För sjunde året i rad presenterade Bergslagens Sparbank under fredagen årets Drömjobbare. Denna gång är det tre tjejer och en kille som får den unika möjligheten att utveckla sitt entreprenörskap med hjälp och stöttning av såväl banken som Startcentrum.
Det var fyra vitt skilda företagsidéer som presenterades under fredagsförmiddagen av ungdomarna som under sommaren får möjlighet att testa sina entreprenörsideér och se om det kan bära. Dessutom får de träning i entreprenörskap och företagande av mentorn Janis Lancerau som också är grundaren till det stora eventet Emax som Drömjobbarna får besöka. Utöver det får de även lön från banken under sommaren, 10 000 kronor som kan användas som ett bra startkapital.
– Det här är ett jätteviktigt projekt för oss, vi vill hjälpa till att hitta och utveckla drivna entreprenörer och idésprutor. Det här är ju Bergslagens framtid! säger VD Cecilia Jeffner glatt.
Emelie Nordgren, 20 år från Storfors:
– Jag har hållit på med hästar ända sedan jag var liten, både tävlat i SM och hjälpt till med min mammas företag. Nu vill jag prova att stå på egna ben, och kommer ta emot hästar för träning, tävling och tillridning. Jag har även stallplatser och ridhus, alla typer av hästar är välkomna.
Matilda Antman Morén, 19 år från Lindesberg:
– Förra hösten startade jag tillsammans med tre andra tjejer ett UF-företag, en app som vi döpte till Matbanken. Där knappar man enkelt in fem ingredienser som man har hemma, och får sedan receptförslag utifrån det. Vi var med i SM för Unga Företagare där vi faktiskt vann i klassen Årets Samhällsentreprenör, eftersom appen också bidrar till att minska matsvinnet. Så nu är jag med här för att se om det går att göra detta ”på riktigt” som ett aktiebolag. Appen finns att ladda ned helt utan kostnad.
Azhi Karaman, 19 år från Lindesberg:
– Ända sedan sjunde klass har jag gillat försäljning, jag började med att sälja pennor och sedan har det fortsatt. Min idé kom när jag köpte jordgubbar, och upptäckte att de översta var jättefina med de på botten var dåliga. Så då kom jag på ”Plockgubbar”, man köper jordgubbar i lösvikt och plockar dem själv från en kyldisk, så att man undviker att bli lurad. Uppstarten blir under Noradagarna i början av juli, då kan man komma och handla jordgubbar!
Natali Atoyan, 19 år från Lindesberg:
– Min dröm har alltid varit att utbilda mig till makeup-artist och kunna jobba med det. Under förra året jobbade jag stenhårt och sparade pengar, och sedan åkte jag till Armenien där jag utbildade mig och fick diplom med mig hem. Jag kommer att utgå hemifrån till en början och åker även ut till kunder och sminkar, även på helger inför fester t ex.
– Det här är ett väldigt ambitiöst och drivet gäng, och jag är helt säker på att vi kommer att se mer av dem i framtiden, avslutar Janis med ett stort leende.
Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma vindar, något som uppskattades av barnen som under helgen tillbringade dagarna på Reidarsgården i Lindesberg för att mysa med gårdens alla djur.
För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.
Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna Christina Orrbo och Ann Björklund som nu axlar rollen som lokala bokhandlare.
– Vi ville att det skulle få leva kvar, och det kommer det att göra, även namnet Blombergska kommer bestå, säger Christina.
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos Fritidsbanken. Förra torsdagen slog man rekord i antal utlåningar, då hela 154 fritidsprodukter lämnades ut, något som nu gjort att man utökat öppettiderna med ytterligare en dag.
Under måndagen var det premiäröppning för Wienerkonditoriet under sin nya ägarflagg, då Sveas bageri och konditori numera står som ägare till det anrika Lindesbergsfiket. Men det var betydligt mer än bara namnet som bytts ut, då man under hela helgen jobbat i princip oavbrutet med att fräscha upp lokalen, något som uppskattades av kunderna.
– Ja, det har verkligen blivit otroligt fint! Det känns så mycket större helt plötsligt, och det är så fint med alla små detaljer, säger en av tisdagens gäster.
Efter en lång tids dvala är det nu dags för restaurangen i Folkets Hus att leva upp igen, när Tittis Bistro & Restaurang öppnar under måndagen. Till en början satsar man mest på lunchservering, men hoppas på att kunna utöka i takt med att pandemin förhoppningsvis ebbar ut.
– Vi kommer börja med att bara ha luncher och sedan längre framåt sommaren, beroende på hur det ser ut med coronan, kommer vi försöka ha öppet även på kvällar, säger Mathias Söderström.
Coronapandemin fick människor att stanna hemma i större utsträckning än förr och många tog tillfället i akt att rensa i sina hem, något man verkligen har märkt av hos Erikshjälpen i Lindesberg, som slog rekord på gåvomottagningen under 2020.
Vingeltorpets gårdsbutik i Björkhyttan har fått en strålande start sedan premiäröppningen i höstas och lockar redan till sig kunder inte bara från Lindesberg utan även runtom från Mellansverige. Här finner man varor med det lilla extra som man inte kan hitta i vilken butik som helst, bland storsäljarna finns exempelvis fårskinn och eldfat.
– Det går riktigt bra, över all förväntan, säger Anna-Lena Rydelius som tillsammans med sin man Stefan driver gårdsbutiken.