Årets gymnasiemässa blev välbesökt. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Gymnasiemässan gav högstadiets elever en inblick i framtiden
Årets gymnasiemässa blev välbesökt. Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Foto: Camilla Lagerman
Gymnasiemässan gav högstadiets elever en inblick i framtiden
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Det fullkomligt myllrade av ungdomar i Lindesberg arena under torsdagen, då elever från kommunens alla högstadieskolor kom på besök. På eftermiddagen var det Lindbackaskolans åttor samt Fröviskolans nior som fick stifta bekantskap med skolans utbud, för att lättare kunna göra rätt gymnasieval.
Foto: Camilla Lagerman
– Det går ett rykte om att vi ska lägga ner, vi har haft elever här idag som säger att de vill gå vård och omsorg, men att de måste välja en skola i Örebro eftersom vi ska lägga ner. Den här pauseringen har resulterat i det här, och jag tycker det är jätteviktigt att alla får ta del av rätt information, säger programsamordnare Agneta Sjögren Ahl, och förtydligar:
– Pauseringen innebär att vi inte tog in någon etta i år, men till hösten 2025 kommer vi ta in elever igen. Så eleverna som ska söka i vår kan absolut söka vård och omsorg på Lindeskolan.
Naturvetenskapliga programmet har Sveriges kändaste mattelärare som dragplåster. Foto: Camilla Lagerman
Hos naturvetenskapliga programmet var det många elever som intresserat tog del av information under dagen, där man också hade ett något oväntat dragplåster.
– Vi har bra salar och tid på schemat för att ha ordentliga laborationer, vilket är viktigt för att få en fördjupning. Sedan har vi ju också Sveriges kändaste mattelärare, Fredrik Lindmarker.
Det kom elever från Lindbackaskolan som kände igen honom och tyckte det var jättehäftigt. Han har över 62 000 filmer på sin Youtubekanal, så kommer man till natur får man träffa Fredrik, han är verkligen ett dragplåster, säger programsamordnare Pia Kjellander.
Foto: Camilla Lagerman
Även Restaurang- och livsmedelsprogrammet lockade en hel del folk under dagen, där man enligt läraren Simon Kvassman inte bara får en bra utbildning, men äter dessutom bäst på hela skolan.
– Branschen skriker efter folk, och vi äter också bäst på hela skolan, eftersom vi har en egen restaurang. Man är också i princip garanterad jobb efter studenten. Nu när det börjar bli dags för julbord jobbar alla eleverna tillsammans, vi har väldigt roligt. Sedan har vi ju också årets yrkeslärare hos oss, skrattar Simon Kvassman.
Foto: Camilla Lagerman
Estetiska programmet hotades ett tag av nedläggning på grund av kommunens katastrofala ekonomi, men är numera fullt. Eleverna Emelie Stenfelt och Lea Gustavsson berättar varför man bör söka till just det programmet.
– Vi har väldigt bra gemenskap, vi har som regel att vi alltid ska hälsa på varandra. Vi har också väldigt bra lärare som är väldigt förstående, bra lokaler och redskap. Sedan har vi vissa lektioner gemensamt med tvåorna och treorna, så det blir en bra sammanhållning.
Foto: Camilla Lagerman
Förutom skolans alla program fanns också årets UF-företag på plats för att visa upp sina verksamheter. En av dessa är Voldemars Lassmanis, som driver företaget SSD UF. Hans målsättning är att kunna tävla i SM för billjud i vår.
– Vi tillverkar och säljer högtalare, och idag har jag med mig min bil som är ett exempel på hur man kan bygga. Den här bilen har lite andra ändamål än vad man brukar kunna se ute på kvällarna, för att öppnar man dörrarna här och spelar så kommer du inte höra så mycket. Meningen är att när du sitter i förarsätet så har du en konserthall där inne. Det är för de som vill avnjuta ljudet lite mer, berättar han.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Trollrallyt flyttas till lördagen den 7 juni. Arkivfoto: Camilla Lagerman
På nationaldagen var det tänkt att årets upplaga av lådbilstävlingen Trollrallyt skulle gå av stapeln. En illavarslande väderprognos har dock fått arrangörerna, Bergslagens IF, att tänka om i planeringen.
– Eftersom det ska regna hela fredagen har vi bestämt att flytta Trollrallyt till lördagen den 7 juni istället, förklarar Ali Jamal Yassin, ordförande i arrangerande Bergslagens IF.
Inför årets studentfirande vill Wajih Daoud på Salong Diem i Lindesberg fira sina trogna kunder, som springer ut från gymnasiet en sista gång, med en gratis klippning inför den stora dagen.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Bildspel: Vårfesten blev en stor succé
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för ...
Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala Lindesberg. Under några timmar fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och en enorm publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.
Imorgon, lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals bilentusiaster till Lindesberg. I år ser väderprognosen något osäker ut, men det är inget som oroar arrangörerna till Vårfesten, då man som bäst håller på att montera upp ett 300 kvadratmeter stort tält över festivalområdet.
– Det var ju tur att vi i höstas investerade i ett dubbelt så stort tält, så vi har faktiskt aldrig byggt det här innan. Det kommer vara uppvärmt, så det spelar ingen roll om det är regnigt och kyligt ute, här inne kommer det vara behagligt, förklarar Johan Eriksson på JME Music.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
ELON växer – och flyttar hit
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt - nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en ...