Efter att ha varit ute och sett världen i många år, återvände den inbitne lindesbergaren till Sverige. Tjugo år spenderades i Afrika och när Anders Persson tillsammans med sin familj beslutade sig för att flytta hem till Anders hemstad, Lindesberg, startade han sitt företag Linde Brodyr & Dekor, där man kan hitta allt mellan himmel och jord.
Anders Persson beskriver sig själv som en gammal, infödd lindesbergare. Han jobbade åt Lindesbergs kommun i många år men bestämde sig år 1992 för att röra på sig och ge sig ut i världen.
– Jag rymde utomlands, i tjugo år var jag i Afrika. Jag jobbade med vattenpumpar för staten i Botswana i tretton år och sju år i gruvorna i Kongo. Från allra första början hälsade jag på en kompis där borta och jag fick ett jobberbjudande där han jobbade och så rann det på. Ju mer man lärde sig, desto bättre jobb fick man också. Jag tvekade aldrig, det får man inte. Det är inte så märkvärdigt som folk tror, man går upp på morgonen och går till jobbet precis som hemma. Dock jobbar man mycket mer där, man jobbar sju dagar i veckan, berättar Anders.
Anders familj kommer från Botswana och när det blev dags för barnen att börja i skolan, bestämde de sig för att flytta till Sverige för att barnen skulle få möjlighet att gå i den svenska skolan. Efter återkomsten till Sverige gick Anders arbetslös i ett par år, men han hade en önskan om att prova på något nytt, varför det blev just en broderiverksamhet, det vet han inte riktigt själv. Företaget Linde Brodyr & Dekor är ett familjeföretag som drivs av Anders och hans sextonåriga dotter.
– Jag blev ombedd av företag att brodera åt dem på deras yrkeskläder, bland annat måleri- och snickerifirmor.. Det finns många föreningar i stan, det finns en trehundra på listan, även om nu inte alla är aktiva, men jag broderar gärna åt dem. En del väljer att trycka på kläderna för att det är lite billigare än att brodera, men broderier varar mycket, mycket längre och det ser dessutom lite proffsigare ut, säger Anders.
Anders utbud är stort, han broderar på i stort sett allt. Det är bara fantasin som sätter gränser och för den som ännu inte klurat ut någon bra och personlig julklapp till farmor som redan har allt, eller dottern som vill favorithästens namn på schabraket, ja, då fixar Anders det. I den lilla butiken kan man hitta ett broderat Manchester United-märke, en Angry Bird på en frottéhandduk, kuddar med Elvis Presley och Marilyn Monroe som motiv och en jeansjacka med en enorm brodyr på ryggen föreställande motorcykelmärket ”Indian”. Man skulle nog våga påstå att kundens önskan, det är Anders lag.
– Jag gör broderier på hästtäcken, schabrak, vojlockar, ridkläder, handdukar, monogram, inramade broderade tavlor, kepsar, tröjor, kuddar och väskor med motiv, ja, vad som helst. Just nu håller jag till exempel på med broderi till ett hotells skjortor.
Anders säljer även Lindesnickarens alster, såsom ramar och speglar i Shabby Chic-stil.
Anders hittar man på Bergslagsvägen 4, mitt i backen.
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se Lindesbergs nyaste livsmedelsbutik. När klockan slog 10:00 fylldes butiken snabbt av köpsugna kunder som fyllde sina varukorgar.
– Många reagerade på att det var så stort, de hade förväntat sig att vår mjölkkyl skulle vara som en liten låda ungefär, så det är jättekul, säger vd Mikael Karlsson glatt.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.
Söndagskvällens handbollsmatch mellan LIF Lindesberg och Skogås hade bara tre minuter kvar när man fick pausa spelet. Inbrottslarmet drog igång i samband med ett häftigt anfallsspel vilket gjorde att drygt 500 personer fick utrymma lokalen.
Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2025” på Lindeskolan. Sensorstyrd gatubelysning, småskalig biogasproduktion och berglagring av värme var bara några av de smarta idéer som skulle kunna göra Lindesberg till en mer hållbar plats. Vann gjorde dock ett team smarta elever som kommit fram till att lägesenergin i vattnet i ett vattentorn skulle kunna nyttjas för att alstra ström.
I den vita lilla stugan på gården i Torphyttan frodas kreativiteten hos makarna Anna och Johan Falkensjö, där de i slutet av förra året öppnade sin egen inredningsbutik. En dröm de gjorde verklighet av efter att Johan drabbats av cancer, genomgått tuffa behandlingar och kommit ut frisk på andra sidan.
– Vi ville inte vänta med drömmen tills vi blir pensionärer, så då bestämde vi oss för att göra slag i saken, säger Anna.
Under tisdagsförmiddagens sammanträde i Tillväxtnämnden beslutades att man ska skriva ett långsiktigt hyreskontrakt med Falab avseende Stripa Gruvområde. Samtidigt vill Falab sälja området, då det helt enkelt inte går ihop sig ekonomiskt.
– Det handlar om att börja smått och bygga stabilitet, det finns en långsiktig plan, försäkrar nämndens ordförande Tom Persson (SD).
Efter flera uppmärksammade granskningar av media beslutade kommunstyrelsen i Lindesberg att tillsätta en extern utredning av bolagets markaffärer. Under måndagseftermiddagen kallade man till en pressträff för att presentera resultatet.
– Nu har rapporten kommit, och till min stora glädje har den inte hittat några oegentligheter alls, säger Tomas Klockars (M).