Jesper Eriksson, Jenny Westberg och Peter Larsson ser positivt på den nya satsningen. Foto: Camilla Lagerman
De är först i landet med ny metod för reparation av husbilar och husvagnar
Hushållens stigande kostnader för både el och bränsle har fått Peter Larsson på Lindesbergs Bilskadecenter att tänka om när det gäller företagets inriktning. Tidigare har rekond av personbilar varit en av de stora inkomstbringarna, men när allt färre bilar lämnas in väljer företaget att satsa på vinterförvaring och lagning av husbilar och husvagnar. Detta med en metod som är helt unik i Sverige.
– Att polera bilen för 3500 kronor när du kanske inte klarar elräkningen, är ju helt omöjligt. Det här är något som hela branschen varnar för, berättar Peter Larsson.
Redan för fem år sedan åkte Peter Larsson och kollegan Jesper Eriksson till Danmark för att utbilda sig inom ett lagningssystem kallat HBC. Med hjälp av fasta formar gjuter man helt enkelt av en utvald del av till exempel en husvagnsvägg, för att sedan kunna överföra den på ett skadat område.
– Väggarna på husbilar och husvagnar är mönstrade, så då måste vi leta upp motsvarande mönster på en annan del av fordonet för att gjuta av och kunna göra en sömlös lagning. Det ska ju inte synas att den är lagad, förklarar Peter.
I vissa lägen går det dock inte att använda sig av HBC-metoden, då de fasta formarna begränsar möjligheten att gjuta mindre områden där formen helt enkelt inte passar.
– Jag fick tips av en tekniker från Moderna Försäkringar, som hade hört talas om en metod från Holland. Så han kom hit en dag och berättade för oss hur den fungerade, säger Peter.
Lindesbergs Bilskadecenter är först ut i landet med den helt nya metoden, som man nu också är med och utvecklar.
– Det är jättespännande, och mina anställda är väldigt engagerade i det här, säger Peter.
Den nya metoden innebär att man inte längre är beroende av fasta formar, utan skapar dessa på egen hand med hjälp av gjutmassa, plast och vakuum, något som ger mycket mer spelrum.
– Att byta en hel vägg på en husbil är både dyrt och tidskrävande, den kostar runt 250 000 kronor, sedan 40 000 kronor i frakt från Tyskland, plus att det tar över ett år att få hit den. Därför väljer många att sälja istället. Men om vi istället kan laga för 50 000 kronor, så blir det en vinst för alla, förklarar Peter.
Företaget har nu köpt in en egen husbil och husvagn för att kunna träna och finslipa den nya tekniken, som man hoppas kunna sysselsätta personalen under hela vintern.
– Eftersom vi har vinterförvaring också, så kan kunden lämna in sin husvagn på hösten och hämta ut den på våren igen. Då har vi hela vintern på oss att laga den. För som läget är nu kommer ingen att prioritera att polera bilen när man har en skyhög elräkning att betala, säger Peter och avslutar:
– Vi är glada att vi har haft sådan bra framförhållning och kunnat planera för det här, och nu har vi även försäkringsbolagen med oss. Om fem år kommer alla hålla på med den här metoden, men det gäller att vara med från början.
Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.
Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Willhelm Sundman (L) förklarade hur arbetet gått och vad som är på gång. Foto: Camilla Lagerman
På måndagskvällen samlades en rad politiker, både från region och kommun, tillsammans med engagerade ortsbor i Guldsmedshyttan för att ta del av information inför det kommande beslutet kring Storå och Freja vårdcentral.
– Nu är det på gång att privata aktörer tar över både Storå och Freja, vilket kommer garantera att vårdcentralerna finns kvar, oavsett vad regionen tycker, för det råder fri etableringsrätt, säger Willhelm Sundman (L).
Tisdagens Rotarymöte på Stadshotellet i Lindesberg blev ett mycket välbesökt sådant, då Sveriges forne statsminister Stefan Löfven (S) höll föredrag inför församlingen.
– Just nu är vi inne i en situation där politiken inte alltid visar sig från sin bästa sida, sade Löfven när han pratade om den europeiska politiken.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.
Med strålande sol, ett myller av besökare, samt ett hundratal utställare, blev Dragracingens dag inget annat än en dundersuccé.
– Det blev succé! Vi är oerhört glada, det visar verkligen hur stort motorintresset är, säger Peter Hayden från SHRA Lindesberg.
I slutet av juni begärdes Sveas bageri och konditori i konkurs, något som även påverkade Sveas Wiener i Lindesberg. Nu kan LindeNytt avslöja att en ny ägare har tagit över det anrika Wienerkonditoriet, som nu får nytt liv.
– Nu är det dags! Det är jätteroligt, säger Susanne Thammes, teamledare i Lindesberg.
Under den kommande helgen, 13-14 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget Bergslagens loppishelg går av stapeln för sjätte året i rad. Över 200 olika säljare, från Silverhöjden i norr till Fellingsbro i söder, öppnar dörrarna för fyndsugna loppisälskare mellan klockan 10.00-16.00 både lördag och söndag.
Efter fjolårets succé har slipmaskintillverkaren Tormek åter slagit upp portarna för att visa besökare vad man kan göra med en vass egg. 25 nya konstnärer installerar nu sina kreationer i Sharp Makers 2024 och variationen är stor även i år – allt från en flygande Harry Potter-kvast till handgjorda musikinstrument och en mekanisk val finns att beskåda.
– Vi vill inspirera folk och visa upp våra duktiga användare och vad de kan åstadkomma, så vi kör i år igen, säger Hugo Öhman, digital specialist på Tormek.
Den 1 juni har det gått ett år sedan krögarparet Oliver Lindberg och Daniel Ekström slog upp portarna till Brasserie All In på Kungsgatan i Lindesberg. På sina 12 månader har duon hunnit med en hel del, allt från skumparty, Halloweenfest och quiz till studentfester och räkfrossor. Paret är dock inte nöjda där, med start fredagen den 7 juni öppnar man dörrarna till sin nya satsning som blir en förlängning av den befintliga verksamheten.
– Vi tänker att vi testar oss fram för att se vad folk gillar, säger Oliver.