För tolfte sommaren i ordningen genomför Bergslagens Sparbank sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år var antalet sökande mycket högt och man har valt ut totalt åtta blivande entreprenörer, möt dem här.
– Det finns inget liknande koncept som är mer komplett än det här som banken erbjuder Drömjobbarna. De här ungdomarna är otroligt drivna, och har så mycket idéer, ni är guld! säger Startcentrums Janis Lancereau.
Drömjobbet startade från början som en vidareutveckling av projektet Sommarlovsentreprenörer, som då riktade sig till elever i årskurs 7-9. Resultatet blev ett entreprenörsprojekt för ungdomar i åldern 17-22 år, där deltagarna får chansen att utveckla sitt entreprenörskap och prova livet som egna företagare.
I år var antalet sökande mycket högt, med hela 22 intresserade, vilket gjorde urvalsprocessen till ett betydligt svårare jobb.
– Det var många sökande och väldigt hög nivå, det gjorde att vi fick välja utifrån att ha en bra variation på bland annat affärsidéer. Vi är väldigt glada att just de här ungdomarna har sökt och att de vill utveckla sina idéer, berättar Ingela Björkman från Bergslagens Sparbank.
Något som även slog Janis och Ingela var hur otroligt drivna och engagerade årets drömjobbare är.
– Det finns inget liknande koncept som är mer komplett än det här som banken erbjuder Drömjobbarna. De här ungdomarna är otroligt drivna, och har så mycket idéer, ni är guld! säger Janis Lancereau som även grundare till mässan emax som ungdomarna fått besöka.
När ungdomarna får frågan vad de tycker nu när de blivit utvalda till Drömjobbet, är ordet tacksamhet något som är återkommande bland samtliga.
– Det är kul att det uppmuntras, och att man även i en liten ort kan få möjligheten att visa vad man går för och få den här chansen, säger Anton.
– Det är inte många som får en sådan här möjlighet, jag är väldigt tacksam, säger Islamdin.
Det här är årets Drömjobbare:
Saga Widström, 18 år från Nora, driver företaget Tote for climate.
– Jag producerar tygväskor av återvunnet material såsom begagnade tyger, gamla dukar eller gardiner, som jag sedan broderar med olika motiv beroende på kundens önskemål.
Mitt mål är att ge ett alternativ till den destruktiva textilindustri som vi ser idag, och jag tar gärna emot tyger från folk som har hemma.
Saga finns HÄR
Shad Hassan, 19 år från Frövi och Hampus Seton, 18 år från Lindesberg.
– Vår affärsidé är att resa runt till företag och erbjuda foton och film genom drönare, då det är något som vi båda är intresserade av.
Det började som ett gymnasiearbete på teknikprogrammet, och ett par månader senare hade vi två egna drönare, lärde oss flyga och nu är vi ganska duktiga och har båda drönarkort.
Duon finns HÄR
Islamdin Abulkhariyev, 18 år från Lindesberg.
– Jag säljer halsband med personlig gravyr, då jag märker att det är få på marknaden som erbjuder det, och de som finns är dyra.
Halsbanden är i rostfritt stål och finns i färgerna guld, silver och rosé, man kan både duscha, bada och sola utan att det blir missfärgat. Jag har själv ett där jag har graverat in mina föräldrars födelsedatum och initialer.
Achilles halsband finns HÄR
Carl-Henrik Svebeus, 17 år från Lindesberg.
– Jag ska bygga en timmerstuga, sedan kommer jag filma hela processen och lägga upp på Youtube, då det är innehåll som många uppskattar.
Sedan kommer jag också göra olika timmerprodukter till trädgård som görs efter önskemål.
Stugan kommer bli 4×3,80 meter och ska byggas strax utanför Grimsö.
Bergslagstimmer finns HÄR
Algot Eknor, 18 år från Nora, driver företaget Glada Snickarn.
– Jag riktar in mig på vara kommunikativ, öppen och ha en bra relation med kunderna, då jag får känslan av att det är många som känner sig oroliga och inte kan lita på sin hantverkare eller bara vill veta mer om processen. Jag går byggprogrammet, men jobbar med detta på fritiden, och gör allt från renoveringar till olika projekt. Just nu bygger jag ett pizzaugnstak och en bastuvagn.
Algot finns HÄR
Anton Swall, 18 år från Nora.
– Min affärsidé är näthandel för husdjurstillbehör, där jag för tillfället har två produkter, men det kommer säkert bli fler. Dels en godisboll som ger husdjuret en liten utmaning, lek och godis i ett.
Sedan kattborsten, där man efter borstning trycker på en knapp så puttas allt hår bort.
Det ska vara roliga och smidiga produkter som inte går att hitta överallt.
Fyndico finns HÄR
Sally Ismael, 18 år från Nora.
– Jag gillar allt som rör inredning och dekor, så jag kommer anordna barnkalas och fester där jag dekorerar dem.
Jag dekorerade till exempel min egen studentfest och tyckte det var så roligt och ville fortsätta med det.
Jag kan även göra större evenemang och olika teman.
Sally finns HÄR