Birgitta Kings från ekonomigruppen i Pilkrogs styrelse

Därför lever Pilkrog

– Det gäller att trolla med det man har. Att vara påhittig.Orden kommer från Birgitta Kings från ekonomigruppen i föreningen som driver Pilkrogs Friskola.

Det var när skolan i Pilkrog hotades av nedläggning som föräldrar gick in och bildade en ekonomisk förening för att kunna ta över driften av skolan. Sedan hösten 2005 är skolan en friskola. I dag har man förskoleverksamhet, förskoleklass, låg- och mellanstadium.

Friskolans förskola har två avdelningar. På Blåmesen går 1-3-åringar och på Pilfinken går 3-6-åringar. I snitt går det 5,75 barn på en pedagog.
– Vi vill ha hög personaltäthet. Att vi satsar på personalen gör att vi inte har någon buffert till så mycket annat, så på så vis blir verksamheten känsligare, säger Birgitta Kings.

Birgittas son Albert Kings leker i ett rum på förskolan som målats av föräldrar.

Birgitta Kings har tre egna barn på förskolan och skolan.
– Det jag uppskattar mest med Pilkrog är möjligheten att påverka och att få inblick i mina barns vardag. Det naturnära läget är också helt fantastiskt.
Pilkrog ligger knappt en kvarts bilfärd från Lindesberg. De flesta av barnen på skolan och förskolan kommer dock från byarna runt omkring. Grönbo, Spannarboda och Finnåker.
– Skolan är viktig för bygden. Faktum är att många som inte har någon direkt koppling till skolan väljer att stötta oss och hjälpa till på olika sätt.

Hur går ni runt ekonomiskt?
– Det är klart att ideella insatser har betydelse för oss. Vi har till exempel ingen städerska anställd utan vi föräldrar sköter städningen utifrån frivillighet. Det sparar vi in en årslön på. Och styrelsen tar inte ut några arvorden. Vi får en bidragspott från kommunen, så vi vet vad vi har att röra oss med, och så får vi anpassa verksamheten efter det. Det gäller att trolla med det man har. Att vara påhittig, säger Birgitta Kings.
– Många tror att det vi gör handlar om att tjäna pengar, men vi drivs inte i vinstsyfte utan vår drivkraft är att våra barn ska få gå i skola här i Pilkrog, tillägger hon.

Så ni har samma ekonomiska förutsättningar som kommunens förskolor och skolor?
– Ja. Vi hushåller med de pengar vi får och drar inte på oss onödiga utgifter. Vi rustar lokalerna pö om pö när vi har ekonomiskt utrymme att göra det.

Vi sitter i skolans styrelserum. Tillika utvecklingsamtalsrum och tillhåll för skolsköterskan. Det där med påhittighet exemplifieras när Birgitta Kings öppnar en förrådsdörr och samtidigt fäller fram synkontrollstavlan som sitter på dörrens baksida.
– Man får utnyttja lokalerna på smarta sätt, säger Birgitta Kings.

När vi lämnar rummet möter vi förskolläraren Kerstin Andersson. Hon har jobbat på Pilkrog i många år, även när kommunen var huvudman.
– Den största skillnaden mellan då och nu? Oj, det är svårt att svara på så här på rak arm. Kanske att det kräver större flexibilitet av personalen, men samtidigt blir delaktigheten större. Ansvarstagandet blir mer påtagligt också. Man kan inte skylla saker på kommunen utan det är vi själva som är ansvariga, säger hon.

Det finns tankar på att utöka förskoleverksamheten på Pilkrog med nattis.
– Vi har tagit hjälp av juristerna på
Friskolornas riksförbund för att se över våra möjligheter. Vi behöver skicka in en ny ansökan för att få driva nattis, men det är något vi gärna vill göra, berättar Birgitta Kings.

Hur är det som lekman att sätta sig in i alla regler som finns kring att driva förskola och skola?
– Det är samma villkor för alla skolor, men visst är det en del att få koll på. Vi hjälps åt med några andra fristående förskolor, Kokillen och Slangbellan, och drar nytta av varandras kunskaper. Och så finns juristerna på Friskolornas riksförbund att vända sig till, säger Birgitta Kings.

Krävs det mycket av en förälder som väljer att ha sitt barn på Pilkrog?
– Jag har valt att lägga ner stort engagemang utifrån mitt uppdrag i skolans styrelse, men många föräldrar är väldigt engagerade ändå. När man engagerar sig får man vänner på köpet. Det är en väldigt god gemenskap bland oss föräldrar. Sen är vi alla i olika faser i livet och det är olika hur mycket tid man kan lägga ner.

Tryggve Persson är trä- och metallslöjdslärare på Pilkrog. Han är också en av de föräldrar som var med och startade skolan.
– Det var mycket jobb helt enkelt, men det var värt det säger han.

I det mest intensiva förberedelseskedet träffades man en gång i veckan för att arbeta med olika skrivelser. Och för att lära sig hur man driver skola.
– Vi hade det lite förspänt med tre lärare i styrelsen, men i övrigt var vi helt noviser på att driva skola, berättar Tryggve Persson.
– Jag har ingen ekonomiskt skolning annat än att jag är och har varit egen företagare i många år, så jag fick hantera den ekonomiska biten, säger han.

Med din erfarenhet, vad kan du säga till andra föräldrar som funderar på att starta friskola?
– Man ska vara beredd på att det krävs en riktig arbetsinsats. Det går inte att göra något halvhjärtat. Att starta skola innebär både teoretiskt och praktiskt arbete, men det gick tack vare engagerade föräldrar. Det har varit arbetsamt men det har också varit värt det.

Hur var bemötandet från kommunen när skolan skulle startas?
– Jag vill poängtera att vi aldrig haft något problem på tjänstemannanivå, där fick vi ett gott bemötande. Men vi upplevde ett stort politiskt motstånd. De var inte direkt förtjusta i att det skulle startas en friskola. Från Skolverket fick vi en helt annan prövning. De lyssnade på oss förutsättningslöst. Men jag hoppas och tror att vi i någon mån har brutit mark. Att kommunen i dag är enklare att ha att göra med. Det var väl mycket som var nytt för dem med, som detta med bidragsregler.

När du ser framåt, vad hoppas du på för Pilkrogs del?
– Ökad inflyttning. Några stora barnfamiljer till byarna runtomkring skulle sitta fint.

Pilkrog på nätet

Publicerad 24 oktober 2012 klockan 07:46

Lina Hagström , 0735-95 30 30

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Max, Ebba, Aldrin, Jihaam, Max och Greta är årets Drömjobbare, Janis Lancerau längst till höger. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Årets drömjobbare – ett drivet gäng med stora visioner

För elfte sommaren i ordningen genomför Bergslagens Sparbank sitt projekt Drömjobbet, där ett antal ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. Under torsdagen hade gänget sin sista dag tillsammans med Startcentrums Janis Lancereau, innan det är dags att stå på egna ben.
– Det finns inget krav på att man ska driva företaget vidare efter sommaren, men många har valt att göra det och det är ju jätteroligt, säger Janis.

30 juni 2022 klockan 14:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Marika Söderström debuterar med en fantasyroman på förlaget Ekström & Garay. Foto: Privat

Marika ”trollbinder” läsarna med sin fantasyroman

Med fantasyboken ”Sagan om Fornrike” gör Marika Söderström från Vasselhyttan debut som barnboksförfattare. I boken, som skildrar en värld fylld av fantasi och magi, finns även en viktig underliggande mening.
– Budskapet handlar om att vi alla är lika mycket värda, förklarar Marika.

29 juni 2022 klockan 13:16 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Magnus Betnér och Henrik Nyblom till Lindesberg med sin nya show

Komikerduon Magnus Betnér och Henrik Nyblom tar med sig sin sprillans nya show "Puss & Kram" ...

bildspel Bildspecial: Karnevalen i Ramsberg

Midsommarkarnevalen i Ramsberg bjöd på ett sprakande färgglatt tåg med inslag av hockeylag, Korpspel och allt man kan tä...

Ny satsning ska hjälpa barn i sitt sorgearbete

En undersökning gjord av Kantar Sifo visar att 9 av 10 vuxna tycker att barns sorg är ett viktigt ämne att ...

Charlotte Lundell och hennes hund Pandora visar hur behaglig temperaturen i bilen blir med en silverfilt. Foto: Camilla Lagerman

Charlottes sommartips till nya och gamla hundägare

Det har gått närmare två år sedan Charlotte Lundell tog över husdjursbutiken Kotten & Co efter Sara Lindlöf, och mycket har hänt under den tiden. Bland annat har man renodlat butikens sortiment och vidareutvecklat trimmet, som fått en ökning med närmare 40 procent. Nu ser man fram emot en härlig sommar och passar på att komma med lite tips inför de riktigt varma dagarna.
– Det här är det roligaste jag har gjort, helt annorlunda mot det jag har gjort förut och ingen dag är den andra lik, säger Charlotte med ett stort leende.

22 juni 2022 klockan 10:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

En färgsprakande kostymrepetition pågår i Gammelbo. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Inför premiären av Korpspelen – få en glimt av skådespelet redan nu

Just nu pågår de sista repetitionerna för fullt inför Bergslagens Spektakelteaters hittills största uppsättning Korpspelen. Vid den unika spelplatsen inuti Aerodromen i Gammelbo har skådespelarna samlats för att genomföra den första kostymrepetitionen.
– Det är en oerhört rolig, fantastisk och unik ensemble som jag fått möjlighet att jobba med, utbrister regissören Stefan Jansson glatt när LindeNytt kommer på besök.

18 juni 2022 klockan 13:01 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Marina fångar historiens vingslag i Stripa
Under sex veckor har Marina Jacob och Isabella Mazzanti arbetat som gästkonstnärer i Lindesbergs kommun, som en del av ett nytt internationellt ...
17 juni 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Martin på Råsvalen för tredje sommaren – ställer upp storbildsskärm i Gusselby
Det blir en tredje sommar med Martin Almgren på Råsvalens vatten, när man den 16 juli återigen bjuder in till en kvälls flytande konsert. Nytt f...
16 juni 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

SHRA tar dragracingen åter till sitt ursprung med ”Bergslagens Snabbaste”
Den numera klassiska dragracingtävlingen Linde Open förblir liggande i dvala även i år, men motorklubben SHRA har nya planer för sommaren, nä...
15 juni 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Björn Persson fick hoppa in och visa en av räkbåtarna som finns att hyra, medan hustrun Malin servade kunder. Foto: Camilla Lagerman

Full fart för Lilla Logen: ”Över förväntan”

Närmare tre månader har passerat sedan Lindegårdens Värdshus försattes i konkurs, men tiden efter har knappast varit lugn för makarna Persson, snarare tvärtom. Genom sitt nya företag, Lilla Logen, har Malin fullt upp med att servera nylagade luncher till sina kunder utanför Nya Snickerifabriken i Lindesberg.
– Det är jätteroligt, verkligen över förväntan, säger Malin Persson glatt.

14 juni 2022 klockan 13:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vice ordförande i Barn- och utbildningsnämnden Magnus Storm (C) och ordförande Kirstine Andersson (S) presenterade delar av budgeten för 2023. Foto: Jennie Einarsson

Dialog om slumpvisa drogtester och narkotikahund på Lindeskolan

Under en pressträff på måndagen presenterade Barn- och utbildningsnämnden några utvalda delar av sin budget för 2023. Det man främst flaggade för var de satsningar som man kommer att genomföra på förebyggande åtgärder. Man talade även om den dialog som inletts kring att eventuellt införa slumpvisa drogtester och att använda sig av narkotikahund på Lindeskolan i Lindesberg.
– Vi har haft samtal med gymnasiechefen om möjligheten att kunna införa drogtest. Vi måste ha nolltolerans mot droger, förklarar Kristine Andersson som är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden.

14 juni 2022 klockan 10:45 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Lions loppis genererar stödpengar – nu efterlyses fler bidragssökande

Väl synlig från riksväg 50 i Vasselhyttan ligger den välbesökta loppisladan ...

Premiär för Ort 12 – Stripabryggeriets nya pilsner

I samband med Stripabryggeriets pubkväll på fredagen så lanserade man den helt nya ölen Ort 12. En...

LIBO startar sommarlovet med aktivitetsvecka

Med start klockan 10.00 på måndag drar LIBOs aktivitetsvecka igång på Björkhyttevägen i Lindesberg. Under ...

Annons

Många hushåll drabbades av grumligt vatten på tisdagen. Foto: Läsarbild.

Grumligt dricksvatten i många hushåll efter läcka: ”Ingen fara att förtära”

På grund av en vattenläcka i centrala Lindesberg, har många hushåll drabbats av missfärgat dricksvatten under tisdagseftermiddagen. Vid 18-tiden uppgav SOS Alarm, som svarar för Samhällsbyggnad Bergslagen, att det trots allt inte är någon fara att dricka vattnet.
– Det ser kanske inte så trevligt ut, men det handlar bara om avlagringar som har släppt och grumlat vattnet då trycket förändrats på grund av läckan. Det är ingen fara att förtära vattnet som det är, uppger operatör vid SOS Alarm.

7 juni 2022 klockan 18:39 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Classic Car Day blev återigen en succé

För andra året i rad arrangerades bilträffen Classic Car Day vid Bergsgården i Guldsmedshyttan. De välpolerade ...

Gratiskonserten flyttas in – ”Först till kvarn”

Den stora gratiskonserten som skulle gå hållas på Loppholmarna i Lindesberg under fredagskv...

bildspel Proffsdagen drog fullt hus

Stämningen var på topp när Hyrmaskiner i Lindesberg bjöd in till sitt återkommande evenemang Proffsdagen. Det bjöds på korv, ...

bildspel Järvheden, Rickfors, Almgren och Johansen till Lindesberg i sommar

Lindesberg har en riktig musiksommar att vänta, då stora namn som Thomas Järvheden, Mikael...

bildspel Försmak inför fredagens gratiskonsert – smyglyssna redan nu

En cirka 30 personer stor ensemble med Martin Almgren i spetsen bjuder på fredag in till en ...

Uppföljning av akutmottagningen: ”Nu är orosmolnet IVA”

Den 17 januari i år blev det återigen möjligt för invånare att vända sig till ...

Björn Samuelsson från Linköping snickrade ihop en tv-bänk av Alm under helgen. Foto: Jennie Einarsson

Kreativiteten flödade när Lindesnickarn höll kurs

Det fullkomligt sprudlade av skaparglädje när Lindesnickarn bjöd in en grupp kursdeltagare till en hel helg fullspäckad med snickeri av alla dess slag. Björn Samuelsson från Linköping provade på att sammanfoga trä för att göra en tv-bänk av träslaget alm.
– Det är lite pilligt och svårt att såga rakt så att det passar ihop perfekt, men det är sånt man får lära sig, berättade han och visade upp ett benpar till bänken.

30 maj 2022 klockan 12:12 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Fullsatt när Stew och Lugnet turnéöppnade i Lindesberg
Strax efter klockan 21.00 på onsdagskvällen förvandlades nyöppnade Riff Musikbar i Lindesberg till en rockklubb hämtad från 60- och 70-talets ...
27 maj 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Erikshjälpen i Lindesberg firade 22-årsjubileum
I år fyller butiken Erikshjälpen i Lindesberg 22 år och det uppmärksammades med ett stort firande i Kristinakyrkan på onsdagen. På plats fanns ...
26 maj 2022 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Extramaterial: Molly 4, susar nedför Trollrallyts bana
Med 31 startade rallyförare blev nypremiären av Trollrallyt en riktig fest, både för barn och föräldrar. LindeNytt kan nu bjuda på ett ...
24 maj 2022 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2022-05-24

2022-05-23

2022-05-22

2022-05-21

2022-05-20

2022-05-19

2022-05-19

2022-05-18

2022-05-18

2022-05-17

2022-05-17

2022-05-16

2022-05-16

2022-05-15

2022-07-04 04:00