Ann-Sofie Ekstrand och Malin Saxin Hedberg är duon bakom Linde Hundhall som öppnar i vår. Foto: Camilla Lagerman

Här öppnar Linde Hundhall i vår

På källarplanet under den gamla färgaffären på Bytesgatan pågår just nu ett stort arbete för att förvandla det som tidigare huserade en loppis under många år till en stor och öppen hundhall. Bakom initiativet står vännerna och hundälskarna Ann-Sofie Ekstrand och Malin Saxin Hedberg, och lyckan över att snart vara i mål går inte att ta miste på.
– Det ska bli så otroligt kul, det här har vi längtat efter så länge! säger Ann-Sofie.

En 210 kvadratmeter stor hundhall är på väg att växa fram, där man både kommer hålla en mängd olika kurser och även erbjuda uthyrning till hundägare som vill träna på egen hand. Detta är något som både Malin och Ann-Sofie pratat länge om, och som nu efter många års väntan blir verklighet.

– Jag har nog pratat om en hundhall i över tio års tid, men det har inte gått att hitta en lämplig lokal. Antingen har det varit för dyrt eller så har det inte varit lokaler som passat för ändamålet, berättar Ann-Sofie.

Lyckan blev dock enorm när man fick erbjudandet om källarplanet på Bytesgatan 9 i Lindesberg, och vännerna var inte sena med att skriva på kontraktet. Nu väntar man bara på att rivningsarbetet ska bli färdigt innan de kan komma in och slutföra förvandlingen.

– Eftersom man ska kunna hyra lokalen kommer vi utrusta den med olika typer av träningsredskap, för till exempel lydnad, rallylydnad och nosework. Sedan kommer vi även att bygga upp en specialsöksvägg, berättar Malin.

– Vi kommer även ha ett litet utbud av godis, leksaker, koppel och halsband ifall att någon glömmer det när de kommer på kurs, då är det så smidigt att det finns, säger Ann-Sofie.

Malin driver företaget Dog4Joy, och har många års erfarenhet inom hundträning. Hon är utbildad hundinstruktör och går just nu och utbildar sig till instruktör i tävlingslydnad. – Jag har nördat lydnad, det är min stora passion, säger hon. Här med sin hund Sokki.

Både Malin och Ann-Sofie driver idag varsitt företag med inriktning på just hundträning, något de planerar att fortsätta med, men ändå ha hundhallen gemensamt.

– Alla vi hundmänniskor har hunden gemensamt, då är det mycket bättre att samarbeta för hunden, med hundträning och bra hundägarskap än att se varandra som konkurrenter, för det är inget som hunden tjänar på, förklarar Malin.

– Vi strävar mot samma mål och kompletterar varandra väldigt bra, flikar Ann-Sofie in.

Ann-Sofie driver företaget Hundtrygg och är utbildad hundinstruktör, men också som beteendevetare, och problemhundskonsult. Hon är även utbildad instruktör inom klicker, rallylydnad, viltspår, nosework, specialsök, personsök, draghund, tävlingslydnad, balansboll, hoopers och Doga med hund. Här med sina hundar Vilja och Bim. Foto: Camilla Lagerman

Då både Ann-Sofie och Malin har en diger meritlista när det gäller hundträning kommer man erbjuda en rad olika kurser, men också en satsning på friskvård för våra fyrbenta vänner.

– Jag är utbildad inom friskvård för hund, och kommer att avsätta en dag i veckan där det fokus på just friskvård, med både massage, akupressur och styrketräning. Fler borde lägga tid på friskvård för sin hund, både vardagshundar som går på asfalt och använder samma muskler hela tiden, men även tävlingslydnadshundar som lätt blir snedmusklade, förklarar Ann-Sofie.

Något man också kommer bjuda in till är gemensamma promenader, där man förutom motion och trevligt sällskap även kan få lite tips på roliga aktiviteter för sin hund.

– Där har vi en stor bredd på alternativ, Ann-Sofie har sina marker ute i Mättjärn, jag har mina smultronställen i Aspensäng, plus att vi kan gå Lindessjön runt. Har man en runda så går man ofta samma, men blir man ett gäng som går tillsammans kan man planera en aktiveringspromenad, få nya tips och idéer och samtidigt hitta en ny slinga att gå, det är kalas! säger Malin.

Premiären för hundhallen är preliminärt satt till den 1 april, och redan veckan efter startar de första kurserna, och vännerna ser det positiva i att vara två, även om man har två olika företag.

– Det ska faktiskt bli skönt att kunna lasta av lite valp- och unghundskurser på Malin, för jag hinner inte riktigt med, säger Ann-Sofie.

– Jag älskar ju valpkurser, att få följa valparna upp till unghundar, sedan till vuxna och se vad de väljer för inriktning, säger Malin.

– Alla är välkomna att gå kurser hos oss, både vuxna och barn, avslutar Ann-Sofie glatt.

 

För att läsa mer om Hundhallen och de kommande kurserna, klicka HÄR.

Publicerad 25 februari 2022 klockan 14:50

Camilla Lagerman , 0581-155 50 , camilla@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Jennie Einarsson

bildspel Axel Schylström och Charlie Eriksson bjöd på en livsviktig show: ”Måste våga prata”

Inför en näst intill fullsatt aula bjöd duon Axel Schylström och Charlie Eriksson publiken på en minst sagt livsviktig show. Den två timmar långa föreställningen kastade publikens känslor mellan högt och lågt, mellan tårar och skratt, när de pratade om sina livsresor som båda hade den gemensamma nämnaren psykisk ohälsa.
– Fyra människor i Sverige tar sitt liv varje dag, det är mänskliga tragedier som går att förhindra genom att vi pratar om det, säger Charlie.

23 mars 2023 klockan 11:38 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Arkivfoto: Ida Lindkvist

Nytt samarbete ger grönt ljus för guidningar i Stripa Gruva

Under 2015 tog det kommunala bolaget Besök Linde AB över ansvaret att driva byggnadsminnet Stripa Gruva vidare. Bara ett par år senare meddelade bolaget att man drog sig ur Stripa för gott, och hänvisade till dåligt ekonomiskt resultat. Nu är det dock dags för Stripas gruvmiljöer att återigen få påhälsning av nyfikna besökare, då Lindesbergs kommun slutit ett nytt avtal med föreningen Industrilandskap Bergslagen.

21 mars 2023 klockan 15:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Trädgårdsmästarens tips inför våren och odlingssäsongen

Våren närmar sig med stormsteg och det börjar så smått bli dags att ruska liv i växtligheten ...

Miljöpartiets Per Bolund besökte Linde energis anläggningar i Fellingsbro

I ett ymnigt snöfall besökte Miljöpartiets språkrör, Per Bolund, Linde energis ...

Med plåtslageri i generna tog Pontus SM-guld

Under sex timmar kämpade sex finalister om att ro hem titeln ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023”. Efter ...

Ute Brauer med sin målning "Kungsgatans intryck" och Ulla Öhrn med sin målning "gamla Folkes foto". Foto: Jennie Einarsson

Vinterspår fick konkurrens av andra ”spår”

Det var rekordmånga utställare på plats längs Vinterspåret när Lindesbergs kommuns största kulturevenemang gick av stapeln under helgen – hela 154 stycken. Däremot upplevde utställare besöksantalet som något blygsammare.
– Det börjar komma lite mer folk nu när Vasaloppet har slutat, det skulle kunna vara en förklaring, menade Ute Brauer från Ladies of Art som trots detta haft en lyckad helg.

6 mars 2023 klockan 13:53 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Mikael Luth ställer ut sina senaste målningar i torrpastell under helgen. Foto: Sara Sporre

Stor kulturhelg nu ännu större – Vinterspår fortsätter att växa

I helgen är det återigen dags för Lindesbergs kommuns största kulturevenemang Vinterspår att gå av stapeln. Under två dagar kommer rekordmånga – 154 utställare att visa upp sina alster runtom i kommunen, från Ramshyttan i norr till Fellingsbro i söder.
– Det är så roligt att det tillkommer nya deltagare hela tiden, säger Sara Sporre, kultursekreterare på Lindesbergs kommun.

2 mars 2023 klockan 14:18 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Nu kan kommunens ungdomar söka sommarjobb
Från och med idag, den 1 mars, öppnar Lindesbergs kommun ansökningarna för årets feriearbeten, där ungdomar födda 2006 i år är prioriterade...
1 mars 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Ny gigantisk solcellspark planeras i Frövi
Energibolaget Neoen planerar för att uppföra en ny jättelik solcellsanläggning i Frövi. Solcellsparken, som förväntas att bli en av Sveriges st...
23 februari 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Damberg och Baudin besökte Solvallen i Vässlingby: ”Enorm potential”
I ett soldränkt men frostbitande Vässlingby, strax utanför Fellingsbro, fick Linde energis nya solpark celebert besök när Socialdemokraternas ...
22 februari 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Det var med stor lättnad som Per Eriksson åter kunde öppna Charlottenlunds Padelcenter. Foto: Jennie Einarsson

”ICA-Per” öppnar padelhallen – igen

Nära ett och ett halvt år har hunnit gå sedan Per Eriksson snöpligt fick stänga igen Charlottenlunds Padelcenter på grund av ett oväntat hinder – det krävdes nämligen en ändring av detaljplanen för området. Efter en långdragen process har nu både detaljplan och bygglov blivit godkända till stor lättnad för Per, som återigen kunde slå upp dörrarna till padelhallen under måndagen.
– Det känns jätteroligt att vi äntligen kan få öppna igen, förklarar han när LindeNytt kommer på besök.

21 februari 2023 klockan 18:20 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Bertil Jansson (M), föreslås bli ny ordförande för FALAB och LIBO. Foto: Fredrik Norman/Moderaterna

Föreslås bli ny ordförande för FALAB och LIBO trots misstro från flera håll

I slutet av 2022 skickades ett flertal anonyma brev till bland annat dåvarande ordförande för kommunstyrelsen, Bengt Storbacka (S), samt Tomas Klockars (M) som tog över positionen efter årsskiftet. Breven innehöll uppgifter gällande moderaten Bertil Jansson, och de brister som framkommit under hans tidigare anställning vid Lindeskolan, uppgifter som bekräftas av handlingar från kommunens personalavdelning. Trots detta står Jansson nu nominerad till ordförandeposterna för de kommunala fastighetsbolagen FALAB/LIBO.
– Han är inte dömd för något, det är två varningar som är utdelade och som han har godtagit, och de anser vi är utagerade. Vi har fullt förtroende för Bertil, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Klockars (M).

20 februari 2023 klockan 14:23 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Rekrytering – en utmaning för nye kårchefen

Efter närmare 30 år på brandstationen i Lindesberg, varav 7 år som räddningsledare, tog Anders Carlsson ...

Satsa på hållbar arbetsmiljö – vi har inte råd att låta bli

INSÄNDARE/DEBATT: Personal som söker sig bort från Region Örebro län, det är resultatet ...

Annons


Michelsonska huset. Foto: Jennie Einarsson

Beslut idag: Klartecken att riva Michelsonska huset

Trots avrådan om rivning från Samhällsbyggnad Bergslagen och ett engagemang från Lindesbergs hembygdsförening att rädda huset, så har majoritetsstyret i Lindesbergs kommun nu fattat beslut om att Michelsonska huset på Kristinavägen skall tillåtas att rivas.

10 februari 2023 klockan 13:39 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Stort intresse från allmänheten när ”bibblan” ska byta namn

Efter en omfattande renovering av biblioteket i Lindesberg som drog igång under ...

Tre föreningar går ihop och skapar aktiviteter på sportlovet

Idrottsföreningarna LIF Lindesberg, Frövi Judo och Stråssa GF går ihop och förvandlar ...

bildspel Mersmak för lokal matmarknad efter lyckad premiär

Under lördagen var det premiär för matmarknaden "Pop-up en trappa upp" i centrala Lindesberg. Så fort dö...

bildspel Bildspecial: Sabaton fick arenan att koka

Inför en fullsatt arena intog det svenska metalbandet Sabaton scenen, och bjöd in publiken till en färgsprakande ...

Gymnasieelever prisades för innovativa idéer

Innovation Day är ett helt nytt koncept framtaget av årskurs 2 på Natur- samt Teknikprogrammet på Lindeskolan ...

I Sverige ska du kunna försörja dig själv på en arbetarlön

INSÄNDARE/DEBATT: Snart drar avtalsrörelsen i gång på allvar. Denna gång sker det mot ...

LIBO´s hyreslägenheter på Kvarteret Gåsen i Lindesberg. Foto: LIBO

Hyrorna höjs med 4,4%: ”En kompromiss”

LIBO:s hyresgäster får en betydligt lägre hyreshöjning än vad det kommunala fastighetsbolaget hade som ingångsbud på förhandlingsbordet. Budet var 8,67 procent. Nu har Hyresmarknadskommittén beslutat om en höjning med 4,4 procent, en höjning som börjar gälla från och med 1 januari 2023.

1 februari 2023 klockan 22:15 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Fritidsbanken i Lindesberg firade femårsjubileum
Det har hunnit gå fem år sedan Fritidsbanken i Lindesberg öppnade på Norrtullsgatan 9 för allra första gången. Under åren har mängder med ...
1 februari 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Lyckad premiäröppning av 37:an Regnbågen
Klockan 08:00 på onsdagsmorgonen slog 37:an upp dörrarna till sitt nya café på Lindesbergs lasarett, som under de senaste dagarna genomgått en f...
1 februari 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Vass satsning av duon bakom Nya Snickerifabriken
Efter att cirkulärbutiken i Nya Snickerifabriken fått en kanonstart breddar ägarduon Rebecca Persson och Matilda Persson nu verksamheten till glä...
30 januari 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-01-26

2023-01-25

2023-01-24

2023-01-23

2023-01-23

2023-01-20

2023-01-19

2023-01-18

2023-01-18

2023-01-17

2023-01-13

2023-01-12

2023-01-11

2023-01-09

2023-03-24 13:24