För 22 år sedan kom Gun Andersson på idén att starta en secondhandbutik i Lindesberg. Det är tack vare henne som butiken Erikshjälpen finns i Lindesberg. Foto: Jennie Einarsson
Erikshjälpen i Lindesberg firade 22-årsjubileum
I år fyller butiken Erikshjälpen i Lindesberg 22 år och det uppmärksammades med ett stort firande i Kristinakyrkan på onsdagen. På plats fanns Gun Andersson för att berätta om historien kring hur det gick till när hon kom på idén att starta en secondhandbutik i Lindesberg.
Samlingssalen i Kristinakyrkan fylldes till bredden av aktiva, tidigare volontärer och anställda vid Erikshjälpen i Lindesberg när det var dags för det efterlängtade jubileet som på grund av pandemin blivit uppskjutet. Därför blev det tänkta 20-årsjubileet istället ett 22-årsjubileum.
Butikschef Lotta Sunvisson och David Fiske, pastor på Kristinakyrkan, var dagens värdpar och tillsammans berättade de om sitt samarbete. Därtill fanns även Erikshjälpens regionchef Dianna Hylan samt HR Specialist Jonas Ankarberg på plats för att berätta om organisationens arbete kring en miljömässig hållbar utveckling.
Dianna Hylan regionschef för Erikshjälpen. Foto: Jennie Einarsson
– Det är så kul att vara här och fira 22-årsjubileet tillsammans med er, jag är verkligen imponerad, inledde Dianna Hylan.
Erikshjälpen är Sveriges ledande second hand-kedja. I Sverige och Norge finns ett 60-tal butiker med 500 anställda, 1000 personer i praktik eller arbetsträning och c:a 1 300 volontärer.
– Det är så fantastiskt att så många är med och praktiserar och arbetstränar hos oss, men det som är ännu mer fantastiskt är alla volontärer som kommer och hjälper till, det är värt en stor applåd, sade Dianna Hylan när hon presenterade en sammanställning för aktiva inom hela organisationen.
Hylan berättade vidare om vikten av den miljömässiga hållbarheten. Under 2021 såldes över 10 miljoner artiklar i Erikshjälpens butiker, av dessa var 1 187 321 sålda klädesplagg. Detta sparade över 12 000 ton koldioxid jämfört med om man skulle ha tillverkat nya klädesplagg.
– Vi vill tacka för allt ni gör varje dag för barnen och världen de drömmer om, avslutade Dianna.
Med hjälp av David Fiske så visade Gun Andersson upp kort tagna genom åren som gått och delade med sig av berättelsen kring hur butiken startade. Foto: Jennie Einarsson
Det var 22 år sedan som Gun Andersson från Lindesberg kom på idén att starta en secondhandbutik. Dels för att sälja begagnade saker men också ge plats för arbetslösa och de som har svårt att komma in i arbete samt att ge pigga pensionärer en meningsfull sysselsättning.
– Jag ringde Erikshjälpen och frågade om de ville starta en secondhand butik här i Lindesberg. Det ville de gärna och de ville ha församlingen som samarbetspartner, det var ju precis det jag ville.
Efter ett år av planering var de redo att öppna men då kom det stora bakslaget som var nära att stoppa butiken.
– Jag tog tjänstledigt från lasarettet som jag jobbat på i 30 år och allt var klart för öppning. Då kom kommunen på att vi inte fick vara i den lokalen för att det klassades som industriområde, men det slutade så bra att det var en hög tjänsteman inom kommunen som höll invigningstalet. Det var väl en bra lösning!, säger Gun med ett skratt.
Kristinakyrkans pastor David Fiske och Lotta Sunvisson butikschef för Erikshjälpen i Lindesberg. Foto: Jennie Einarsson
Pastor David Fiske berättade om samarbetet mellan Kristinakyrkan i Lindesberg. En del av vinsten från Erikshjälpen går till projekt som kyrkan är engagerade i. Just nu är det bland annat ett projekt för barns rättigheter i Asien, idrottsskola i Kongo, skolor i Palestina för barn med inlärningssvårigheter och sjukhus i Nepal.
– Under de här 22 åren så handlar det om mycket pengar som lindesbergarna har bidragit med till de här projekten.
Avslutningsvis bjöds det på smaskig smörgåstårta, men innan detta så passade David Fiske och butikschef Lotta Sunvisson på att rikta ett stort tack till alla som bidragit till Erikshjälpen.
– Det har varit helt fantastiskt vad alla har gjort mycket, stort tack också till dagliga verksamheten som är med oss 5 dagar i veckan. Ni som inte längre är aktiva eller de som är med och hjälper till ibland vill jag också tacka, ni ska veta att ni är en stor del av vår verksamhet i Lindesberg det får ni aldrig glömma, sade Lotta innan hon delade ut en blomma till var och en av deltagarna som en tacksamhetsgest.
I samarbete med Caravan Club of Sweden anordnar Kerstin Birath en skördemarknad vid familjecampingen Gusselby Annorlunda i helgen. Det kommer dukas upp med det mesta man kan tänka sig på en skördemarknad, men utöver detta även försäljning och utställning av tavlor skapade av skådespelaren Mikael Persbrandt.
– De flesta vet vem Persbrandt är, så det kan vara intressant att se honom från en annan sida, menar Kerstin Birath, initiativtagare till evenemanget.
Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare sedan premiären 2016. Förra året fanns dessvärre inte tiden till att genomföra festen, men efter en lång tids planerande är man nu redo att bjuda in till show igen, den här gången i en ny tappning.
– Vi kallar den för Julfesten goes 70 years of rock, så det blir en liten rockjulfest i år, avslöjar Martin Almgren.
Ända sedan året 1943 har familjeföretaget Magnussons & Petterssons Brunnsborrningsfirma i Lindesberg varit verksamma i Örebroregionen. Detta firades under fredagen med öppet hus och 80-årsfest vid företagets lokaler på industriområdet i Lindesberg. Där bjöds det bland annat på korv, kaffe, tipspromenad och visning av en äldre variant av brunnsborrningsmaskin. Man fick också ta del av kuriosa, som till exempel att företaget under sina 80 år har hela 1,8 miljoner meter borrade brunnshål på meritlistan.
– Ja, det har blivit några meter genom åren, skrattar Daniel Magnusson, tredje generationens brunnsborrare.
Likt fjolåret arrangerades Lindemarken åter på Charlottenlunds Handelsområde, där ett 50-tal knallar hade ställt fram sina marknadsbord med korv, strumpor, väskor och allt däremellan. Som sig bör denna dag rådde en trevlig marknadskänsla ackompanjerad av doften från munkar och brända mandlar. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Nu stängs mellersta infarten
På måndag påbörjas arbetet med att byta ut den gamla brotrumman som leder vattnet från Torphyttebäcken under Fotbollsgatan vid den mellersta ...
Lindesberg bottenrankad – igen
Idag släppte Svenskt Näringsliv den årliga rapporten där de rankar företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Efter fjolårets placering på plats...
Efter att ha blivit beviljade stöd från Socialstyrelsen slår intresseföreningen Attention i Lindesberg ett slag mot ofrivillig ensamhet. Nu erbjuder man personer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning en unik möjlighet att testa en mängd olika aktiviteter så som LAN, bågskytte, bad och bowling gratis under hela hösten.
– Det är verkligen ett fint erbjudande, så vi hoppas att många sluter upp nu säger, Adina Langseth, ordförande i Attention Lindesberg.
Söndagen den 8 oktober spelas minnescupen Benjamins Minne för andra året, i Fritidsbyn Lindesberg. Cupen arrangeras av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010, tillsammans med LindeNytt, för att hedra minnet av pojkarnas vän och lagkamrat som gick bort i cancer endast 10 år gammal.
– Det viktigt för oss alla att vi genomför den här cupen, för Benjamin, säger Aleksander Lazarevic.
September är den internationella barncancermånaden, då människor världen över kraftsamlar i kampen mot barncancer. Hos Grillköket i Lindesberg fattade man beslutet att skänka en del av sina intäkter till Barncancerfonden, för att stötta deras arbete.
– Vi har alla barn, och vi vill kunna hjälpa till på det sättet vi kan, förklarar Walat Dino.
Med alla tillstånd i hand står det nu klart att Lindemarken går av stapeln 22 september och precis som i fjol blir det vid Charlottenlunds Handelsområde man håller marknaden, detta på grund av att man fortfarande saknar en plats för ett tivoli i anslutning till centrala Lindesberg.
– Vi på Lions hade helst haft Lindemarken i centrum, men det går inte att få ekonomi i det hela om vi inte har ett tivoli, förklarar Arne Eriksson, Lions president i Lindesberg.
Bilälskare firar att MG fyller 100 år
Vid 11-tiden rullade det in flertalet klassiska bilar från den södra infarten. Det brittiska bilmärket MG fyller 100 år under 2023 och även om ...