Elin Axelsson och Jonas Bernström från FALABs styrelse avtäckte Lindesbergs nya insektshotell. Foto: Camilla Lagerman
”Hotell Bergsparken” för surrande gäster avtäckt
Under våren har Arbetsmarknadsenhetens snickeri börjat producera ett antal insektshotell som alla ska gestalta olika byggnader i kommunen. På onsdagen avtäcktes det allra första av en handfull pensionat för kommunens pollinerare, när ”Hotell Bergsparken” avtäcktes.
– Vi på snickeriet tycker det här var ett jätteroligt uppdrag, annorlunda att bygga en kopia av något och att det kommer till användning på det här viset, säger arkitekten och arbetshandledaren Kari Labermo.
I höstas inkom ett medborgarförslag till Lindesbergs kommun, som föreslog att det skulle byggas insektshotell för främja den biologiska mångfalden. Resultatet blev att utlysa en tävling där medborgarna fick lämna förslag på vilka byggnader i kommunen som skulle komma att gestaltas som insektshotell. Det vinnande förslaget kommer att avtäckas i sommar, men redan under onsdagen invigdes det allra första hotellet för kommunens surrande små invånare när ”Hotell Bergsparken” premiäröppnade för gäster.
– Det här är det första, sedan har vi ett till som ska ut i juni och det är vinnaren av tävlingen. Jag avslöjar inte vad det är, men det kommer avtäckas i Frövi, avslöjar Kari lurigt.
Andreas Jacobsson och Ahmed Mounasser har byggt insekternas nya hotell. Foto: Camilla Lagerman
Själva tillverkningen av insektshotellet tog ungefär 1,5 vecka, men innan dess krävdes det en del förberedelser för att ta reda på vad det behövde innehålla.
– När det gäller allt som rör djur, så måste man ta reda på fakta om vad som gäller, sådan är jag åtminstone. Samma sak här, vad är ett egentligen ett insektshotell och vad innebär det? Sedan har vi försökt att göra det så gott vi kan enligt hur ett sådant ska vara, men samtidigt ska man se vad det föreställer, säger Kari.
Foto: Camilla Lagerman
Det råder ingen som helst tvekan om vad insekternas nya tillhåll föreställer, alla vinklar och vrår finns med, till och med det gröna taket.
– Vi har haft utflykter med bilen och varit runt lite överallt i kommunen för att hämta grejer. Grabbarna har verkligen gjort ett kanonjobb! säger Kari.
Huruvida det vinnande bidraget i tävlingen kommer att föreställa en tomatodling eller något helt annat återstår att se, när det avtäcks i Frövi under sommaren.
Ny statistik från Skolverket visar att hela 37 procent av eleverna i Lindesbergs kommun inte når gymnasieexamen efter tre år. Efter att ha granska siffrorna menar fackförbundet Sveriges Lärare att detta är förhållandevis många elever som slås ut jämfört med resten av landet.
– Den svenska skolan ger inte eleverna en likvärdig möjlighet och förlorade år är svåra att ta igen, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare i ett pressmeddelande.
Efter 18 år bakom spakarna på Lindesbergs Bilskadecenter kliver nu Peter Larsson av som ägare, och lämnar över stafettpinnen till ett gäng drivna killar med stora visioner.
– Jag hoppas att jag kommer trivas med pensionärslivet, men det känns helt rätt att sälja till de här killarna, säger Peter.
För många är julen en högtid förknippad med familjemys, julklappar och julmat – men inte för alla. I många familjer får man inte ekonomin att gå ihop och julen kan istället innebära en tuff period där utsattheten utmärker sig ännu mer. Därför går nu Gåvoboden och Kristinakyrkan i Lindesberg samman i en Julklappsinsamling för att sprida julglädje hos utsatta barnfamiljer.
– Det är viktigare nu än någonsin att verkligen gå med varandra och visa att man bryr sig. Jag är så glad att se att samhället verkligen vill hjälpa till, säger initiativtagaren Elin Olofsson.
INSÄNDARE/DEBATT: Sverige har idag en dold skatt på arbete som kallas för arbetsgivaravgift. Det gör att många betalar betydligt högre skatt än de är medvetna om. För att öka transparensen i hur våra gemensamma skattepengar används, bör regionen samt länets kommuner omgående redovisa avgiften på anställdas lönebesked.
24 november 2023 klockan 10:49 av
LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln
Kransar, salmbärssylt, honung, kanderade äpplen och kaffe – detta och mycket mer gick att hitta på Frövifors julmarknad, som i år lockade fler besökare än någonsin.
– Det har fullkomligt strömmat in folk under hela dagen och det har varit långa köer på parkeringen, det är superroligt, säger Mikael Tiderman, museichef på Frövifors Pappersbruksmuseum.
Under torsdagsförmiddagen fattade hälso- och sjukvårdsnämnden beslut gällande de stora besparingar som Region Örebro län står inför. Tidigare har nämnden beslutat att anta den utvecklingsplan som ska ligga till grund för hur dessa besparingar ska genomföras, och under torsdagen antog man även den budget som lagts fram. Utvecklingsplanen ser därmed ut att bli verklighet under 2024.
I helgen stundar en andra omgång av Lindegym Futsal Cup 2023. Denna gång är det damerna som intar planen på Lindbackaskolan för att tävla om en prispott om 12 000 kronor och man räknar med att cupen ska bli en minst lika stor succé som herrarnas cup, som gick av stapeln den gångna helgen.
– Det var verkligen lyckat förra söndagen och vi tror att det blir minst lika lyckat denna gången också, säger Ali Jamal Yassin, ordförande i Bergslagens IF.
Rotarys sedvanliga måndagsmöte flyttades under gårdagen till Lindeskolans aula, då man hade bjudit in två för kvällen mycket speciella föreläsare. Bland åhörarna satt förutom Rotarys medlemmar, även medarbetare från polisen, Lindesbergs kommun samt skolan, för att lyssna till Johan Barvaeus, lokalpolisområdeschef för Lindesberg och Jonas Trolle, chef för Center för våldsbejakande extremism (CVE).