Janis Lancereau, Emma Ehnevid och Cecilia Jeffner tar nu emot ansökningar till nästa års Drömjobb, Foto: Camilla Lagerman

Drömjobbet firar 10 år

Bergslagens Sparbanks initiativ Drömjobbet firar 10-årsjubileum, något man firar med att öppna ansökningsfönstret extra tidigt. Redan nu går det att skicka in sin ansökan till nästa sommars omgång av det populära projektet.
– Det är ett ganska unikt sommarjobb, var annars får man möjligheten att träffa jämngamla med samma drömmar och ambitioner och dessutom göra den här resan ihop, säger Emma Ehnevid, HR-ansvarig vid Bergslagens Sparbank.

Drömjobbet startade 2012, som en vidareutveckling av projektet Sommarlovsentreprenörer, som då riktade sig till elever i årskurs 7-9. Resultatet blev ett entreprenörsprojekt för ungdomar i åldern 17-22 år, där deltagarna får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva något eget. Under årens lopp har ett 60-tal ungdomar fått prova sina vingar inom eget företagande, där man sett flera framgångshistorier som resultat.

– Det här är en del i vårt samhällsengagemang, vi vill hjälpa till med det vi kan när det gäller att få fler företag på orten. Drömjobbet handlar om att främja entreprenörskap, se möjligheter och utvecklas och se att man kan göra det här i vårt område, då de sökande ska bo i någon av våra fyra kommuner, berättar Bergslagens Sparbanks VD Cecilia Jeffner.

Fanny har som mål att starta ett AB innan sommaren . Foto: Camilla Lagerman

Nittonåriga Fanny Andersson från Frövi deltog i förra årets Drömjobb där hon utvecklade sin affärsidé om att hjälpa företag med sin marknadsföring på sociala medier.

– Det var en utmaning under pandemin, men samtidigt såg jag en möjlighet då mer skedde på sociala medier än tidigare. Nu vill jag skapa en marknadsbyrå, fortfarande med inriktning på sociala medier, men med olika produkter och tjänster. Mitt mål är att starta ett aktiebolag innan sommaren, berättar hon.

En person som funnits med i projektet sedan sju år tillbaka är Janis Lancereau, som driver Startcentrum i Örebro och är grundaren till Emax, dit Drömjobbarna får åka för att nätverka med andra unga entreprenörer. Han fungerar som en mentor och stöd, och är den som håller i kurserna för de utvalda ungdomarna.

– Jag har aldrig upplevt ett så pass komplett koncept som man erbjuder ungdomar i den åldern, säger han.

Olle drev vidare sitt företag i sex somrar medan han var skidinstruktör på vintrarna. Foto: Privat

Olle Wigert från Kopparberg var med i den allra första upplagan av Drömjobbet 2012, numera är han bosatt i Göteborg där han studerar till lantmätare.

– Jag är uppväxt på landet där det fanns mycket sommarstugor i området. Min idé var att starta en stugservice för att hjälpa ägarna med gräsklippning, lämna nycklar och mindre fastighetsskötsel. Efter Drömjobbet körde jag vidare med mitt företag i sex somrar, medan jag jobbade som skidinstruktör på vintrarna. Drömjobbet var ett kul initiativ som gav mig massor med bra verktyg, så har man en idé är det en jättebra grej och det ska vara lite läskigt, man måste våga prova, säger han via telefon.

Ismael arbetar nu tillsammans med Örebro Universitet med att vidareutveckla sin app. Foto: Privat

Läkarstudenten Ismael Hamoudi medverkade i Drömjobbet förra året, där han skapade ett digitalt verktyg för att kartlägga elevers psykiska hälsa i grundskolan, något han nu arbetar vidare med tillsammans med Örebro Universitet. Hans app, Skolado, ger elever möjlighet att skatta sitt mående på ett enkelt sätt, där resultaten sedan går vidare till elevhälsovården.

– Det vi kan berätta idag är att vi har ett par grundskolor som har visat intresse och väntar på att få testa en första prototyp, vilket är väldigt kul. Drömjobbet erbjuder en väldigt unik möjlighet att få testa en idé man har, lära sig om entreprenörskap och även få kapital. Med detta sagt så var det ett enkelt beslut för min del att ta chansen och söka till drömjobbet, vilket jag tycker andra ska också göra! hälsar Ismael via mail.

– Vi vill bygga vidare på den entreprenörsanda som redan finns, man behöver inte ha en färdig idé för att vara med. Det är ett ganska unikt sommarjobb, var annars får man möjligheten att träffa jämngamla med samma drömmar och ambitioner och dessutom göra den här resan ihop, säger Emma Ehnevid, HR-ansvarig vid Bergslagens Sparbank.

Publicerad 15 december 2021 klockan 09:51

Camilla Lagerman , 0581-155 50 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Camilla Lagerman

Ingen räkodling i Frövi – satsar mer på grönsaker istället

Företaget WA3RM, som haft för avsikt att etablera en stor tomatodling samt en odlingsanläggning för jätteräkor i Frövi, har beslutat att inte fullfölja den ursprungliga planen. Företaget har informerat att räkodlingen kommer etableras på annan plats istället – detta med hänsyn till närliggande vattendrag.

2 juni 2023 klockan 16:50 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons


Stipendiet delades ut av klubbens president Dan Johansson i samband med LindeDagen 24 maj. Foto: Rotary

Rickard Larsson tilldelas Rotarys kulturstipendium

I hela 10 år har den talangfulle Rickard Larsson varit ledare för den så högt älskade Manskören Harmoni. För hans mycket uppskattade arbete med kören och den årliga Capricen, fick han i samband med LindeDagen ta emot Lindesbergs Rotaryklubbs kulturstipendium på 10.000 kronor.

2 juni 2023 klockan 13:03 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ingen kris – trots alla kriser – när Billeruds miljardsatsning tar form

På torsdagen bjöd Billerud in pressen för att berätta mer om hur arbetet...

bildspel Smygtitta hos Brasserie All In

Imorgon, torsdag, är det stor premiäröppning hos Brasserie All in i Lindesberg, men redan nu kan LindeNytt bjuda på några ...

Bergslagens Sparbank går samman med Södra Dalarnas Sparbank

Från och med januari 2024 går Bergslagens Sparbank samman med Södra Dalarnas Sparbank och bildar...

Hugo Öhman och Samuel Stenheim är otroligt taggade inför premiären på fredag, Foto: Camilla Lagerman

bildspel Skarpt läge när Tormek inviger nytt besöksmål

Historien om Tormek startade i ett gammalt cykelgarage i Storvik 1973, fyra år senare gick flytten till Lindesberg, till samma lokaler man huserar i än idag. Berättelsen om hur Torgny Jansson startade sitt företag delar man nu med sig av, för att markera det stora 50-årsfirande man är mitt uppe i.
– Vi ville skapa ett litet besöksmål istället för att bara ha fest en kväll, säger vd Samuel Stenheim.

29 maj 2023 klockan 16:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Snabba bilar och modiga förare när Trollrallyt avgjordes

Ett trettiotal lådbilsförare gjorde under lördagen upp om titlarna i årets upplaga av Trollrallyt. Under ett strålande solsken hejades de modiga förarna fram av publiken längs banan innan de slutligen gick i mål. Snackisen från 80-talet är här för att stanna, åtminstone om man ska tro förarna i startfältet.

27 maj 2023 klockan 17:30 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

ICA-handlaren Kent satsar på landsbygden
Under våren har butiksägare Kent Söderström satsat stort på att renovera ICA Supermarket Trivselköp i Guldsmedshyttan. Med hjälp av butikschef ...
26 maj 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Bildspecial: Rekordstora LindeDagen blev dundersuccé
Om det var de varma, men blåsiga, sommarvindarna eller de rekordmånga utställarna som fick Lindesbergarna att gå man ur huse går det endast att ...
25 maj 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ombyggnationen av Kristinavägen pausas
PRESSMEDDELANDE: Majoritetsstyret i Lindesbergs kommun har efter samråd med näringsidkare samt kommunens tjänstepersoner, beslutat att flytta fram ...
24 maj 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Bilskadecenters Peter Larsson hjälper en flicka upp på huven för att hon ska nå bättre. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Färgsprakande besök hos Bilskadecenter

Det fullkomligt bubblade av kreativitet hos Bilskadecenter i Lindesberg under tisdagsmorgonen, när 12 elever från Pilkrogs förskola kom på besök för att lära sig lackera bilar.
– Det gäller att börja i tid, skrattar Peter Larsson och förser barnen med varsin flaska sprayfärg.

23 maj 2023 klockan 14:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Stenfelt

Inför LindeDagen: ”Tur med vädret”

Med en solig prognos från SMHI råder det så gott som perfekta förhållanden inför morgondagen när årets upplaga av LindeDagen – anordnas för sjunde gången.
– För det första har vi tur med vädret, det är en väldigt avgörande faktor. Sedan är det oerhört många som medverkar i år, det är över 170 utställare, säger Sven Carlsson som är ansvarig för information och marknadsföring kring eventet.

23 maj 2023 klockan 15:00 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Här hjälper getter stressade personer att finna lugnet

I dagens stressiga samhälle finns det sällan tid för avkoppling, men detta är något som Rosmarie ...

bildspel Youtube-kändis i blickfånget under bioevent

För att sätta stämningen ordentligt inför den stora biopremiären av Fast X anordnade Lindesbergs biograf och ...

bildspel Proffsdagen lockade till nyfikenhet och skratt

Trots kyliga vindar och ett duggande regn var det många besökare som tog tillfället i akt att utforska ...

Annons


Håkan Svanström på Svanströms El och VVS AB gästar Hyrmaskiners årliga event Proffsdag. Foto: Privat

Samarbetet ledde Håkan Svanström till Lindesberg

Onsdag den 17 maj får Lindesberg besök av en av Sveriges mest kända hantverkare och eldsjäl Håkan Svanström då han gästar Hyrmaskiners återkommande event ”Proffsdag”. Håkan, som i dagsläget kanske är mest känd för sin medverkan i TV4:s storsatsning Marko & Irma, har under många år hjälpt personer som drabbats av oseriösa hantverkare, och på så vis har vägarna fört honom till Lindesberg.
– Jag lärde känna Byggbetjänten och Gäre Bygg när vi hjälpte en familj i Varnhem, som råkat ut för en riktig byggskojare. De var en viktig del i projektet, och sedan dess har vi hållit kontakten, berättar Håkan.

15 maj 2023 klockan 09:52 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Festivalbygget är i full gång: ”Alla är taggade”

På lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar ...

Flera nyheter utlovas vid årets Trollrally

Förra årets nypremiär av lådbilstävlingen Trollrallyt blev en dundersuccé, och lördagen den 27 maj är det ...

Nu är det klippt för Solvallen

På fredagen invigdes Linde energis solcellsanläggning, Solvallen, i Vässlingby utanför Fellingsbro. Under en strålande sol ...

Cummins Meritor fick pytonorm i leveransen: ”Man blev lite ställd”

På tisdagen fick Cummins Meritor ett något oväntat besök - från Australien. ...

Lindesbergs Handelsträdgård firar 10 år med pompa och ståt

Den 1 maj har det gått hela 10 år sedan Lindesbergs Handelsträdgård slog upp portarna för ...

Daniel Ekström och Oliver Lindberg slår upp portarna till Brasserie All In den 1 juni. Foto: Camilla Lagerman

Anrika krogen får nytt liv när Brasserie All In öppnar: ”Så taggad!”

Efter sex år inom restaurangbranschen i Stockholm återvänder nu Oliver Lindberg hem till Lindesberg, där han tillsammans med sambon Daniel Ekström öppnar sitt eget Brasserie All In i den anrika Göranssonska Gården.
– Lindesberg har flyttat hem igen, jag är så taggad! säger Oliver glatt.

25 april 2023 klockan 17:20 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Rekordmånga utställare inför LindeDagen: ”Fortsätter att öka”
Med över 160 utställare blir den sjunde upplagan av LindeDagen större än någonsin, och det är upplagt för ännu en folkfest den 24 maj. – Vi...
25 april 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Rotary överraskade Kristinakyrkan med välkommet tillskott
Under måndagens Rotarymöte gästades sällskapet av pastor David Fiske och Gun Andersson från Kristinakyrkan, som berättade om församlingens ...
24 april 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Övergivna hus och människors öden samlat i ny bok
Tomas Molin heter författaren som på torsdag släpper sin andra spännande bok om ödehus. Denna gång gör han bland annat ett besök i ödebyn ...
18 april 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-04-15

2023-04-14

2023-04-13

2023-04-11

2023-04-06

2023-04-03

2023-03-29

2023-03-28

2023-03-24

2023-03-23

2023-03-21

2023-03-16

2023-03-14

2023-03-13

2023-06-03 20:59