Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin besökte tillsammans med partiets finanspolitiska talesperson Mikael Damberg Solvallen. Foto: Camilla Lagerman
Bengt Stridh från Mälardalens universitet. Foto: Camilla Lagerman
Mikael Damberg och Tobias Baudin lyssnar på informationen om Solvallen. Foto: Camilla Lagerman
Bengt Stridh, Bengt Storbacka, Jens Isemo, Tobias Baudin, Mikael Damberg och Peter Ström. Foto: Camilla Lagerman
Linde energis vd, Jens Isemo samtalar med dagens gäster. Foto: Camilla Lagerman
Damberg och Stridh hade mycket att prata om. Foto: Camilla Lagerman
Damberg och Baudin besökte Solvallen i Vässlingby: ”Enorm potential”
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin besökte tillsammans med partiets finanspolitiska talesperson Mikael Damberg Solvallen. Foto: Camilla Lagerman
Bengt Stridh från Mälardalens universitet. Foto: Camilla Lagerman
Mikael Damberg och Tobias Baudin lyssnar på informationen om Solvallen. Foto: Camilla Lagerman
Bengt Stridh, Bengt Storbacka, Jens Isemo, Tobias Baudin, Mikael Damberg och Peter Ström. Foto: Camilla Lagerman
Linde energis vd, Jens Isemo samtalar med dagens gäster. Foto: Camilla Lagerman
Damberg och Stridh hade mycket att prata om. Foto: Camilla Lagerman
Damberg och Baudin besökte Solvallen i Vässlingby: ”Enorm potential”
I ett soldränkt men frostbitande Vässlingby, strax utanför Fellingsbro, fick Linde energis nya solpark celebert besök när Socialdemokraternas Mikael Damberg och Tobias Baudin hälsade på under onsdagen.
– Det är en enorm potential med solkraft i Sverige, det var många som inte förstod det förut och trodde att det bara fungerade i Sydeuropa där solen är mycket starkare, säger Mikael Damberg till LindeNytt.
Solparken Solvallen i Vässlingby, strax norr om Fellingsbro, planeras att tas i bruk redan nästa vecka. Den cirka 1 hektar stora parken, bestående av närmare 1300 dubbelsidiga vertikala solpaneler, är den första i sitt slag i Sverige och Nordens största.
Under onsdagen besökte Socialdemokraternas finanspolitiska talesperson Mikael Damberg och partisekreterare Tobias Baudin Solvallen, då de just nu är ute på en gemensam resa för att besöka verksamheter som effektivt bidrar till klimatomställningen och Sveriges roll som internationell ledare inom grön industri.
Bengt Stridh från Mälardalens universitet samtalar med Damberg och Baudin. Foto: Camilla Lagerman
Bengt Stridh från Mälardalens universitet, bedriver just nu ett fyra år långt forskningsprojekt med finansiering från KK-stiftelsen för att utvärdera solelproduktionen, vallskörden och ekonomin vid Solvallen, tillsammans med Linde energi och Solkompaniet.
– Det finns ett otroligt sug efter att bygga sådana här parker, Länsstyrelserna i Sverige har tagit fram lite statistik, från oktober 2021 till oktober 2022 hade de fått in 470 anmälningar om sådana här byggen, det finns alltså 100 idag. Det finns dock en hake, 90 procent av dessa vill man bygga på jordbruksmark, och det gillar inte Länsstyrelsen, så de har sagt nej till många parker. Det har gått vidare till mark- och miljödomstolen där de gett Länsstyrelsen rätt. Så man bör fundera lite över de här tillståndsprocesserna, det vill jag skicka med er, sade Stridh till politikerna.
Hur ser ni på den här typen av satsningar?
– Det är en enorm potential med solkraft i Sverige, det var många som inte förstod det förut och trodde att det bara fungerade i Sydeuropa där solen är mycket starkare. Nu har det ju visat sig att det här hjälper väldigt många hushåll redan idag, och den här typen av parker har en enorm potential. Jag tycker det är jättespännande att de kopplar ihop det med forskningen också, för att skulle det visa sig att det fungerar bra på åkermark, som de verkar tro, så finns det enorma möjligheter att jobba med det här över Sverige, säger Mikael Damberg till LindeNytt.
– För oss är det viktigt att vi får mer energi här och nu, och vi vill ju bygga ut all energi, vi behöver mer energi i Sverige. Vi är för kärnkraften och vindkraften men solkraften är också jätteviktig, och det går att bygga relativt snabbt och få det på plats också, det är det Sverige behöver nu, säger Tobias Baudin.
Vad tar ni med er från det här besöket?
– Dels det positiva i att de ser att det verkar fungera, men också de här tjorvigheterna för de är ganska viktiga för oss politiskt att fånga upp. Tillståndsprocessen är ju inte helt ny, inte bara för de här, utan även ett fokusområde nu för att få snabbare processer, men också de här lite mer konkreta problemen som uppstår, det är jätteviktigt att man löser dem snabbt så att det blir fart på det, säger Damberg.
– Sverige måste fortsätta ligga i framkant med den modernaste tekniken, det är så vi klarar konkurrenskraften mot andra länder och det kan också bli en exportvara av det här. Forskningen är såklart väldigt viktig också, men även att man samnyttjar tillsammans med Sveriges lantbruk. Att kunna få ekonomi i lantbruket så är det här en väldigt bra modell för Sveriges bönder, vi behöver bönder i Sverige det är viktigt för vårt land, säger Baudin.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Bergslagens Sparbank, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 2500 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete. Vinnaren av årets Pitch fick dessutom gratis marknadsföring hos LindeNytt, för att kunna sprida sitt varumärke ytterligare.
Söndagen den 7 maj arrangeras Barnkalasfestivalen i Lindesberg arena. En festival för de allra minsta, där de kan få uppleva idoler som Mamma Mu och Kråkan, Pettsson och Findus samt trollkarlen Daniel Kane. Efter föreställningarna ges även möjlighet att fotograferas med karaktärerna. Nu kan LindeNytt, i samarbete med Besök Linde, ge två av er chansen att vinna varsin biljett till den efterlängtade festivalen.
– Det här blir superkul för barnen! säger eventstrateg Jeanette Andersson.
Våren närmar sig med stormsteg och det börjar så smått bli dags att ruska liv i växtligheten igen. Trädgårdsmästare Marco Åkesson bjuder på värdefulla tips inför den stundande trädgårdssäsong – redan nu finns det mycket att förbereda.
– Framför allt är det läge att få ner tomat, gurka och chili i jorden nu så det hinner att driva på tills man kan plantera ut dem, förklarar Marco.
I ett ymnigt snöfall besökte Miljöpartiets språkrör, Per Bolund, Linde energis nya solpark, Solvallen, i Vässlingby. Besöket var en del i den förre detta energi- och klimatministerns energiturné, där han ska träffa aktörer som alla utgör viktiga pusselbitar i framtidens hållbara energisystem.
– Det är jättekul att politiker från olika partier besöker oss och uppmärksammar de saker vi gör, säger Linde energis vd, Jens Isemo.
Med plåtslageri i generna tog Pontus SM-guld
Under sex timmar kämpade sex finalister om att ro hem titeln ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023”. Efter att juryn bedömt de tävlandes ...
Vinterspår fick konkurrens av andra ”spår”
Det var rekordmånga utställare på plats längs Vinterspåret när Lindesbergs kommuns största kulturevenemang gick av stapeln under helgen - hela ...
Från och med idag, den 1 mars, öppnar Lindesbergs kommun ansökningarna för årets feriearbeten, där ungdomar födda 2006 i år är prioriterade.
– Vi hoppas på att ungdomarna genom sitt feriejobb får nya goda erfarenheter som kanske kan hjälpa dem med sitt framtida yrkesval, säger Zila Conejeros, enhetschef på Arbetsmarknadsenheten i ett pressmeddelande.
Energibolaget Neoen planerar för att uppföra en ny jättelik solcellsanläggning i Frövi. Solcellsparken, som förväntas att bli en av Sveriges största, beräknas kunna ge en elproduktion på 60 GWh, vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för 3000 villor.
– Skulle den här parken byggas idag så skulle den ha blivit den största i Sverige, den är mer än tre gånger så stor som den idag största parken, förklarar projektledare Kristian Lilliesköld.
När Linde energis kunder fick sin elräkning under förra veckan utbröt en minst sagt hätsk diskussion på sociala medier. Detta gällde främst de kunder som hade bolagets avtal Linde Smart, där man köper el till ett förvaltat pris. Efter en mängd otrevliga samtal, mail och påhälsningar, väljer man nu att förklara orsaken till hur priserna påverkas, samt att erkänna att man borde varit tydligare i sin marknadsföring.
– Vi kommer se över vårt marknadsmaterial och säkerställa att kunden verkligen har förstått när den gör sitt val av elhandelsavtal, säger vd Jens Isemo.
Innovation Day är ett helt nytt koncept framtaget av årskurs 2 på Natur- samt Teknikprogrammet på Lindeskolan i samarbete med Linde Energi. Under ett antal lektionstimmar har elever fått i uppdrag att arbeta med innovationer, för att sedan presentera en idé för en jury, där en vinnande grupp utsågs. Årets vinnande bidrag blev ett förslag på hur man kan minska matsvinnet i skolorna, något som juryn nappade på.
– De hade ett kul upplägg som vi tyckte var genomförbart, inte bara på Lindeskolan, utan på många andra skolor, berättar Leif Lundell tf kommunikationsansvarig på Linde energi.
Hyrorna höjs med 4,4%: ”En kompromiss”
LIBO:s hyresgäster får en betydligt lägre hyreshöjning än vad det kommunala fastighetsbolaget hade som ingångsbud på förhandlingsbordet. Budet...