Under torsdagen genomförs steg tre i regeringens plan för hur de råd och restriktioner som har införts med anledning av covid-19-pandemin ska anpassas och avvecklas. En rad nya lättnader i restriktionerna genomförs, bland annat tas regleringen om ett visst antal kvadratmeter per person för handelsplatser, gym, museer, nöjesparker med mera bort.
Den 1 juli gjordes en rad anpassningar av restriktionerna som finns för att förhindra spridningen av covid-19, och sedan dess har antalet smittade personer och vårdade för covid-19 fortsatt att minska. Detta i kombination med att nästan 70 procent av Sveriges vuxna befolkning har fått minst en dos vaccin gjorde att ytterligare restriktioner nu kan hävas enligt plan. Om läget fortsätter att se bra ut kan steg fyra komma att genomföras redan under hösten.
Detta gäller från och med 15 juli:
• Aktörer som organiserar långväga kollektivtrafik kan nu ta emot passagerare med full kapacitet. För passagerare gäller det dock att fortsatt vara försiktig och vaksam. Res inte om du upplever symptom eller känner dig sjuk.
• Kommunernas möjlighet att förbjuda tillträde för allmänheten till vissa platser där trängsel kan uppstå hävs. Detta har varit ett verktyg för kommuner att använda för att begränsa trängsel på en plats dit allmänheten har tillträde, till exempel en park, en badstrand eller en parkeringsplats.
• Regleringen om ett visst antal kvadratmeter per person för handelsplatser, gym, museer, nöjesparker med mera tas bort.
• Råden om hur exempelvis nöjesparker ska placera sällskap i åkattraktioner tas bort.
• Storleken på sällskap som har anvisade sittplatser på en allmän sammankomst eller en offentlig tillställning, till exempel fotbollsmatch, höjs från fyra till åtta personer. Det gäller både inomhus och utomhus.
• Däremot införs skärpta rekommendationer från Folkhälsomyndigheten angående covidtester för resenärer. Den som varit ute och rest och återvänder till Sverige rekommenderas att göra ett PCR-test efter hemkomst. Undantag från rekommendationen är de som rest inom EU och har vaccinerats med en dos minst tre veckor innan ankomst till Sverige. Även de som haft covid-19 under det senaste halvåret undantas.
Individer bör dock även i fortsättningen stanna hemma och testa sig vid symptom på covid-19, arbeta hemifrån så ofta det är möjligt, hålla avstånd till andra och undvika miljöer med trängsel.
Under 2015 tog det kommunala bolaget Besök Linde AB över ansvaret att driva byggnadsminnet Stripa Gruva vidare. Bara ett par år senare meddelade bolaget att man drog sig ur Stripa för gott, och hänvisade till dåligt ekonomiskt resultat. Nu är det dock dags för Stripas gruvmiljöer att återigen få påhälsning av nyfikna besökare, då Lindesbergs kommun slutit ett nytt avtal med föreningen Industrilandskap Bergslagen.
Våren närmar sig med stormsteg och det börjar så smått bli dags att ruska liv i växtligheten igen. Trädgårdsmästare Marco Åkesson bjuder på värdefulla tips inför den stundande trädgårdssäsong – redan nu finns det mycket att förbereda.
– Framför allt är det läge att få ner tomat, gurka och chili i jorden nu så det hinner att driva på tills man kan plantera ut dem, förklarar Marco.
I helgen är det återigen dags för Lindesbergs kommuns största kulturevenemang Vinterspår att gå av stapeln. Under två dagar kommer rekordmånga – 154 utställare att visa upp sina alster runtom i kommunen, från Ramshyttan i norr till Fellingsbro i söder.
– Det är så roligt att det tillkommer nya deltagare hela tiden, säger Sara Sporre, kultursekreterare på Lindesbergs kommun.
Från och med idag, den 1 mars, öppnar Lindesbergs kommun ansökningarna för årets feriearbeten, där ungdomar födda 2006 i år är prioriterade.
– Vi hoppas på att ungdomarna genom sitt feriejobb får nya goda erfarenheter som kanske kan hjälpa dem med sitt framtida yrkesval, säger Zila Conejeros, enhetschef på Arbetsmarknadsenheten i ett pressmeddelande.
I slutet av 2022 skickades ett flertal anonyma brev till bland annat dåvarande ordförande för kommunstyrelsen, Bengt Storbacka (S), samt Tomas Klockars (M) som tog över positionen efter årsskiftet. Breven innehöll uppgifter gällande moderaten Bertil Jansson, och de brister som framkommit under hans tidigare anställning vid Lindeskolan, uppgifter som bekräftas av handlingar från kommunens personalavdelning. Trots detta står Jansson nu nominerad till ordförandeposterna för de kommunala fastighetsbolagen FALAB/LIBO.
– Han är inte dömd för något, det är två varningar som är utdelade och som han har godtagit, och de anser vi är utagerade. Vi har fullt förtroende för Bertil, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Klockars (M).
Efter närmare 30 år på brandstationen i Lindesberg, varav 7 år som räddningsledare, tog Anders Carlsson klivet upp som ny kårchef efter Mikael Juneholm i fjol. En position som innebär en stor utmaning när det kommer till rekrytering av ny personal, delvis på grund av att lönebilden är relativt låg.
– Det är inget man gör för lönens skull, det handlar om att göra någonting för samhället. Det är förbannat roligt att jobba som brandman och en fantastisk känsla att känna att man gör skillnad, menar Anders Carlsson, kårchef i Lindesberg.
Efter en omfattande renovering av biblioteket i Lindesberg som drog igång under september 2022 står lokalerna äntligen redo att inredas. Utöver ett rejält ansiktslyft har man även anpassat dessa för att rymma fler verksamheter och därför har man beslutat sig för att hitta ett nytt passande namn för bibliotekshuset. Sara Sporre, kultursekreterare på Lindesbergs kommun, berättar att intresset från allmänheten varit skyhögt.
– Vi har fått in jättemånga bra förslag och vi tar gärna emot ännu fler, vi väntar på att vi ska hitta det rätta namnet.
Det har hunnit gå fem år sedan Fritidsbanken i Lindesberg öppnade på Norrtullsgatan 9 för allra första gången. Under åren har mängder med sport- och fritidsutrustning lånats ut. Enbart under förra året lånades hela 2140 prylar av olika slag ut till allmänheten. Detta firades på festligt vis med öppet hus och fika under onsdagen.