När Linde energis kunder fick sin elräkning under förra veckan utbröt en minst sagt hätsk diskussion på sociala medier. Detta gällde främst de kunder som hade bolagets avtal Linde Smart, där man köper el till ett förvaltat pris. Efter en mängd otrevliga samtal, mail och påhälsningar, väljer man nu att förklara orsaken till hur priserna påverkas, samt att erkänna att man borde varit tydligare i sin marknadsföring.
– Vi kommer se över vårt marknadsmaterial och säkerställa att kunden verkligen har förstått när den gör sitt val av elhandelsavtal, säger vd Jens Isemo.
När januari månads elräkning trillade ner i brevlådorna under förra veckan var det många av Linde energis kunder som höjde på ögonbrynen. Kunder som hade tecknat avtalsformen Linde Smart upptäckte att deras kilowattpris nu var högre än det rörliga elpriset, och en minst sagt ilsken diskussion tog fart på sociala medier. Det slutade dock inte där, under den föregående veckan ökade belastningen på bolagets kundtjänst med hela 400 procent, där många dessvärre tog till beklagliga metoder.
– Vi har full förståelse för att man är arg, ledsen och frustrerad, men man behöver inte gå till personangrepp, det hör inte hemma i ett civiliserat samhälle, säger vd Jens Isemo.
– Kunder har varit riktigt oförskämda, vissa har till och med varit här och gapat och skrikit, och det är så tråkigt. Det skrevs mycket på nätet och tonen var verkligen inte trevlig, dessutom var det mycket osanningar som spreds. Kritik och ifrågasättande är självklart, men tonen, påhoppen och uppenbara faktafel är inte okej, säger Leif Lundell tf kommunikationsansvarig.
I samband med att fakturorna skickades ut till kunderna inträffade dessvärre en miss, som gjorde att vissa fick räkningar med ett betydligt högre pris än det skulle vara. Detta väckte irritation och misstänksamhet hos några av kunderna.
– När de elektroniska fakturorna gick ut innehöll de fel pris, något vi fick nys om 20 minuter efter de skickats ut, då vår kontrollfunktion tillsammans med vår elhandelspartner såg att det inte stämde. Vi fick stopp på alla pappersfakturor, så där blev det inget fel, men de elektroniska gick vi in och justerade, förklarar Isemo.
– Det var väldigt olyckligt, men turligt nog upptäcktes det snabbt och kunde åtgärdas, säger Lundell.
För att undvika ytterligare missförstånd och otrevligheter vill man nu förklara hur och vad som påverkar elpriset, och även hur avtalsformen Linde Smart fungerar egentligen.
– Under hösten larmades det om att vintern skulle bli en krisperiod, med elpriser upp mot 6-8 kronor per kilowatt, och man pratade till och med om att det fanns risk för bortkoppling. Det var bara några månader sedan. I ett förvaltat elpris, som Linde Smart är, säkrar man in priserna i förväg för att ta bort de här enorma topparna, men det som hände kunde ingen förutspå. Januari blev en mild månad med låg elförbrukning, blåsigt samt att vi hade otroligt mycket vatten. Det gjorde att priserna dök, och de befarade 6-8 kronorna blev istället 1 krona. Men ambitionen är att vi ska vara billigare på lång sikt, vilket faktiskt är fallet för de som har haft Linde Smart de senaste 25 månaderna, där 22 av dessa varit lägre än det rörliga elpriset, säger Isemo.
Efter kundernas ilska har energibolaget rannsakat sig själva och erkänner att man borde varit tydligare i sin marknadsföring mot kunderna, något man nu kommer ändra på.
– Vi inser att vi behöver vara tydligare mot våra kunder när det gäller att beskriva vårt erbjudande. Vi kommer se över vårt marknadsmaterial och säkerställa att kunden verkligen har förstått när den gör sitt val av elhandelsavtal. Sedan kommer vi se över prissäkringsstrategin för att se om vi kan få ett jämnare pris, förklarar Isemo.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Bergslagens Sparbank, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 2500 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete. Vinnaren av årets Pitch fick dessutom gratis marknadsföring hos LindeNytt, för att kunna sprida sitt varumärke ytterligare.
Söndagen den 7 maj arrangeras Barnkalasfestivalen i Lindesberg arena. En festival för de allra minsta, där de kan få uppleva idoler som Mamma Mu och Kråkan, Pettsson och Findus samt trollkarlen Daniel Kane. Efter föreställningarna ges även möjlighet att fotograferas med karaktärerna. Nu kan LindeNytt, i samarbete med Besök Linde, ge två av er chansen att vinna varsin biljett till den efterlängtade festivalen.
– Det här blir superkul för barnen! säger eventstrateg Jeanette Andersson.
Våren närmar sig med stormsteg och det börjar så smått bli dags att ruska liv i växtligheten igen. Trädgårdsmästare Marco Åkesson bjuder på värdefulla tips inför den stundande trädgårdssäsong – redan nu finns det mycket att förbereda.
– Framför allt är det läge att få ner tomat, gurka och chili i jorden nu så det hinner att driva på tills man kan plantera ut dem, förklarar Marco.
I ett ymnigt snöfall besökte Miljöpartiets språkrör, Per Bolund, Linde energis nya solpark, Solvallen, i Vässlingby. Besöket var en del i den förre detta energi- och klimatministerns energiturné, där han ska träffa aktörer som alla utgör viktiga pusselbitar i framtidens hållbara energisystem.
– Det är jättekul att politiker från olika partier besöker oss och uppmärksammar de saker vi gör, säger Linde energis vd, Jens Isemo.
Från och med idag, den 1 mars, öppnar Lindesbergs kommun ansökningarna för årets feriearbeten, där ungdomar födda 2006 i år är prioriterade.
– Vi hoppas på att ungdomarna genom sitt feriejobb får nya goda erfarenheter som kanske kan hjälpa dem med sitt framtida yrkesval, säger Zila Conejeros, enhetschef på Arbetsmarknadsenheten i ett pressmeddelande.
Energibolaget Neoen planerar för att uppföra en ny jättelik solcellsanläggning i Frövi. Solcellsparken, som förväntas att bli en av Sveriges största, beräknas kunna ge en elproduktion på 60 GWh, vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för 3000 villor.
– Skulle den här parken byggas idag så skulle den ha blivit den största i Sverige, den är mer än tre gånger så stor som den idag största parken, förklarar projektledare Kristian Lilliesköld.
Efter närmare 30 år på brandstationen i Lindesberg, varav 7 år som räddningsledare, tog Anders Carlsson klivet upp som ny kårchef efter Mikael Juneholm i fjol. En position som innebär en stor utmaning när det kommer till rekrytering av ny personal, delvis på grund av att lönebilden är relativt låg.
– Det är inget man gör för lönens skull, det handlar om att göra någonting för samhället. Det är förbannat roligt att jobba som brandman och en fantastisk känsla att känna att man gör skillnad, menar Anders Carlsson, kårchef i Lindesberg.
Innovation Day är ett helt nytt koncept framtaget av årskurs 2 på Natur- samt Teknikprogrammet på Lindeskolan i samarbete med Linde Energi. Under ett antal lektionstimmar har elever fått i uppdrag att arbeta med innovationer, för att sedan presentera en idé för en jury, där en vinnande grupp utsågs. Årets vinnande bidrag blev ett förslag på hur man kan minska matsvinnet i skolorna, något som juryn nappade på.
– De hade ett kul upplägg som vi tyckte var genomförbart, inte bara på Lindeskolan, utan på många andra skolor, berättar Leif Lundell tf kommunikationsansvarig på Linde energi.