I timmar har han åkt båt på Amazonas bifloder för att uppsöka de många indianbyar som ligger isolerade, i syfte att erbjuda eftertraktad läkarvård. Och hela resan betalade han ur egen ficka. Men det var det värt, menar läkaren Jan Ulfberg, som idag berättade om sin Colombiaresa på Rotarys öppna lunchmöte.- Med små medel kan man hjälpa så många och så mycket!
Jan Ulfberg är forskare och specialistläkare inom invärtesmedicin. Idag arbetar han vid Läkargruppen i Örebro. Men han har lagt mycket tid på att resa till länder som Kongo och Kenya och verkat som läkare i biståndssyfte.
Det oegennyttiga hjälparbete som Jan Ulfberg bedrivit under sin resa i vintras arrangerades av Ankarstiftelsen. Det är en välgörenhetsorganisation som har 90-nummer och bedriver hjälpverksamhet framförallt i Colombia. Stiftelsen fokuserar på att bygga upp skolor i djungeln, ge sjukvård och att starta olika vattenprojekt.
– Det är framförallt vattenfrågan och fattigdomen som är det stora problemet för indianbyarna i södra Colombia, berättar Jan Ulfberg. Man dricker regnvatten som blir kontaminerat och ger olika infektionssjukdomar.
Under de tre veckor som Jan Ulfberg vistades i Amazonas hann han besöka många byar. De ligger utmed Amazonas lugnare bifloder, sex timmars båtfärd från närmaste stad, och varje by består av ungefär två hundra invånare. Hit går det inga vägar utan alla transporter sker på floden.
– Hela livet kretsar kring floden och alla arbetar med fiske. Födan består i huvudsak av fisk, höns, ägg och grönsaker vilket är mycket bra mat. Ingen är undernärd.
Eftersom indianbyarna ligger så isolerade finns ingen sjukvård att tillgå. Det leder till att både mödra- och barnadödligheten bland invånarna är mycket hög. När Jan Ulfberg och hans kollegor anlände i vintras var det första gången på mycket länge som byborna sett en läkare.
– Vi var välkomna. Raskt utrymdes ett hus och en helt öppen mottagning öppnades. Här träffade jag ungefär 100 patienter per dag. Barnen hängde i klungor vid fönstren för att bevaka vad doktorn hade för sig.
Jan Ulfberg träffade många intressanta människor under sin resa. Han sov över i byarna under färden och fick därmed en större insikt i hur indianerna levde och verkade.
– Visst är det en stor fattigdom. Men jag funderar på vad som egentligen gör oss människor lyckliga. Är det pengar eller att man tillhör ett sammanhang? Här upplevde jag harmoniska människor som absolut inte önskar att flytta till storstaden för att finna lyckan.
Efter att gratisbutiken Gåvoboden i Lindesberg stått utan lokal i en månad, har man nu hittat en tillfällig lösning över sommaren för att kunna fortsätta verksamheten. Ett lokalt företag har erbjudit sig att sponsra med ett större inhägnat tält, och därmed flyttar nu Sommarboden in i Elin Olofssons villaträdgård på Östermalmsvägen 1 i Lindesberg.
– Det här är ett socialt hus, och jag tänker att nu ska det verkligen användas, säger Elin entusiastiskt.
På nationaldagen var det tänkt att årets upplaga av lådbilstävlingen Trollrallyt skulle gå av stapeln. En illavarslande väderprognos har dock fått arrangörerna, Bergslagens IF, att tänka om i planeringen.
– Eftersom det ska regna hela fredagen har vi bestämt att flytta Trollrallyt till lördagen den 7 juni istället, förklarar Ali Jamal Yassin, ordförande i arrangerande Bergslagens IF.
I morgon, lördag den 24 maj, håller Gåvoboden i Lindesberg öppet för sista gången i sin lokal på Kristinavägen 24. Anledningen är att en ny hyresgäst ska flytta in, och därför söker verksamheten nu med ljus och lykta efter en ny plats att fortsätta sin verksamhet på.
-Jag väljer att se detta som en möjlighet, det här kan bli en nystart. Vi har stora planer på hur vi kan utveckla verksamheten på olika sätt, säger Elin Olofsson, initiativtagare till Gåvoboden i Lindesberg.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala Lindesberg. Under några timmar fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och en enorm publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Sparbanken Bergslagen, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 5000 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete.