Birgitta Kings från ekonomigruppen i Pilkrogs styrelse

Därför lever Pilkrog

– Det gäller att trolla med det man har. Att vara påhittig.Orden kommer från Birgitta Kings från ekonomigruppen i föreningen som driver Pilkrogs Friskola.

Det var när skolan i Pilkrog hotades av nedläggning som föräldrar gick in och bildade en ekonomisk förening för att kunna ta över driften av skolan. Sedan hösten 2005 är skolan en friskola. I dag har man förskoleverksamhet, förskoleklass, låg- och mellanstadium.

Friskolans förskola har två avdelningar. På Blåmesen går 1-3-åringar och på Pilfinken går 3-6-åringar. I snitt går det 5,75 barn på en pedagog.
– Vi vill ha hög personaltäthet. Att vi satsar på personalen gör att vi inte har någon buffert till så mycket annat, så på så vis blir verksamheten känsligare, säger Birgitta Kings.

Birgittas son Albert Kings leker i ett rum på förskolan som målats av föräldrar.

Birgitta Kings har tre egna barn på förskolan och skolan.
– Det jag uppskattar mest med Pilkrog är möjligheten att påverka och att få inblick i mina barns vardag. Det naturnära läget är också helt fantastiskt.
Pilkrog ligger knappt en kvarts bilfärd från Lindesberg. De flesta av barnen på skolan och förskolan kommer dock från byarna runt omkring. Grönbo, Spannarboda och Finnåker.
– Skolan är viktig för bygden. Faktum är att många som inte har någon direkt koppling till skolan väljer att stötta oss och hjälpa till på olika sätt.

Hur går ni runt ekonomiskt?
– Det är klart att ideella insatser har betydelse för oss. Vi har till exempel ingen städerska anställd utan vi föräldrar sköter städningen utifrån frivillighet. Det sparar vi in en årslön på. Och styrelsen tar inte ut några arvorden. Vi får en bidragspott från kommunen, så vi vet vad vi har att röra oss med, och så får vi anpassa verksamheten efter det. Det gäller att trolla med det man har. Att vara påhittig, säger Birgitta Kings.
– Många tror att det vi gör handlar om att tjäna pengar, men vi drivs inte i vinstsyfte utan vår drivkraft är att våra barn ska få gå i skola här i Pilkrog, tillägger hon.

Så ni har samma ekonomiska förutsättningar som kommunens förskolor och skolor?
– Ja. Vi hushåller med de pengar vi får och drar inte på oss onödiga utgifter. Vi rustar lokalerna pö om pö när vi har ekonomiskt utrymme att göra det.

Vi sitter i skolans styrelserum. Tillika utvecklingsamtalsrum och tillhåll för skolsköterskan. Det där med påhittighet exemplifieras när Birgitta Kings öppnar en förrådsdörr och samtidigt fäller fram synkontrollstavlan som sitter på dörrens baksida.
– Man får utnyttja lokalerna på smarta sätt, säger Birgitta Kings.

När vi lämnar rummet möter vi förskolläraren Kerstin Andersson. Hon har jobbat på Pilkrog i många år, även när kommunen var huvudman.
– Den största skillnaden mellan då och nu? Oj, det är svårt att svara på så här på rak arm. Kanske att det kräver större flexibilitet av personalen, men samtidigt blir delaktigheten större. Ansvarstagandet blir mer påtagligt också. Man kan inte skylla saker på kommunen utan det är vi själva som är ansvariga, säger hon.

Det finns tankar på att utöka förskoleverksamheten på Pilkrog med nattis.
– Vi har tagit hjälp av juristerna på
Friskolornas riksförbund för att se över våra möjligheter. Vi behöver skicka in en ny ansökan för att få driva nattis, men det är något vi gärna vill göra, berättar Birgitta Kings.

Hur är det som lekman att sätta sig in i alla regler som finns kring att driva förskola och skola?
– Det är samma villkor för alla skolor, men visst är det en del att få koll på. Vi hjälps åt med några andra fristående förskolor, Kokillen och Slangbellan, och drar nytta av varandras kunskaper. Och så finns juristerna på Friskolornas riksförbund att vända sig till, säger Birgitta Kings.

Krävs det mycket av en förälder som väljer att ha sitt barn på Pilkrog?
– Jag har valt att lägga ner stort engagemang utifrån mitt uppdrag i skolans styrelse, men många föräldrar är väldigt engagerade ändå. När man engagerar sig får man vänner på köpet. Det är en väldigt god gemenskap bland oss föräldrar. Sen är vi alla i olika faser i livet och det är olika hur mycket tid man kan lägga ner.

Tryggve Persson är trä- och metallslöjdslärare på Pilkrog. Han är också en av de föräldrar som var med och startade skolan.
– Det var mycket jobb helt enkelt, men det var värt det säger han.

I det mest intensiva förberedelseskedet träffades man en gång i veckan för att arbeta med olika skrivelser. Och för att lära sig hur man driver skola.
– Vi hade det lite förspänt med tre lärare i styrelsen, men i övrigt var vi helt noviser på att driva skola, berättar Tryggve Persson.
– Jag har ingen ekonomiskt skolning annat än att jag är och har varit egen företagare i många år, så jag fick hantera den ekonomiska biten, säger han.

Med din erfarenhet, vad kan du säga till andra föräldrar som funderar på att starta friskola?
– Man ska vara beredd på att det krävs en riktig arbetsinsats. Det går inte att göra något halvhjärtat. Att starta skola innebär både teoretiskt och praktiskt arbete, men det gick tack vare engagerade föräldrar. Det har varit arbetsamt men det har också varit värt det.

Hur var bemötandet från kommunen när skolan skulle startas?
– Jag vill poängtera att vi aldrig haft något problem på tjänstemannanivå, där fick vi ett gott bemötande. Men vi upplevde ett stort politiskt motstånd. De var inte direkt förtjusta i att det skulle startas en friskola. Från Skolverket fick vi en helt annan prövning. De lyssnade på oss förutsättningslöst. Men jag hoppas och tror att vi i någon mån har brutit mark. Att kommunen i dag är enklare att ha att göra med. Det var väl mycket som var nytt för dem med, som detta med bidragsregler.

När du ser framåt, vad hoppas du på för Pilkrogs del?
– Ökad inflyttning. Några stora barnfamiljer till byarna runtomkring skulle sitta fint.

Pilkrog på nätet

Publicerad 24 oktober 2012 klockan 07:46

Lina Hagström , 0735-95 30 30

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Klas Pettersson startade sin egen bergtäkt i Fröddesboda strax utanför Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

Klas startade sin egen bergtäkt: ”Drömmen är att kunna arbeta heltid med det här”

När Klas Pettersson tog över gården i Fröddesboda efter sin far började han fundera på vad han skulle kunna använda all mark till. En stor del av de många hektaren bestod nämligen av ungskog, men det fanns även en stor mängd berg. 2015 skickade han in sin ansökan om att få starta upp en bergtäkt och under våren 2020 fick han besked att det var beviljat. Sedan dess har han arbetat hårt med att anlägga en väg in till grustäkten, och strax innan jul krossade han sina första ton grus.

12 januari 2022 klockan 16:00 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Simon Westerholm, Juvan Zaki och Mirlinda Isufi står redo att ta emot beställningar. Foto: Camilla Lagerman

Grillköket skänker 100 portioner julmat till behövande

Under onsdag och torsdag står personalen på Grillköket i Lindesberg redo att dela ut gratis julmat till ortsbor som av olika anledningar är i behov av god mat och lite extra uppmuntran under högtiden. Totalt 100 jultallrikar ska delas ut, och det enda man behöver göra är att beställa och hämta sin måltid.
– Vi har haft ett bra år, men vi vet att det har varit tufft för många, så det här är vårt sätt att ge tillbaka, berättar Alan Dino.

20 december 2021 klockan 10:18 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Gåshud och skrattattacker när julfesten gick av stapeln

Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson blev precis den succé som duon hade ...

Drömjobbet firar 10 år

Bergslagens Sparbanks initiativ Drömjobbet firar 10-årsjubileum, något man firar med att öppna ansökningsfönstret extra tidigt. ...

Ny information om vaccinpass till julfesten: ”Vi är otroligt ledsna”

Med bara dagar kvar till premiären av årets julfest signerad Martin Almgren ...

Ett hundratal invånare samlades för att delta i den manifestation som PRO och Företagarna i norra Örebro län anordnat. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Fackeltågsmanifestation som tack för räddad akutmottagning

Ett hundratal invånare tog sig ut i snön under söndagseftermiddagen för att delta i den manifestation som PRO tillsammans med Företagarna i norra Örebro län anordnade för att tacka för allt stöd de fått i sin kamp för att bevara akutmottagningen vid Lindesbergs lasarett. Med tända facklor tågade sällskapet från Flugparken till Stadshotellet där en stunds underhållning väntade.
– Jag vill ifrån PRO framföra vårt varma tack för det stöd som vi känt från invånarna i norra delen av regionen, sade Reidar Johansson.

12 december 2021 klockan 19:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Trygg Vuxens Sara Aspling, Kim Ryynänen, Nikolija Zlatkovic och Conrad Birgersson delade ut julklappar under fredagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Trygg Vuxen fick förstärkning – av jultomten

Den 1 december blev Trygg Vuxens grundare Sara Aspling en av sex eldsjälar som fick dela på Linde Energis pris ”Energiklappen”, där 25 000 kronor fördelades bland pristagarna. För Saras del var det aldrig någon fråga om hur hon skulle spendera pengarna, något hon visade under fredagskvällen då Trygg Vuxen hade julklappsutdelning bland kommunens ungdomar.
– Det är ju det här jag brinner för, säger hon.

11 december 2021 klockan 12:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Snart dags för julfesten – det här behöver du veta
Med knappt en vecka kvar till premiären av årets julfest signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson pågår repetitionerna för fullt. Allt för ...
9 december 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Klart för padelspel hos Lindesbergs Fastigheter
I slutet av mars kunde LindeNytt berätta att två nya padelhallar planerades längs industrirakan i Lindesberg. Nästan åtta månader senare står ...
8 december 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ny manifestation för akuten: ”Vill tacka alla som har ställt upp”
Företagarna i norra Örebro län har tillsammans med PRO fört en outtröttlig kamp om bevarandet av akutmottagningen vid Lindesbergs lasarett. Man ...
3 december 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

Nu införs vaccinationsbevis – detta gäller i Lindesberg

Från och med idag, den 1 december, införs vaccinationsbevis för inomhusevenemang med fler än 100 personer. Detta innefattar bland annat konserter, sportevenemang och även biobesök. Lindesbergs Bio väljer dock att genomföra vissa visningar med covidbevis och andra med begränsat antal besökare istället, för att bion ska kunna vara tillgänglig för alla.

1 december 2021 klockan 15:50 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Fritidsbanken tilldelas årets Bris-pris. Foto: Henric Byström.

Fritidsbanken får årets Bris-pris

Årets Bris-pris går till Fritidsbanken, som ger barn runt om i landet möjlighet att delta i olika fritidsaktiviteter genom att kostnadsfritt låna ut utrustning. Fritidsbanken skapar därmed förutsättningar för och bidrar till en aktiv och meningsfull fritid för barn, något som varit extra viktigt nu under pandemin.

30 november 2021 klockan 14:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Indierockbandet från Storå tävlar i Melodifestivalen

Under fredagsmorgonen presenterade SVT första halvan av de totalt 28 bidragen som ska tävla i nästa å...

Lions Kristina sätter guldkant på julen för äldre

Under torsdagsförmiddagen var det full pysselverkstad i Lions lokal i Lindesberg, då sex kreativa kvinnor...

Ny mobilapp ska göra bion tillgänglig för flera

Lindesbergs Bio har nyligen köpt in och installerat en ny tillgänglighetslösning som ska underlätta biobes...

Annons

Efter nyår förväntas markförberedelserna dra igång för det nya industriprojektet i Frövi, endast ett stenkast från BillerudKorsnäs.

Storbacka om växthusprojektet i Frövi: ”Oerhört positivt för Lindesbergs kommun”

Nu är bygglovet inlämnat för den nya industrietableringen som förväntas bli startskottet för en ny grön era i Frövi. Jättesatsningen som man kallar ”Sveriges grönaste industriprojekt” kommer resultera i den största räkodlingen i Europa och en av de största tomatodlingarna i Sverige. Man räknar med att det ger hela 220 nya arbetstillfällen i Frövi.
– Det här är oerhört positivt för Lindesbergs kommun och inte minst Frövi, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka.

23 november 2021 klockan 10:37 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Lindeskolans unga företagare visade upp sina verksamheter

Under tisdagen hölls en inspirationsdag för Lindeskolans elever som har, eller ska, starta upp sina ...

Sondra: ”Psykisk sjukdom är inte ett hinder”

Måndag 15 november kl 16:00 gästar Sondra Karlsson, Hjärnkollsambassadör och entreprenör, ...

Datumet är satt – LindeDagen kommer åter 2022

Det har gått två år sedan den senaste upplagan av LindeDagen kunde genomföras, men nu har arrangören ...

Ny kostym för Elon Ljud & Bild – flyttar in i bankens gamla lokaler

I närmare 120 år har den anrika lokalen på Kristinavägen 43 i Lindesberg ...

Omåttligt populära Trollrallyt återuppstår efter 33 år i dvala

Nu är det dags att plocka fram lådbilskunskaperna, gnugga geniknölarna och börja ...

Harry Fjellstedt, 3 år var en av de lyckliga vinnarna. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Tre glada vinnare av höstlovstävlingen

Deltagandet i LindeNytts höstlovstävling Hallovinn var skyhögt, och trots att årets rebus var lite klurig, så lyckades de allra flesta att lista ut det rätta svaret. Redaktionen sökte upp de tre glada vinnarna på fredagseftermiddagen för att överlämna priserna.

29 oktober 2021 klockan 18:25 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

LindeNytts Hallovinn – lös den kluriga rebusen
Höstlovet är i antågande för kommunens barn och ungdomar, och snart väntar en veckas ledighet från skolbänken. Vad passar då bättre än att ...
27 oktober 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Restaurangkedjan Brödernas öppnar i Lindesberg
Restaurangkejdan Brödernas, med sitt ursprung i Stockholm, öppnar inom kort i Lindesberg. Den nya etableringen som kort och gott heter Brödernas ...
26 oktober 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Barnen serverades mat i fyra dagar – förskolan får straffavgift på 75 000 kronor
Den mobila förskoleavdelningen Utforskaren var ett efterlängtat tillskott för Solberga förskolors verksamhet. Med den cirka 12 meter långa bussen...
15 oktober 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-10-06

2021-10-06

2021-09-22

2021-09-15

2021-09-09

2021-09-07

2021-09-03

2021-08-31

2021-08-27

2021-08-25

2021-08-24

2021-08-24

2021-08-18

2021-07-18

2022-01-26 23:37