Jesper Eriksson, Jenny Westberg och Peter Larsson ser positivt på den nya satsningen. Foto: Camilla Lagerman
De är först i landet med ny metod för reparation av husbilar och husvagnar
Hushållens stigande kostnader för både el och bränsle har fått Peter Larsson på Lindesbergs Bilskadecenter att tänka om när det gäller företagets inriktning. Tidigare har rekond av personbilar varit en av de stora inkomstbringarna, men när allt färre bilar lämnas in väljer företaget att satsa på vinterförvaring och lagning av husbilar och husvagnar. Detta med en metod som är helt unik i Sverige.
– Att polera bilen för 3500 kronor när du kanske inte klarar elräkningen, är ju helt omöjligt. Det här är något som hela branschen varnar för, berättar Peter Larsson.
Redan för fem år sedan åkte Peter Larsson och kollegan Jesper Eriksson till Danmark för att utbilda sig inom ett lagningssystem kallat HBC. Med hjälp av fasta formar gjuter man helt enkelt av en utvald del av till exempel en husvagnsvägg, för att sedan kunna överföra den på ett skadat område.
– Väggarna på husbilar och husvagnar är mönstrade, så då måste vi leta upp motsvarande mönster på en annan del av fordonet för att gjuta av och kunna göra en sömlös lagning. Det ska ju inte synas att den är lagad, förklarar Peter.
I vissa lägen går det dock inte att använda sig av HBC-metoden, då de fasta formarna begränsar möjligheten att gjuta mindre områden där formen helt enkelt inte passar.
– Jag fick tips av en tekniker från Moderna Försäkringar, som hade hört talas om en metod från Holland. Så han kom hit en dag och berättade för oss hur den fungerade, säger Peter.
Jesper Eriksson visar hur det går till med den nya metoden. Foto: Camilla Lagerman
Lindesbergs Bilskadecenter är först ut i landet med den helt nya metoden, som man nu också är med och utvecklar.
– Det är jättespännande, och mina anställda är väldigt engagerade i det här, säger Peter.
Den nya metoden innebär att man inte längre är beroende av fasta formar, utan skapar dessa på egen hand med hjälp av gjutmassa, plast och vakuum, något som ger mycket mer spelrum.
– Att byta en hel vägg på en husbil är både dyrt och tidskrävande, den kostar runt 250 000 kronor, sedan 40 000 kronor i frakt från Tyskland, plus att det tar över ett år att få hit den. Därför väljer många att sälja istället. Men om vi istället kan laga för 50 000 kronor, så blir det en vinst för alla, förklarar Peter.
Företaget har nu köpt in en egen husbil och husvagn för att kunna träna och finslipa den nya tekniken, som man hoppas kunna sysselsätta personalen under hela vintern.
– Eftersom vi har vinterförvaring också, så kan kunden lämna in sin husvagn på hösten och hämta ut den på våren igen. Då har vi hela vintern på oss att laga den. För som läget är nu kommer ingen att prioritera att polera bilen när man har en skyhög elräkning att betala, säger Peter och avslutar:
– Vi är glada att vi har haft sådan bra framförhållning och kunnat planera för det här, och nu har vi även försäkringsbolagen med oss. Om fem år kommer alla hålla på med den här metoden, men det gäller att vara med från början.
Efter 18 år bakom spakarna på Lindesbergs Bilskadecenter kliver nu Peter Larsson av som ägare, och lämnar över stafettpinnen till ett gäng drivna killar med stora visioner.
– Jag hoppas att jag kommer trivas med pensionärslivet, men det känns helt rätt att sälja till de här killarna, säger Peter.
Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är det åter dags att tända upp centrum i Lindesberg – men exakt vilken typ av belysning vi kommer få se blir en överraskning.
-Jag vill inte avslöja något men vi har en tanke bakom, så mycket kan jag säga, säger Monica Lindh, enhetschef på Tillväxtförvaltningen.
INSÄNDARE/DEBATT: Sverige har idag en dold skatt på arbete som kallas för arbetsgivaravgift. Det gör att många betalar betydligt högre skatt än de är medvetna om. För att öka transparensen i hur våra gemensamma skattepengar används, bör regionen samt länets kommuner omgående redovisa avgiften på anställdas lönebesked.
24 november 2023 klockan 10:49 av
LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln
Måndagen den 18 december håller Salong Diem i Lindesberg öppet i hela 11 timmar för att göra folk julfina inför den stundande högtiden. Alla intäkter under dagen kommer dock gå oavkortat till Barncancerfonden, som alltså får ett fint tillskott lagom till jul.
– Det bästa jag vet är att göra människor glada, säger Wajih Daoud.
Rekordhögt tryck på Frövifors julmarknad
Kransar, salmbärssylt, honung, kanderade äpplen och kaffe - detta och mycket mer gick att hitta på Frövifors julmarknad, som i år lockade fler ...
Under torsdagsförmiddagen fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut gällande de stora besparingar som Region Örebro län står inför. Tidigare har nämnden beslutat att anta den utvecklingsplan som ska ligga till grund för hur dessa besparingar ska genomföras, och under torsdagen antog man även den budget som lagts fram. Utvecklingsplanen ser därmed ut att bli verklighet under 2024.
Med syfte att lyfta fram lokala eldsjälar, initiativ och projekt har Linde energi sedan fyra år tillbaka uppmärksammat personer genom ”Energiklappen”. Nu vänder sig det lokala energibolaget åter till allmänheten med en uppmaning att nominera kandidater som man tycker är värda årets Energiklapp.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar, säger Joakim Johansson vd på Linde energi i ett pressmeddelande.
På initiativ av Socialdemokraterna i Lindesbergs kommun anordnas en ljusmanifestation den kommande helgen för att uppmana till fred och hedra de rasande krigens offer.
– Förra helgen så hedrade vi våra nära och kära genom att tända ljus på kyrkogårdarna och nu vill vi tända ljus i Flugparken för de som lider på båda sidor i konflikten Mellanöstern och folket i Ukraina, förklarar Bengt Storbacka (S), oppositionsråd.
Under måndagseftermiddagen fick 134 föranmälda gäster från bland annat skola, polis, och Lindesbergs kommun ta del av en föreläsning om skolattacker och våldsbejakande extremism. Bland föreläsarna fanns ingen mindre än Jonas Trolle, chef för Center för våldsbejakande extremism (CVE) och Skolsäkerhetsutredningen, som delade med sig av sina erfarenheter.