Det är ingen hemlighet att den torra sommaren har varit ett stort problem för både foderbönderna och djurägare. Efter månadens regnväder kan en del av fodret bli lättare att få tag på fram mot vintern. Foto: Timmy Lundegård

Foderbönderna lugnar – och varnar – efter sommarens foderbrist: ”Problem i vinter”

Inför vintern lär det bli klart enklare att få tag i hö och foder till sina gårdsdjur, däremot ligger halm och spannmål i farozonen inför de kallare månaderna. Detta meddelar Lindesbergs lokala foderbönder när LindeNytt ringer runt för att göra en statusuppdatering efter sommarens kraftiga foderbrist.
– De som behöver halm kommer nog att få ett problem i vinter, meddelar Karl Magnus Larsson.

Trots att juni inledde månaden med kyliga sommarnätter, så blev det snabbt mycket varmare under sommarmånaden i Mellansverige. Enligt SMHIs månadsrapport höll Lindesbergsregionen en minimal nivå av nederbörd samt en medeltemperatur på 16 grader, något som är varmare än normalt under juni.

Sommaren har jämförts med torkan som var under 2018, där det snabbt hotades med en stor foderbrist för alla djurägare inför resterande sommarmånader. Under juli har det kommit ökade mängder av regnskurar och nederbörd på sina håll, vilket har underlättat för våra lokala foderbönder som nu ser ett positivare ljus på fodersituationen.

– Det var ganska stor panik i början av sommaren där man var rädd för att det skulle bli som 2018 igen. Nu i slutet av juli är det däremot ett större lugn. Det har regnat på en del och om jag förstod det rätt så var det dessutom månadsrekord på nederbörden. Vi är nöjda för en stund, nu får det gärna vara sommar i någon vecka, säger Karl Selander från Spannarboda.

Efter ett månadsrekord på nederbörden under juli så känns det inte som att höbalar ska bli lika svåra att få tag i under vintern. Foto: Timmy Lundegård

– Hö och hösilage kommer det inte att vara några problem med nu som det känns. Med facit på hand så hade man nog inte behövt åka runt och skyndat ihop första skörden. Så mycket gräs som vi har nu, har jag nog inte varit med om på länge. Man kan säga att den skörden som försvann i juni kom istället i juli, fortsätter Karl.

Även i Fellingsbro är man nöjd med regnet som har uppstått.

– Jag avslutade min andra skörd nu i söndags och det har väl blivit likvärdiga skördar så här långt. Om jag fick 80% skörd på första skörden så fick jag i princip det samma på den andra skörden. Dessutom ser den tredje skörden ut att kunna rädda året, så jag är inte orolig över någon foderbrist i vinter, berättar Viktor Bergkvist.

Trots en tråkig första skörd i Vedevåg, så finns det positiva tongångar även där.

– Den första skörden är alltid den viktigaste och den är alltid svår att kompensera om den skulle bli dålig. Den andra skörden har däremot vuxit skapligt, vilket ger helt andra förutsättningar. De flesta kommer att behöva en bra tredje skörd för att få allt att gå ihop men det känns som att den kommer igång bra, vilket verkligen behövs till vintern. Det gör nog att de flesta laddar på med gödsel för att skapa de bästa förutsättningarna, berättar Karl Magnus Larsson.

De lokala foderbönderna ger en god nyhet för djur som kor och hästar som är i stort behov av hö. Foto: Timmy Lundegård

Varning för strö- och spannmålsbrist i vinter: ”Riskerar bli en bristvara”
Även om det finns positiva toner gällande foderskörden inför den kommande hösten och vintern, så finns det också några minustecken. Trots att bristen på bland annat hö och fodergräs minskas mot hösten, så finns det ändå risk att det kan bli brist på spannmål.

– Man ska tänka på att när man diskuterar foderbrist så pratar man oftast om det gräsbaserade fodret. Det finns även spannmål och med det fodret har det inte gått lika lång tid med skörden, vilket ger en sämre tillväxt som kan leda till brist. Det blir nog att köpa in sådant foder i vinter, säger Viktor Bergkvist.

– Framförallt mängden korn och havre kommer att bli svårt att få fram. Sedan kan det alltid variera från gård till gård, men oavsett så lär det inte bli några häpnadsväckande skördar. Det är tunt på fälten samtidigt som axen fortfarande är små. Det som skulle kunna rädda odlarna är nog vetet, som ändå ser något bra ut, säger Karl Magnus Larsson.

Havre är ett av spannmålen som riskerar bli en bristvara i vinter. Foto: Timmy Lundegård

En annan produkt med stor risk för brist är halm. Många använder halmen som ströbäddar till större djur som hästar och kor. Detta varnar bönderna för, kan bli ett problem under vintern.

– De som behöver halm kommer nog att få ett problem i vinter, det kommer nog inte att finnas i samma utsträckning. Framförallt flertalet köttproducenter är beroende av halm, då de använder halm som ströbäddar till sina djur. Bara 20-30 kor gör att man behöver stora mängder. Jag själv har turligt nog liggbås till mina kor, då använder vi spån vilket gör att vi klarar oss mildare. Trots det så går det åt halm till våra småkalvar, säger Karl Magnus Larsson.

– Det finns ingen riktig längd på halmen så här långt, vilket gör att det riskerar bli en bristvara. Framförallt de som använder djupströbäddar till sina djur kommer nog att tappa som det verkar nu, säger Viktor Bergkvist.

Publicerad 28 juli 2023 klockan 11:30

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Butiksinnehavare Daniel Larsson och hans medarbetare arbetar just nu med att ställa iordning butiken för det nya sortimentet. Foto: Jennie Einarsson

Bråda dagar för vitvaruhandlare när hemelektronik flyttar in

Just nu pågår ett intensivt arbete med att förbereda plats för ett nytt sortiment hos Elon på Charlottenlunds Handelsområde Lindesberg. Den cirka 100 kvm stora ytan kommer så småningom att rymma Elon Ljud & Bilds sortiment med allt ifrån tv-apparater till mobilskal och laddare – men ännu är man långt från klar.
– Vi har verkligen jobbat dygnet runt nu för att få till de här ytorna i butiken, men vi är ännu inte färdiga, informerar Daniel Larsson som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.

9 december 2023 klockan 08:47 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Annons


Per Sander och Ann-Louise Hytter på Lindesbergs Fastigheter. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Första hyreskontrakten klara för gamla Kristinaskolan

Arbetet med att förvandla den gamla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder är i full gång, och nu har även de sju första lägenheterna fått sina kontrakt påskrivna. Inflyttningsdatum är satt till 31 maj 2024, något som Per Sander på Lindesbergs Fastigheter är övertygad om att de kommer att hålla tidsmässigt.
– Vi räknar med att närmare 20 av lägenheterna ska vara så gott som klara fram till jul, berättar han.

8 december 2023 klockan 09:39 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Mer pengar från Lions till behövande i svåra juletider

På onsdagen fick Linde bergslags församling ett välbehövligt tillskott till kassan inför den ...

Gymnasiet får dåligt betyg – 37 procent utan examen

Ny statistik från Skolverket visar att hela 37 procent av eleverna i Lindesbergs kommun inte når ...

Patrik Esenius kommer ha ansvar på plats, Per Sander, Peter Larsson och Daniel Forsman. Foto: Camilla Lagerman

Driven trio tar över efter Peter Larsson: ”Jag är nöjd med mitt verk”

Efter 18 år bakom spakarna på Lindesbergs Bilskadecenter kliver nu Peter Larsson av som ägare, och lämnar över stafettpinnen till ett gäng drivna killar med stora visioner.
– Jag hoppas att jag kommer trivas med pensionärslivet, men det känns helt rätt att sälja till de här killarna, säger Peter.

1 december 2023 klockan 14:55 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Inga julbelysta träd förrän nästa år

Julbelysning är ett efterlängtat inslag när vintermörkret smyger sig på och med första advent runt hörnet är det åter dags att tända upp centrum i Lindesberg – men exakt vilken typ av belysning vi kommer få se blir en överraskning.
-Jag vill inte avslöja något men vi har en tanke bakom, så mycket kan jag säga, säger Monica Lindh, enhetschef på Tillväxtförvaltningen.

29 november 2023 klockan 09:09 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Högre vårdavgifter väntar när regionen gör enormt underskott
Då den nuvarande ekonomiska prognosen för Region Örebro län pekar på ett underskott på cirka en miljard kronor, har man i regionfullmäktige ...
28 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Elon Ljud & Bild flyttar in i Elon-butik
Elon Ljud & Bild kommer att stänga efter årsskiftet - men konceptet hemelektronik kommer fortfarande finnas kvar i Lindesberg, som en del i Elon-...
27 november 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Gemensamma krafter skapar en finare jul för utsatta familjer
För många är julen en högtid förknippad med familjemys, julklappar och julmat - men inte för alla. I många familjer får man inte ekonomin att ...
24 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Genrebild. Foto: Fredrik Norman

Redovisa arbetsgivaravgifter

INSÄNDARE/DEBATT: Sverige har idag en dold skatt på arbete som kallas för arbetsgivaravgift. Det gör att många betalar betydligt högre skatt än de är medvetna om. För att öka transparensen i hur våra gemensamma skattepengar används, bör regionen samt länets kommuner omgående redovisa avgiften på anställdas lönebesked.

24 november 2023 klockan 10:49 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Wajih klipper till förmån för Barncancerfonden

Måndagen den 18 december håller Salong Diem i Lindesberg öppet i hela 11 timmar för att göra folk julfina inför den stundande högtiden. Alla intäkter under dagen kommer dock gå oavkortat till Barncancerfonden, som alltså får ett fint tillskott lagom till jul.
– Det bästa jag vet är att göra människor glada, säger Wajih Daoud.

22 november 2023 klockan 13:56 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Gåvobion ska sprida glädje till behövande i jultider

I samband med julskyltningen den 3 december arrangerar Lindesbergs Biograf eventet Gåvobio, med syfte ...

En vinnare av presentkortet hos Nya Snickerifabriken utsedd

Klockan 19.00 på måndagen stängde LindeNytts tävling där ett cirkulärt presentkort hos Nya ...

bildspel Rekordhögt tryck på Frövifors julmarknad

Kransar, salmbärssylt, honung, kanderade äpplen och kaffe - detta och mycket mer gick att hitta på Frövifors ...

Lindesbergs lasarett. Foto: Camilla Lagerman

Beslutet: Stora besparingar inom sjukvården väntar

Under torsdagsförmiddagen fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut gällande de stora besparingar som Region Örebro län står inför. Tidigare har nämnden beslutat att anta den utvecklingsplan som ska ligga till grund för hur dessa besparingar ska genomföras, och under torsdagen antog man även den budget som lagts fram. Utvecklingsplanen ser därmed ut att bli verklighet under 2024.

16 november 2023 klockan 12:42 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Vem tycker du ska få årets Energiklapp?

Med syfte att lyfta fram lokala eldsjälar, initiativ och projekt har Linde energi sedan fyra år tillbaka uppmä...

Björn Rosenström gästar Vårmönstringens Vårfest

Efter premiärsuccén för Vårmönstringens egen utomhusfestival, meddelar arrangören nu att Vårfesten...

Pigg förening firar 125 år med öppet hus och fest

Lördag 11 november bjuder Lindesbergs äldsta idrottsförening, Lindesbergs Tennisklubb, in till ett ...

Futsaldamerna gör upp i helgens cup

I helgen stundar en andra omgång av Lindegym Futsal Cup 2023. Denna gång är det damerna som intar planen på ...

Nu skall ljus tändas för krigens offer – uppmanar invånarna att vara med

På initiativ av Socialdemokraterna i Lindesbergs kommun anordnas en ...

Delar av centrum utan fjärrvärme på grund av läcka

Delar av centrala Lindesberg kommer att vara utan fjärrvärme under onsdagseftermiddagen och kvällen. ...

Elin Olofsson och Lena Ernstsson är Lindesbergs nya matchmakers. Foto: Jennie Einarsson

Elin och Lena riggar upp för snabbdejting på singlarnas dag

På självaste Singles Day, som infaller lördag 11 november, är det premiär för ett nytt koncept i Lindesberg, som förhoppningsvis får Amors pilar att flyga vilt – och träffa rätt. Det handlar om speed dating där tiden är knapp. På tre minuter gäller det att snabbt lära känna varandra och förhoppningsvis resulterar kvällen i en ny bekantskap.
– Även om man inte hittar en dejt eller partner, så kanske man kan få en god vän, menar initiativtagaren Lena Ernstsson.

8 november 2023 klockan 11:10 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Rysligt mingel under helgens Halloweenfirande
Under den gångna helgen genomförde både Brasserie All In och Lindesbergs Stadshotell sina Halloweenfester, där gästerna dök upp utklädda till ...
6 november 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Gruppen bakom protestlistorna tackar för stöd – och bekymras över viss vägran
INSÄNDARE: Vi som ingår i gruppen och står bakom protestlistorna Stoppa nedmonteringen av Lindesbergs lasarett har nu spridit listorna i affärer- ...
3 november 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Slöjdare firar 40 år med jubileumsmässa
I helgen bjuder Bergslagens Slöjdare in till sin årligen återkommande Hantverksmässa, som denna gång blir av extra festlig karaktär - fö...
2 november 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-10-31

2023-10-31

2023-10-26

2023-10-25

2023-10-23

2023-10-18

2023-10-17

2023-10-13

2023-10-12

2023-10-11

2023-10-10

2023-10-10

2023-10-09

2023-10-06

Evenemangstips
Nyheter från Expressen
Polishändelser i Örebro län
2023-12-11 16:36