Här möts militärt och civilt

Med bakgrund som officer inom artilleriet och tidigare jobb på Bofors känner Thomas Resare försvarsbranschen väl. Sedan 2002 är han VD på Nammo LIAB AB. Ett företag som sysselsätter 130 anställda i Lindesberg och 20 i Karlskoga.

–Nammo LIAB AB är ett bolag i den nordiska ammunitionskoncernen Nammo som bildades 1998. Då gick ammunitionsdelarna från tre olika bolag i Sverige, Norge och Finland samman och blev Nordic Ammunition Company, förkortat Nammo, berättar Thomas Resare.

Koncernen har i dag 2000 anställda i åtta länder och marknaden delas in i de tre ungefär lika stora delarna Norden, Europa och övriga världen.
– Hela Nammo är indelat i fem olika divisioner med olika inriktningar. Nammo LIAB AB ingår i divisionen Medium and large Caliber Division, vilket betyder att vi håller på med mellan- och grovkaliberammunition. Denna division har sitt säte i Norge och är Nammos största, både personellt och omsättningsmässigt, säger Thomas Resare.

Historien går tillbaka till 50-talet
Men även om koncernens historia går tillbaka till 1998 är Nammo LIABs historia faktiskt ännu längre. 1953 bildades Lindesbergs Industri AB, förkortat LIAB, av två ingenjörer från Bofors. Tillverkning av tändrör var företagets huvudsakliga nisch men då finansiären Bonnier önskade tillverkning även av civila produkter kom företaget att ta fram alltifrån oljebrännare till manglar och tvättmaskiner. 1970 hade företaget blivit en så pass stor konkurrent att Bofors valde att köpa företaget och göra det till ett dotterbolag. 1998 slogs sedan ammunitionsdelen i Bofors, norska Raufoss och finska Patria ihop till Nammo.

– Det fanns helt enkelt inte plats för tre ammunitionsbolag i Norden. Då valde man att slå sig samman för att bli en stark aktör, säger Thomas Resare.

Inte bara ammunition
Vad många inte vet är att Nammo LIAB AB förutom tillverkning av ammunition och annan försvarsmateriel också tillverkar sjösäkerhetsutrustning.
– Sedan 2002 har vi nästan dubblat omsättningen på sjösäkerhetssidan. Cirka 60 av de omkring 250 miljoner vi omsätter är från sådan utrustning, berättar Thomas Resare.Det handlar bland annat om livbåtsrök, nödraketer, linkastare och man överbord signal. Produkter som är helt civila men som drar nytta av samma utrustningar och kompetenser som till försvarsmaterielprodukterna.– Att ställa om produktionen till enbart civila produkter skulle vara svårt. Våra byggnader, den kunskap som personalen besitter, all utrustning, är anpassat för dagens tillverkning. Att ställa om skulle innebära att vi måste byta ut allt. Det är ingenting vi strävar efter. Försvarsbranschen är på många sätt en annorlunda bransch men vi har ingenting att skämmas för. Vi följer de lagar och regler vi har att rätta oss efter och så länge det finns försvarsmakter och vi är konkurrenskraftiga kommer vi att finnas kvar, säger Thomas Resare.

Sedan år 2000 har tre stora neddragningar gjorts på Nammo LIAB AB.
– Vi har haft dålig lönsamhet med röda siffror. I dag är vi i balans. Men så är det också en bransch med annorlunda förutsättningar. Vi följer inte normala konjunkturcykler. Våra produktionsvolymer är en följd av politiska beslut, med viss fördröjning. Ibland kan de ge effekt på ett par år.

Hur ser du själv på Sveriges försvar?
– Till att börja med tror jag att det finns minst lika många fredsivrare inom försvarsindustrin som i övrigt, måhända bara med en annan världsbild. Jag tror inte att världen är så pass god att den kan vara utan demokratiskt styrda försvarsmakter. Diktatur med militär är någonting helt annat. Men som medel i sig ser jag inget fel i ett militärt försvar.

Kan du berätta lite om detta att konvertera ammunition?
– I Sverige har vi en doktrin som säger att vi vill öva med övningsammunition, alltså inte skapladdad. Det har funnits ett överantal av stridsammunition som då kan göras om, konverteras, till tränings ammunition. På så vis slår vi två flugor i en smäll. Försvarsmakten får billigare övningsammunition samtidigt som de blir av med skap ammunition och vi får sysselsättning. En riktig win-win lösning.

Hemsida

Publicerad 7 februari 2013 klockan 13:10

Lina Hagström , 0735-95 30 30

Hans Sigge fick hedersutmärkelse – överraskades på jobbet av kommunstyrelsens ordförande

Hans Sigge, VD på Baettr AB i Guldsmedshyttan, har tilldelats årets hedersutmärkelse av Lindesbergs kommun för sina insatser och utveckling av kommunen. Detta uppger Lindesbergs kommun i ett pressmeddelande på torsdagen. I klippet ovan kan du se när Sigge fick ett överraskande besök på sitt arbete av kommunstyrelsens ordförande, Bengt Storbacka.

4 mars 2021 klockan 10:01 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Annons

Ett glatt gäng som fick mysa med Reidargårdens djur under sportlovet. Gårdens ägare, Johanna Reidarsdotter i mitten. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Djurmys på schemat under sportlovets läger på Reidarsgården

Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma vindar, något som uppskattades av barnen som under helgen tillbringade dagarna på Reidarsgården i Lindesberg för att mysa med gårdens alla djur.

1 mars 2021 klockan 13:13 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Historisk bokrea är igång

För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi...

bildspel 37:an nyöppnar med nyheter från Årets Ekokock

Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man ...

Vintern ger Linde energi möjlighet att gräva ner kablar utan att störa fågellivet

PRESSMEDDELANDE: Linde energi inleder nu nästa etapp med att väder- och ...

Kicki Seton är tillbaka i Lindesberg, där hon nu driver sitt egna Bed & Breakfast. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Kicki bytte Alicante mot Lindesberg och startade Bed & Breakfast

I mars 2016 sålde Kicki Seton sitt städföretag Kixon och flyttade med hela familjen till ett soligt Alicante i Spanien. Men efter fyra år på den spanska östkusten är hon nu tillbaka i Lindesberg, och har startat ett nytt företag, ett eget Bed & Breakfast.
– Jag trodde inte att det skulle bli företag igen, men det är väl något fel på en, skrattar Kicki.

16 februari 2021 klockan 14:51 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bröderna Per och Olle Nelzén lämnar nu över verksamheten till Ann Björklund och Christina Orrbo. Foto: Privat

Nytt kapitel för bokhandeln – väninnor tar över verksamheten

Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna Christina Orrbo och Ann Björklund som nu axlar rollen som lokala bokhandlare.
– Vi ville att det skulle få leva kvar, och det kommer det att göra, även namnet Blombergska kommer bestå, säger Christina.

11 februari 2021 klockan 12:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Rekord för Fritidsbanken efter soligt vinterväder
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos ...
11 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren
Byggvaruhusjätten Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren, med ett helt nytt varuhus som kommer att byggas på Stafettgatan. Enligt ett ...
9 februari 2021 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Nu spetsas spillvärmen fossilfritt även i Lindesberg
PRESSMEDDELANDE: Linde energi har investerat drygt fyra miljoner kronor i omställningen av en av de oljepannor som används för spets- och ...
9 februari 2021 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Foto: Jennie Larsson

Nu gäller 1 timmes parkering även på lördagar

Under veckan har Lindesbergs kommun monterat upp nya parkeringsskyltar längs Kristinavägen i Lindesberg. Numera gäller P-skiva med 1 timmes parkering även på lördagar mellan 9.00-15.00, något man gör för att det ska finnas parkeringsplatser för de som vill handla och göra ärenden under helgen.

4 februari 2021 klockan 09:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Verksamhetschefen Sandra Emanuelsson är mycket nöjd med måndagens premiär. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Succé när Sveas Wiener hade premiär

Under måndagen var det premiäröppning för Wienerkonditoriet under sin nya ägarflagg, då Sveas bageri och konditori numera står som ägare till det anrika Lindesbergsfiket. Men det var betydligt mer än bara namnet som bytts ut, då man under hela helgen jobbat i princip oavbrutet med att fräscha upp lokalen, något som uppskattades av kunderna.
– Ja, det har verkligen blivit otroligt fint! Det känns så mycket större helt plötsligt, och det är så fint med alla små detaljer, säger en av tisdagens gäster.

2 februari 2021 klockan 12:59 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Nygammal krögare blåser liv i Folkans restaurang

Efter en lång tids dvala är det nu dags för restaurangen i Folkets Hus att leva upp igen, när Tittis ...

bildspel Det blir mest gym på jobbet för stark trio

När kompistrion Tobias Stridälv, Maria Söderlund och Kalle Söderlund tog över gymmet i Stråssa efter Mats ...

Jätteinvestering: 2,6 miljarder skall ge effektivare produktion

PRESSMEDDELANDE: Styrelsen i BillerudKorsnäs har beslutat att investera i en ny sodapanna i Fr...

Annons

Sandy, Emma, Maryam och Navila tackar nu för sig. Foto: Privat

Andra bullar för Wienerkonditoriet när nya ägare tar över

För knappt 2,5 år sedan tog Sandy Aogiz och hans fru Maryam över det anrika Wienerkonditoriet i Lindesberg. Men efter ett tufft 2020 bestämde makarna sig för att sälja, och redan på måndag tar de nya ägarna över rodret.
– Det blev för tufft för oss, när coronan kom blev vi tvungna att dra ner på personal, vilket gjorde att vi fick jobba mycket mer än tidigare, berättar Sandy.

27 januari 2021 klockan 08:27 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Rekord för Erikshjälpens gåvoinlämning under pandemin

Coronapandemin fick människor att stanna hemma i större utsträckning än förr och många tog tillf...

Främmande katt flyttade in i Granngården – söker dess ägare

Granngården i Lindesberg har under den senaste månaden fått en inneboende på sitt lager...

Nytt förslag från ny nämnd ska ge fler chans till jobb

Människor med kognitiva funktionsvariationer samt äldre långtidsarbetslösa står ofta utanför ...

Linde energi slog fjärrvärmerekord: ”Aldrig eldat så lite olja”

Sedan drygt 20 år tillbaka har det kommunägda bolaget samarbetat med ...

Frosths Konditori öppnar ytterligare ett café – på lasarettet

Sedan slutet av december har Lindesbergs lasarett stått utan ett café, sedan den ...

Nya pandemilagen – så påverkas du

Igår, den 10 januari, trädde den nya pandemilagen i kraft, och med den en rad nya förhållningsregler. De nya fö...

Det nyöppnade Elins Bilvård huserar på Kullgatan 10 i Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Elin satsar på bilvård med personlig touch

Det inrutade kontorsjobbet inom kommunen passade bra medan barnen var små, men Elins rastlösa sida fick henne att ta steget att förvandla sin hobby och sitt bilintresse till sitt arbete. För bara några dagar sedan slog hon upp de nyinsatta garageportarna till sin helt egna bilvårdsfirma.
– Andra tjejer kanske gillar diamanter, men jag föredrar en ren bil, skrattar Elin.

8 januari 2021 klockan 13:57 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Succéstart för Vingeltorpets gårdsbutik
Vingeltorpets gårdsbutik i Björkhyttan har fått en strålande start sedan premiäröppningen i höstas och lockar redan till sig kunder inte bara ...
7 januari 2021 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

bildspel Elon slog upp portarna till den nya butiken
Flytten till Elons nya lokal på Bandygatan (industriområdet) har gått i något av rekordfart. Under de få dagarna den gångna julhelgen har man ...
30 december 2020 av Jennie Larsson
Visa hela artikeln

Fem får dela på Energiklappen
PRESSMEDDELANDE: Linde energi bad tidigare i vinter allmänheten att nominera sina lokala hjältar till Energiklappen. Hela 61 nomineringar kom in ...
21 december 2020 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2020-12-18

2020-12-17

2020-12-15

2020-12-09

2020-12-04

2020-12-03

2020-12-02

2020-11-25

2020-11-24

2020-11-23

2020-11-23

2020-11-20

2020-11-19

2020-11-17

2021-03-04 13:48