Estetiska programmets lokaler på Lindeskolan. Foto: Camilla Lagerman
Gymnasiechefens varning: Kostnadsökning att lägga ner estetiska programmet
UPPDATERAD KL 18:50 Under måndagens sammanträde i barn- och utbildningsnämnden ska man bland annat fatta beslut gällande estetiska programmet på Lindeskolan, men man ska också presentera ytterligare information om Lastbilar och mobila maskiner, även kallat tunga fordon. Där pågår fortfarande en utredning avseende kostnader för renovering av lokaler, trots att tunga fordon inte är i behov av detta.
En frågeställning i utredningen är: ”Vad kommer restaurering kopplat till påtalade arbetsmiljöbrister att kosta vid en nedläggning av inriktningen Lastbilar och mobila maskiner?” Arbetsmiljöbristerna rör dock inte tunga fordon, utan personbilsinriktningen.
Kalle Söderlund (Lpo) är ledamot i nämnden och menar att informationen presenterats på ett sätt som fick honom att tro att det var lokalerna för tunga fordon som var i behov av renovering.
– Jag kritiserar mig själv för att jag var naiv och trodde att när man pratade om att lägga ned program för att lokalen var dålig, att det var just den lokalen det handlade om och inte en annan. Jag borde även ha läst all information betydligt mer noggrant, vet inte hur jag kunde missa den informationen, och inte haft en övertro på logiken, säger han.
Det liggande förslaget till beslut gällande det estetiska programmet är att avveckla det från och med hösten. Detta motiverar man med att antalet sökande till årskurs 1 i första sökomgången, våren 2024, behövde vara minst 15 behöriga elever.
I dagsläget har man totalt 15 elever som sökt programmet i första hand, varav 10 är behöriga, men ytterligare sex elever har sökt i andra hand. Dessutom går tre av eleverna redan idag på skolan, och man beräknar att dessa kommer vara behöriga under våren.
– Så här ser det ut på i princip alla program vid den här tiden, det är inget konstigt, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
I konsekvensanalysen beskriver man att det troligaste är att dessa elever kommer att söka till estetiska programmet i en annan kommun. Något som i praktiken skulle innebära högre kostnader för Lindesbergs kommun, då man istället får betala ersättning till andra kommuner för dessa elever.
– Estetiska programmet är cirka 10-13 000 kronor billigare per elev att genomföra på Lindeskolan än i Örebro. Skulle dessa elever istället söka sig till Örebro kan det i värsta fall innebära en kostnad på ett par hundratusen för skattebetalarna, i bästa fall blir det plus-minus-noll, säger Staffan och fortsätter:
– Vi är redan på väg att spara in 7 miljoner, kanske till och med 10, i naturliga pensionsavgångar och genomgång av lokaler. Varför driver man den här frågan så hårt?
RÄTTELSE: I en tidigare publicering uppgavs det att estetiska programmet endast kostade omkring 3 miljoner per år, en summa som senare visat sig inte stämma.
Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.
Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Willhelm Sundman (L) förklarade hur arbetet gått och vad som är på gång. Foto: Camilla Lagerman
På måndagskvällen samlades en rad politiker, både från region och kommun, tillsammans med engagerade ortsbor i Guldsmedshyttan för att ta del av information inför det kommande beslutet kring Storå och Freja vårdcentral.
– Nu är det på gång att privata aktörer tar över både Storå och Freja, vilket kommer garantera att vårdcentralerna finns kvar, oavsett vad regionen tycker, för det råder fri etableringsrätt, säger Willhelm Sundman (L).
Tisdagens Rotarymöte på Stadshotellet i Lindesberg blev ett mycket välbesökt sådant, då Sveriges forne statsminister Stefan Löfven (S) höll föredrag inför församlingen.
– Just nu är vi inne i en situation där politiken inte alltid visar sig från sin bästa sida, sade Löfven när han pratade om den europeiska politiken.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.
Med strålande sol, ett myller av besökare, samt ett hundratal utställare, blev Dragracingens dag inget annat än en dundersuccé.
– Det blev succé! Vi är oerhört glada, det visar verkligen hur stort motorintresset är, säger Peter Hayden från SHRA Lindesberg.
I slutet av juni begärdes Sveas bageri och konditori i konkurs, något som även påverkade Sveas Wiener i Lindesberg. Nu kan LindeNytt avslöja att en ny ägare har tagit över det anrika Wienerkonditoriet, som nu får nytt liv.
– Nu är det dags! Det är jätteroligt, säger Susanne Thammes, teamledare i Lindesberg.
Under den kommande helgen, 13-14 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget Bergslagens loppishelg går av stapeln för sjätte året i rad. Över 200 olika säljare, från Silverhöjden i norr till Fellingsbro i söder, öppnar dörrarna för fyndsugna loppisälskare mellan klockan 10.00-16.00 både lördag och söndag.
Efter fjolårets succé har slipmaskintillverkaren Tormek åter slagit upp portarna för att visa besökare vad man kan göra med en vass egg. 25 nya konstnärer installerar nu sina kreationer i Sharp Makers 2024 och variationen är stor även i år – allt från en flygande Harry Potter-kvast till handgjorda musikinstrument och en mekanisk val finns att beskåda.
– Vi vill inspirera folk och visa upp våra duktiga användare och vad de kan åstadkomma, så vi kör i år igen, säger Hugo Öhman, digital specialist på Tormek.
Den 1 juni har det gått ett år sedan krögarparet Oliver Lindberg och Daniel Ekström slog upp portarna till Brasserie All In på Kungsgatan i Lindesberg. På sina 12 månader har duon hunnit med en hel del, allt från skumparty, Halloweenfest och quiz till studentfester och räkfrossor. Paret är dock inte nöjda där, med start fredagen den 7 juni öppnar man dörrarna till sin nya satsning som blir en förlängning av den befintliga verksamheten.
– Vi tänker att vi testar oss fram för att se vad folk gillar, säger Oliver.