Telia Sonera övertog under hösten Lindesbergs stadsnät för 35 miljoner kronor. Nu satsar telejätten vidare i Lindesberg och investerar ytterligare 50 miljoner kronor på en fortsatt utbyggnad av fibernätet i tre steg med en början redan under våren 2014.
Efter affären mellan Lindesbergs kommun och Telia Sonera där kommunen till slut sålde sitt stadsnät till Telia för 35 miljoner kronor är parterna överens om hur en fortsatt utbyggnad av fibernätet ska gå till.
Vid en pressträff under förmiddagen informerade kommunen och Teila Sonera om att utbyggnaden av höghastighetsbredband via fiber kommer ske i tre steg. Det första steget inleds redan i mitten av februari 2014 då 650 villaägare inom Lindesbergs tätort får ett brev med ett erbjudande om att låta Telia dra in en fiberkabel i fastigheten. Samtidigt blir det också informationsträffar och dörrknackningsaktioner för att nå ut ordentligt med information om hur det hela ska gå till.
Senare under 2014 fortsätter Telia med nästa steg i anslutningssatsningen då man vänder sig till villaägare i de mindre orterna i kommunen med samma erbjudande. Under 2014 kommer cirka 2500 villor i kommunen nåtts av erbjudandet att dra in fiber i villan.
Det tredje och sista steget i satsningen berör övriga hushåll och företag i de mer glesbebyggda delarna av kommunen. I det arbetet kommer också de lokala byalagen involveras i, berättar man från Telia.
– Kommunen har anslutit sig till det nationella målet att minst 90 procent av alla svenska hushåll och företag ska ha tillgång till höghastighetsbredband. Det gäller nu också för Lindesbergs kommun, säger Anders Ceder (S).
Erbjudandet om fiber till villan skiljer sig på några punkter jämfört med det som tidigare Stadsnät erbjöd. Bland annat så innebär Telias erbjudande att fiberdragningen gäller ända in i huset, inte bar till tomtgräns eller husgrund. Priset som villaägaren ska betala för arbete och material är ännu inte bestämt men det blir ett kampanjpris, lovar Telias representanter vid pressträffen.
Det ska heller inte bli några problem med för låg anslutningsgrad. I fallet med stadsnät krävdes det att anslutningsgraden i ett visst område skulle överstiga 40 procent för att en utbyggnad skulle påbörjas. Detta blir inget problem nu enligt Anna Philipson, ansvarig för Telia Soneras nationella fibersatsning.
– Vårt anslutningskoncept är såpass starkt. Där vi går fram, där bygger vi, säger hon.
Det blir också ett så kallat öppet fibernät redan från första dagen, vilket innebär att det är villaägarna själva som väljer leverantörer av tele, Tv och övrig information och data som ska nå in i fastigheten via fibernätet.
– Vi måste nu komma till skott, komma igång snabbt. Medborgarna har med stadsnät byggt upp förväntningar som inte blev av. Nu bygger vi upp stora förväntningar igen och nu är det viktigt med ett resultat snabbt, säger Anders Ceder (S).
Också Pär-Olof Lindguist (M) är inne på samma linje.
– Vi kom inte fram med vår modell av stadsnät. Meningen med stadsnät var att vi skulle nå ut till invånarna bättre och snabbare än med andra alternativ som då fanns. Nu får vi backa tillbaka och göra om och göra rätt, säger han.
Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma vindar, något som uppskattades av barnen som under helgen tillbringade dagarna på Reidarsgården i Lindesberg för att mysa med gårdens alla djur.
För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.
Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna Christina Orrbo och Ann Björklund som nu axlar rollen som lokala bokhandlare.
– Vi ville att det skulle få leva kvar, och det kommer det att göra, även namnet Blombergska kommer bestå, säger Christina.
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos Fritidsbanken. Förra torsdagen slog man rekord i antal utlåningar, då hela 154 fritidsprodukter lämnades ut, något som nu gjort att man utökat öppettiderna med ytterligare en dag.
Under måndagen var det premiäröppning för Wienerkonditoriet under sin nya ägarflagg, då Sveas bageri och konditori numera står som ägare till det anrika Lindesbergsfiket. Men det var betydligt mer än bara namnet som bytts ut, då man under hela helgen jobbat i princip oavbrutet med att fräscha upp lokalen, något som uppskattades av kunderna.
– Ja, det har verkligen blivit otroligt fint! Det känns så mycket större helt plötsligt, och det är så fint med alla små detaljer, säger en av tisdagens gäster.
Efter en lång tids dvala är det nu dags för restaurangen i Folkets Hus att leva upp igen, när Tittis Bistro & Restaurang öppnar under måndagen. Till en början satsar man mest på lunchservering, men hoppas på att kunna utöka i takt med att pandemin förhoppningsvis ebbar ut.
– Vi kommer börja med att bara ha luncher och sedan längre framåt sommaren, beroende på hur det ser ut med coronan, kommer vi försöka ha öppet även på kvällar, säger Mathias Söderström.
Coronapandemin fick människor att stanna hemma i större utsträckning än förr och många tog tillfället i akt att rensa i sina hem, något man verkligen har märkt av hos Erikshjälpen i Lindesberg, som slog rekord på gåvomottagningen under 2020.
Vingeltorpets gårdsbutik i Björkhyttan har fått en strålande start sedan premiäröppningen i höstas och lockar redan till sig kunder inte bara från Lindesberg utan även runtom från Mellansverige. Här finner man varor med det lilla extra som man inte kan hitta i vilken butik som helst, bland storsäljarna finns exempelvis fårskinn och eldfat.
– Det går riktigt bra, över all förväntan, säger Anna-Lena Rydelius som tillsammans med sin man Stefan driver gårdsbutiken.