Näringslivschef, Merit Israelsson, förtvivlas över Svenskt Näringslivs rapport som klargör att var tredje företagare i Lindesbergs kommun avstår att framföra kritik mot kommunen av ren rädsla att det skall slå tillbaka mot deras verksamhet.
Svenskt Näringslivs stora enkätundersökning om företagsklimatet, som släpptes för några dagar sedan, visar att var tredje företagare i Lindesbergs kommun tvekar att framföra kritik mot hemkommunen eftersom de befarar att det får negativa konsekvenser.
Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer på Svenskt Näringsliv, säger att ”Oron är ett stort demokratiskt problem och riskerar att hindra företag från att utvecklas och växa”.
– Jag håller helt med om det, säger Merit Israelsson, näringslivschef i Lindesbergs kommun.
I undersökningen har 33% (jämfört med 30% i riket) av de deltagande företagen i Lindesberg svarat att de någon eller flera gånger känt tvekan att lämna klagomål till kommunen med risken att det kommer att påverka dem negativt. Det är förödande för kommunen.
– Vi har arbetat med att förbättra vårt företagsklimat under flera år vilket också börjar ge resultat, men förutsättningen för att vi ska kunna utveckla och förbättra vår service är att våra företag vill och vågar lämna synpunkter på vårt arbete, säger Merit.
Varje gång någon tvekar är ju ett klart nederlag, markerar näringslivschefen.
– Vi måste på alla nivåer inom kommunen välkomna både beröm och kritik. Det måste finnas ett förtroende och en öppenhet mellan kommunens representanter och företagen men också en förståelse för varandras arbete och uppdrag och det kräver en ständig dialog.
– Jag tar tacksamt mot exempel från de företag som varit med och svarat på enkäten om i vilka sammanhang man känt oro. Det skulle vara till hjälp för oss då vi under hösten ska arbeta fram en strategi för kommunens näringslivsarbete. I arbetet får vi givetvis ta med oss också den här undersökningen och försöka hitta metoder och fler forum för dialog med våra företag. Målsättningen måste ju vara att ingen i framtiden ska behöva känna oro att framföra sina synpunkter, avslutar Merit Israelsson.
Ett trettiotal lådbilsförare gjorde under lördagen upp om titlarna i årets upplaga av Trollrallyt. Under ett strålande solsken hejades de modiga förarna fram av publiken längs banan innan de slutligen gick i mål. Snackisen från 80-talet är här för att stanna, åtminstone om man ska tro förarna i startfältet.
Under våren har butiksägare Kent Söderström satsat stort på att renovera ICA Supermarket Trivselköp i Guldsmedshyttan. Med hjälp av butikschef Anna Tägt har de gett butiken ett rejält ansiktslyft.
– Det här är nog den största renoveringen som vi har gjort på tio år, berättar Kent Söderström.
Med en solig prognos från SMHI råder det så gott som perfekta förhållanden inför morgondagen när årets upplaga av LindeDagen – anordnas för sjunde gången.
– För det första har vi tur med vädret, det är en väldigt avgörande faktor. Sedan är det oerhört många som medverkar i år, det är över 170 utställare, säger Sven Carlsson som är ansvarig för information och marknadsföring kring eventet.
I dagens stressiga samhälle finns det sällan tid för avkoppling, men detta är något som Rosmarie Haapala från Hälsorum Bergslagen och Elin Falk från Kallernäs Getgård vill råda bot på. Nu drar de med gemensamma krafter igång en helt ny typ av hälsokur som ska ge en chans till en lugn stund och återhämtning i vardagen.
– Jag har inte hört talas om ett sånt här koncept tidigare, det här är vi nog är ensamma om, förklarar Elin.
Sedan 1995 har utmärkelsen Årets industriminne delats ut av Svenska industriminnesföreningen med syfte att ”uppmärksamma vårt industriella kulturarv och viktiga insatser som görs för att vårda och förmedla detta”. Nu står det klart att årets pris går till Frövifors pappersbruksmuseum.
– Vi är väldigt glada för den här utmärkelsen, det laddar på våra batterier litegrann när vi fortsätter att kämpa för den här fantastiska miljön, säger Mikael Tiderman, museichef på Frövifors Pappersbruksmuseum.
På lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals bilentusiaster till Lindesberg. I år lovar väderprognosen strålande solsken och varma temperaturer, något som arrangörerna av Vårmönstringens egen utomhusfestival gläds åt.
– Det känns skitkul, alla är taggade, säger Johan Eriksson på JME Music.
Den 1 maj har det gått hela 10 år sedan Lindesbergs Handelsträdgård slog upp portarna för allra första gången, något man givetvis vill fira tillsammans med sina kunder.
– Vi hoppas att det kommer mycket folk och firar med oss. Lindesberg är en perfekt stad, folket är bra, jag skulle inte vilja bo någon annanstans, säger Elvis Karaosmanovic.
Om en dryg vecka är det dags för det nya restriktionshäktetet vid anstalten Hinseberg att ta emot sina allra första klienter. Häktet som för första gången kommer att ta emot både män och kvinnor förväntas att fylla en viktig funktion då kriminalvården i dagsläget är utsatt för högt tryck beläggningsmässigt.
– De här platserna är direkt avgörande för att vi ska klara av vårt uppdrag de kommande veckorna och månaderna, menar kriminalvårdschef Daniel Hultman.