Bergslagens Sparbank genomför för andra året sitt entreprenörs- och ungdomsprojekt, Drömjobbet. För något år sedan föddes idén med att låta ungdomar i åldern 18 – 20 få möjlighet att pröva på sina färdigheter som entreprenörer. Syftet är att skapa förutsättningar för ungdomar att utveckla sig själva och sin affärsidé, samtidigt som man får ersättning av banken. – Av alla samhällsprojekt vi tagit initiativ till under mina år som VD, så är Drömjobbet det jag är mest stolt över, säger Christer Trägårdh.
Tio ungdomar av trettiofem sökande har i år fått möjligheten att starta upp sitt egna företag. Den unge entreprenören behöver inte ha en färdig affärsidé från början. Det räcker med att en tanke eller enkel idé om vad man vill utveckla under sommaren. Istället har valet av drömjobbare skett utifrån drivkraft, attityd och framtidsplaner.
Projektet leds av Klas Brynte och Johanna Berg som till vardags också ansvarar för Entreprenörskap i skolan.
– Drömjobbet ska träna ungdomarna i att vara entreprenörer. Och förhoppningen är att man fortsätter att driva företag i Bergslagen, även i framtiden, säger Klas Brynte.
Drömjobbet inleds med en introduktionsutbildning på två dagar där ungdomarna tränas i entreprenörskap och företagande. Varje drömjobbare deltar också på fyra seminarier under sommaren, där man får möjlighet att träffa och ta del av erfarenheter från redan etablerade företagare och entreprenörer samt diskutera entreprenörskap. Den unge entreprenören får också en mentor som ger stöd och råd under tiden. Banken betalar dessutom en ersättning till var och en på 10 000 kronor.
Verksamhet i bygden
Orterna inom bankens verksamhetsområde brottas alla med ungefär samma problematik med ett sviktande befolkningsunderlag, svag tillväxt och hög ungdomsarbetslöshet.
Christer Trägårdh menar att de bygder där banken är verksam är starkt beroende av en positiv utveckling. Under flera år har banken tagit initiativ till flera olika projekt där syftet varit att påverka ungdomar att stanna kvar i sin hembygd. Och samtidigt öka möjligheterna till fler verksamma småföretag. Att erbjuda ungdomar praktikplatser och att samtidigt påverka andra företag att göra det samma, är ett av initiativen. Drömjobbet är ett annat.
– Vi behöver tillväxt mer än på många andra platser. Detta är ett sätt för oss att ge tillbaka till bygden där banken också verkar. Vi måste ha bra kunder för att överleva. Där i ligger symbiosen, säger Christer Trägårdh.
Positiva erfarenheter
Syftet med sommarjobbet är att ge unga entreprenörer en möjlighet att arbeta med det de brinner för och att lära mer om företagande. Sommaren ger också ungdomarna möjlighet att skapa bra och viktiga kontakter inför framtiden. Självklart är ett av målen att få fler unga att starta och driva företag i Bergslagen. Av de sex som var drömjobbare förra året driver fyra företag, varav två gör det på heltid. Men det är också viktigt att drivkraften och engagemanget från ungdomarna får möjlighet att utvecklas och växa.
– Erfarenheterna från ifjol är att tiden som drömjobbare får ungdomarna att utvecklas snabbt och stärker bland annat självförtroendet, säger Trägårdh.
Christer Trägård anser det också viktigt med ett positivt entreprenörstänk också om man tänker sig en anställning i framtiden. Framgångsrika företag behöver alltid personer med driv, kreativitet och framåtanda.
– Visst vore det fantastiskt om alla startade egna företag, men det är inte ett måste. Att det kommer in rätt personer i de företag som redan finns är minst lika viktigt, betonar Trägårdh.
Bankens ambition är att Drömjobbet återkommer även nästa år, och då hoppas Christer Trägårdh att tre, fyra andra företag i Bergslagen följt banken initiativ och stöttar tio drömjobbare var.
– Då skulle ytterligare trettio–fyrtio ungdomar få chansen att utveckla sig som entreprenörer.
Entreprenörer i arbete
Under sommaren kommer nu de unga entreprenörerna att utveckla sin idé och förhoppningsvis också starta ett företag och börja tjäna pengar.
Jenny Fredriksson från Storfors i Värmland är tydlig med sina ambitioner. Hon kallar sitt företag för Alltjänst, och som namnet antyder ska hon kunna serva med det mesta ett hushåll har behov av.
– I framtiden vill jag vill utveckla mig till en bra entreprenör. Jag ska bli kvar i Storfors och var med och driva på utvecklingen framåt. I Storfors finns det potential.
Också Mane Nersisyan från Lindesberg är tydlig med sina framtidsplaner. Idén hon ska bygga sitt drömjobb kring handlar om nagelvård och smink. Men hennes framtidsmål är betydligt större.
– Jag har en dröm att starta en hjälporganisation i någon storstad i ett annat land, där jag kan hjälpa fattiga till ett bra liv.
Under lördagen samlades utställare och besökare vid Rejmes i Lindesberg för att delta i festligheterna vid den allra första upplagan av det nya konceptet Rejmesdagen. Eventets grundare, Josefina Eriksson och Ann-Catrin Hammarström, kunde konstatera att det gick över förväntningarna.
– Det blev mycket bättre uppslutning än vad vi hade trott, så vi är supernöjda! Det känns jätteroligt, säger duon glatt.
40 år efter att den allra första upplagan av Trollrallyt genomfördes i Lindesberg välkomnades den tillbaka med öppna armar av både publik och tävlingsekipage under lördagen. Regnet som på förhand utlovats höll sig tursamt nog undan, och evenemanget blev en lyckad pånyttfödelse av 80-talets stora snackis.
Den sjätte upplagan av Lindedagen blev återigen succé, då kommuninvånarna gick man ur huse och fyllde strandpromenaden till bredden under onsdagseftermiddagen. Samtidigt invigde landshövding Maria Larsson Lindesbergs kommun som landets första Showroom för Hållbar Utveckling.
– Jag tycker att ni ska vara kaxiga allihop och gå ut och berätta att den här kommunen kommer vara ett showroom för framtiden, sade hon.
Under en pressträff på tisdagen meddelade kommunstyrelsen att man har lagt fram ett budgetförslag som totalt omfattar 50 miljoner kronor för att bygga ut välfärden.
– Den största enskilda satsningen som görs är att vi slopar effektiviseringskraven för äldreomsorg och hemtjänst, säger kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka.
Nu på torsdag släpper Karin Björnsbacka sin efterlängtade debutroman Sällan viskar jag ditt namn, en kuslig historia som är skriven med inspiration från Karins hemstad Lindesberg. Nu ges LindeNytts läsare chansen att vinna ett signerat exemplar av boken.
Efter två års väntan kunde SHRA äntligen genomföra den hett efterlängtade Vårmönstringen på lördagen, och det blev precis den folkfest man hade hoppats på. Ett myller av fantastiska bilar trängdes på Lindeskolans gräsområde där nyfikna åskådare flanerade bland fordonen. Några timmar senare fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.
Inte en träningsoverall fanns i sikte när Lindeskolans Idrottscollege prisade sina framstående elever under en efterlängtad idrottsgala på onsdagskvällen. Trots en aula full med tävlingsmänniskor fanns dock ingen rivalitet, utan enbart glädje och lycka för varandras framgångar. Kvällens två tyngsta priser, bästa manliga och kvinnliga idrottare, dominerades av judon då både Ingrid Nilsson och Isac Ripsäter prisades för sina insatser.
I augusti öppnar Solberga sina nya förskola i Lindesberg som kommer att ersätta ”Rörmokeriet” då man behöver flytta ur fastigheten. Den nya adressen blir Lindesbygatan, bara ett stenkast från Idrottsvägen där man huserar idag.
– Vi är jätteglada samtidigt som vi är ledsna, för vi gillar Rörmokeriet jättemycket. Det kanske inte är en optimal utegård, men det är en fantastisk förskola inuti, säger Maria-Pia Karlsson.