Det är ingen hemlighet att den torra sommaren har varit ett stort problem för både foderbönderna och djurägare. Efter månadens regnväder kan en del av fodret bli lättare att få tag på fram mot vintern. Foto: Timmy Lundegård

Foderbönderna lugnar – och varnar – efter sommarens foderbrist: ”Problem i vinter”

Inför vintern lär det bli klart enklare att få tag i hö och foder till sina gårdsdjur, däremot ligger halm och spannmål i farozonen inför de kallare månaderna. Detta meddelar Lindesbergs lokala foderbönder när LindeNytt ringer runt för att göra en statusuppdatering efter sommarens kraftiga foderbrist.
– De som behöver halm kommer nog att få ett problem i vinter, meddelar Karl Magnus Larsson.

Trots att juni inledde månaden med kyliga sommarnätter, så blev det snabbt mycket varmare under sommarmånaden i Mellansverige. Enligt SMHIs månadsrapport höll Lindesbergsregionen en minimal nivå av nederbörd samt en medeltemperatur på 16 grader, något som är varmare än normalt under juni.

Sommaren har jämförts med torkan som var under 2018, där det snabbt hotades med en stor foderbrist för alla djurägare inför resterande sommarmånader. Under juli har det kommit ökade mängder av regnskurar och nederbörd på sina håll, vilket har underlättat för våra lokala foderbönder som nu ser ett positivare ljus på fodersituationen.

– Det var ganska stor panik i början av sommaren där man var rädd för att det skulle bli som 2018 igen. Nu i slutet av juli är det däremot ett större lugn. Det har regnat på en del och om jag förstod det rätt så var det dessutom månadsrekord på nederbörden. Vi är nöjda för en stund, nu får det gärna vara sommar i någon vecka, säger Karl Selander från Spannarboda.

Efter ett månadsrekord på nederbörden under juli så känns det inte som att höbalar ska bli lika svåra att få tag i under vintern. Foto: Timmy Lundegård

– Hö och hösilage kommer det inte att vara några problem med nu som det känns. Med facit på hand så hade man nog inte behövt åka runt och skyndat ihop första skörden. Så mycket gräs som vi har nu, har jag nog inte varit med om på länge. Man kan säga att den skörden som försvann i juni kom istället i juli, fortsätter Karl.

Även i Fellingsbro är man nöjd med regnet som har uppstått.

– Jag avslutade min andra skörd nu i söndags och det har väl blivit likvärdiga skördar så här långt. Om jag fick 80% skörd på första skörden så fick jag i princip det samma på den andra skörden. Dessutom ser den tredje skörden ut att kunna rädda året, så jag är inte orolig över någon foderbrist i vinter, berättar Viktor Bergkvist.

Trots en tråkig första skörd i Vedevåg, så finns det positiva tongångar även där.

– Den första skörden är alltid den viktigaste och den är alltid svår att kompensera om den skulle bli dålig. Den andra skörden har däremot vuxit skapligt, vilket ger helt andra förutsättningar. De flesta kommer att behöva en bra tredje skörd för att få allt att gå ihop men det känns som att den kommer igång bra, vilket verkligen behövs till vintern. Det gör nog att de flesta laddar på med gödsel för att skapa de bästa förutsättningarna, berättar Karl Magnus Larsson.

De lokala foderbönderna ger en god nyhet för djur som kor och hästar som är i stort behov av hö. Foto: Timmy Lundegård

Varning för strö- och spannmålsbrist i vinter: ”Riskerar bli en bristvara”
Även om det finns positiva toner gällande foderskörden inför den kommande hösten och vintern, så finns det också några minustecken. Trots att bristen på bland annat hö och fodergräs minskas mot hösten, så finns det ändå risk att det kan bli brist på spannmål.

– Man ska tänka på att när man diskuterar foderbrist så pratar man oftast om det gräsbaserade fodret. Det finns även spannmål och med det fodret har det inte gått lika lång tid med skörden, vilket ger en sämre tillväxt som kan leda till brist. Det blir nog att köpa in sådant foder i vinter, säger Viktor Bergkvist.

– Framförallt mängden korn och havre kommer att bli svårt att få fram. Sedan kan det alltid variera från gård till gård, men oavsett så lär det inte bli några häpnadsväckande skördar. Det är tunt på fälten samtidigt som axen fortfarande är små. Det som skulle kunna rädda odlarna är nog vetet, som ändå ser något bra ut, säger Karl Magnus Larsson.

Havre är ett av spannmålen som riskerar bli en bristvara i vinter. Foto: Timmy Lundegård

En annan produkt med stor risk för brist är halm. Många använder halmen som ströbäddar till större djur som hästar och kor. Detta varnar bönderna för, kan bli ett problem under vintern.

– De som behöver halm kommer nog att få ett problem i vinter, det kommer nog inte att finnas i samma utsträckning. Framförallt flertalet köttproducenter är beroende av halm, då de använder halm som ströbäddar till sina djur. Bara 20-30 kor gör att man behöver stora mängder. Jag själv har turligt nog liggbås till mina kor, då använder vi spån vilket gör att vi klarar oss mildare. Trots det så går det åt halm till våra småkalvar, säger Karl Magnus Larsson.

– Det finns ingen riktig längd på halmen så här långt, vilket gör att det riskerar bli en bristvara. Framförallt de som använder djupströbäddar till sina djur kommer nog att tappa som det verkar nu, säger Viktor Bergkvist.

Publicerad 28 juli 2023 klockan 11:30

Timmy Lundegård , timmy@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Camilla Lagerman

Efter konkursen – ny ägare tar över Wienerkonditoriet

I slutet av juni begärdes Sveas bageri och konditori i konkurs, något som även påverkade Sveas Wiener i Lindesberg. Nu kan LindeNytt avslöja att en ny ägare har tagit över det anrika Wienerkonditoriet, som nu får nytt liv.
– Nu är det dags! Det är jätteroligt, säger Susanne Thammes, teamledare i Lindesberg.

18 juli 2024 klockan 12:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Arkivfoto: Jennie Einarsson

Över 200 loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 13-14 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget Bergslagens loppishelg går av stapeln för sjätte året i rad. Över 200 olika säljare, från Silverhöjden i norr till Fellingsbro i söder, öppnar dörrarna för fyndsugna loppisälskare mellan klockan 10.00-16.00 både lördag och söndag.

8 juli 2024 klockan 15:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Rusta etablerar sig i Lindesberg – öppnar hösten 2025

Varuhuset Rusta, med över 100 butiker spridda över landet, etablerar sig i Lindesberg. Butiken ...

Sveas bageri och konditori i konkurs – konkursförvaltaren söker lösning

I februari 2021 tog Sveas bageri och konditori över det anrika ...

Möt årets drivna drömjobbare: ”En fantastisk möjlighet”

För trettonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drö...

Hugo Öhman, digital specialist på Tormek hoppas på en succé för andra upplagan av Sharp Makers. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bland Harry Potter-kvastar och andra vassa konstverk

Efter fjolårets succé har slipmaskintillverkaren Tormek åter slagit upp portarna för att visa besökare vad man kan göra med en vass egg. 25 nya konstnärer installerar nu sina kreationer i Sharp Makers 2024 och variationen är stor även i år – allt från en flygande Harry Potter-kvast till handgjorda musikinstrument och en mekanisk val finns att beskåda.
– Vi vill inspirera folk och visa upp våra duktiga användare och vad de kan åstadkomma, så vi kör i år igen, säger Hugo Öhman, digital specialist på Tormek.

18 juni 2024 klockan 12:11 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Karzan Kader har nu öppnat sitt efterlängtade Mama Rosa. Foto: Camilla Lagerman

Karzan gjorde verklighet av sin dröm – nu är Mama Rosa öppet

Redan för 15 år sedan föddes drömmen hos Karzan Kader om att en dag öppna en restaurang i Mama Rosas gamla lokaler, och att den skulle bära samma namn som förr i tiden. Nu har han gjort verklighet av sin vision, och han hoppas kunna skapa samma känsla av gemenskap som fanns då.
– Jag själv var för ung för att komma in, men jag har fått höra historier om hur det var på den tiden, med långa köer och fullsatta kvällar, säger han med ett leende.

14 juni 2024 klockan 15:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bowlingfantast från Kumla ny ägare när ”Pinnen” säljer
Efter två år som ägare av Kajsa & Pinnens Bowling och Restaurang i Lindesberg, har nu Lars-Åke ”Pinnen” Johansson sålt verksamheten. Ny ä...
11 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Efter flera jättebyggen står Lindeföretaget inför ett gigantiskt projekt
Efter närmare 26 år i byggbranschen har Lindesbergsbolaget TAB - Tommy Allström Byggproduktion - blivit ett välkänt namn inte bara i bygden utan...
10 juni 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Modiga förare i snabba bilar när Trollrallyt gick av stapeln
Det bjöds på både regn och sol, men framförallt en massa glädje, när årets upplaga av Trollrallyt gick av stapeln under nationaldagen. Ett ...
6 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Efterlängtad återkomst: Flytande konsert med Martin Almgren i sommar

Efter två års uppehåll är det dags för den omåttligt populära flytande konserten med Martin Almgren att göra comeback. Datumet är satt till lördagen den 3 augusti, klockan 18:00, och precis som tidigare kommer man hålla till ute på Råsvalens vatten i höjd med Lövåsen.

5 juni 2024 klockan 08:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Bildspecial: Studentbalen 2024

Startskottet för studentveckan har officiellt gått, och under lördagskvällen samlades Lindeskolans avgångselever för den traditionsenliga balen på Nora Stadshotell. Höga klackar, böljande klänningar och stiliga kostymer minglade på röda mattan i solskenet som strålade ikapp med studenternas leenden. LindeNytt kan här bjuda på ett bildspel från kvällens festligheter.

1 juni 2024 klockan 21:28 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Krögarparet firar 1-årsjubileum med ny satsning

Den 1 juni har det gått ett år sedan krögarparet Oliver Lindberg och Daniel Ekström slog upp portarna till ...

Festligt när Trivselköp i Guldsmedshyttan firar 45 år

Under fredagen firar ICA Supermarket Trivselköp i Guldsmedshyttan sitt 45-årsjubileum med ett ...

bildspel Bildextra: Gamla Kristinaskolan färdig för inflytt

Arbetet med att förvandla den gamla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder är nu inne på sluttampen. ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Gamla skolprylar efterlyses inför inflytt i Kristinaskolan

Med knappt en vecka kvar tills den gamla Kristinaskolan får sina allra första hyresgäster, efterlyser fastighetsägaren prylar med koppling till skolverksamheten som än gång huserade i byggnaden.
– Det vore roligt med exempelvis lite fina bilder från förr att hänga upp i trapphuset, så man får den här känslan från skolan, säger Ann-Louise Hytter från Lindesbergs Fastigheter.

24 maj 2024 klockan 11:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Klockars efter beskedet från LPO: ”Deras fria vilja”

Det politiska styret i Lindesberg är inte längre i majoritet efter att LPO lämnade beskedet ...

LPO avslutar samarbetet med majoriteten – blir vågmästare

Efter knappt 17 månader vid makten har det nya majoritetsstyret i Lindesbergs kommun gått i ...

Lindesberg får en egen stadsfest – premiär i juli

Lördagen den 6 juli är det premiär för den allra första upplagan av Lindesberg Stadsfest, ett ...

bildspel Hyrmaskinsdagen lockade både stora och små

Trots en kylslagen och bitvis regnig väderlek lockade årets upplaga av Hyrmaskinsdagen många nyfikna besökare ...

bildspel Martin Almgren satte extra glans på årets BEL-ceremoni

Lindeskolans årliga BEL-ceremoni genomfördes under tisdagseftermiddagen under, som alltid, mycket ...

En stunds fika och avkoppling för medlemmarna i HjärtLung Bergslagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax

Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikällans relaxavdelning i Lindesberg, för några timmars avkoppling och omvårdnad. Medlemsträffarna fyller många funktioner, bland annat försöker man motverka ensamheten.
– Människor som är hjärtsjuka och lite äldre är ofta ensamma, då ville vi göra något gemensamt som alla kunde vara med på, berättar ordförande Gun Ehnvik.

22 april 2024 klockan 11:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”
Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar, är glädjen stor både bland elever och lärare. LindeNytt h...
12 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag
Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på Lindbackaskolan lyckats få ihop pengar till en högt efterlängtad ...
12 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan
Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på Lindeskolan, kom under torsdagen beskedet att...
11 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-06

2024-04-04

2024-04-02

2024-03-28

2024-03-27

2024-03-26

2024-03-22

2024-03-21

2024-03-19

2024-03-18

2024-03-15

2024-03-12

2024-03-08

2024-03-06

2024-07-21 15:02