Efter publiksuccéer som ”Smidda planer”, ”Siggebohyttans Spektakler” och nu senast ”Pappersvalsen” planerar Bergslagens Spektakelteater nu för nästa stora teaterprojekt. Sommaren 2020 kommer man att spela en föreställning där Ramsberg och Bergslagen i dåtid, nutid och framtid står i fokus, och den kommer att sättas upp i landsbygdens egen Globen i Ösarhyttan.
Förberedelserna är redan i full gång, och repetitionerna börjar i januari för att gruppen sedan tillsammans ska jobba fram föreställningen. Uppsättningen, som ännu inte fått något namn, har premiär 27 juni och tanken är att spela minst sju föreställningar fram till 5 juli i maskinhallen Globen som ligger invid Ramsbergs Maskiner i i Ösarhyttan, som alltså är spelplatsen.
– Det är dags för ett stort teaterspektakel i Ramsbergstrakten som rymmer musik, film, teater och dans, säger Stefan Jansson, konstnärlig ledare och regissör för projektet i ett pressmeddelande.
– Föreställningen kommer att handla om vad som utgör centrum och vad som är periferi, förklarar Stefan Jansson och fortsätter:
– Bergslagen har för nästan ett ögonblick sedan varit fullständigt livsavgörande för Sveriges framgång och ekonomiska välstånd. Ramsberg har, precis som Bergslagen, utgjort en mittpunkt, ett hjärta, ett centrum. Helt plötsligt utgör Ramsberg världens utkant som bara syns i media genom nedläggningar och besparingar. Vem och vad avgör vad som är mittpunkt och centrum? Kanske kommer vi i föreställningen fram till att just Ösarhyttan är centrum i världen?
Många historiska personer passerar revy i föreställningen, däribland rättshaveristen på Gammelbo gård Krister Klasson Horn af Åminne, bergsrådet Daniel Tilas, Lasse-Maja, Elsa Beskow och många fler.
– Vi tar upp bergsbrukens framväxt som var beroende av invandrade finnar, tyskar och valloner, liksom dagens invandring. Vi berör industrialisering och biblioteksuppror. Det blir teater, film, rörelse, sång och musik från olika tider i en svårslagen blandning med en trio musiker som ackompanjerar föreställningen, avslutar Stefan.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2025” på Lindeskolan. Sensorstyrd gatubelysning, småskalig biogasproduktion och berglagring av värme var bara några av de smarta idéer som skulle kunna göra Lindesberg till en mer hållbar plats. Vann gjorde dock ett team smarta elever som kommit fram till att lägesenergin i vattnet i ett vattentorn skulle kunna nyttjas för att alstra ström.