– Vi ville göra något för att hjälpa andra och tyckte det här var ett bra ändamål. Simbas Footprints har lokal koppling och vi tror att gåvogivare känner sig trygga med att pengarna går till något viktigt och bra, säger Sofie Lindahl.
Inom ramen för kursen entreprenörskap har tjejerna Julia Karlsson, Amanda Arvidsson och Sofie Lindahl valt att starta en insamling till förmån för barnhemsbarn i Tanzania.
Projektet kallar de för Cash to help.
– Vi valde att tänka långsiktigt när vi valde ett arbetsnamn. Det är inte omöjligt att vi kommer att fortsätta med insamlingar till olika ändamål framöver, berättar Amanda Arvidsson.
Tjejerna går i årskurs 2 på Lindeskolan och läser kursen entreprenörskap. Under höstterminen har de haft teoretisk undervisning om hur man driver projekt. Nu drar den praktiska delen igång på allvar.
– Vi tjuvstartade lite för någon dag sedan med att dela ut lite flygblad om insamlingen. Nästa vecka ska vi börja kontakta företag och presentera vårt projekt, säger Sofie Lindahl.
En bankgiroanslutning är på plats och från och med nu och fram till maj kommer tjejerna att satsa stenhårt på att dra in pengar.
Ska ni åka ner till Tanzania när insamlingen är färdig?
– Nej, vi har valt att ge vidare alla pengar vi får in. Vi satte 5000 som målsättning för att inte ta i för mycket men vi hoppas såklart på mer, säger Sofie Lindahl.
– Och även om vi riktar oss främst till företagare så är vem som helst välkommen att ge ett bidrag, stort som smått, säger Amanda Arvidsson.
Hur kom det sig att ni valde just Simbas Footprints?
– Vi visste direkt att vi ville göra något för att hjälpa andra. Sedan hade jag lite koll på organisationen eftersom jag är vän med Frida Karlssons syster. Det är Frida som startade Simbas Footprints. Vi tror också att många redan känner till organisationen och hoppas att det finns ett lokalt stöd för det, säger Amanda Arvidsson.
Simbas Footprints startades av lindesbergstjejen Frida Karlsson och schweiziska Sybille Fröhlicher år 2011. De driver i dag ett barnhem för barn med särskilda behov. Organisationen är ideell och genom de gåvor som kommer in får barnen sina behov tillgodosedda och ordnad skolgång.
– Vi vill gärna att folk som sätter in pengar skickar med namn och någon slags kontaktuppgift. Vi vill kunna ta en kontakt och tacka, säger Sofie Lindahl.
De företagare som skänker pengar kommer också att få ett fint värdebevis som tack och tjejerna klurar också på fler sätt att synliggöra de företagare som bidrar.
– 125-7955 är vårt bankgironummer och har man frågor så får man gärna kontakta oss på cashtohelp@hotmail.com, säger Sofie och Amanda.
Hemsida:
Simbas Footprints
För att uppmärksamma Katten Dag under första advent så arrangerade Kotten & Co sin femte kattutställning i butikens träningslokal. Tio fina katter i olika åldrar, visade upp sig under söndagen till kundernas stora uppskattning.
– Det har mottagits väldigt positivt, berättar Lisa Alvbåge.
Decembers allra första dag firades in med en stämningsfull julmarknad på Brasserie All In i Lindesberg. Ett femtontal försäljare dukade fram allt från handarbeten till smycken och choklad. Det hela blev en stor succé, då Lindesbergarna verkade gå man ur huse för att besöka tillställningen. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från söndagens marknad.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
På måndagskvällen samlades en rad politiker, både från region och kommun, tillsammans med engagerade ortsbor i Guldsmedshyttan för att ta del av information inför det kommande beslutet kring Storå och Freja vårdcentral.
– Nu är det på gång att privata aktörer tar över både Storå och Freja, vilket kommer garantera att vårdcentralerna finns kvar, oavsett vad regionen tycker, för det råder fri etableringsrätt, säger Willhelm Sundman (L).