Här möts militärt och civilt

Med bakgrund som officer inom artilleriet och tidigare jobb på Bofors känner Thomas Resare försvarsbranschen väl. Sedan 2002 är han VD på Nammo LIAB AB. Ett företag som sysselsätter 130 anställda i Lindesberg och 20 i Karlskoga.

–Nammo LIAB AB är ett bolag i den nordiska ammunitionskoncernen Nammo som bildades 1998. Då gick ammunitionsdelarna från tre olika bolag i Sverige, Norge och Finland samman och blev Nordic Ammunition Company, förkortat Nammo, berättar Thomas Resare.

Koncernen har i dag 2000 anställda i åtta länder och marknaden delas in i de tre ungefär lika stora delarna Norden, Europa och övriga världen.
– Hela Nammo är indelat i fem olika divisioner med olika inriktningar. Nammo LIAB AB ingår i divisionen Medium and large Caliber Division, vilket betyder att vi håller på med mellan- och grovkaliberammunition. Denna division har sitt säte i Norge och är Nammos största, både personellt och omsättningsmässigt, säger Thomas Resare.

Historien går tillbaka till 50-talet
Men även om koncernens historia går tillbaka till 1998 är Nammo LIABs historia faktiskt ännu längre. 1953 bildades Lindesbergs Industri AB, förkortat LIAB, av två ingenjörer från Bofors. Tillverkning av tändrör var företagets huvudsakliga nisch men då finansiären Bonnier önskade tillverkning även av civila produkter kom företaget att ta fram alltifrån oljebrännare till manglar och tvättmaskiner. 1970 hade företaget blivit en så pass stor konkurrent att Bofors valde att köpa företaget och göra det till ett dotterbolag. 1998 slogs sedan ammunitionsdelen i Bofors, norska Raufoss och finska Patria ihop till Nammo.

– Det fanns helt enkelt inte plats för tre ammunitionsbolag i Norden. Då valde man att slå sig samman för att bli en stark aktör, säger Thomas Resare.

Inte bara ammunition
Vad många inte vet är att Nammo LIAB AB förutom tillverkning av ammunition och annan försvarsmateriel också tillverkar sjösäkerhetsutrustning.
– Sedan 2002 har vi nästan dubblat omsättningen på sjösäkerhetssidan. Cirka 60 av de omkring 250 miljoner vi omsätter är från sådan utrustning, berättar Thomas Resare.Det handlar bland annat om livbåtsrök, nödraketer, linkastare och man överbord signal. Produkter som är helt civila men som drar nytta av samma utrustningar och kompetenser som till försvarsmaterielprodukterna.– Att ställa om produktionen till enbart civila produkter skulle vara svårt. Våra byggnader, den kunskap som personalen besitter, all utrustning, är anpassat för dagens tillverkning. Att ställa om skulle innebära att vi måste byta ut allt. Det är ingenting vi strävar efter. Försvarsbranschen är på många sätt en annorlunda bransch men vi har ingenting att skämmas för. Vi följer de lagar och regler vi har att rätta oss efter och så länge det finns försvarsmakter och vi är konkurrenskraftiga kommer vi att finnas kvar, säger Thomas Resare.

Sedan år 2000 har tre stora neddragningar gjorts på Nammo LIAB AB.
– Vi har haft dålig lönsamhet med röda siffror. I dag är vi i balans. Men så är det också en bransch med annorlunda förutsättningar. Vi följer inte normala konjunkturcykler. Våra produktionsvolymer är en följd av politiska beslut, med viss fördröjning. Ibland kan de ge effekt på ett par år.

Hur ser du själv på Sveriges försvar?
– Till att börja med tror jag att det finns minst lika många fredsivrare inom försvarsindustrin som i övrigt, måhända bara med en annan världsbild. Jag tror inte att världen är så pass god att den kan vara utan demokratiskt styrda försvarsmakter. Diktatur med militär är någonting helt annat. Men som medel i sig ser jag inget fel i ett militärt försvar.

Kan du berätta lite om detta att konvertera ammunition?
– I Sverige har vi en doktrin som säger att vi vill öva med övningsammunition, alltså inte skapladdad. Det har funnits ett överantal av stridsammunition som då kan göras om, konverteras, till tränings ammunition. På så vis slår vi två flugor i en smäll. Försvarsmakten får billigare övningsammunition samtidigt som de blir av med skap ammunition och vi får sysselsättning. En riktig win-win lösning.

Hemsida

Publicerad 7 februari 2013 klockan 13:10

Lina Hagström , 0735-95 30 30

Det glada Solbergagänget visar upp sina nya förskolebuss. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kika in i Solbergas mobila förskola

Tidigare i veckan begav sig Solbergas vd Maria-Pia Karlsson till Vetlanda för att köra hem verksamhetens nytillskott, en cirka 12 meter lång buss som från och med hösten kommer fungera som en mobil förskoleavdelning. Under lördagen finns bussen uppställd på parkeringen utanför Mejk, så att både stora och små kan beskåda den.
– Jag vill nästan flytta in, den är så häftig! berättar vd Maria-Pia Karlsson.

15 maj 2021 klockan 11:06 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Stefan Nordqvist med Dalkarlshytteån i bakgrunden. Privat foto.

Lokalt samarbete ger fritt ädelfiske i ån

Nu på lördag är det premiär för ädelfiske i Dalkarlshyttan. Detta har gjorts möjligt genom ett lokalt samarbete mellan en rad olika företag och Lindessjöns fiskevårdsområdesförening. Minst 500 kilo regnbåge kommer årligen att planteras ut i vattendraget. Och det är fritt fiske för alla som gäller. Med fritt fiske menas kostnadsfritt – inte att man får dra upp obegränsat med fisk eller använda fångstmetoder.
– Det här är en idé som jag har haft i några år och som nu äntligen har blivit verklighet, bland annat tack vare att vi har lokala företag som ställer upp och sponsrar med fisk, säger Stefan Nordqvist, Harrkungens Fiske, som är initiativtagare till fiskeprojektet.

6 maj 2021 klockan 10:53 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

bildspel Nyöppning för Café Oscar med ny jätteservering

Efter åtta månaders stängning öppnar nu Café Oscar igen, nu med en betydligt större kostym och framfö...

10-årsjubileum för Drömjobbet – möt årets deltagare

För tionde sommaren i rad erbjuder Bergslagens Sparbank traktens unga entreprenörer ett riktigt ...

Över en miljon kronor i Sparbanksbonus ska stötta den lokala handeln

Årets Sparbanksbonus från Bergslagens Sparbank skickas även i år ut redan nu på vå...

Det har varit en slitsam tid för familjen Karaosmanovic, som under lördagen inviger sitt nya café. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kika in i Handelsträdgårdens nya café

Med knappt ett dygn kvar till invigningen av Lindesbergs Handelsträdgårds café råder det febril aktivitet för att få de sista detaljerna på plats.
– Vi öppnar klockan 10.00 imorgon och vi kommer nog hålla på här ända fram tills dess, skrattar Elvis Karaosmanovic.

30 april 2021 klockan 12:24 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

BergslagsBurgers kock, Mattias, med årets nyhet: Jätten. Foto: Privat

BergslagsBurger säsongsöppnar med jättenyhet

För fjärde sommaren i rad slår BergslagsBurger upp luckorna till sin serveringsvagn, som även i år står placerad vid den mellersta infarten till Lindesberg. Under sommaren 2021 introducerar man också flera smaskiga nyheter för sina gäster, bland annat en riktig bjässe.
– Det är något för den hungriga, säger Alexander Scharnke med ett finurligt leende.

27 april 2021 klockan 15:52 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Restaurang storsatsar: ”Ren chansning – men jag tror på det här”
Nu skall en stor och väderskyddad uteservering byggas upp vid restaurang Bytesgatan 17 - det som tidigare var Salute. Trots det just nu mycket osä...
23 april 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Ensamma djur och människor ges chans till ett rikare liv genom nytt samarbete
När en familjemedlem går bort ställs anhöriga ibland inför ett dilemma när det kommer till personens älskade husdjur som blivit kvar. För att ...
22 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Löa Hytta välkomnar nya hemligheter efter uppehållet
Efter förra årets pandemi-uppehåll återkommer den lekfulla teatervandringen Hyttans Hemligheter med ett helt nytt äventyr i sommar. Premiären ä...
14 april 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Egenproducerad glass är den stora nyheten som man hoppas kunna lansera inom kort. Foto: Privat

Kylig delikatess blir het nyhet när 37:an lanserar egen glass

Sedan 37:an slog upp portarna till sina nyrenoverade och större lokaler i början av året har man bjudit på en rad olika nyheter. Inom kort hoppas man kunna lansera den senaste och kanske största av dem, nämligen sin alldeles egenproducerade glass.
– Det här är en chansning så klart, folk är vana vid att se 37:an på ett visst sätt, men vi hoppas att det blir succé, berättar Julia Ekmark.

13 april 2021 klockan 13:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Fredrik Norman

Nära en miljon skall få fler att lockas till Bergslagen

Nu skall turismen i Bergslagen stärkas. För ändamålet har Destination Bergslagen beviljats strax under en miljon kronor.
– Vi är övertygade att Bergslagen kan utvecklas till en Sveriges främsta turistdestinationer, säger Håkan Ceder, verksamhetsansvarig för Destination Bergslagen och ansvarig för projektet som nu skall göra norra länsdelen mer attraktiv för turister.

13 april 2021 klockan 09:11 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Frövifors Pappersbruksmuseum utsett till Årets Arbetslivsmuseum

Frövifors Pappersbruksmuseum tilldelades under fredagen den ärofyllda utmräkelsen Årets ...

Fler bollar i luften när ytterligare två padelhallar planeras på norra industriområdet

Totalt 13 nya padelbanor, fördelat på två anläggningar, kommer att...

bildspel Smygtitta hos Charlottenlunds Padelcenter

Mycket har hänt innanför väggarna där Strands Tryckeri en gång huserade på Bandygatan i Lindesberg. Istället fö...

Annons

Marco Åkesson på Plantmarknaden i Lindesberg visar upp Årets Pelargon, Astrid. Foto: Camilla Lagerman

Vackra Astrid utsedd till Årets Pelargon

Varje år utser branschorganisationen Blomsterfrämjandet Årets Pelargon, och i år går utmärkelsen till zonalpelargonen Astrid. Marco Åkesson på Plantmarknaden berättar mer om denna omåttligt populära blomma och om den vinnande sorten Astrid.
– Den är förvånansvärt vädertålig, trots att den är så tät, och ger mycket blommor oavsett om den står utomhus eller inne.

26 mars 2021 klockan 13:33 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Meritor korttidspermitterar personalen under april månad

Med anledning av att Lindesbergsfabrikens största kund Volvo tvingas stänga sina fabriker för ...

bildspel I Pias må bra-källare står hälsa och välbefinnande i fokus

Utmattningen och den kroniska värken i kroppen fick Pia Gyllby att upptäcka floating för fö...

Mobil förskola och en egen grundskola är framtidsplanen för Solberga

Mycket har hänt sedan Maria-Pia Karlsson och Anna Almlöf startade Solberga Förskolor ...

Pandemin slår hårt mot restaurangerna: 20 procent mindre försäljning

Försäljningen på svenska krogar minskade kraftigt under pandemiåret 2020. Även i ...

Röda Korset växlar upp och utökar verksamheten

Sedan Sixten Larsson flyttade ifrån sin lokal i centrala Lindesberg i slutet av förra året har funderingarna...

Hannas intresse och arbete för miljön resulterade i butiken Gröna Garderoben. Foto: Camilla Lagerman

Hanna vill öka miljötänket med sin Gröna Garderob

Karriären tog henne till Jackson, Mississippi i USA, där hon bodde i närmare tre år. Men längtan efter den svenska naturen kombinerat med en växande miljömedvetenhet och klimatångest fick Hanna Johansson att återvända hem till Lindesberg igen. Hennes strävan efter att göra en insats för miljön resulterade i den nyöppnade butiken Gröna Garderoben, där gamla plagg får nya ägare och ett längre liv.
– Jag ville göra något mer för miljön, och jag tänkte om man samlar allt på ett ställe så kanske det bli lättare för folk att välja begagnat, säger Hanna.

9 mars 2021 klockan 11:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

En tredjedel av framtidens elmätare på plats – landsbygden först ut
PRESSMEDDELANDE: Regeringen har beslutat att nästa generations elmätare ska vara installerade i hela Sverige senast den 1 januari 2025. För kommun...
9 mars 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Klart med försäljning av Kristinaskolan – byggs om till bostäder
Det kommunala fastighetsbolaget FALAB, Fastigheter i Linde AB, har i veckan överenskommit med privatägda Lindesbergs Fastigheter AB om försäljning...
5 mars 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Välkänd krögare återvänder till Lindesberg med ny restaurang
Osman Agrali är ett välkänt ansikte bland Lindesbergs restaurangbesökare. Genom åren har han drivit klassiska Pub 2000, Gencos och Restaurang ...
5 mars 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-03-04

2021-03-04

2021-03-01

2021-02-23

2021-02-17

2021-02-17

2021-02-16

2021-02-11

2021-02-11

2021-02-09

2021-02-09

2021-02-04

2021-02-02

2021-02-01

2021-05-15 19:17