De gamla versionerna av 50- och 1000-kronorssedlarna blir vid årsskiftet ogiltiga som betalningsmedel. Men sedlarna blir dessbättre inte värdelösa! Fram till den 28 februari 2014 kan du sätta in dem på ditt bankkonto, men inte växla in de gamla sedlarna mot nya. Detta gäller hos alla banker i Lindesberg utom Länsförsäkringar Bank.
Det är de gamla versionerna av 50- och 1000-kronorssedlar som blir ogiltiga, de som saknar ett vertikalt folieband till vänster. Sedlar med foliebandet fortsätter att vara giltiga även efter årsskiftet.
Har du sedlar av den äldre typen kan du fram till och med den 28 februari 2014 sätta in pengarna på ditt bankkonto, men inte växla dem mot nya sedlar. Du måste dock vara kund i banken, det går alltså inte att göra en insättning på en annan banks konto. För kunder hos Bergslagens Sparbank, Handelsbanken och Nordea blir det inga problem, de kommer ta emot sedlarna fram till och med den sista februari. Hos Länsförsäkringar Bank hanterar man inte alls kontanter så där hänvisar man istället sina kunder till Forex bank i Örebro.
Förutom att man ska vara kund hos den bank där insättningen sker ska man också vara medveten om att bankerna tillämpar gällande regler för penningtvätt. Det innebär att du ska kunna visa varifrån pengarna kommit, till exempel genom kvitto, kontrakt eller annat dokument.
Det går att lösa in ogiltiga sedlar även om den 28 februari hinna passera men då får det ske direkt hos Riksbanken. Mot en mindre avgift löser Riksbanken alltid in alla ogiltiga sedlar, oavsett hur gamla de är. Mer information och blankett finns på bankens hemsida.
Nu skall en stor och väderskyddad uteservering byggas upp vid restaurang Bytesgatan 17 – det som tidigare var Salute. Trots det just nu mycket osäkra läget, på grund av coronarestriktionerna, genomförs planen med vissa orosmoln på himlen. Det får bära eller brista, menar restaurangägaren.
– Det är tufft nu och det här är en ren chansning – men jag tror på det här och hoppas att det skall bli uppskattat, säger Hasan Agrali.
När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att kunna erbjuda djuret ett fortsatt liv i en ny kärleksfull familj har Fonus tillsammans med Djurskyddet Sverige startat initiativet Djuränklingar, där även ensamma människor kan finna en ny vän för livet.
– Det finns så många ensamma människor och ensamma katter. Kan vi hjälpa till att föra samman dem är det underbart, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.
Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets Arbetslivsmuseum, och fick därmed ta emot en emaljskylt samt en prissumma om 25 000 kronor.
– Det betyder så mycket personligen att få vara med och utveckla vår verksamhet, och speciellt att få ett ekonomiskt tillskott under ett hårt pandemiår, berättade den märkbart rörda museichefen Mikael Tiderman.
Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att stå färdiga längs Stafettgatan under hösten. Bakom de två nya satsningarna står Johan Svensson på Lindesbergs Bygg och Per Sander på Lindesbergs Fastigheter, som nu bygger varsin anläggning längs ”industrirakan”.
Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för första gången. Det inte bara hjälpte henne med hennes fysiska åkommor, det blev även startskottet för hennes eget företag som hon idag driver på egen hand.
– Jag känner att jag har fått med många bitar i min verksamhet, men det är viktigt att se på hälsa som en helhet, berättar Pia.
Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor 2015. Under hösten öppnar man två helt nya avdelningar vid gamla Ågården i Lindesberg, där en av dem blir en mobil förskola. Dessutom har man ansökt om att starta en grundskola, något som har varit efterfrågat bland Solbergas föräldrar.
– Lindesberg är ju en fantastisk stad, och tanken har funnits från första början egentligen, berättar vd Maria-Pia Karlsson.
Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter den svenska naturen kombinerat med en växande miljömedvetenhet och klimatångest fick Hanna Johansson att återvända hem till Lindesberg igen. Hennes strävan efter att göra en insats för miljön resulterade i den nyöppnade butiken Gröna Garderoben, där gamla plagg får nya ägare och ett längre liv.
– Jag ville göra något mer för miljön, och jag tänkte om man samlar allt på ett ställe så kanske det bli lättare för folk att välja begagnat, säger Hanna.
För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.