Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan deltar i vaktparaden vid Stockholms slott under helgen. Foto: Privat
Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan deltar åter i högvaktsceremonin
Efter ett par års uppehåll, med anledning av pandemin, gör sig återigen Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan redo att leda vaktstyrkan till Stockholms slott – och detta redan under den kommande helgen. Ett hedersamt uppdrag som få musikkårer får möjlighet att vara med om.
– Det ska bli jätteroligt, det är något vi har sett fram emot sedan flera år tillbaks, säger Simon Enström från musikkåren.
Det var 2018 som Hemvärnets Musikkår Guldsmedshyttan senast deltog i högvaktsceremonin i Stockholm. Nu gör man sig åter redo för att gå högvakt vid kungliga slottet mellan 15-16 oktober.
– Det ska bli jätteroligt! Det är något vi har sett fram emot sedan flera år tillbaks, det är det finaste man kan göra som Hemvärnets Musikkår. Vi har haft det tufft med rekrytering i flera år men nu har vi faktiskt fyra nya debutanter som gör sin första högvaktspelning i helgen, så det är extra kul i år, säger Simon Enström från musikkåren.
Ceremonin räknas som som en av de finaste i Europa och lockar tusentals turister. Uppdraget kräver också mycket träning, det gäller att ha precision på både exercis och hög klass på musiken då man även blir bedömd under hela sitt framförande.
– Inspektören tittar på allt från hur vi spelar till hur högt vi pendlar med armarna. Han till och med klockar hur fort vi går, 108 steg i minuten ska det vara, berättar Hemvärnstrumslagare och kårens dirigent, Tommy Lundholm.
Musikkåren leder vaktstyrkan från Stockholm Armémuseum genom staden och avslutar med högvaktsavlösning på yttre borggården vid slottet. Det är ett hedersamt uppdrag som få musikkårer får möjlighet att vara med om. Hemvärnets musikkår Guldsmedshyttan är en av 25 hemvärnsmusikkårer som är certifierade att genomföra spelning i samband med högvakten och andra statsceremoniella sammanhang.
Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.
Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
INSÄNDARE/DEBATT: Regionerna går igenom ett stålbad efter den höga inflationen som kom efter pandemin (och krig). Under pandemiåren ökade de statliga anslagen till regionerna, vilket ledde till utökning av ”kostymen” och nu när statens tillskott minskar blir det ett dråpslag för regionerna. I Region Örebro län (RÖL), och i norra länsdelen i synnerhet, finns förslag på strukturella neddragningar med centralisering som följd. Men är dessa förändringar lösningen på regionens problem?
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Fredagen den 4 oktober slår Lindesbergs nya delikatessbutik, Say Cheese, upp portarna för första gången. En lagom stor butik, där ostar av olika slag står i fokus, något som ägarna Mathias Pettersson och Veronica Eriksson själva upptäckte saknades.
– Det här är något som lindesbergarna är värda att ha, säger Mathias med ett brett leende.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
När Lions tidigare under året meddelade att man inte längre hade orken att driva Lindemarken vidare, klev Lindlövens IF in som ny arrangör. Under en pressträff på fredagen berättar man mer om hur upplägget kommer se ut, när marknaden återvänder till centrum igen.
– Vi ska göra så gott vi kan för att alla ska vara glada och nöjda, och att det blir en fortsättning, säger Arne Öhman från Lindlöven.
Söndagen den 6 oktober spelas minnescupen Benjamins Minne för tredje året, i Fritidsbyn Lindesberg. Cupen arrangeras av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010, tillsammans med LindeNytt, för att hedra minnet av pojkarnas vän och lagkamrat som gick bort i cancer endast 10 år gammal.
– Det här är jätteviktigt för oss. Av en tragisk händelse gör vi en bra sak och kan hjälpa andra, säger Aleksander Lazarevic.
Närmare 250 båtar, flottar och även några kanoter samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst i solskenet. Det blev en fullkomligt magisk inramning på kvällen, som avslutades först när solen började sänka sig.
För trettonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år var antalet sökande rekordhögt och man har valt ut totalt sex blivande entreprenörer, möt dem här.
– Det är en fantastisk möjlighet vi har fått av banken, säger Daniel Flodström.