Närmare hundra personer skrev upp sig på intresselistan för att få en chans att bo i en av de tolv nyproducerade lägenheterna i centrala Lindesberg. Nu är samtliga lägenheter uthyrda och i veckan börjar Lindesbergsbostäder lämna ut nycklarna till hyresgästerna.
På måndagen sker den officiella invigningen av det nya huset, som byggts på tomten där brandstationen stod tidigare. Huset består av tre plan där det övre planet utgör bostadsvåning med sammanlagt 12 enrumslägenheter, snudd på identiskt byggda, på cirka 35 kvm och rustade med ett sovloft. Nu i veckan kommer hyresgästerna få börja flytta in.
– Samtliga lägenheter är uthyrda till personer under 26 år, men det är viktigt att påpeka att även äldre får bo här – men då gäller inte hyresrabatten vi ger till personer under 26 år, förklarar Roger Sixtensson, VD för LIBO och FALAB.
Hyresrabatten är på 1500 kronor. Dock finns ytterligare en rabatt att hämta, som alla får oavsett ålder. Det handlar om det sovloft som finns i samtliga lägenheter och mäter lite drygt 10 kvm.
– Sovloftet kan vi inte ta hyra för eftersom det inte är tillgängligt för alla. Sitter man i rullstol eller har andra hinder, så kan man ju inte ta sig dit, påpekar Sixtensson.
Tanken med sovloftet har varit att göra så mycket bostad som möjligt – till en så låg hyra som möjligt. Detta med anledning av att bostadsbolaget vill göra det möjligt för fler ungdomar att stanna kvar i Lindesberg. Just smålägenheter med låg hyra har varit en bristvara länge.
I husets övriga två plan finns affärs- och verksamhetslokaler. Även dessa kvadratmetrar är idag uthyrda. Bland annat finns här Lindesbergsbostäders egna kontor numera.
Lördagen den 14 december dedikerar Salong Diem i Lindesberg hela arbetsdagen till Barncancerfonden. Mellan klockan 10-14 kommer Wajih Daoud arbeta hårt för att göra folk julfina inför den stundande högtiden, samtidigt som alla intäkter under dagen oavkortat går till Barncancerfonden, som alltså får ett fint tillskott lagom till jul.
Efter flera uppmärksammade granskningar av media beslutade kommunstyrelsen i Lindesberg att tillsätta en extern utredning av bolagets markaffärer. Under måndagseftermiddagen kallade man till en pressträff för att presentera resultatet.
– Nu har rapporten kommit, och till min stora glädje har den inte hittat några oegentligheter alls, säger Tomas Klockars (M).
Decembers allra första dag firades in med en stämningsfull julmarknad på Brasserie All In i Lindesberg. Ett femtontal försäljare dukade fram allt från handarbeten till smycken och choklad. Det hela blev en stor succé, då Lindesbergarna verkade gå man ur huse för att besöka tillställningen. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från söndagens marknad.
På söndag den 1 december är det dags att låta julstämningen flöda, när Linde City anordnar skyltsöndag med traditionsenlig julmarknad i Lindesberg. Butikerna öppnar klockan 12:00, då flera julpyntade skyltfönster kommer att pryda centrum.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Efter en turbulent tid med nedläggningshot, har fordonsprogrammet nu lagt det bakom sig och blickar framåt. Under torsdagen arrangerade lärarna en branschdag för eleverna, där både företag, fackförbund och politiker kom för att dela med sig av matnyttig information.
– Det här ger eleverna en bättre inblick i branschen, och det här är bara en bråkdel av våra samarbetspartner. Nästa år kanske det blir några andra företag som kommer, säger läraren Per-Anton Olsson.