Damberg och Baudin besökte Solvallen i Vässlingby: ”Enorm potential”

I ett soldränkt men frostbitande Vässlingby, strax utanför Fellingsbro, fick Linde energis nya solpark celebert besök när Socialdemokraternas Mikael Damberg och Tobias Baudin hälsade på under onsdagen.
– Det är en enorm potential med solkraft i Sverige, det var många som inte förstod det förut och trodde att det bara fungerade i Sydeuropa där solen är mycket starkare, säger Mikael Damberg till LindeNytt.

Solparken Solvallen i Vässlingby, strax norr om Fellingsbro, planeras att tas i bruk redan nästa vecka. Den cirka 1 hektar stora parken, bestående av närmare 1300 dubbelsidiga vertikala solpaneler, är den första i sitt slag i Sverige och Nordens största.

Under onsdagen besökte Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg och partisekreterare Tobias Baudin Solvallen, då de just nu är ute på en gemensam resa för att besöka verksamheter som effektivt bidrar till klimatomställningen och Sveriges roll som internationell ledare inom grön industri.

Bengt Stridh från Mälardalens universitet samtalar med Damberg och Baudin. Foto: Camilla Lagerman

Bengt Stridh från Mälardalens universitet, bedriver just nu ett fyra år långt forskningsprojekt med finansiering från KK-stiftelsen för att utvärdera solelproduktionen, vallskörden och ekonomin vid Solvallen, tillsammans med Linde energi och Solkompaniet.

– Det finns ett otroligt sug efter att bygga sådana här parker, Länsstyrelserna i Sverige har tagit fram lite statistik, från oktober 2021 till oktober 2022 hade de fått in 470 anmälningar om sådana här byggen, det finns alltså 100 idag. Det finns dock en hake, 90 procent av dessa vill man bygga på jordbruksmark, och det gillar inte Länsstyrelsen, så de har sagt nej till många parker. Det har gått vidare till mark- och miljödomstolen där de gett Länsstyrelsen rätt. Så man bör fundera lite över de här tillståndsprocesserna, det vill jag skicka med er, sade Stridh till politikerna.

Hur ser ni på den här typen av satsningar?

– Det är en enorm potential med solkraft i Sverige, det var många som inte förstod det förut och trodde att det bara fungerade i Sydeuropa där solen är mycket starkare. Nu har det ju visat sig att det här hjälper väldigt många hushåll redan idag, och den här typen av parker har en enorm potential. Jag tycker det är jättespännande att de kopplar ihop det med forskningen också, för att skulle det visa sig att det fungerar bra på åkermark, som de verkar tro, så finns det enorma möjligheter att jobba med det här över Sverige, säger Mikael Damberg till LindeNytt.

– För oss är det viktigt att vi får mer energi här och nu, och vi vill ju bygga ut all energi, vi behöver mer energi i Sverige. Vi är för kärnkraften och vindkraften men solkraften är också jätteviktig, och det går att bygga relativt snabbt och få det på plats också, det är det Sverige behöver nu, säger Tobias Baudin.

Vad tar ni med er från det här besöket?

– Dels det positiva i att de ser att det verkar fungera, men också de här tjorvigheterna för de är ganska viktiga för oss politiskt att fånga upp. Tillståndsprocessen är ju inte helt ny, inte bara för de här, utan även ett fokusområde nu för att få snabbare processer, men också de här lite mer konkreta problemen som uppstår, det är jätteviktigt att man löser dem snabbt så att det blir fart på det, säger Damberg.

– Sverige måste fortsätta ligga i framkant med den modernaste tekniken, det är så vi klarar konkurrenskraften mot andra länder och det kan också bli en exportvara av det här. Forskningen är såklart väldigt viktig också, men även att man samnyttjar tillsammans med Sveriges lantbruk. Att kunna få ekonomi i lantbruket så är det här en väldigt bra modell för Sveriges bönder, vi behöver bönder i Sverige det är viktigt för vårt land, säger Baudin.

Fakta Solvallen:

Maximal eleffekt: drygt 600 kW
Bedömd årlig elproduktion: 650 MWh (=650 000 kWh)
Markyta: drygt 1 hektar

Publicerad 22 februari 2023 klockan 15:17

Camilla Lagerman , 0581-155 50 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Max Unosson, Max Wendelstam och Melwin Borgshed vann årets pitchtävling med sitt företag Socksy. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Lindeskolans unga företagare prisades vid pitchtävling

Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Bergslagens Sparbank, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 2500 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete. Vinnaren av årets Pitch fick dessutom gratis marknadsföring hos LindeNytt, för att kunna sprida sitt varumärke ytterligare.

29 mars 2023 klockan 18:03 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

AnnonsBild: Barnkalasfestivalen

Vinn biljetter till Barnkalasfestivalen

Söndagen den 7 maj arrangeras Barnkalasfestivalen i Lindesberg arena. En festival för de allra minsta, där de kan få uppleva idoler som Mamma Mu och Kråkan, Pettsson och Findus samt trollkarlen Daniel Kane. Efter föreställningarna ges även möjlighet att fotograferas med karaktärerna. Nu kan LindeNytt, i samarbete med Besök Linde, ge två av er chansen att vinna varsin biljett till den efterlängtade festivalen.
– Det här blir superkul för barnen! säger eventstrateg Jeanette Andersson.

28 mars 2023 klockan 11:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kommunen dementerar avtal gällande guidningar i Stripa

Tidigare i veckan rapporterade LindeNytt om att ett nytt samarbete mellan föreningen Industrilandskap ...

Nytt samarbete ger grönt ljus för guidningar i Stripa Gruva

Under 2015 tog det kommunala bolaget Besök Linde AB över ansvaret att driva byggnadsminnet Stripa...

Foto: Fredrik Norman / Jennie Einarsson

Trädgårdsmästarens tips inför våren och odlingssäsongen

Våren närmar sig med stormsteg och det börjar så smått bli dags att ruska liv i växtligheten igen. Trädgårdsmästare Marco Åkesson bjuder på värdefulla tips inför den stundande trädgårdssäsong – redan nu finns det mycket att förbereda.
– Framför allt är det läge att få ner tomat, gurka och chili i jorden nu så det hinner att driva på tills man kan plantera ut dem, förklarar Marco.

16 mars 2023 klockan 12:12 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Linde energis Peter Ström diskuterade vattenkraft med Per Bolund (MP). Foto: Linde energi

Miljöpartiets Per Bolund besökte Linde energis anläggningar i Fellingsbro

I ett ymnigt snöfall besökte Miljöpartiets språkrör, Per Bolund, Linde energis nya solpark, Solvallen, i Vässlingby. Besöket var en del i den förre detta energi- och klimatministerns energiturné, där han ska träffa aktörer som alla utgör viktiga pusselbitar i framtidens hållbara energisystem.
– Det är jättekul att politiker från olika partier besöker oss och uppmärksammar de saker vi gör, säger Linde energis vd, Jens Isemo.

14 mars 2023 klockan 12:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Med plåtslageri i generna tog Pontus SM-guld
Under sex timmar kämpade sex finalister om att ro hem titeln ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023”. Efter att juryn bedömt de tävlandes ...
13 mars 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Vinterspår fick konkurrens av andra ”spår”
Det var rekordmånga utställare på plats längs Vinterspåret när Lindesbergs kommuns största kulturevenemang gick av stapeln under helgen - hela ...
6 mars 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Stor kulturhelg nu ännu större – Vinterspår fortsätter att växa
I helgen är det återigen dags för Lindesbergs kommuns största kulturevenemang Vinterspår att gå av stapeln. Under två dagar kommer rekordmånga...
2 mars 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Foto: Lindesbergs kommun

Nu kan kommunens ungdomar söka sommarjobb

Från och med idag, den 1 mars, öppnar Lindesbergs kommun ansökningarna för årets feriearbeten, där ungdomar födda 2006 i år är prioriterade.
– Vi hoppas på att ungdomarna genom sitt feriejobb får nya goda erfarenheter som kanske kan hjälpa dem med sitt framtida yrkesval, säger Zila Conejeros, enhetschef på Arbetsmarknadsenheten i ett pressmeddelande.

1 mars 2023 klockan 11:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbilder. Foto: Camilla Lagerman / Fredrik Norman

Ny gigantisk solcellspark planeras i Frövi

Energibolaget Neoen planerar för att uppföra en ny jättelik solcellsanläggning i Frövi. Solcellsparken, som förväntas att bli en av Sveriges största, beräknas kunna ge en elproduktion på 60 GWh, vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för 3000 villor.
– Skulle den här parken byggas idag så skulle den ha blivit den största i Sverige, den är mer än tre gånger så stor som den idag största parken, förklarar projektledare Kristian Lilliesköld.

23 februari 2023 klockan 15:43 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

”ICA-Per” öppnar padelhallen – igen

Nära ett och ett halvt år har hunnit gå sedan Per Eriksson snöpligt fick stänga igen Charlottenlunds ...

Föreslås bli ny ordförande för FALAB och LIBO trots misstro från flera håll

I slutet av 2022 skickades ett flertal anonyma brev till bland annat dåvarande...

Rekrytering – en utmaning för nye kårchefen

Efter närmare 30 år på brandstationen i Lindesberg, varav 7 år som räddningsledare, tog Anders Carlsson ...

AnnonsJens Isemo, vd Linde energi. Foto: Camilla Lagerman

Efter kundernas ilska: ”Vi borde varit bättre på att beskriva i vår marknadsföring”

När Linde energis kunder fick sin elräkning under förra veckan utbröt en minst sagt hätsk diskussion på sociala medier. Detta gällde främst de kunder som hade bolagets avtal Linde Smart, där man köper el till ett förvaltat pris. Efter en mängd otrevliga samtal, mail och påhälsningar, väljer man nu att förklara orsaken till hur priserna påverkas, samt att erkänna att man borde varit tydligare i sin marknadsföring.
– Vi kommer se över vårt marknadsmaterial och säkerställa att kunden verkligen har förstått när den gör sitt val av elhandelsavtal, säger vd Jens Isemo.

15 februari 2023 klockan 14:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Satsa på hållbar arbetsmiljö – vi har inte råd att låta bli

INSÄNDARE/DEBATT: Personal som söker sig bort från Region Örebro län, det är resultatet ...

Beslut idag: Klartecken att riva Michelsonska huset

Trots avrådan om rivning från Samhällsbyggnad Bergslagen och ett engagemang från Lindesbergs hembygdsfö...

Stort intresse från allmänheten när ”bibblan” ska byta namn

Efter en omfattande renovering av biblioteket i Lindesberg som drog igång under ...

Tre föreningar går ihop och skapar aktiviteter på sportlovet

Idrottsföreningarna LIF Lindesberg, Frövi Judo och Stråssa GF går ihop och förvandlar ...

bildspel Mersmak för lokal matmarknad efter lyckad premiär

Under lördagen var det premiär för matmarknaden "Pop-up en trappa upp" i centrala Lindesberg. Så fort dö...

bildspel Bildspecial: Sabaton fick arenan att koka

Inför en fullsatt arena intog det svenska metalbandet Sabaton scenen, och bjöd in publiken till en färgsprakande ...

Innovationer och hållbarhet i fokus när Innovation Day genomfördes. Foto: Linde energi

Gymnasieelever prisades för innovativa idéer

Innovation Day är ett helt nytt koncept framtaget av årskurs 2 på Natur- samt Teknikprogrammet på Lindeskolan i samarbete med Linde Energi. Under ett antal lektionstimmar har elever fått i uppdrag att arbeta med innovationer, för att sedan presentera en idé för en jury, där en vinnande grupp utsågs. Årets vinnande bidrag blev ett förslag på hur man kan minska matsvinnet i skolorna, något som juryn nappade på.
– De hade ett kul upplägg som vi tyckte var genomförbart, inte bara på Lindeskolan, utan på många andra skolor, berättar Leif Lundell tf kommunikationsansvarig på Linde energi.

2 februari 2023 klockan 14:07 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

I Sverige ska du kunna försörja dig själv på en arbetarlön
INSÄNDARE/DEBATT: Snart drar avtalsrörelsen i gång på allvar. Denna gång sker det mot bakgrund av en exceptionell situation i svensk ekonomi, med...
2 februari 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Hyrorna höjs med 4,4%: ”En kompromiss”
LIBO:s hyresgäster får en betydligt lägre hyreshöjning än vad det kommunala fastighetsbolaget hade som ingångsbud på förhandlingsbordet. Budet...
1 februari 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Fritidsbanken i Lindesberg firade femårsjubileum
Det har hunnit gå fem år sedan Fritidsbanken i Lindesberg öppnade på Norrtullsgatan 9 för allra första gången. Under åren har mängder med ...
1 februari 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-02-01

2023-01-30

2023-01-26

2023-01-25

2023-01-24

2023-01-23

2023-01-23

2023-01-20

2023-01-19

2023-01-18

2023-01-18

2023-01-17

2023-01-13

Evenemangstips
Nyheter från Aftonbladet
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-03-31 08:28