Närmare 300 båtar och ett trettiotal flottar samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst i solskenet. Det blev precis en sådan magisk kväll som många hade hoppats på och längtat efter, och för en stund kändes det som att pandemin var långt borta.
De första båtarna lade ankare redan strax innan klockan 14.00 på lördagen, för att försäkra sig om att få en glimt av Lindesbergs stora stjärna, Martin Almgren. Flera av båtarna hade dessutom dragits upp ur närliggande sjöar och sedan fraktats till Råsvalen för att kunna ta del av den magiska stämningen på sjön. Och magisk stämning kan man lugnt säga att det blev.
Martin hade i år tagit med sig sin trogne vapendragare Jesper Hugosson, men även sin vän och forne Idoldeltagare Axel Schylström samt låtskrivarkollegan Herman Gardarfve. De varvade tolkningar av Beatles, Creedence Clearwater Revival och Ted Gärdestad med flera av sina egna låtar, något som publiken onekligen älskade. Dessutom fick en av Lindesbergs vackraste röster, Linnea Wilhelmsson, kliva upp på den flytande scenen för att sjunga en härligt bluesinspirerad låt.
Precis som förra året fanns den lokala hamburgerrestaurangen BergslagsBurger på plats med sin flytande servering för att mätta hungriga konsertbesökare. Deras vattenskotrar åkte sedan i skytteltrafik under kvällen för att leverera nygrillade hamburgare till åskådarna.
Eldsjälen Per Sander, som arrangerat evenemanget och som även äger den maffiga flotten som agerade scen, gjorde verkligen ett fantastiskt jobb för att bjuda på en kvälls avkoppling och underhållning i den bästa av miljöer. Det hela blev en fulländad konsertkväll i en idyllisk sommarmiljö, med solsken, varma vindar och perfekt badtemperatur. Det blev onekligen en kväll som få kommer att glömma i första taget.
LindeNytt vill även passa på att rikta ett varmt och stort tack till familjen Fagerhill som såg till att vi kunde bevaka konserten på plats.
Inför en näst intill fullsatt aula bjöd duon Axel Schylström och Charlie Eriksson publiken på en minst sagt livsviktig show. Den två timmar långa föreställningen kastade publikens känslor mellan högt och lågt, mellan tårar och skratt, när de pratade om sina livsresor som båda hade den gemensamma nämnaren psykisk ohälsa.
– Fyra människor i Sverige tar sitt liv varje dag, det är mänskliga tragedier som går att förhindra genom att vi pratar om det, säger Charlie.
Under 2015 tog det kommunala bolaget Besök Linde AB över ansvaret att driva byggnadsminnet Stripa Gruva vidare. Bara ett par år senare meddelade bolaget att man drog sig ur Stripa för gott, och hänvisade till dåligt ekonomiskt resultat. Nu är det dock dags för Stripas gruvmiljöer att återigen få påhälsning av nyfikna besökare, då Lindesbergs kommun slutit ett nytt avtal med föreningen Industrilandskap Bergslagen.
Det var rekordmånga utställare på plats längs Vinterspåret när Lindesbergs kommuns största kulturevenemang gick av stapeln under helgen – hela 154 stycken. Däremot upplevde utställare besöksantalet som något blygsammare.
– Det börjar komma lite mer folk nu när Vasaloppet har slutat, det skulle kunna vara en förklaring, menade Ute Brauer från Ladies of Art som trots detta haft en lyckad helg.
I helgen är det återigen dags för Lindesbergs kommuns största kulturevenemang Vinterspår att gå av stapeln. Under två dagar kommer rekordmånga – 154 utställare att visa upp sina alster runtom i kommunen, från Ramshyttan i norr till Fellingsbro i söder.
– Det är så roligt att det tillkommer nya deltagare hela tiden, säger Sara Sporre, kultursekreterare på Lindesbergs kommun.
Nära ett och ett halvt år har hunnit gå sedan Per Eriksson snöpligt fick stänga igen Charlottenlunds Padelcenter på grund av ett oväntat hinder – det krävdes nämligen en ändring av detaljplanen för området. Efter en långdragen process har nu både detaljplan och bygglov blivit godkända till stor lättnad för Per, som återigen kunde slå upp dörrarna till padelhallen under måndagen.
– Det känns jätteroligt att vi äntligen kan få öppna igen, förklarar han när LindeNytt kommer på besök.
I slutet av 2022 skickades ett flertal anonyma brev till bland annat dåvarande ordförande för kommunstyrelsen, Bengt Storbacka (S), samt Tomas Klockars (M) som tog över positionen efter årsskiftet. Breven innehöll uppgifter gällande moderaten Bertil Jansson, och de brister som framkommit under hans tidigare anställning vid Lindeskolan, uppgifter som bekräftas av handlingar från kommunens personalavdelning. Trots detta står Jansson nu nominerad till ordförandeposterna för de kommunala fastighetsbolagen FALAB/LIBO.
– Han är inte dömd för något, det är två varningar som är utdelade och som han har godtagit, och de anser vi är utagerade. Vi har fullt förtroende för Bertil, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Klockars (M).
Trots avrådan om rivning från Samhällsbyggnad Bergslagen och ett engagemang från Lindesbergs hembygdsförening att rädda huset, så har majoritetsstyret i Lindesbergs kommun nu fattat beslut om att Michelsonska huset på Kristinavägen skall tillåtas att rivas.
LIBO:s hyresgäster får en betydligt lägre hyreshöjning än vad det kommunala fastighetsbolaget hade som ingångsbud på förhandlingsbordet. Budet var 8,67 procent. Nu har Hyresmarknadskommittén beslutat om en höjning med 4,4 procent, en höjning som börjar gälla från och med 1 januari 2023.