarna Persson firar ett år med Lindegården
Det har gått ett år sedan makarna Björn och Malin Persson tog över det anrika Lindegårdens Värdshus i Lindesberg. Som för många andra blev det...
31 augusti 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Entreprenören Samuel Karlsson framför den nya lokalen på Tennisgatan 5. Foto: Jennie Einarsson

Samuel Karlsson växlar upp med husbilsförsäljning

Som enda etablerade husbilsförsäljare i Lindesberg slog Samuel Karlsson i måndags upp portarna till den helt nyrenoverade och ombyggda lokalen på Tennisgatan 5 i Lindesberg. I den stora lokalen på 1700 kvadratmeter huserar bolaget Samuel Karlsson Motor och Fritid tillsammans med samtliga företagsverksamheter som tidigare har varit utspridda på olika platser i Lindesberg. 
– Det känns väldigt bra att alla 18 medarbetare som arbetar i både fastighetsbolagen och med husbilsförsäljningen är samlade på ett och samma ställe, berättar Samuel Karlsson.

27 augusti 2021 klockan 16:06 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

- Familjen är viktigast, berättar Wajih Daoud. Foto: Camilla Lagerman

Wajih stänger salongen för att närvara vid sonens födelse

För tre månader sedan blev han svensk medborgare och om bara knappt två månader blir han pappa för första gången. Trots det är livet allt annat än en dans på rosor för Wajih Daoud, hans gravida fru befinner sig nämligen i Syrien och migrationsverket har avslagit parets ansökningar hittills. För att kunna närvara vid sonens födelse stänger han sin salong i Lindesberg under sju veckor, för att bege sig till det krigshärjade Syrien.
– Jag vill bara att folk ska förstå varför jag stänger, förklarar han.

25 augusti 2021 klockan 14:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Snart dags för premiäröppning av Lindesberg Ölhall

Det råder minst sagt febril aktivitet inne på Lindesberg Ölhall, om bara några dagar är det premiär...

Linde energi satsar i Örebro: ”Vår största enskilda investering på 20 år”

Det kommunägda energibolaget, Linde energi, gör nu företagets stö...

Nya Lindbackaskolan öppnar för skolstart!

Det är skolstart på den nya och färdigställda Lindbackaskolan. I samband med att eleverna gör sina första ...

Annons

Det blev en fulländad succékväll när Martin Almgren och hans vänner intog Råsvalen under lördagen. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Idyllisk sommarkväll när Martin Almgren tog ton på Råsvalen

Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst i solskenet. Det blev precis en sådan magisk kväll som många hade hoppats på och längtat efter, och för en stund kändes det som att pandemin var långt borta.

18 juli 2021 klockan 11:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Succé när Byggmax premiäröppnade i Lindesberg

Kunderna stod beredda när klockan slog 10.00 på fredagsmorgonen och Byggmax slog upp portarna till sin helt ...

Idag genomförs nya lättnader i restriktionerna – detta gäller

Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner ...

Över 100 olika loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 17-18 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget ...

Nya hemligheter ska avslöjas i Löa Hytta

Imorgon fredag är det efterlängtad premiär av årets teaterföreställning signerad Hyttans Hemligheter. Årets ...

Succé när tutbingon hade efterlängtad premiär: ”Sketkul!”

Det blev en riktig succékväll när Guldsmedshytte SK höll sin första tutbingo sedan...

Victoria hyllades för sitt nytagna gesällbrev

Innan coronapandemin hölls det varje år en stor fest på Örebro slott för att prisa de hantverkare i länet ...

Modiga Calisa Nilsson kastar sig ut i luften från 10 meters höjd. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Modiga ungdomar når nya höjder på Klotenlägret

48 ungdomar i åldern 13-15 år upplever under veckan ett riktigt sommaräventyr, då de deltar i Klotenlägret som är en del i Lindesbergs kommuns sommarlovsprogram. Under veckan kommer de få prova på en uppsjö av olika aktiviteter, bland annat Bubbleball och höghöjdsbanan som stod på schemat under tisdagen när LindeNytt hälsade på.

7 juli 2021 klockan 12:25 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

I Carolinas kohage får både kropp och själ komma till ro
I Resta, strax utanför Ramsberg, bjuder Carolina Berg Rustas in till kossornas eget vardagsrum, där besökarna kan avnjuta en stunds yoga, en ...
6 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Populär tutbingo tillbaka efter pandemistopp
Den omåttligt populära bilbingon som arrangeras av Guldsmedshytte SK lockar flera hundra besökare varje onsdagskväll under somrarna. Efter ett...
2 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Efter lättnaderna i restriktionerna: ”Nu ser vi ljuset i tunneln”
Den 1 juli genomfördes steg två i lättnaderna av coronarestriktionerna, något som var mycket efterlängtat bland både krögare och idrottsfö...
2 juli 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-07-01

2021-06-28

2021-06-24

2021-06-22

2021-06-18

2021-06-17

2021-06-16

2021-06-15

2021-06-14

2021-06-08

2021-06-04

2021-06-03

2021-05-28

2021-05-28

2021-10-25 15:03