Här möts militärt och civilt

Med bakgrund som officer inom artilleriet och tidigare jobb på Bofors känner Thomas Resare försvarsbranschen väl. Sedan 2002 är han VD på Nammo LIAB AB. Ett företag som sysselsätter 130 anställda i Lindesberg och 20 i Karlskoga.

–Nammo LIAB AB är ett bolag i den nordiska ammunitionskoncernen Nammo som bildades 1998. Då gick ammunitionsdelarna från tre olika bolag i Sverige, Norge och Finland samman och blev Nordic Ammunition Company, förkortat Nammo, berättar Thomas Resare.

Koncernen har i dag 2000 anställda i åtta länder och marknaden delas in i de tre ungefär lika stora delarna Norden, Europa och övriga världen.
– Hela Nammo är indelat i fem olika divisioner med olika inriktningar. Nammo LIAB AB ingår i divisionen Medium and large Caliber Division, vilket betyder att vi håller på med mellan- och grovkaliberammunition. Denna division har sitt säte i Norge och är Nammos största, både personellt och omsättningsmässigt, säger Thomas Resare.

Historien går tillbaka till 50-talet
Men även om koncernens historia går tillbaka till 1998 är Nammo LIABs historia faktiskt ännu längre. 1953 bildades Lindesbergs Industri AB, förkortat LIAB, av två ingenjörer från Bofors. Tillverkning av tändrör var företagets huvudsakliga nisch men då finansiären Bonnier önskade tillverkning även av civila produkter kom företaget att ta fram alltifrån oljebrännare till manglar och tvättmaskiner. 1970 hade företaget blivit en så pass stor konkurrent att Bofors valde att köpa företaget och göra det till ett dotterbolag. 1998 slogs sedan ammunitionsdelen i Bofors, norska Raufoss och finska Patria ihop till Nammo.

– Det fanns helt enkelt inte plats för tre ammunitionsbolag i Norden. Då valde man att slå sig samman för att bli en stark aktör, säger Thomas Resare.

Inte bara ammunition
Vad många inte vet är att Nammo LIAB AB förutom tillverkning av ammunition och annan försvarsmateriel också tillverkar sjösäkerhetsutrustning.
– Sedan 2002 har vi nästan dubblat omsättningen på sjösäkerhetssidan. Cirka 60 av de omkring 250 miljoner vi omsätter är från sådan utrustning, berättar Thomas Resare.Det handlar bland annat om livbåtsrök, nödraketer, linkastare och man överbord signal. Produkter som är helt civila men som drar nytta av samma utrustningar och kompetenser som till försvarsmaterielprodukterna.– Att ställa om produktionen till enbart civila produkter skulle vara svårt. Våra byggnader, den kunskap som personalen besitter, all utrustning, är anpassat för dagens tillverkning. Att ställa om skulle innebära att vi måste byta ut allt. Det är ingenting vi strävar efter. Försvarsbranschen är på många sätt en annorlunda bransch men vi har ingenting att skämmas för. Vi följer de lagar och regler vi har att rätta oss efter och så länge det finns försvarsmakter och vi är konkurrenskraftiga kommer vi att finnas kvar, säger Thomas Resare.

Sedan år 2000 har tre stora neddragningar gjorts på Nammo LIAB AB.
– Vi har haft dålig lönsamhet med röda siffror. I dag är vi i balans. Men så är det också en bransch med annorlunda förutsättningar. Vi följer inte normala konjunkturcykler. Våra produktionsvolymer är en följd av politiska beslut, med viss fördröjning. Ibland kan de ge effekt på ett par år.

Hur ser du själv på Sveriges försvar?
– Till att börja med tror jag att det finns minst lika många fredsivrare inom försvarsindustrin som i övrigt, måhända bara med en annan världsbild. Jag tror inte att världen är så pass god att den kan vara utan demokratiskt styrda försvarsmakter. Diktatur med militär är någonting helt annat. Men som medel i sig ser jag inget fel i ett militärt försvar.

Kan du berätta lite om detta att konvertera ammunition?
– I Sverige har vi en doktrin som säger att vi vill öva med övningsammunition, alltså inte skapladdad. Det har funnits ett överantal av stridsammunition som då kan göras om, konverteras, till tränings ammunition. På så vis slår vi två flugor i en smäll. Försvarsmakten får billigare övningsammunition samtidigt som de blir av med skap ammunition och vi får sysselsättning. En riktig win-win lösning.

Hemsida

Publicerad 7 februari 2013 klockan 13:10

Lina Hagström , 0735-95 30 30

Robin Hanberger Pérez, Noah Deutschmann och Isak Gunnarsson utgör Tribe Friday som tävlar i Mello nästa år. Foto: Miranda Fredricksson

Indierockbandet från Storå tävlar i Melodifestivalen

Under fredagsmorgonen presenterade SVT första halvan av de totalt 28 bidragen som ska tävla i nästa års upplaga av Melodifestivalen. Bland namn som Linda Bengtzing, Liamoo och Anders Bagge står även Tribe Friday, som har Storå som sin hemadress.
– Det är helt sjukt faktiskt, vi är lika förvånade som alla andra, skrattar Noah Deutschmann som är sångare i bandet.

26 november 2021 klockan 11:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

Eva Karlsson, Carin Green, Birgitta Wiberg, Berit Nygren, Marja-Lena Lindkvist och Ingalill Senneryd dekorerar blomsterarrangemang till några av kommunens äldre. Foto: Camilla Lagerman

Lions Kristina sätter guldkant på julen för äldre

Under torsdagsförmiddagen var det full pysselverkstad i Lions lokal i Lindesberg, då sex kreativa kvinnor från Lions Kristina samlades för att arrangera vackra julblommor som sedan ska delas ut bland de äldre som behöver en extra guldkant på tillvaron inför jul.
– Vi har plockat mossa och granris för att göra blommorna extra fina, säger Carin Green medan hon omsorgsfullt dekorerar en blomma.

25 november 2021 klockan 13:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Ny mobilapp ska göra bion tillgänglig för flera

Lindesbergs Bio har nyligen köpt in och installerat en ny tillgänglighetslösning som ska underlätta biobes...

bildspel Lindeskolans unga företagare visade upp sina verksamheter

Under tisdagen hölls en inspirationsdag för Lindeskolans elever som har, eller ska, starta upp sina ...

Sondra "Glitterblicken" Karlsson föreläser om psykisk ohälsa. Foto: Kicki Nilsson

Sondra: ”Psykisk sjukdom är inte ett hinder”

Måndag 15 november kl 16:00 gästar Sondra Karlsson, Hjärnkollsambassadör och entreprenör, Lindeskolans aula för att hålla en föreläsning som en del av Psykiatriveckan i Örebro län. I den här föreläsningen får du ta del av Sondras berättelse om hennes resa i med- och motgångar. Hennes liv är kantat av trauman, dödsfall, sjukdom och en stentuff rehabilitering. Allt detta har har format henne till den person hon är idag. 

12 november 2021 klockan 14:32 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Arkivfoto: Fredrik Stenfelt

Datumet är satt – LindeDagen kommer åter 2022

Det har gått två år sedan den senaste upplagan av LindeDagen kunde genomföras, men nu har arrangören satt ett datum för när 2022 års arrangemang ska gå av stapeln. Onsdagen den 18 maj klockan 16.00 kan man redan nu skriva in i kalendern, och LindeDagen 2022 invigs av ingen mindre än Landshövding Maria Larsson.
– Nu jobbar vi stenhårt för att det ska genomföras, säger Leif Ohlsson, före detta president i Lindesbergs rotaryklubb.

8 november 2021 klockan 14:12 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Mattias och Mattias står redo i köket när LindeGastro öppnar upp för lunchservering igen
LindeGasto var en av många restauranger som drabbades mycket hårt på grund av pandemin och dess efterföljande restriktioner. Från årsskiftet ...
6 november 2021 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Ny kostym för Elon Ljud & Bild – flyttar in i bankens gamla lokaler
I närmare 120 år har den anrika lokalen på Kristinavägen 43 i Lindesberg huserat elektronikbutiker av olika slag. Men från och med april nästa...
4 november 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Omåttligt populära Trollrallyt återuppstår efter 33 år i dvala
Nu är det dags att plocka fram lådbilskunskaperna, gnugga geniknölarna och börja konstruera en vinnande farkost, då tävlingen Trollrallyt ...
3 november 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Harry Fjellstedt, 3 år var en av de lyckliga vinnarna. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Tre glada vinnare av höstlovstävlingen

Deltagandet i LindeNytts höstlovstävling Hallovinn var skyhögt, och trots att årets rebus var lite klurig, så lyckades de allra flesta att lista ut det rätta svaret. Redaktionen sökte upp de tre glada vinnarna på fredagseftermiddagen för att överlämna priserna.

29 oktober 2021 klockan 18:25 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Tävlingen, som sponsras av Lågprisvaruhuset Mejk och Lindesbergs Biograf, vill ni inte missa! Foto: Jennie Einarsson

LindeNytts Hallovinn – lös den kluriga rebusen

Höstlovet är i antågande för kommunens barn och ungdomar, och snart väntar en veckas ledighet från skolbänken. Vad passar då bättre än att delta i LindeNytts höstlovstävling, där hela tre lyckliga vinnare har chansen att lägga vantarna på en minst sagt åtråvärd vinst! I samarbete med Lågprisvaruhuset Mejk och Lindesbergs Biograf presenterar LindeNytt en klurig rebus som behöver lösas för att kunna vara med och tävla.

27 oktober 2021 klockan 11:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Restaurangkedjan Brödernas öppnar i Lindesberg

Restaurangkejdan Brödernas, med sitt ursprung i Stockholm, öppnar inom kort i Lindesberg. Den nya etableringen...

Barnen serverades mat i fyra dagar – förskolan får straffavgift på 75 000 kronor

Den mobila förskoleavdelningen Utforskaren var ett efterlängtat ...

bildspel Festlig invigning av bankens nya och fräscha lokaler

Det anrika Sparbankshuset på Kungsgatan i Lindesberg är nu återigen ett riktigt bankhus. Klockan 10.00 p...

Annons

Det grönfärgade vattnet i fjärrvärmeledningarna gör att läckor upptäcks och kan åtgärdas snabbare. Foto: Linde energi.

Driftstopp i Frövi ger Linde energi möjlighet att framtidssäkra fjärrvärmenätet

I samband med att BillerudKorsnäs i Frövi nu har sitt årliga produktionsstopp, passar kommunägda Linde energi på att framtidssäkra fjärrvärmenätet.
– I och med att BillerudKorsnäs står stilla får vi inga spillvärmeleveranser därifrån under veckan. Vi hanterar istället fjärrvärmeproduktionen genom våra andra anläggningar, där vi i första hand använder förnybar bioolja, pellets och elpanna, säger Fredrik Jansson, chef Värme på Linde energi i ett pressmeddelande.

6 oktober 2021 klockan 08:59 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

En norrkommun sticker ut när företagsklimatet rankas

Bland de fyra kommunerna i norra länsdelen, Lindesberg, Ljusnarsberg, Hällefors och Nora, är det ...

Almgren och Hugosson bjuder in till julfest

Den stora julfesten signerad Martin Almgren och Jesper Hugosson gjorde stor succé bland julfirande Lindesbergare ...

Lokala företag kör in pengar till Barncancerfonden

Den 1 september nollställdes trippmätarna hos Wassbergs Åkeri och Fastighetsbyrån i Lindesberg och Nora...

Sista månaden för viktig hästregistrering

Har du ett stall med hästar? Då ska de vara registrerade hos Jordbruksverket senast den första oktober. Detta ...

Axel Schylström till Lindesberg med sin show ”Bränd”

Han slog igenom i Idol 2015 med sin unika röst och en livshistoria som berörde svenska ...

Makarna Persson firar ett år med Lindegården

Det har gått ett år sedan makarna Björn och Malin Persson tog över det anrika Lindegårdens Värdshus i ...

Entreprenören Samuel Karlsson framför den nya lokalen på Tennisgatan 5. Foto: Jennie Einarsson

Samuel Karlsson växlar upp med husbilsförsäljning

Som enda etablerade husbilsförsäljare i Lindesberg slog Samuel Karlsson i måndags upp portarna till den helt nyrenoverade och ombyggda lokalen på Tennisgatan 5 i Lindesberg. I den stora lokalen på 1700 kvadratmeter huserar bolaget Samuel Karlsson Motor och Fritid tillsammans med samtliga företagsverksamheter som tidigare har varit utspridda på olika platser i Lindesberg. 
– Det känns väldigt bra att alla 18 medarbetare som arbetar i både fastighetsbolagen och med husbilsförsäljningen är samlade på ett och samma ställe, berättar Samuel Karlsson.

27 augusti 2021 klockan 16:06 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Wajih stänger salongen för att närvara vid sonens födelse
För tre månader sedan blev han svensk medborgare och om bara knappt två månader blir han pappa för första gången. Trots det är livet allt ...
25 augusti 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Snart dags för premiäröppning av Lindesberg Ölhall
Det råder minst sagt febril aktivitet inne på Lindesberg Ölhall, om bara några dagar är det premiäröppning och mycket ska hinna färdigställas...
24 augusti 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Linde energi satsar i Örebro: ”Vår största enskilda investering på 20 år”
Det kommunägda energibolaget, Linde energi, gör nu företagets största enskilda investering sedan fjärrvärmenätet byggdes mellan Frövi och ...
24 augusti 2021 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2021-08-18

2021-07-18

2021-07-16

2021-07-15

2021-07-14

2021-07-08

2021-07-08

2021-07-07

2021-07-07

2021-07-06

2021-07-02

2021-07-02

2021-07-01

2021-06-28

2021-11-30 10:09