Klara Sahlén praoar på Team Sportia i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman
Efterlängtad prao för niondeklassare
På grund av pandemin tvingades hela Sveriges åttondeklassare att ställa in sin prao under våren. Under höstterminen gjorde Lindbackaskolan ett nytt försök att få ut sina numera niondeklassare på praktisk arbetslivsorientering men tvingades återigen att ställa in då man saknade arbetsplatser som ville ta emot ungdomarna. Men skam den som ger sig, med start i måndags kunde äntligen de två första klasserna komma ut på sin efterlängtade prao.
– Jag har längtat, det här är ju något roligt, säger Klara Sahlén som praoar på Team Sportia i Lindesberg.
Att pandemin har ställt till problem för många av landets skolungdomar är knappast någon nyhet vid det här laget, inställda lektioner, undervisning på distans och även inställd prao är några av biverkningarna efter flera år med covid-19 i samhället.
– De senaste åren har pandemin varit mer eller mindre konstant närvarande vilket har gjort att många arbetsplatser tog det säkra före det osäkra och valde att inte ta emot praoelever i samma utsträckning som förut. Det är ju något som vi hoppas blir annorlunda framöver i takt med att situationen blir mer under kontroll, och vi hoppas på en återgång till det normala, berättar Jonas Cederulf som är Studie- och yrkesvägledare på Fröviskolan, Lindbackaskolan och Storåskolan.
För vissa årskullar har effekterna varit mer påtagliga än andra, bland annat för de elever som nu går i nian, som för första gången kom ut på prao i måndags.
– Just den här kullen har haft lite otur genom hela sin grundskoletid, de skulle haft en vecka prao för ett år sedan som åttondeklassare och en vecka i höstas som nior. Man ska egentligen ha 2 veckor prao under högstadiet, men enligt skolverket var det godkänt om man ordnade en ersättningsvecka, vilket vi nu har lyckats göra, säger Jonas.
Jonas Cederulf är Studie- och yrkesvägledare på Fröviskolan, Lindbackaskolan och Storåskolan. Foto: Privat
Bristen på företag som ville ta emot elever gjorde att man ställdes inför ett dilemma, men Jonas lyckades lösa problemet genom att sträcka ut en hand till elevernas föräldrar för att se om deras arbetsplatser kunde ställa upp.
– Jag kände att vi inte kunde ställa in en gång till, så jag valde att vända mig till föräldrarna och då ramlade det in ytterligare platser. Så nu tror jag att vi löser så alla har fått gjort prao innan de slutar nian i sommar. Det blev ändå ganska bra att det blev under våren, de har mycket nationella prov nu, så det passade bra med en liten paus, avslutar Jonas.
Bakom kassan hos Team Sportia i Lindesberg står Klara Sahlén, som har praoat sedan i måndags.
– Jag tycker det är roligt, man lär sig en massa saker, och det är något jag skulle kunna tänka mig att jobba med. Jag har fått plocka varor, prismärkt stått i kassan och pumpat bollar, berättar hon glatt.
– Det är inte alla som vågar stå i kassan, men hon är duktig och tar för sig, berättar Micke Nielsen.
För Marcus och Saga var Kotten & Co deras förstahandsval. Foto: Camilla Lagerman
På Kotten & Co står Saga Lagerman och Marcus Hansson inne i trimmet, där de hjälper Lisa Alvbåge som just friserat lilla Leo.
– De är så duktiga och hjälper mig att sopa så fint, och så har ju hunden något annat att titta på också, säger hon med ett leende.
Både Saga och Marcus har egna djur, och Kotten var bådas förstahandsval när det kom till praoplats.
– Det är roligt, man får vara med djur och hjälpa till, säger Marcus.
Emil och Aron har lärt sig ett och annat hemligt recept. Foto: Camilla Lagerman
Emil Nyberg och Aron Kelescenyi valde att praoa på restaurangen Brödernas i Lindesberg, där de trivs mycket bra enligt dem själva.
– Jag gillar att hålla på med mat, och skulle kunna tänka mig att jobba med det, säger Emil.
– Det är bra variation, vi får lära oss mycket nya saker. Vi har fått göra såser, diska och servera, berättar Aron.
En undersökning gjord av Kantar Sifo visar att 9 av 10 vuxna tycker att barns sorg är ett viktigt ämne att prata om, men samtidigt vet närmare 50 procent inte hur man gör. Med anledning av detta har Fonus gjort en satsning, bland annat tillsammans med psykoterapeuten Louise Hallin som har lång erfarenhet av att arbeta med barn i sorg.
– Det här är ett jätteviktigt ämne att lyfta, men också något som vi vuxna gärna flyr ifrån, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.
Det har gått närmare två år sedan Charlotte Lundell tog över husdjursbutiken Kotten & Co efter Sara Lindlöf, och mycket har hänt under den tiden. Bland annat har man renodlat butikens sortiment och vidareutvecklat trimmet, som fått en ökning med närmare 40 procent. Nu ser man fram emot en härlig sommar och passar på att komma med lite tips inför de riktigt varma dagarna.
– Det här är det roligaste jag har gjort, helt annorlunda mot det jag har gjort förut och ingen dag är den andra lik, säger Charlotte med ett stort leende.
Den numera klassiska dragracingtävlingen Linde Open förblir liggande i dvala även i år, men motorklubben SHRA har nya planer för sommaren, nämligen två stycken race man kort och gott kallar för ”Bergslagens Snabbaste”.
– Alla bilar kan vara med och vi riktar oss till alla bilentusiaster i Lindesbergs kommun och runtikring, säger tävlingsansvarige Mikael ”Blomman” Blomberg.
Närmare tre månader har passerat sedan Lindegårdens Värdshus försattes i konkurs, men tiden efter har knappast varit lugn för makarna Persson, snarare tvärtom. Genom sitt nya företag, Lilla Logen, har Malin fullt upp med att servera nylagade luncher till sina kunder utanför Nya Snickerifabriken i Lindesberg.
– Det är jätteroligt, verkligen över förväntan, säger Malin Persson glatt.
Med start klockan 10.00 på måndag drar LIBOs aktivitetsvecka igång på Björkhyttevägen i Lindesberg. Under veckan ges barn och ungdomar möjligheten att testa olika sporter och knyta nya vänskapsband inför sommarlovet.
– Vi bjuder inte bara in våra hyresgästers barn, eftersom det är så många andra som har behov och som kanske inte kommer iväg på semester och liknande. Man ska känna sig välkommen även om man inte bor hos oss, berättar Annelie Bergkvist, marknadsansvarig på LIBO.
På grund av en vattenläcka i centrala Lindesberg, har många hushåll drabbats av missfärgat dricksvatten under tisdagseftermiddagen. Vid 18-tiden uppgav SOS Alarm, som svarar för Samhällsbyggnad Bergslagen, att det trots allt inte är någon fara att dricka vattnet.
– Det ser kanske inte så trevligt ut, men det handlar bara om avlagringar som har släppt och grumlat vattnet då trycket förändrats på grund av läckan. Det är ingen fara att förtära vattnet som det är, uppger operatör vid SOS Alarm.
Lindesberg har en riktig musiksommar att vänta, då stora namn som Thomas Järvheden, Mikael Rickfors och Jan Johansen kommer till Riff Musikbar inom kort, där även Martin Almgren gör ett stopp med sin egen sommarturné.
– Vi kommer ha galet mycket spelningar på Riff i sommar. Det blir quizkvällar, trubadurkvällar och band varje vecka efter midsommar, säger Johan Eriksson på Riff.
I september 2020 rasade en kraftig brand som förstörde flera av byggnaderna vid Ölsjöbadet i Ramsberg. Redan sommaren 2021 hade man byggt upp anläggningen på nytt med ideella krafter från föreningen Ramsberg – En Bygd i Bergslagen i samarbete med Lindesbergs kommun. På grund av pandemin så sköt man på invigningen, men på måndagen kunde man äntligen klippa bandet och genomföra en officiell invigning.
Solig inramning på välbesökt Pilkrogsdag
I strålande solsken trängdes både föräldrar och barn på den lilla pittoreska skolgården i Pilkrog under söndagen. Efter ett ofrivilligt uppeh...
Succé för premiären av Rejmesdagen
Under lördagen samlades utställare och besökare vid Rejmes i Lindesberg för att delta i festligheterna vid den allra första upplagan av det nya ...
Trollrallyts comeback blev en riktig fullträff
40 år efter att den allra första upplagan av Trollrallyt genomfördes i Lindesberg välkomnades den tillbaka med öppna armar av både publik och t...